Advertentie

Argentijnse moeder neemt het op tegen Monsanto!!


De Argentijnse Sophia Gatica heeft lak aan Monsanto als multi-national.

x

Deze moeder nam het op tegen Monsanto in Argentinië

2012 © Rachel Cernansky

 2012 © vertaling Guido Jonkers – WantToKnow.nl/.be

x

Argentinië is de 3e grootste producent van sojabonen in de wereld. Elk jaar verspreid deze industrie echter zo’n 150 miljoen liter agrarische-chemicaliën over het land. Dit is vooral het gehate glyphosate, het belangrijkste ingredient van Monsanto’s smerige goedje ‘RoundUp’. Hoewel Monsanto blijft ontkennen dat het goedje schadelijk is voor mensen, blijkt al uit een studie uit 2008, dat zelfs lage concentraties van glyphosate de dood veroorzaakt van menselijke embryo’s en placenta-cellen, om maar eens 1 van de meer dan 20 schadelijke effecten van RoundUp te noemen. 

Toen de Argentijnse Sofia Gatica’s 3-dagen-oude dochter stierf aan nierfalen, zo’n 13 jaar geleden, legde Sofia geen verband met mogelijke milieuproblemen. Pas toen het haar opviel dat in alle buurten van de stad gezondheidsproblemen optraden, legde ze een mogelijk verband met de chemicaliën die in de landbouw rondom het stadje werden gebruikt. Deze chemicaliën werden door sproeivliegtuigjes over de akkers gesprayed.

Monsanto’s ‘Round-up’ wordt met miljoenen liters gesproeid over gewassen overal ter wereld. De planten zijn GM-beschermd tegen dit gif, maar de mens en de Aarde..?

“Ik begon kinderen te zien die mondkapjes droegen, moeders met sjawls om hun hoofden, om hun kaalheid te verbergen, als gevolg van chemotherapie.” aldus Sophia Gatica.  Toen realiseerde ze zich dat er iets fundamenteels verkeerd zat in de gemeenschappen van het stadje Ituzaingó in Argentinië.
Dit stadje is omgeven met sojavelden, waar de boeren ongeveeer dezelfde chemicaliën gebruiken als boeren in de VS op hun soja-gewassen. Het gaat dan vooral om het duistere goedje Glyphosate, het hoofdbestanddeel van de onkruidverdelger RoundUp van Monsanto..!

Alleen is het verschil met de sojaboeren in de VS, dat in het Argentijnse stadje Ituzaingó, de grote geindustrialiseerde boerenbedrijven, tot aan de rand van het stadje  hun sojabonen verbouwen. En natuurlijk, bij het sprayen van RoundUp met sproeivliegtuigjes drijft er bijna altijd gif de woonwijken in. “Zover je kunt kijken buiten de stad staan er sojabonengewassen, in alle windrichtingen. En wanneer er dus gesprayed wordt, dan sproeien ze gewoon over de burgers van de stad..!”, aldus Gatica. “Sommige wijken van de stad staan op nog geen 5 meter van de soja-akkers!”

Maar dankzij de inzet van deze ‘simpele’ werkende moeder, én de internationale beweging die zijn is gestart tégen de misdadige praktijken van Monsanto, komen de zaken in Argentinië op het gebeid van genetisch gemanipuleerde gewassen (GMO) in beweging. En doordat deze sympathieke moeder in de prijzen gevallen is, heeft is ze nu de inspiratiebron van vele boerengemeenschappen over de hele wereld, die zuchten onder het smerige Monsanto-regime. Sophia Gatica won de Goldman Environmental Prize 2012.

Overeenkomstig de actie van de ‘dwaze moeders’ uit de jaren 1970, die protesteerden tegen het oppakken van hun zoons en echtgenotes, zonder eerlijk process of oorzaak, zo heeft Gatica de ‘Moeders van Ituzaingó’ opgericht. Deze groep moeders ging van deur tot deur om over de gezondheidsproblemen in de stad te spreken. Ze stond aan de basis van de eerste epidemische studie in dit gebied en dit onderzoek produceerde enige schokkende resultaten. Een enorm aantal neurologische- en luchtwegaandoeningen, geboorte-afwijkingen en kindersterfte, maar vooral kankergevallen die 41x hoger (!!!) waren dan het landelijk gemiddelde..

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek mobiliseerde Sophia Gatica en haar collega’-moeders een luide en publieke actie, als antwoord op dit onderzoek. “We blokkeerden sproei-installaties. We gingen gewoon de akkers op om deze Aktie publiek te voeren. We hielden protestbetogingen bij het Ministerie van Landbouw in Buenos Aires. Lieten zieke mensen zien als voorbeeld van het niet-optreden van dit ministerie.”

Belangrijker is dat ze wetenschappelijke onderzoekers vonden die het verband tussen de steeds maar toenemende gezondheidsproblemenen de pesticide RoundUp aantoonden. “We waren in staat om duidelijk aan te tonen dat de mensen uit de stad, zonder bijna één uitzondering, allemaal 3 tot 4 soorten landbouwgif in hun bloed hadden. Hieronder waren endosulfane, heptachlorine en hexachlorocyclohexane,”, aldus Sophia Gatica.

Met name endosulfane is bijzonder opvallend, omdat dit levensgevaarlijke gif al in meer dan 80 landen streng verboden is. Afgelopen jaar is het toegevoegd aan de U.N.’s lijst van hardnekkige vervuilers die nergens ter wereld meer gebruikt zouden mogen worden. Het was dus nog wel gewoon’ toegestaan in Argentinië, totdat de ‘Moeders van Ituzaingó’ erin slaagden door hun acties dit vergif ook uit te bannen, met ingang van 2013.

Volgens Sophia Gatica is er een nog geheim rapport van zo’n 4 maanden geleden, waaruit keihard blijkt dat maar liefst 33% van de bevolking van Ituzaingó sterft aan de gevolgen van pesticide-veroorzaakte kanker. “Ze stuurden meer dokters naar onze gemeenschap. Maar dat is natuurlijk geen oplossing. Wat wij voorstellen is om deze soja te bannen, zodat er gewoon geen enkele aanleiding meer is om te sproeien in de buurt van bewoonde wijken of watersystemen.”

Maar het verwijderen van deze sojaplantages uit de buurt van de woongebieden, kan nog tijden in beslag nemen, maar Sophia Gatica heeft geduld met haar activisten.

De laatste paar jaren worden er steeds meer plaatselijke verordeningen uitgevaardigd in het land, die duidelijk aangeven dat er grote bufferzones dienen te zijn, tussen akkergrond die gesprayed wordt en burgerwoonwijken. In 2010 al bepaalde het Argentijnse Hoger Gerechtshof dat ALLE agrarische chemische middelen niet meer gesprayed mochten worden in bevolkte gebieden. Maar belangrijker was de uitspraak van ditzelfde hof, dat voortaan de bewijslast omgekeerd zou komen te liggen..! In plaats van dat burgers zouden moeten aantonen dat deze agrarische chemicaliën onveilig zouden zijn, is het aan de overheid en aan de sojaproducenten om aan te tonen dat deze rommel veilig is. Een maatregel die door lobbyisten in de VS tot op heden ‘succesvol’ is afgewend..!

Maar deze overwinningen zijn niet eenvoudig tot stand gekomen. “Om zaken in onze gemeenschappen voor elkaar te krijgen, dienden we ook sommige van onze rechten te laten vallen”, aldus Sophia. De inwoners van het plaatsje Ituzaingó dienden een verklaring te tekenen dat ze de agri-bedrijven niet zouden aanklagen voor wandaden, om drinkwater te krijgen dat niet besmet zou zijn met pesticides.

Maar er waren ook indirecte en directe bedreigingen aan het adres van Gatica en haar familie..! “Op een gegeven moment kwam er iemand ons huis binnen met een wapen. Mij werd te kennen gegeven dat ik ‘me niet met de sojabonenteelt diende te bemoeien’. Er werden telefoontjes aan ons gepleegd die duidelijk maakten dat ik aan het einde van de volgende dag één kind minder in mijn gezin zou hebben..” Op de vraag of ze wist wie achter deze bedreigingen zaten, antwoord ze dat de politie met het onderzoek bezig is en dat de resultaten van dit onderzoek geheim zijn. Maar al deze bedreigingen hebben Garcia niet doen stoppen; zij is inmiddels het speerpunt van het verzet tegen Monsanto en collega-verwoesters in het landbouw-industriële model van dit moment in Argentinië.

 “Maar we zijn ook naar Brazilië, Paraguay, Chili en vele andere landen geweest in ons eigen land, waar we onze expertise delen met de mensen en we laten zien hoe we onze rechten verdedigen.”, aldus Sophia Gatica. Zij en de andere moeders maken duidelijk dat het de PLICHT is van de overheid om de burgers te beschermen. “Want wij zij het toch zeker die hun salarissen betalen? Zij dienen te reageren op onze fundamentele klachten”, zo houd ze de activisten voor.

Met het geld dat ze won met de ‘Goldman Prijs’, gaat ze een stichting in het leven roepen, die nóg meer onderzoek zal laten doen naar de aanwezigheid van agrarische chemicaliën in de lichamen van de inwoners van Ituzaingó. “De meeste onderzoeken worden namelijk uitgevoerd door de overheid en deze onderzoeken geven aan dat het niveau van de chemische vervuiling binnen de toelaatbare, wettelijke grenzen ligt. Maar dit is natuurlijk de grootste onzin, want onze lichamen dienen helemaal GEEN agro-chemische rotzooi te bevatten.”

De grotere oorlog van de lange termijn is gericht tegen Monsanto. “Het is wellicht niet de enige agro-chemische gigant in dit land, maar het is wel de grootste”, aldus Sophia. “Dit bedrijf heeft zonder uitzondering invloed op heel Argentinië, zonder uitzondering”.  Ze hoopt dat de overheid in de VS een grotere rol zal gaan spelen in het verweer tegen deze soevereine zaad- en pesticide-producerende multi-nationals. De vrouwen hopen dat door hun acties, met name dus tegen Monsanto, er een rimpeleffect zal optreden over de hele wereld. Voor haar mogen deze multi-nationals keihard aangepakt, voor de rechter verschijnen, zoals de voormalige dictatoriale leiders van de Argentijnse junta uit de jaren 1970. “Ze zorgen voor een verwoestend effect op de landbouwgronden, maar belangrijker op de mensen die niets anders hebben dan hun landbouwgrond en elkaar.”

x

* * *

De GMO-producenten blijven maar beweren dat hun genetische gemanipuleerde zaden en voedsel veilig is, zelfs helemaal niet getest hoeft te worden..! Maar veel wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat deze claims nergens op gebaseerd zijn; integendeel!  Het is zeer aannemelijk dat GM-zaden en -voedsel onze lichaamsfuncties aantasten..  Kijk naar deze presentatie van Health Ranger Mike Adams in samenwerking met  ‘The Real Food Channel’…

x

28 gedachten over “Argentijnse moeder neemt het op tegen Monsanto!!

 1. En dus hebben we het weer toegelaten in Nederland…….round-up wel te verstaan.
  Kunnen we niet een actie op touw zetten en een aantal van dat spul bij het ministerie van landbouw of hoe het vandaag de dag ook heet uit te sproeien.
  Moeten we wel maskers op…….

  1. Eigenlijk een heel goed idee! Samen met een paar sites… Onkruid verdelgen bij het Ministerie van Landbouw. Ministerie van Economische zaken. Goed idee!
   Samen met de jongens van Milieudefensie wellicht..

  2. Onkruid verdelgen in Den Haag, hmmm klinkt goed. Maar ik vermoed dat ze resistent zijn.

  3. Euh, onkruid bestaat dat dan?

   Vanuit een ander paradigma kijk je heel anders naar onkruid. Onkruid bestaat hier niet.

   Wel eens een lekkere salade gegeten van zevenblad, muurbloem, paardenbloempjes en blad, etc.? Koffie gemaakt van gebrande paardenbloemwortel? Ken je de medicinale werking van rode klaver? Smalle en brede weegbree? En zo kan ik nog wel even doorgaan 😉

   http://kruiden.hetbewustepad.nl/index.php?menu_id=4

  4. @ Mascha
   Niet? Het hele binnenhof zit er vol mee!

   Maar bedankt voor de link met waardevolle plantjes, ik loop al regelmatig het een en ander uit m’n tuin te plukken voor op mijn bord, da’s beslist geen onkruid idd.
   En hoewel ik het al had, krijg ik, elke keer wanneer ik op mijn knietjes een middag de bestrating “plantvrij” tracht te maken, meer en diep respect voor de kracht van de natuur.
   Die paardenbloemen en graspollen leveren me telkens bijna een dubbele hernia op….

  1. Laten we ‘onkruid’ gaan zaaien in Den Haag 😆
   Als iedereen een zak duivenvoer koopt en het uitstrooid waar je loopt , evt voorgekiemd , dan kunnen de duiven dat echt niet aanvreten . Lets make Den Haag GREEN :mrgreen:

  2. Er is écht een probleem als we RoundUp zouden gaan sproeien.. Je vergiftigt jezelf er gewoon even meteen bij..!
   Of we faken de RoundUp en doen water in de sproeier..! Samen met andere sites, en mensen van Milieudefensie..?

  3. Diverse wilde planten zijn Roundup resistent , ik weet dat uit ervaring , oa zevenblad 😆

  4. Zevenblad is oersterk via zijn wortels brengt het lucht in verstikkende aarde.

  5. @Cosmic 😉

   Kan me voorstellen dat zevenblad RoundUp overleeft, omdat het oersterk is. Maar toch: liever geen zevenblad meer nadat het met RoundUp in aanraking is gekomen.

   Waarschijnlijk als gevolg van Fukushima zijn (o.a.) paardenbloemen ook aan het muteren in bijvoorbeeld Amerika (ik zag laatst filmpjes hierover op Anarchiel, even googelen dus). En er groeien meer paddenstoelen in de besmette gebieden. Sommigen zien kanker als fungus en behandelen deze met natriumbicarbonaat. De mutaties zijn een biologische en logische reactie van de planten (dierenwereld en mensenwereld).

   @JaNee

   Mooi hoe de natuur(lijkheid) werkt hè!

  6. @ Guido 2,2
   Daar heb ik ook aan lopen denken, gewoon water erin en kijken in welke kramp men schiet bij het idee dat het roundup is( of welk ander bestrijdings middel dan ook).

 2. wat een kraan van een vrouw ,en dat ze bedreigd werd ,vreselijk .goed dat er mensen zijn die haar steunen ,je wordt kwaad als je dit alles leest.

  Woon in velsen en heb longontsteking ,met mij meer mensen ,,wij vallen onder de rook van de hoogovens [[tegen woordig Tata ,,in handen van een schat rijke Indiase fam ]]en het stinkt zo erg soms en vuil in de lucht ,, denk dat we daar ziek van worden.
  Op mijn vorig adres dichter bij de kust ,,waren er op een gegven moment wel 8 tot 10 mensen met kanker op een kleine straat ,,heb de ggd gebeld en gesproken met een arts ,,zou het uitzoeken en wat horen ,,nu 12 jaar later nog nooit 1 woord gehoord .
  Maar geld wind altijd ,,,hoop van harte dat die mevrouw veel goeds berijkt
  zal een gebed doen voor haar en een kaarsje opsteken ,,

  1. ja inge hier in nederland hebben ze alleen maar een grote smoel maar doen er werkelijk niets aan .;ik zie dat de mensen in de vreemde dit fenomeen wel aan durven te pakken maar wij niet .

 3. IMKE ?? niemand is RECISTENT tegen dit LEVENSGEVAARLIJKE spul .ze zouden in de eerste en twede kamer een paar flessen leeg moeten laten lopen eens kijken of zij er beter tegen kunnen dan de rest van de bevolking .t,zou misschien wel goed zijn dan zijn we meteen dat uitschot kwijt wat ons de bevolking stteds maar weer bgesteeld van hun zuur verdiende centjes.

 4. macha roedelhof ?? dat drink elke dag bij mijn boterham lauw warm met een lepelje honing erin die floeibare mmmmmmm zo lekker?? beter dan die vergiftigde suikers van de unielever .

  1. @garriet60

   Lekker en gezond ook met een lepeltje honing. Bloemenhoning bijvoorbeeld. Als je bloemenhoning uit de regio neemt, werkt deze ook nog eens medicinaal bij hooikoorts (mocht je daar last van hebben).

   En inderdaad, liever geen suiker wat puur gif is. Dan liever bruine ruwe rietsuiker of stevia, of honing. En al helemaal geen giftige zoetstoffen natuurlijk 😉

   Smakelijke thee garriet60.

   Wat ook lekker is: koffie van paardenbloemwortel, paardenbloemblad, stukje gember, kaneel en dat 10min zachtjes laten pruttelen. Hoeft niet gezoet…

 5. De oplossing tegen de petrochemische, onnatuurlijke en vernietigende middelen is denk ik de balans herstellen met moeder aarde en de natuur (naast dat de gifkranen uiteraard gewoon dicht moeten…). Ik heb vorige week een 2 uur TV-special over Permacultuur en gezondheid opgenomen met Douwe Beerda van PermaCultultuurNederland.org.

  Dit was aan de hand van het feit dat ik onlangs de VPRO documentaire ‘Groen Goud’ zag, o.a. over Permacultuur (mij al bekend, evenneens als radionica en andere principes die de ‘voedselcrisis’ en ‘landbouwcrisis’ zo zouden kunnen verhelpen). Ik was ontroerd door de mogelijkheden, het verbindende karakter, de puurheid, de duurzaamdheid, de biodiversiteit, de efficiente en de duurzame economie die zelfs vanuit een dorre woestijgrond kon worden opgestart…

  En gisteren zijn de opnames van het nieuwe TV-programma ‘Puur Natuur’ vanuit Duurzaam24TV gestart op het prachtige Floriade terrein (ik presenteer het programma en verzorg alle interviews). Ook daar gesproken met een orthomoleculair sportcoach en (gezonde en raw food)voedingsdeskundige en ook 2 vrouwen die veel weten over Permacultuur en de vele implicaties en toepassingen hiervan! Bij deze 😉

  Als de uitzendingen ook online komen (zie ook de andere interviews en TV-specials)kun je zien via:

  http://www.healingsoundmovement.com/hsm-tv.html

  1. ps: ik bied aan dat als er als er echt aktie ondernomen wordtom ‘onkruid te verdelgen bij de overheid’ het een en ander te filmen en te interviewen. Wel met een masker op en zonder al te veel ‘strijd’ (maar een ludieke demonstatie kan nooit weg).

  2. Hallo John,

   Naar aanleiding van je aanbod voor opnamen:

   wordt vervolgd, blijf ons volgen, keep in touch.
   Don’t stand under the apple tree, with anyone else but…………

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.