Advertentie

Mobiele telefonie oorzaak massale bijensterte.


x
Mobiele telefonie de oorzaak van bijensterte.

12 Mei 2011-Daily Mail – David Derbyshire
x

Telefoonsignalen zorgen voor verwarring bij bijen en veroorzaken desoriëntatie, vlak voor hun sterfte.

Honingbij met stuifmeelklompje aan de poten, basis voor de honing.

Het ziet er naar uit dat de signalen van mobiele telefoons, er de oorzaak van zijn dat bijenvolken over de hele wereld massal uitsterven, zo toont nieuw wetenschappelijk onderzoek aan.

In het eerst experiment van dit soort, plaatste een bijenexpert een mobiele  telefoon onder een bijenkorf en ging vervolgens over tot het minutieus volgen van de reacties van de werkbijen. Het was al snel duidelijk dat de bijen het verschil konden opmaken tussen signalen ván de telefoon naar buiten, en signalen van buiten naar deze mobiele telefoon toe. De bijen respondeerden door het uitstoten van hoge piepsignalen, die normaliter alleen worden gebruikt voordat de bijen uitzwermen naar buiten.

Andere onderzoekers plaatsten ook mobiele telefoons onder bijenkorven onder gecontrolleerde condities en concludeerden dat de mobiele telefoonsignalen de bijen ernstig in verwarring brachten. De bijen begonnen doelloos rond te vliegen, voordat zij plotseling stierven.
Dr. Daniel Favre, die het experiment uitvoerde, gelooft dat de signalen van mobiele telefoons, evenals de signalen van telefoonmasten, er (mede) de oorzaak van zijn dat de enorme bijensterfte op dit moment wereldwijd plaatsvindt.

Maar de Britse bijen-experts geloven dat er nog steeds geen bewijs is dat mobiele telefoons een risico opleveren voor de bijen.. Volgens deze experts ligt het aan de veranderende manieren van landbouw, de afname van de wilde bloemen en het gebruik van pesticiden.

Het aantal honingbijen in het Verenigd Koninkrijk is de laatste 25 jaar gehalveerd door wat men noemt het ‘CCD’, het Colonial Collapse Disorder’. Het plotseling verdwijnen van hele bijenvolken tijdens de winterperiode. Volgens ander experts zijn de bijen ernstig getroffen door een mijt, de Varroamijt om precies te zijn. Dit is een bloedzuigende parasiet, die bijenkolonies vatbaar maakt voor ziekten, heftige weersinvloeden of vergiftiging.

Dr. Daniel Favre

Volgens andere experts is het vooral de nieuwe generatie pesticiden, die ervoor zorgt dat het zenuwsysteem van de bijen wordt aangetast. Hierdoor zouden ze verdwalen en volledig in verwarring raken. Veel bijenexperts blijven echter bij de oorzaak dat de bijen lijden van het teruglopen van de wilde-bloemenstand, weidevelden, wilde gewassen en onkruidrijke tuinen.

Kaart van de VS (febr. 2007) waarin al duidelijk te zien is, welke staten zijn getroffen door de CCD.

Het is een handvol wetenschappers die blijft volhouden dat mobiele telefoons wel degelijk (mede)veroorzaker zijn van de massale sterfte onder bijen. Volgens de genoemde Dr. Favre, een docent, die voorheen als bioloog werkzaam was op het Zwitsers Federale Instituut voor Technologie, toont deze studie keihard aan dat “de aanwezigheid van mobiele telefoons, de bijen ernstig verontrust en dat deze apparaten een dramatisch effect hebben op de bijenstand”.

Hij tekende de effecten op, toen hij 2 mobiele telefoons onder een bijenkorf geplaatst had. Hij nam de hoge geluiden op van de bijen, die ze uitstootten wanneer de telefoons waren uitgeschakeld, op stand-by stonden of volledig actief waren.
Na zo’n 20 tot 40 minuten, nádat de telefoons volledig waren ingeschakeld, begonnen de bijen met een soort hoge doedelzak-geluiden elkaar op roepen om uit te gaan zwermen. Maar als de telefoons dan weer werden afgezet, waren de bijen binnen 2 minuten weer rustig.

Als de telefoons aanbleven, dan bleven de bijen, ondanks ‘de oproep tot uitzwermen’, toch in hun korf, zelfs na een blootstelling van meer dan 20 uur aan de straling van de mobiele telefoons.  Volgens Dr. Favre geeft de stress die het mobiele signaal heeft op de bijenvolken, waardoor dus het ‘uitzwermsignaal’ wordt getriggerd, ‘dramatische consequenties in termen van het verlies van bijenvolken’. Aldus zijn conclusies in het tijdschrift voor imkers ‘Apidologie’.

Volgens zijn studie blijkt ook dat niet is aangetoond dat de mobiele signalen direct dodelijk zijn voor bijen, aldus Dr. Favre. Het gaat dus om de indirecte beïnvloeding van de mobiele signalen op de onderlinge communicatie van bijen. Maar het omgekeerde kan ook niet worden beweerd, dat wil zeggen dat de mobiele straling NIET gevaarlijk is. Hij voegt eraan toe: “Een van de hypotheses is dat de electromagnetische velden kunnen bijdragen aan het verdwijnen van de bijenkoloniën over de hele wereld”.

Volgens de Britse bijenexpert Norman Carreck van de Universiteit van Sussex is het een interessante studie, maar “bewijst deze niet dat mobiele telefoons verantwoordelijk zijn voor de CCD, de Colonial Collapse Disorder. Als je fysiek een bijenkorf beklopt, of je opent er een om deze te onderzoeken, dan heeft dit hetzelfde effect. Bovendien vind deze CCD in de VS plaats in gebieden die ver afgelegen zijn van de bewoonde wereld, waar dus geen mobiele telefoonsignalen aanwezig zijn”.

* * *

16 gedachten over “Mobiele telefonie oorzaak massale bijensterte.

 1. Steeds weer wordt het effect van neonicotinoiden (een pesticide) vergeten.
  Deze wordt wereldwijd gebruik en er is door onderzoekers aangetoond dat deze pesticide het zenuwstelsel van de bijen ontregelt.
  Google maar eens op “jeroen+van+de+sluis+neonicotinoiden+bijen” (zonder aanhalingstekens of course).
  Op Casa Luna is een interview van Jeroen te beluisteren. Gewoon ff zoeken of podcasten op de site van Casa Luna

 2. Wat ik niet begrijp is dat er telkens weer een onderzoek gedaan wordt naar 1 mogelijke oorzaak, terwijl we eigenlijk allemaal wel weten dat de combinatie van alle vooruitgang en toepassingen de oorzaak is dat onze aarde veranderd.
  De bijen verdwijnen niet en gaan niet dood door 1 oorzaak.

  BTW dan leg ik toch geen telefoon onder mijn bijenkasten 🙂

  1. dat geeft maar weer eens aan hoe dom de wetenschap bezig is.
   alleen hetgeen onderzocht is wordt als waarheid aangeprezen en al het andere bestaat eenvoudig niet.
   daarom gaat er ook zoveel fout bij de wetenschap zodra er menselijke en dierlijke wezens bij betrokken zijn.
   zie het vaccinatiebeleid.
   waarom neemt men in de wetenschap alleen maar mannelijke proefdieren?
   men kan niet om gaan met veranderingen in een proefdier en vrouwen dus ook vrouwelijke proefdieren hebben nu eenmaal last van maandelijkse hormoonschommelingen.
   daarom vertrouw ik de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek al heel erg lang niet meer en zoek zelf wel uit wat goed en gezond is voor mijzelf en de dieren waarvoor ik de verantwoordelijkheid op me heb genomen.
   geen wetenschapper verteld mij wat goed is voor mij of de mijnen!

 3. is het niet tijd dat we HAARP de schuld geven van CCD? Als je het over elektromagnetische straling hebt dan valt een gsm of wifi of wat dan ook in het niets.
  Zoals altijd heeft een complex probleem, complexe oorzaken…

 4. ik geloof onmiddellijk dat het zo werkt. maar wat ik me afvraag; we zijn met technologische innovaties zo slim, kunnen we dan de frequenties van straling, ofwel golven waarover gecommuniceerd wordt, niet zodanig aanpassen (een andere snelheid/frequentie) dat de bijen er geen last van hebben? dat moet toch mogelijk zijn! natuur en technologie, dat moet hand in hand kunnen gaan.

 5. Natuurlijk zal de gsm invloed hebben maar ik denk dat de nieuwe generatie pesticiden inderdaad de boosdoener is. Gelukkig hebben wij staatsecretaris Bleker die ervoor gaat zorgen dat dit gif verboden wordt….niet dus…:(

 6. Na een ‘goed’ gesprek met mijn telefoonprovider (ik stuur ze de link wel even door)dacht ik dat het goed zou zijn om nog eens nadrukkelijk te vermelden dat mijn boek Blauwdruk ook ingaat op de werkelijk levensbedreigende gevolgen voor de gezondheid van ‘onzichtbare krachten’, zoals draadloos internet (zoals Internetbellen met de Experiabox van KPN en de andere nieuwste draadloze producten), de DECT-telefoon, WIFI, UMTS zendmasten, mobiel bellen, etc. In mijn boek toon ik wetenschappelijk alle (onomstotelijk) bewijs voor het feit dat wij feitelijk geen biochemische (materiele en stoffelijke) wezens zijn, maar eerder elektromagnetische wezens! De ware cellulaire communicatie en regulatie binnen en tussen onze cellen gebeurt via de taal van licht, via elektromagnetisme, ladingen en endogene (lichaamseigen) elektromagnetische en elektrische velden van informatieoverdracht!

  Geluid, licht en energie zijn fundamenteel voor de werking van ons lichaam, immuunsysteem en bewustzijn…Ik heb het nu nog niet eens over de magnetron, E-toevoegingen en aspartaam in ons voedsel, de voedselkwaliteit zelf, vaccinaties, farmaceutische middelen, maar alleen al over de gevaren van de onzichtbare (onnatuurlijke) elektromagnetische producten! Onze cellen zijn niet ‘slechts’ zakken met water en we zijn al zekergeen lapje vlees wat ‘alleen maar wat wordt opgewarmd’ met behulp door mobiele telefonie…De niet-thermische effecten worden zelden onderzocht en juist deze zijn zo bedreigend voor het functioneren van de NATUURLIJKE elektromagnetische (licht in onze cellen, biofotonen) processen in ons lichaam. Onze natuurlijke lichtprocessen die de werkelijke oorzaak zijn van alle cellulaire communicatie en regulatie in het lichaam…worden ernstig verstoord en zorgen voor een directe en (op lange termijn, systematische afzwakking van het immuunsysteem!) indirecte gevolgen voor onze gezondheid (electrostress leidt regelmatig tot ernstige ziekte en de dood en dat terwijl de waardes van de masten drastisch omlaag kunnen, zeker in Nederland Stralingland!). En dit geldt zeker voor onze toekomst, onze kinderen…

  Let op: we hebben het hier over ernstige ziektes zoals allerlei ‘auto’immunologische ziektes, leukemie, kanker, hersentumoren, genetische effecten en DNA beschadiging (DNA codeert overigens voor 97 procent…voor bio-akoestische en elektromagnetische signalering, het zogenaamde ónbeduidende ‘Junk DNA’ volgens de ‘experts’ van de World Health Organisation…), pacemaker verstoringen, negatieve veranderingen in hersenfunctie, etcetra, etcetra, etcetera…Allemaal verstoringen opgewekt door onnatuurlijk elektromagentisme, met name mobiel bellen, draadloos inteenet, dect, wifi, etc!

  De vorming van het lichaam (morfogenese), groei, celdeling, bevruchting en alle enzymatische en biochemische acties in ons lichaam worden werkelijk aangestuurd door elektromagnetische, elektrische en spanningsprocessen binnen en tussen de cellen!!! Ons immuunsysteem wordt continue aangevallen door onnatuurlijke en imorele onzichtbare aanvallers en dit geldt ook voor ons hormonale systeem, onze hersenprocessen en bewustzijnsprocessen!!! ‘Puppets on a string’ of zelfbeschikking? Kies bewust, er wordt inbreuk gemaakt op ons geboorterecht om gezond te leven. Voor de volledigheid, lees ook de boeken ‘Onzichtbare risico’s in het draadloze tijdperk’van Karel & Caroline van Huffelen en het boek ‘Elektrostress en gezondheid: invloed van electriciteit en zenders’ van Michiel Haas. En lees vooral mijn boek om een waar begrip te krijgen van de energetische trillingwereld van vibratie, frequenties, licht en geluid in onze cellen. Ik noem dit ‘de werkelijke werkelijkheid’ en het is juist deze werkelijkheid die nu chronisch wordt aangevallen.

  Dit stukje tekst en deze boeken zijn een prima start van een extra ‘verdediging’ voor onze gezamenlijke vriend: ons immuunsysteem.Laat ‘deze leeuw’ niet in zijn hempje staan maar wees bewust en onderneem actie…Er zijn inmiddels vele duizenden studies die onomstotelijk aantonen dat al het leven ernstig wordt aangetast (met name ook groei, voortplanting!) en de kans op kanker en andere vreselijke ziekten drastisch toeneemt bij alleen al het (veelvuldig) gebruik van een mobiele telefoon. U staat dus niet alleen en ik ben bereid om deze informatie naar buiten te brengen. Wist u trouwens dat KPN het grootste deel van de telecom markt bezit? En dat de Nederlandse Staat (uw ‘objectieve’ regering ja…) ook nog eens hoofdaandeelhouder is? En vele miljarden verdient aan de zendmastenpolitiek en deze kankerverwekkende, neurotoxische en imuunsysteem vernietigende industrie? En u zich dus niet langer meer hoeft af te vragen waarom de gemeente de zendmasten niet reduceert of verplaatst (terwijl de waarden drastisch omlaag kunnen, zeker als de verschillende ‘aanbieders’ samen zouden werken?

  1. @John ik ben benieuwd hoe het gesprek met de provider ging? 🙂

   Je hebt tegenwoordig stralingsvriendelijke (of -vrije) dect telefoons, de AS285 van Siemens stuurt geen straling uit als er niet gebeld wordt. En hij is niet duur! De mobieltjes en de wifi in de ban doen wordt een ander verhaal lijkt me, ik hoop dat er snel technische oplossingen komen. Misschien maar weer terug naar kabelinternet.

  2. Mooi geschreven, zeer interessant!

   Wat zijn de concrete stappen die ondernomen worden? Wordt er actie ondernomen richting de politiek, het management van de grote telecomaanbieders? Wellicht is het een idee publicaties te plaatsen waardoor het een algemeen gegeven wordt, ook onder de bevolking. Immers, het is een bewezen feit, toch? Roep de juist professionals bijeenom genoeg slagkracht te krijgen, dit moet worden verspreidt!

   Over de tegenstrijdigheden (hoge kosten gezondheidszorg vs. Commerciële belangen vs. Open economie) nog niet gesproken…

   M. vr. gr.
   Gideon Putto

 7. Gsm en andere electromagnetische straling zijn SAMEN met andere factoren verantwoordelijk voor de massale bijensterfte. In stedelijk gebieden gedijen bijen uitstekend omdat er veel minder pesticiden dan in landbouwgebieden gebruikt worden. Ook monocultuur zorgt voor minder diversiteit op het vlak van voedingsbronnen, om nog niet te spreken over genetisch gemanipuleerde gewassen. Door die samenloop van omstandigheden verzwakt de natuurlijke weerstand van de bij en kan een mijt welig tieren in de korven, met de gekende gevolgen.

 8. Nu las ik laatst een artikel over hoe Natuurmonumenten in de toekomst de bijenhouders wil weren om zodoende meer leefruimte te gunnen aan ‘wilde soorten’.
  Hierbij hebben ze het over honingboeren die massaal gebruik maken van het habitat welke naar hun zeggen ten koste zou gaan van de wilde inheemse bij.
  Voor het gemak schuiven ze daarbij alle bijenhouders maar op één hoop.
  Maar er zijn wel degelijk bijenhouders waarvan ik mij er ook een beschouw die een andere attitude hebben en puur gaan voor het behoud van de bedreigde insectensoort.
  De manier van onderzoek raakt kant noch wal maar toch houdt men om de een of andere reden vast aan deze constatering en besluit.
  Al tijden maak ik mee dat hele volken op niet verklaarbare wijzen sterven maar dat weerhoed mij niet verder te gaan want zonder de hulptaken die hobbyimkers uitvoeren is het voortbestaan van de bijen zeer dubieus. Niet in de laatste plaats is het de politiek (EU) die maar door blijft gaan met het goedkeuren van pesticiden voor de landbouw en ook bijv. een grootwinkelbedrijf als WELKOOP die stuk door blijft gaan met de verkoop van Roundup en insecticeden voor thuis.
  Mensen weten vaak het verschil niet tussen wespen en bijen en maken alles liever dood.
  Ook zijn er mensen die mij bellen vanwege een zwerm in de tuin en dan kom ik om ze te scheppen en een goede kast te geven zodat ze onder goede condities doorkunnen.
  Het gaat mij niet zozeer om de honing maar om het gedoe en iets terug te doen voor de natuur.
  5G zie ik wel degelijk als een bedreiging en zal er alles aan doen om mensen ook te waarschuwen voor het onzichtbare gevaar wat ze zelf lopen ondanks dat de overheid niet wil meewerken of erkennen.
  Nu zie ik dat Natuurmonumenten ook al deel is geworden van de domme, listige strijd tegen de natuur. De dubbele moraal ook hier weer aan het werk.

  Wat ik nog even wil toevoegen is het feit dat je eigenlijk nooit honing uit de super moet kopen want die kan in veel gevallen uit amerika komen en daar draait het alleen maar om geld zoals je weet. De bijen staan dan weliswaar in de vrije velden ter bestuiving voor poen maar krijgen liters suikerwater aangeboden in de nabijheid hetgeen dankbaar door de bijen wordt opgenomen en met ’n simpele smaaktoevoeging verdomde veel op nectar lijkt, ruikt en smaakt.
  Dan is het plotseling bijenhoning omdat het ‘door de bij geweest is’.
  Zo kan men jaarlijks kilo’s suikerhoning oogsten en door de respectloze manier van houden breken er allerlei ziekten uit zoals Amerikaans vuilbroed. Absoluut dodelijk en zeer besmettelijk.
  De sporen van deze ziekte kan in de honing terechtkomen en volgens zeggen wel 200 jaar actief blijven. Als importartikel komt dit chemische afval op de nederlandse ontbijttafel terecht en de nederlandse bij kan er dan ook van snoepen en voila de ellende is gearriveerd.
  Laten staan die zooi! Naast de Japanse hoornaar en de varoamijt, wasmot en de in de states active korfkever die hiernaartoe komt hebben ze het al moeilijk genoeg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.