Regelmatig komen we zaken tegen, zoals informatie, filmpjes, foto's e.a., waarvan we geloven dat de essentie waardevol is, om te bekijken. Dan is het niet nodig, daar een heel artikel aan te wijden. En daarom hebben we deze rubriek in het leven geroepen. Een simpele klik op de rubriek 'Gewoon effetjes snel kijken' en je ziet wat het actuele aanbod is. Ook zijn de vorige publicaties binnen deze rubriek snel terug te kijken. Veel genoegen met de informatie rondom deze nieuwe rubriek..!

 

Advertentie

Gemist? Arnout Jaspers (stikstof) ff kijken..!


*
*

Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers:

“De stikstofnorm in Nederland is absurd!
Eén vogelpoepje per jaar”

2023 © WNL | deze versie WantToKnow.nl/be

x

(klik op de coverillustratie voor een link naar onze bookshop)

Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers was te gast in de WNL-talkshow van Rick Nieman ‘WNL Op Zondag’, op 2 april jl. Hij is schrijver van het boek ‘De stikstoffuik’ en vindt de stikstofnorm in Nederland veel te streng. “Het is onbegrijpelijk hoe wij met stikstof omgaan. We hebben een absurd lage grens!” Een uitspraak die aan duidelijkheid helemaal niets overlaat. Concreet: in Nederland is het toegestaan om per bedrijf 0,07 gram stikstof per hectare per jaar uit te stoten in de omgeving van kwetsbare natuur. In Duitsland is 300 gram toegestaan en in Denemarken zelfs 700 gram; en dat is 10.000 keer meer dan in Nederland.

Arnout Jaspers hierover:

“De consequentie is dat aan de Nederlandse kant van de grens niets mag, terwijl aan de Duitse kant van de grens een boer allerlei dingen mag doen. Daar krijgt de Duitse boer ook Europese subsidie voor. Dat is niet uit te leggen. De norm van 0,07 gram stikstof komt neer op ‘één volgelpoepje’. Als er één keer een gans overvliegt die wat laat vallen op een gebied te grootte van twee voetbalvelden, dan is de grenswaarde van de stikstofdepositie die een boerderij mag veroorzaken bij een natura 2000-gebied bereikt.!”

‘Stikstofhomeopathie’
Volgens de wetenschapsjournalist is er in Nederland sprake van een soort ‘stikstofhomeopathie’, waarmee hij bedoelt dat het stikstofbeleid ‘geen meetbaar effect op de natuur heeft’, aldus Jaspers. De grens van de toegestane stikstofuitstoot is bepaald op basis van wat de meetinstrumenten bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen berekenen tot achter de komma, zegt Jaspers.

“De Raad van State heeft besloten dat we te veel stikstof hebben in Nederland. De kritische depositiewaarde wordt overschreden, er mag niets meer bij. De grenswaarde is dus eigenlijk nul gram, maar het model waarmee die berekend is, kan tot 0,07 gram doorrekenen. Als het RIVM krachtigere computers had, was de grens misschien wel nog lager geweest dan nu. De kritische depositiewaarde heeft helemaal geen relatie met effect op natuur!”.

Hopelijk gaat deze ‘stikstof-volksmenner, Tjeerd de Groot (D66) nu inbinden met zijn bizarre manipulaties rondom de Nederlandse ‘stikstofproblematiek’..!

Gevolgen enorm
Toch zijn de gevolgen groot, en niet alleen voor boeren. Volgens Jaspers kan de natuur in Nederland veel meer stikstof aan dan waar het kabinet nu op inzet. Het effect op de natuur van stikstof is ook pas meetbaar ver boven een gram, zegt hij:

“Zit je boven de kritische depositiewaarde, mag er in de omgeving niets meer qua stikstofuitstoot, ook niet van de rechter. Zelfs een amateur wielerwedstrijd mag niet doorgaan, omdat de volgauto’s te veel uitstoten. Ook de theatervoorstelling het Pauperparadijs in Drenthe mocht niet doorgaan, want ook dat stoot stikstof uit. Een kritische depositiewaarde voor heide is zes of zeven kilo per hectare per jaar. Wij praten over vergunningen die worden ingetrokken voor een beetje extra uitstoot van een halve gram.”

Daardoor moeten boeren stoppen en kunnen hele woonwijken niet worden gebouwd, zegt Jaspers. “Dat eerlijke verhaal moet je vertellen.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.