Advertentie

WHO: straling mobiele telefonie kankerverwekkend!


x

WHO: straling mobiele telefonie kankerverwekkend!

Bron: o.a. CNN HIER

Juni 2011 – vertaling Guido Jonkers © WantToKnow.nl/.be

x

De straling van mobiele telefoons kan mogelijk kanker veroorzaken, aldus een rapport van de WHO, de Wereld GezondheidsOrganisatie. Volgens deze organisatie vallen mobiele telefoons nu in dezelfde categorie ‘mogelijk kankerverwekkend’, als lood, uitlaatgassen en chloroform.

Een team van 31 wetenschappers uit 14 landen, inclusief de VS, kwam tot deze conclusie, na een onderzoek naar alle wetenschappelijke studies, die er op dit moment zijn rondom de invloed van mobiel bellen op onze gezondheid. En dit team vond genoeg aanleiding in de bewijzen, om persoonlijke blootstelling aan mobiele telefonie-signalen, te categoriseren on ‘mogelijk kankerverwekkend voor mensen’.

Warmte-opnames van het hoofd, vóór en ná het bellen met een mobiele telefoon, tonen de duidelijke verschillen in de temperatuur van het hersen- en huidweefsel.

Wat dat betekent, is feitelijk nog niet duidelijk, omdat nog steeds wordt aangedrongen op meer lange-termijn studies, die natuurlijk nog volledig onmogelijk zijn, om de simpele reden dat de mobiele telefoonindustrie nog pas zo’n 15 jaar bestaat. Pas na een aantal van dit soort lange-termijnstudies, kan de onbetwistbare conclusie worden getrokken of mobiele telefonie veilig is of niet.

Maar het is duidelijk, er zijn genoeg gegevens voorhanden, die een waarschijnlijk verband aantonen tussen mobiel telefoongebruik en kanker, waarbij direct de waarschuwing wordt afgegeven, om voorzichtig te zijn met dit soort apparatuur..

“Ons grootste probleem is nu dat het meerdere decennia duurt voordat we alle omgevingsfactoren in kaart hebben kunnen brengen, in relatie tot de consequenties van blootstelling aan mobiel telefoongebruik. De impact van dit gebruik toont zich waarschijnlijk pas over dit soort periodes.” aldus Dr. Keith Black, voorzitter van de neurologische faculteit van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles.

Het type straling dat uit mobiele telefoons komt, heet ‘niet-ionizerend’, en deze straling is niet vergelijkbaar met röntgenstraling, maar meer met een magnetronoven, die op een lage stand staat. Dr. Black: “En wat deze microgolfstraling doet, is simpelweg vergelijkbaar met wat er met voedsel gebeurt, dat in de magnetron wordt opgewarmd; feitelijk worden de hersenen licht-gekookt..
Dus buiten het effect van het ontwikkelen van kanker in het lichaam, zou deze lichte magnetronstraling ook nog eens aan de basis kunnen staan van een heleboel andere aandoeningen op de hersenen, waarvan op dit moment het alleen nog maar puur gissen kan zijn, wat de effecten hiervan zijn. Maar hierbij valt wel al te denken aan aandoeningen aan de geheugenfuncties van het brein, omdat de hersenkwabben voor geheugen, precies dáár zitten, waar mobiele telefoons tegen het hoofd gehouden worden.”

Het lijkt allemaal zo leuk, maar het is feite ONVERANTWOORD!

Er gaan de afgelopen jaren steeds meer stemmen op, om uiterst terughoudend te zijn met mobiele telefonie, waarbij ook het Europese MilieuAgentschap heeft aangedrongen op meer studies. Deze organisatie gaat veel verder met haar waarschuwingen, omdat zij de risico’s van mobiel bellen al vergelijkt met de gezondheidsrisico’s die het gevolg zijn van tabaksrook, asbest en ook met het lood uit auto- en vrachtwagenbrandstoffen.

Het hoofd van een prominent kanker-onderzoekscentrum aan de universiteit van Pittsburgh, heeft een memo uitgezonden naar alle medewerkers van dit centrum, waarin hij hen waarschuwt voor de mogelijke risico’s op kanker bij het gebruik van mobiele telefoons.

Ook Prof. Dr. Henry Lai, onderzoekswetenschapper aan de afdeling bio-engineering aan de Universiteit van Washington, heeft meer dan 30 jaar studie gedaan naar de gevolgen van straling op het menselijk lichaam.

Hij is héél duidelijk in zijn woorden: “Wanneer je kijkt naar de ontwikkeling van kanker, in het bijzonder naar hersentumoren, dan zie je dat deze een lange weg nodig hebben, om zich te ontwikkelen. Ik geloof dat we op een punt aangekomen zijn, om het publiek in ieder geval op dit moment al een waarschuwing te geven voor de mogelijke lange-termijneffecten van de straling, in de vorm van kankers, die mobiele telefoons met een grote waarschijnlijkheid kunnen veroorzaken.”

De resultaten van de grootste internationale studie rondom de relatie mobiele telefoons en kanker, dateert uit 2010. Dit onderzoek toonde onmiskenbaar aan, dat bij deelnemers aan het onderzoek, die hun mobiele telefoons meer dan 10 jaar in gebruik hadden, een specifiek type hersentumor, de zg. hersenglyoma, meer dan dubbel zo vaak voor kwam, als in de controlegroep, die niet met mobiele telefoons belde.

(Uw) Kinderen doen driftig mee in het-grote-experiment..
Wat heel verontrustend is, is natuurlijk het effect van al deze straling op de ontwikkeling van tumoren bij kinderen, omdat de celdeling in deze lichaampjes, nog volop aan de gang is, maar dat kinderen, juist door hun onvolwassenheid (volgroeidheid) niet in staat zijn adequaat te reageren op straling. Er zijn, tot op dit moment, nog geen resultaten bekend van studies rondom de effecten van straling bij kinderen; sterker nog.. Er zijn op dit moment helemaal geen onderzoeken op dit gebied aan de gang..!

Het absorptieniveau van EMS in schedels van jongeren en volwassenen.

Maar kijk eens op de afbeelding naar de schematische weergave van het dóórdingen van straling van mobiele telefoons in kinderhoofdjes (rechts) in vergelijking met jong-volwassen en volwassenen.

Volgens de genoemde Dr. Black: “Kinderschedels en hoofdbedekking (haar en huid) zijn een stuk dunner, dan bij volwassenen. Hierdoor is ook het gevaar, dat straling dieper in de hersenen kan doordringen veel groter dan bij jong-volwassenen. Hun celdeling gaat daarnaast ook nog eens op een veel hoger tempo, waardoor het denkbaar is dat ook de impact van deze mobiele straling veel groter is.”

De mobiele telefoonindustrie reageert..
De ‘draadloze industrie’ reageerde op de uitlatingen van de WHO met een paar nietszeggende kreten: ‘Het onderzoek betekent nog niet feitelijk dát je ook werkelijk kanker krijgt’.. En ook deze kreet is natuurlijk volledig leeg: ‘De WHO heeft geen nieuw onderzoek gedaan, maar slecht ‘oud’ onderzoek bekeken’.

Desondanks waarschuwen producenten van veel populaire mobiele telefoonapparaten, hun afnemers steeds meer, om het mobieltje niet op hun lichaam te dragen. De Apple iPhone 4-veiligheidsinstructie spreekt erover dat gebruikers niet het veilig geachte niveau van de FCC-richtlijnen moeten overschrijden.  Letterlijk staat er het volgende: “Wanneer je de IPhone gebruikt, in de buurt van je lichaam, voor telefoongesprekken, of voor draadloze data-uitwisseling, via een mobiel netwerk, dan moet je de IPhone minimaal 1,5 cm van het lichaam afhouden”

Ook Blackberry Bold adviseert gebruikers om ‘Deze Blackberry minimaal 2,5 cm van het lichaam te houden, wanneer dit Blackberry-apparaat aan het zenden is’.

Maar je zult het aantal kinderen de kost moeten geven, dat dit soort –relatief- zware zendapparatuur gewoon in de broekzak draagt en/of strak tegen het oor houdt, wanneer er mobiel gebeld wordt, of mobiel geinternet.

Het advies is heel simpel: Gebruik de mobiele telefoon zo weinig mogelijk. Zet hem ook gewoon eens af. Gebruik de speaker/handsfree-functie vaker en gebruik een koptelefoontje of oordopjes met een draad. En probeer ook (je) kinderen van mobiele telefoongevaren te doordringen! Het is geen speelgoed, en ook geen ‘leuk gadget’..!

12 gedachten over “WHO: straling mobiele telefonie kankerverwekkend!

 1. Het is van de gekke dat er overal maar van die masten worden en zijn neergezet.
  Als ik om mij heen kijk zijn ze overal.
  Ik heb zelf met een meetapparaat gemeten en zag dat nadat ik al van alles heb aangepast er nog straling in huis is.
  0,1 uW/m2 zou het best zijn in een slaapkamer en ik zit op rond de 30.
  Boven op mijn dak straalt het, buiten dus, rond de 300.
  Heel vervelend allemaal.

  Ik hoop dat er eens een stel mensen bij elkaar komen die het voor elkaar krijgen
  om de telefoonmaatschappijen eens op een matje te roepen.
  Zelfverrijking over onze hoofden is ongekend sluw en het ergste is dat we het zelf allemaal betalen ook nog.

  Ik heb begrepen dat de stralingshoogte van Nederland de hoogste is van europa en sommige hebben een straling van rond de 3000 uW/m2 in en rond hun huis.
  In Duitland kunnen ze met dezelfde bereikbaarheid wel omlaag naar tussen de 0,1 en 1 uW/m2.

  Waarom is zo’n land als Nederland zo onvoorzichtig met zijn landgenoten.

  Denken ze echt dat wij Nederlanders zo dom zijn of worden we zo dom gehouden.

  Gr. Timo

 2. Men kan zich beter zorgen maken om dingen die bewezen schadelijk zijn (tabaksrook, uitlaatgassen) in plaats van om dingen waar alleen een select groepje hypersensitiven last van heeft.

  1. Dan moet je eens navragen hoeveel mensen hier last van hebben.
   Dat groepje bestaat uit +/- 4% van de bevolking.
   Van uitlaatgassen hebben we indirect last terwijl er met straling directe klachten ontstaan.

   We praten over ruim 600.000 mensen die hyper zijn. Verwachting dat dit ieder jaar er meer gaan worden omdat het lichaam blijft corrigeren totdat hij uitgeput is.

   We zullen zien wat de toekomst brengt voor een ieder.

   Timo

  2. @mick, je reactie is nog nét niet beledigend voor ‘het selecte groepje hypersensitieven’.. Waar baseer je je kletspraatje op man? Hoe kom je bij hypersensitieven…? Hoe weet je hoe vervuild je zélf bent van uitlaatgassen, meeroken, elektromagnetische straling..?
   We zijn nu juist bezig om die straling bewezen te krijgen…!! Maar gaat het er bij gezondheidsrisico’s niet om dat iets VEILIG IS en niet NOG NIET BEWEZEN ONVEILIG..??

  3. Mick, jaren heb ik in de zorg gewerkt. daar bleek 10 jaar terug al dat na het plaatsen van UMTS masten op gebouwen, mensen hevige lichamelijke klachten kregen uit het niets. blij met de nieuwe flat en helemaal vitaal, binnen een half jaar van dokter naar dokter. ook toen al vroegen mensen zich af of dat ding op het dak wel zo gezond is. laat de hetze tegen rokers maar los, chemtrails, vaccinaties genetisch gemanipuleerde gewassen en alle nep voedsel welke we in de supermarkt kopen zijn veel heftigere vergiften. maar, natuurlijk moet er iemand de schuld hebben, natuurlijk de rokers! Enfin, over de enorme schade welke alcohol veroorzaakt wordt niet gepraat, de rokers zijn de schuldigen van alle ellende. Zouden zij ook schuldig zijn aan het uitsterven van de bijen! laten we ophouden met wijzen en onze eigen verantwoordelijkheid nemen, daarvoor is het de hoogste tijd!Ineke.

  4. Het is vaak ook een menselijke reflex om in eerste instantie een ‘heftig bericht’ te ontkennen. Je kunt daarop, naar mijn ervaring, het beste niet reageren, met een welles/nietes-spelletje, zoals dat bij 9/11-discussies vaak gebeurt.
   Geef de persoon aan de overkant de gelegenheid te wennen aan het idee dat mobiele telefonie uiterst schadelijk kan zijn. Stel vragen, enz.
   Ik vraag altijd of degene weet of mobiele telefonie ONschadelijk is..?! Een antwoord daarop als: “Tja als het schadelijk zou zijn, zou het toch niet worden toegelaten”.. is natuurlijk geen antwoord op de vraag..! De vraag is of hij/zij weet of het ONschadelijk is.. Dat weet namelijk niemand.. Niemand heeft nog onderzoek gedaan naar de onschadelijkheid, terwijl nu pas, naar de ‘schadelijkheid’ gekeken wordt.

   In feite moet je EMS-apparatuur testen, zoals vliegtuigen en autostoelriemen, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Testen tot het veilig blijkt te zijn..!! Nooit gebeurd bij mobiele telefonie..!!

 3. de geweldige supermarkt ah ,laat mensen al jaren z.g. voicepicken met een zender om hun middel 7.5 uur lang, en zeggen nog dat er niets aan de hand is en dan schijnheilig fairtrade artikelen verkopen hoe hypocriet kun je nog zijn

 4. Waarde Guido, Heb je iets aan een interessante fotocollectie van de effecten van de electromagnetische straling op houtige gewassen? Wellicht kun je ze publiceren en zo duidelijk maken hoe onze omgeving reageert op dit fenomeen. Aanrader!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.