Advertentie

Geelwortel, kurkuma, de helende ‘magische wortel’..!


KurkumaEn weer kregen we één van de vele, vele voorbeelden van de heilzame werking van geelwortel of Kurkuma, onder ogen. Zie onderaan deze inleiding. En dus tijd om er nu toch eens écht een hoofdartikel aan te wijden. Meteen maar goed dus..

Omdat de werking van Kurkuma dusdanig is, dat deze kennis bij iedereen thuis hoort. De bijna magische werking, zeker wanneer we de werking van geelwortel vergelijken met traditionele, chemische medicijnen, is opzienbarend. En daar is geen woord Spaans bij. Of wanneer we het andersom zeggen: “Waarom verdomde de medische wetenschap om de uiterst krachtige eigenschappen van Geelwortel te onderzoeken, ergo te gebruiken in hun ‘geneesmiddelen’..?

Eerst maar een voorbeeld van een nieuw onderzoek dat aantoont dat Kurkuma een diep-herstellende werking heeft, in dit geval bij Alzheimer-patiënten.

Een groep van Japanse artsen beschreef hun ervaringen met kurkuma bij drie alzheimerpatiënten. Hun inspiratie voor deze test kwam niet alleen vanuit de enorme hoeveelheid aan onderzoeksgegevens rond alzheimer en kurkuma, maar kwam ook vanuit ayurvedische hoek. De ayurveda gebruikte kurkuma als bloedzuiverend middel en schreef het samen met warme melk voor. (zie onderaan het artikel) Blijkbaar wisten artsen duizenden jaren geleden al dat melk (en zwarte peper) de absorptie en werking van de actieve bestanddelen uit kurkuma/geelwortel bevordert.

De test met de Japanse patiënten werd uitgevoerd, door hen 750 mg geelwortel per dag toe te dienen. Dit komt overeen met een dosis van 100 mg curcumine. Inname samen met warme melk werd aanbevolen. Bij alle patiënten had geelwortel een opmerkelijk effect: na een jaar konden ze hun familieleden terugherkennen. De ziekte leek zich te stabiliseren en bij één patiënt werd zelfs een toename van de MMSE-score vastgesteld.
(Hishikawa N, Takahashi Y et al. Effects of turmeric on Alzheimer’s disease with behavioral and psychological symptoms of dementia. Ayu. 2012 Oct;33(4):499-504.)

x

* * *

curryshrimp curcuma

x

x

Geelwortel, kurkuma, helende, ‘magische wortel’..!

X

2013 © Wanttoknow.nl

x

Of je het nu toepast in een smoothy, als dressingsaus op een heerlijke salade, of in een smakelijke, oranje-kleurige curry, het blijkt keer op keer dat geelwortel, of zoals wij het goed kennen KURKUMA, een van de meest krachtige en gezonde natuurlijk gezondheidssupplementen is, die we kunnen innemen. Kurkuma/geelwortel is heerlijk toe te passen en er zijn eenvoudig veel recepten te vinden waarin het kan worden toegepast. In de Indonesische keuken is dit geelwortelpoeder ons bekend als ‘Koenjit’. De laatste jaren stapelt het wetenschappelijke bewijs zich op, dat kurkuma/geelwortel werkelijk barst van de gezondheids-stimulerende eigenschappen. Zullen we er een aantal op een rijtje zetten?

 1. Geelwortel/kurkuma kan helpen met het voorkomen of helen van sommige vormen van kanker. Het is klinisch bewezen dat de werkzame stof in geelwortel, ‘curcumin’ ervoor zorgt dat kankercellen minder snel groeien, onder andere bij prostaat-, borst- en alvleesklierkanker en bij hersentumoren. ‘Curcumin’ bevordert de zogenaamde ‘apoptosis’, dat is de geprogrammeerde dood van lichaamscellen, ook wel cel-zelfmoord genaamd. Dit proces is zonder enig gevaar voor het lichaam en/of gezonde omliggende cellen, omdat het een natuurlijk proces is. Bij bestralingen en chemotherapie worden ook veel gezonde cellen aangetast/vernietigd. De bijwerkingen van ‘curcumin’ zijn te verwaarlozen. (HIER een pdf-document met veel informatie over kurkuma in relatie tot kanker)
 2. Geelwortel/kurkuma kan een significante factor zijn bij de behandeling en/of preventie van Diabetes.. Een opmerkelijke klinische studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Diabetes Care’, het tijdschrift van de Amerikaanse Diabetes Stichting, onthulde dat kurkuma voor 100% (!) in staat is om pre-diabetes patienten te helpen, binnen een periode van 9 maanden, om GEEN diabetes-patient te worden.
 3. Geelwortel/kurkuma is een stof die zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het kan zelfs zware metalen uit het lichaam verwijderen..! ‘Curcumin’ werkt als krachtige anti-oxidant, vooral op de lever, die vaak heftig wordt belast door zware metalen die in ons moderne voedsel voorkomen, en in de lucht die we inademen.
 4. Geelwortel/kurkuma blijkt een perfect alternatief te zijn voor anti-depressiva..! (HIER).
 5. Geelwortel/kurkuma kan onze lever beschermen en regenereren. (HIER).
 6. Geelwortel/kurkuma kan de pijn van reuma weghalen en de ontstekingen van reuma substantieel verminderen. (Dr. Nancy Lonsdorf)
 7. Geelwortel/kurkuma ondersteunt een gezond brein en krachtig hart. 
 8. Geelwortel/kurkuma geeft ons immuunsysteem een krachtige oppepper en kan mede daardoor PCV-vaccinaties overbodig maken (pneumo-kokken die griep en longziekten veroorzaken). (Dr. Virender K. Rehan, MD van het ‘LA BioMed’)
 9. Geelwortel/kurkuma kan je helpen om (over)gewicht te verliezen. (HIER).
 10. Geelwortel/kurkuma kan je opmonteren.

Turmeric/Kurkuma is heerlijk smaakvol in veel recepten. Ideeën om het in de keuken te gebruiken, vind je makkelijk in kookboeken en op het internet. Meestal wordt geelwortel in zijn gedroogde vorm gebruikt, maar net als gember, kun je het ook als wortel toepassen. In thee bijvoorbeeld. Veel curry-recepten hebben kurkuma als hoofdingrediënt staan. Gebruik zoveel mogelijk biologische of bio-dynamische kurkuma. Kurkuma is ook als supplement te verkrijgen, in pilvorm of tincturen. Kurkuma/geelwortel is bijna altijd een ingrediënt van multi-vitamines. Het is zoals Hippocrates al zei: “Laat je voedsel je medicijn zijn en je medicijn je voedsel”.. In die zin is Curcuma een van de meest potente en effectieve kruiden die we kennen en heel eenvoudig in je dieet en recepten op te nemen.

De Cur
De ‘Curcuma Longa’, ook een prachtige plant in de (zonnige) tuin..

Kurkuma zélf verbouwen? Simpel!
Er bestaan wel tachtig verschillende soorten kurkumaplanten.De meest gebruikte en meest veelbelovende als het gaat om medisch gebruik is de ‘curcuma longa’. De plant is familie van de gemberplant, waarvan de wortel -zoals je weet- ook culinair en medicinaal wordt gebruikt. De sterkst werkzame stof van de wortel van de ‘curcuma longa’ is de stof ‘curcumine’, inmiddels onderwerp van veel wetenschappelijke onderzoeken naar de medische toepassing ervan.

Het is eenvoudig om zélf te verbouwen, de ‘Curcuma Longa’, die familie is van de gemberplant, die óók als wortel onder de grond groeit. De prachtige felgroene Curcuma-bladeren zijn schitterend in een tuin en ze worden dan ook veel gebruikt in de landschapsarchitectuur.. Het zijn de wortels die worden geoogst als voedsel en medicijn, of in het seizoen opnieuw geplant. Voor het planten van deze wortel, heb je slechts ’n pot nodig, een (stuk) wortel en een heel zonnig plekje.

Plaats een stukje van de wortel zo’n 3 tot 5 cm onder de potgrond en geef regelmatig water. Buiten hebben ze een warme tot hete plaats nodig, het liefst dus uit weer en wind, pal op het zuiden; zo ’tropisch’ mogelijk zeg maar.. Maar zorg ook voor genoeg water, waardoor ze in 4 tot 6 maanden uitgroeien tot krachtige knollen/wortels.

Het verhaal van professor David Servan-Schreiber..

Dr. Servan moest even slikken. Hij was opgeleid als arts-psychiater, en gepokt en gemazeld in de Westerse medische wetenschap, maar hier werd hij geconfronteerd met een visie op de geneeskunst die hem totaal vreemd was. Hij bevond zich in Dharamsala, het Indiase ballingsoord van de Dalai Lama en kwam in contact met de kruidengeneeskunde. Als hoogleraar ‘klinische psychiatrie’ aan de Universiteit van Pittsburg (VS) had hij er natuurlijk wel van gehoord, maar er nooit veel aandacht aan geschonken; het was voor hem niet relevant. Dacht hij. Want hoe kon je nu simpel kruiden gebruiken in de strijd tegen ziekte..? Over scholing gesproken..

In Azië bestaan twee soorten universitair geschoolde dokters. De ene categorie werkt met het scalpel, medische apparatuur en de bekende, voor Westers-geörienteerde, farmaceutisch vervaardigde medicijnen. En de andere categorie houdt zich voornamelijk bezig met de toegepaste kennis der natuur, zoals herbologie (kruidenkunde) en de voedingsleer. Vaak is deze kennis gebaseerd op de Ayurveda, een woord dat een samenstelling is van de woorden: ‘āyus’ dat ‘leven’ of ‘levensprincipe’ betekent, en het woord ‘veda’ dat ‘weten’ of ‘kennis’ betekent. Ayurveda kan derhalve vertaald worden als ‘de kennis (weten-schap) van het leven’.

Kurkuma-wortelsoep.. Ayurveda is ook smaakvol..!
Kurkuma-wortelsoep.. Ayurveda is ook smaakvol..!

De Ayurveda is een holistische benadering, die voortkomt uit oude tradities en uitgaat van een totaalbenadering van de onevenwichtigheid (ziekte). Ayurveda ziet het lichaam niet los van geest en natuur. De Ayurveda geeft een eigen betekenis aan het begrip energie’, die aanwezig is in de geest en in de gehele kosmos.  Zij probeert de onevenwichtigheid (ziekte) te herstellen of te voorkómen door de ‘energieën’ in lichaam en geest in balans te brengen en te houden. Dit gebeurt met gebruikmaking van de inzichten rond de werking van de Tri Doshas: Kapha, Pitta Vata. Deze ’tri doshas’ vertegenwoordigen met elkaar alle basiselementen; aarde, water, vuur, lucht en aether.

Kwakzalvers en kruidenvrouwtjes?
David Ervan-Schreiber vroeg zich vervolgens af: is dat kruidengedoe wel ‘evidence based medicine’? Hoort dit niet thuis in de hoek van kwakzalvers en kruidenvrouwtjes? Komt een dergelijke benadering niet neer op verspilling van tijd, geld en moeite voor arts en patiënt? Tijdens zijn wandelingen door het stadje Dharamsala vroeg hij voorbijgangers dan ook wat zij zouden doen als ze een acuut gezondheidsprobleem zouden hebben. Veelal verbaasd over zo’n domme vraag, reageerden de meesten met antwoorden die erop neerkwamen: ‘Voor een acute ontsteking, zoals een blindedarm of longontsteking, gaan we direct naar de dokter die de ‘noodgeneeskunde’ praktiseert. Dan worden we geopereerd of krijgen antibiotica. Maar voor chronische ontstekingen, zoals reumatoide artritis, darmontstekingen etc. bezoeken wij de arts die naar voedings- en leefgewoonten vraagt, en die met natuurlijke ontstekingsremmers werkt zoals geelwortel.’

Kurkuma turmeric5Geelwortel, wat is dat?
Dat vroeg Schreiber later aan de stafleden van de medische faculteit van Dharamsala. Ze antwoordden dat het een okerkleurig poeder is dat gemaakt wordt door de gedroogde wortelstok van Curcuma Longa (Engels: ‘turmeric’) fijn te malen. Deze tropische plant komt vooral in India en Indonesië voor, waar hij al eeuwenlang een zeer belangrijk onderdeel is van de culinaire en medische geschiedenis. Wij gebruiken er in onze gerechten dagelijks 1,5 tot 2 gram van, zeiden ze.

Curcumine
Het belangrijkste onderdeel van kurkuma is de stof curcumine dat farmacologisch op diverse manieren actief is: het is een sterke antioxidant, gaat trombose tegen en heeft ook kankerremmende eigenschappen. De nieuwsgierigheid van prof. Schreiber was nu meer dan voldoende gewekt. Nederig, maar desalniettemin met een kritische instelling, begon hij aan zijn speurtocht naar de geneeskrachtige eigenschappen van geelwortel. Hier een kleine opsomming.

Gewrichtsreuma
Suppletie van kurkuma-extract aan reumatische ratten bleek ontstekings- en afbraakprocessen in gewrichten af te remmen. Ratten met gewrichtsreuma kregen extracten van kurkuma, die overeenkwamen met de qua samenstelling overeenkomende commercieel verkrijgbare kurkuma. Het gevolg was dat de stoffen die verantwoordelijkheid zijn voor de ontstekingen in het gewrichtsgebied in activiteit afnamen. Nu is een rat geen mens, maar uit deze resultaten kan worden afgeleid dat kurkuma-extract mogelijk effectief is voor het verminderen van de symptomen van reuma. Klinische onderzoeken bij mensen met reuma zijn zeker nodig.  (Arthritis Rheum 2006;54:3452-64)

Leukemie
Op het çongres van ‘Kinderen met Leukemie’ dat in september 2004 in Londen werd gehouden maakte Dr. Moolky Nagabhusan van de Loyola Universiteit in Chicago aannemelijk dat curcumine beschermt tegen leukemie. Omdat curcumine in de vorm van geelwortel en curry’s in Azië veel gegeten wordt, vermoedt Dr. Nagabhusan dat dit de reden is waarom die vorm van bloedkanker in dat werelddeel veel minder voorkomt. In de Westerse wereld is het aantal kinderen met leukemie de tweede helft van de vorige eeuw sterk gestegen, waarbij de risicofactoren van leukemie naar alle waarschijnlijkheid liggen in de lifestyle en milieufactoren.

Van curcumine is bekend dat het beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zo blijkt uit studie dat bijvoorbeeld dat je de genbeschadigende invloed van sigarettenrook kan tegen gaan, alsook de chromosoombeschadiging door röntgenstraling met curcumine. Dr. Nagabhusan nam waar dat curcumine de vermenigvuldiging van leukemiecellen onomkeerbaar remt, zowel in celculturen als in cellen bij de mens..!

Hersenschade
Nog een interessant onderzoek toonde aan dat kurkuma/geelwortel bescherming kan bieden bij hersenschade die ontstaat na een beroerte. Onderzoekers van de Universiteit van Nanjing in China trachtten meer inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van curcumine. Een groep ratten kreeg 1 of 2 mg per kg curcumine per infuus toegediend, 30 minuten na een beroerte. De met curcumine behandelde ratten bleken, afhankelijk van de dosis, beduidend minder verlies van neurologisch functioneren, een lagere sterfte, en minder waterophoping in de hersenen te hebben dan de curcuminevrije dieren. Alle bevindingen wijzen op beschermende effecten van curcumine. (European Journal of Pharmacology 2007;561(1-3):54-62)

Alzheimer
Tijdens het 34e Jaarcongres van de ‘American Aging Association’ merkte één van de sprekers, dr. Greg Cole op, dat een combinatie van curcumine en DHA (uit omega 3-vetzuren) effectief werkt tegen ontstekingsverschijnselen bij Alzheimer. Bij muizen, die zo genetisch gemanipuleerd waren, dat zij Alzheimerachtige afwijkingen kregen, bleek dat deze muizen maar liefst 43% minder amyloïde plaques vormden, wanneer zij curcumine door hun voedsel kregen. Een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de dagelijkse hoeveelheid die men in India eet. Amyloïde plaques zijn afzettingen in de hersenen die medeverantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Vooral de combinatie DHA en curcumine bleek farmacologisch zeer werkzaam te zijn.

Tja.. Een chemisch middel, afkomstig uit de petro-chemie.. Of een natuurlijk middel, dat ook nog eens -wetenschappelijk bewezen- een veel krachtiger werking heeft..
Tja.. Een chemisch middel, afkomstig uit de petro-chemie.. Of een natuurlijk middel, dat ook nog eens -wetenschappelijk bewezen- een veel krachtiger werking heeft..

Candidiasis (schimmels)
Bij Candidiasis ook wel candida-syndroom genoemd is er sprake van uitzaaiing van de candida-albicansschimmel in het weefsel. Deze ziekteverwekkende schimmelvorm van de gistcel ‘Candida Albicans’ heeft zich in eerste instantie veelal vanuit de darm, via de bloedbaan in het lichaam verspreid, om zich vervolgens te kolonialiseren in de organen, het bindweefsel e.d. Deze situatie blijkt bij zeer veel mensen in de Westerse wereld voor te komen. De symptomen van het candida-syndroom zijn zeer talrijk en omvatten o.a. spijsverteringsklachten, hormonale klachten, klachten als gevolg van een over-reactief afweersysteem of een verzwakt afweersysteem, en vooral vermoeidheidsklachten.

Braziliaanse wetenschappers onderzochten curcumine op schimmelwerende effecten. Celkweken met 23 verschillende schimmels dienden als onderzoeksmodel. Daarnaast werden de effecten van kurkuma op de aankleving van de candidasoorten op menselijke cellen van het mondslijmvlies gevolgd. Uit de testseries bleek dat kurkuma in veel gevallen effectiever was dan het vaak toegepaste anti-schimmelmiddel ‘Fluconazol’. Opmerkelijk was de remmende werking van kurkuma op candidasoorten die geïsoleerd waren van AIDS-patiënten. Bij hen bleek kurkuma de aankleving aan het mondslijmvlies het sterkst te verminderen. De auteurs zijn van mening dat vervolgonderzoek naar de therapeutische werking van curcumine bij patiënten met immunologische aandoeningen zeker gewenst is. (Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2009;63(2):337-9)

anti kanker schreiberEen éénzijdige opleiding..?
Prof. Schreiber stond verbaasd. Waarom kende hij deze feiten niet? Waarom had geen enkele hoogleraar tijdens zijn medische opleiding ooit over deze dingen gesproken? Immers, de grote medische tradities maken al duizenden jaren gebruik van voeding om het verloop van ziekteprocessen te beïnvloeden en de Westerse geneeskunde laat deze -proefondervindelijk ruimschoots bewezen- wijze kennis links liggen… Heeft de grondlegger van de moderne geneeskunde Hippocrates in de 4de eeuw voor Chr. niet gezegd: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’?

Westers opgeleide artsen leggen bij het behalen van hun artsendiploma nota bene deze ‘Eed van Hippocrates‘ af! Maar toch, ook al blijft voeding een steunpilaar van de Indische, Chinese en Noord-Afrikaanse geneeskunde, welke dokter in Europa verwijst ernaar in zijn praktijk? Welke dokter vertelt zijn patiënten dat deze kennis óók beschikbaar is.. Nog een stapje verder.. Welke arts voelt zich feitelijk niet tekort schieten wanneer hij deze kennis gewoon via het internet of eenvoudig beschikbare boeken kan terugvinden..?

Omdat Prof. Servan-Schreiber was niet alleen arts, maar ook kankerpatiënt. En mede daardoor, was hij zeer geïnteresseerd in de tumorremmende eigenschappen van kurkuma. Hij sprak daarover met zijn vriend en collega prof.dr. Richard Beliveau, oncoloog-onderzoeker aan de Universiteit van Quebec in Montreal. Het was hem al eerder opgevallen dat Indische mensen statistisch gezien veel minder aan diverse vormen van kanker lijden dan bijv. Noord-Amerikanen.

Net als dr. Nagabhusan ging Beliveau van de veronderstelling uit dat dit te maken heeft met het gegeven dat kurkuma voornamelijk in India wordt genuttigd, en dan ook nog in grote hoeveelheden. Professor Schreiber heeft zijn visie op kanker en de behandeling ervan, na zijn speurtocht, grondig bijgesteld. Ironisch genoeg leed hij toen echter al aan een hersentumor, die nog niet ontdekt was, maar die hem uiteindelijk -in 2011- wél het leven ging kosten..

Natuurlijk was hij als arts voorstander van een reguliere behandeling, zoals bestraling, operatie en indien nodig chemotherapie. Je zou ook kunnen zeggen, dat hij niet anders kón. Maar als wetenschapper en patiënt heeft hij ook de waarde leren kennen van alle verborgen helende krachten die in de planten en kruidenwereld schuilgaan. Niet alleen raakte hij enthousiast over kurkuma, maar ook over de ontdekking van de vele andere tumorremmende voedingsstoffen in de natuur de z.g. ‘nutricijnen’ (de combinatie van ‘medicijnen’en ‘nutriënten’ (voedingsstoffen)). Ze blijken een machtig wapen te zijn in het voorkómen van kanker, maar kunnen ook therapeutisch met succes worden ingezet als aanvulling op de reguliere kankerbehandeling. Hij schreef er een prachtig boek over: ‘Antikanker, een nieuwe levensstijl’ [klik op cover hierboven voor lead).

Dr. Schreiber raadt iedereen aan ook elke dag -net als de Aziaat dat door zijn eten binnenkrijgt- een flinke theelepel kurkuma (biologische!) aan het dagelijkse voedsel toe te voegen, En evt. vermengd met een snuifje zwarte peper waardoor de opname van kurkuma wordt versterkt! Zijn stelling is: ‘Medicus curat, natura sanat’! dat wil zeggen: ‘De dokter behandelt, maar de natuur geneest’. In het boek behandelt Dr. Servan-Schreiber overigens ook diverse andere aspecten van voeding en andere levensstijlfactoren, die bij de behandeling en preventie van kanker van belang zijn. (Zoals biologische voeding, knoflook, groene thee, broccoli etc.)

Tot slot, last but not least:
Hoe ‘Big Pharma’ gebaat is bij het links laten liggen van Kurkuma..

pharma-patent-strategiesDe toepassingen van kurkuma tegen kanker zijn simpelweg ‘veelbelovend’!! Maar er zijn helaas onvoldoende wetenschappelijke gegevens over het effect bij mensen met kanker, waardoor het ook nog niet veel wordt toegepast. Artsen zijn bang dat ze een niet goedgekeurd ‘medicijn/kruid’ voorschrijven of adviseren. Het probleem daarbij is, dat dit soort onderzoek ook nauwelijks plaatsvindt! En dat heeft helaas alles met geld te maken. Kurkuma is namelijk ‘niet-patenteerbaar’. Dat wil zeggen: op kurkuma is – net als op alle natuurlijke stoffen – geen patent aan te vragen. En dus is de verkoop niet exclusief voorbehouden aan degene die het onderzoekt. Kurkuma is met andere woorden niet lucratief.

En zo ziet het er onder de microscoop uit, de moleculaire opbouw van curcuma.. Niet patenteerbaar maar wel kopieerbaar..?!
En zo ziet het er onder de microscoop uit, de moleculaire opbouw van curcuma.. Niet patenteerbaar maar wel kopieerbaar..?!

Verreweg het meeste wetenschappelijke onderzoek naar nieuwe middelen wordt dan ook verricht door de farmaceutische industrie. Zij verdient veel geld aan ­kankerbehandelingen, en is dus gemotiveerd er onderzoek naar te verrichten. Maar de aandacht gaat daardoor wel eenzijdig naar farmaceutische, chemische middelen. En daarmee blijft een groot terrein in de strijd tegen kanker braak liggen. Vaak ook wordt een krachtig kruid ontleed naar haar organische-moleculaire samenstelling door de onderzoekers van de farmaceutische industrie, om deze organische verbinding vervolgens chemisch te kopiëren, zodat er patent op kan worden verkregen..

Wil de overheid niets ‘verdienen’..? Of ‘besparen’.. dat mag ook..!
Maar hier komt ook weer de kortzichtigheid van geld-geld om de hoek kijken. Want vanuit de overheid bezien, die we toch feitelijk allemaal zijn.., levert het gebruik van kurkuma als genees/preventiemiddel toch vele, vele miljarden bespáring op.. En is dat geen omgekeerd geld-verdienen dan..? Of is dat alleen voorbehouden aan ‘Big Pharma’, om ons afhankelijk te maken van hun spel met gepatenteerde medicijnen..  Waarom laten we -als we dan al in een economisch vraag- en aanbodspel bezig zijn- niet gewoon deze chemische middelen links liggen..?

x

* * *

x

Tot slot: ‘Gouden melk’.. Een eenvoudige toepassing voor kurkuma
Kijk naar deze video van Dr. Arjan Khalsa, waarin ze uitlegt hoe je heel eenvoudig een drankje maakt met tumeric/geelwortel. Een perfecte leverreiniger, en vanzelfsprekend een fantastische manier om geelwortel in je lichaam te krijgen!

x

120 gedachten over “Geelwortel, kurkuma, de helende ‘magische wortel’..!

  1. De lyst van goed werkende natuurgeneesmiddelen die geen vernietigende by effecten veroorzaken kan nooit lang genoeg zyn !!
   Vergelyk die eens serieus met de lyst van gefabriceerde geneesmiddelen met hun funeste bywerkingen !!

 1. Ik eet elke dag een theelepeltje curcuma, maar ergens ver weg in mijn achterhoofd hoor ik mijn grootvader Jenne roepen, en ik dan, ja een ander verhaal hij en veel van zijn naaste famile allemaal zeker over de 90 tig geworden en sommige over de 100, tja wat aten zij, heel eenzijdig, aardappelen, groente, vlees, soms fruit nagelang het seizoen, en veel boter, vet, en pap, elke dag pap, om de gaatjes te vullen, maar het eten zal ongetwijfeld niet vervuild, opgefokt of weet ik wat zijn, mijn Opa nam elke avond een roemer genever, het slaapmutsje zo gezegt, nou en al die pientere Indiërs worden gemiddeld 42 jaar, sterven allemaal kern gezond !

 2. AMC-Amsterdam, Experimentele chirurgie
  Titel onderzoek:
  ‘Zinc phthalocyanine-containing multi-targeting liposomes for the treatment of solid tumors by photodynamic therapy following chemopreventive preconditioning with curcumin”
  onder leiding van dr. M. Heger.

  Een van de meest toegepaste vormen van kankerbestrijding is chemotherapie. Het is algemeen bekend dat chemotherapie gepaard gaat met een aantal vervelende bijwerkingen. Dit komt omdat Glossary Link chemotherapeutica schadelijk zijn voor alle cellen in het lichaam en niet alleen de kankercellen. Het zou dus ideaal zijn als er een stof was die alleen dodelijk zou zijn voor de kankercellen.
  Sinds enkele jaren heeft de medische wereld een dergelijke stof omarmd: curcumine. Curcumine is het biologisch actief bestanddeel van de curcuma longa plant dat hoofdzakelijk in de Indische keuken wordt gebruikt als smaakversterker en kleurstof. Het is bijna onvoorstelbaar dat een middel, waarvan inmiddels in meer dan 1000 wetenschappelijke studies is aangetoond dat het tegen kanker werkt, voor een paar Euro in de schappen ligt van de supermarkt.
  Een tumor kan zich handhaven in het menselijk lichaam vanwege een aantal bijzondere eigenschappen, ook wel de “hallmarks of cancer” genoemd. Deze zijn:

  weerbaarheid tegen Glossary Link apoptose (celdood);
  oneindig celdelingspotentieel;
  vaatnieuwvorming ( Glossary Link angiogenese);
  weefselinvasie en metastasering;
  eigen huishouding van groeifactoren;
  ongevoeligheid jegens anti-groeisignalen.

  Het is aangetoond dat curcumine ALLE hallmarks of cancer remt, zoals aangegeven in het onderstaande diagram.
  Daarnaast is het bijkomend voordeel dat curcumine een beschermend effect heeft op gezonde cellen ( Glossary Link antioxidant) en het immuunsysteem bevorderd. Dus, in tegenstelling tot chemotherapie, het doodt kankercellen en het beschermt gezonde cellen. Dat is ook de reden waarom er nu enkele klinische onderzoeken lopen naar curcumine en kankerbehandeling.
  Er is echter een klein probleem. Als curcumine gegeten of oraal ingenomen wordt dan wordt het in de maag en darmen omgezet naar een biologisch inactieve stof. Men zou hele grote hoeveelheden moeten eten per dag om een tumor effectief te kunnen bestrijden. Dit probleem is echter niet onontkoombaar: er zijn manieren om kanker te bestrijden met de actieve vorm van curcumine.
  De SNFK financiert onderzoek naar de werkingsmechanismen van curcumine alswel de toedieningsvormen van de actieve stof. Om dit onderzoek door te zetten zijn subsidies nodig, welke afhangen van uw donaties.

  http://www.tegenkanker.nl/onderzoek/onderzoeksnieuws/kurkuma-onderzoek-amc.html

  1. Dus, dus het eten van curcuma is zinloos, of toch niet helpt het misschien tegen andere lichamelijke problemen, zo als geestelijke achter uitgang, zijn daar misschien bewijzen voor ?

  2. Of, Jenne, het wordt je wijs gemaakt dat het zo niet helpt. Er moet wel geld aan verdiend worden he.

  3. De spijker op de kop Imke!

   Verreweg de meeste kruiden uit de natuur zijn het meest werkzaam als ze in hun natuurlijke hoedanigheid worden ingenomen, en niet nadat Big Farma er het nodige aan heeft kunnen verzieken (en verdienen niet te vergeten)!

 3. [“Waarom verdomd de medische wetenschap om de uiterst krachtige eigenschappen van Geelwortel te onderzoeken, ergo te gebruiken in hun ‘geneesmiddelen’..?]

  Bovenstaande klopt niet helemaal, hoor: Het is daar al jaren ‘in the picture’;

  * http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/hele-dure-industrie-middelen-of-goedkope-natuurlijke.html

  * http://www.iocob.nl/fytotherapie/curcuma-tegen-osteoartrosis.html

  * http://www.iocob.nl/fytotherapie/curcuma-van-de-keuken-naar-de-kliniek.html

  1. Robert, IOCOB, de club van de kwakzalvers is dat, mensen die niet gedegen onderzoek doen. Ben wel eens in het verleden bij ze geweest, het was hopeloos wat ze voorschreven, was een berg van foute aannames en diagnoses. Niet te spreken over toren hoge bedragen wat je uit eigen zak mocht neertellen voor nog geen uurtjes behandeling. Het is toch beter op grote wereldschaal eens wat beter onderzoek te doen dan gelijk aan niet verder willen komen dan dr. Google Soest. Ron Fonteine zit een deurtje verder en die kan het zelfs veel beter uitleggen dan de vermeende zogenaamde proffesor die bij het IOCOB werkt.

  2. Doch, in deze reactie gaat het in zekere zin niet over IOCOB zelf, en hoe zij in de praktijk wel of niet succesvol omgaan met hun integrale therapie. Er zijn namelijk ook zeer tevreden mensen te vinden die door de pogingen van de professor om op een andere manier met alternatieve en medische mogelijkheden om te gaan van langdurige en zeer beperkende pijnklachten zijn afgekomen. Dat is winst die door allopathische artsen en hun behandelopties niet bereikt werd.

   In dit geval komen de gelinkte artikelen niet uit de keuken van IOCOB zelf. De website dient als platform en geeft soms berichten uit alle delen van de wereld weer, zoals in de bronvermelding te zien is.

   De boodschap is wat mij betreft van veel groter belang: curcumine werkt, is goedkoper en dat is ook in de medische wereld opgemerkt. Iets wat nu niet bepaald als kwakzalverij kan worden aangemerkt, right?

   Daarnaast worden de heren van IOCOB het liefst in een hoge boom gezet door de vereniging tegen de kwakzalverij, op een dikke tak naast de heer Fontaine met zijn goede werk.

 4. Het is wel heel erg be;angrijk wanneer je kurkuma bij de supermarkt koopt of elders goed op de verpakking dient te kijek alvoren het produkt te willen aanschaffen. Waarom, dat is heel erg simpel:

  E102 – Tartrazine (is geen kurkuma maar gaat er voor door)

  – Bereiding/oorsprong: Een gele synthetische azokleurstof.
  – Algemene opmerking: Tartrazine is een van de meest omstreden azokleurstoffen.

  Bij astmalijders kan het bijwerkingen geven, en in combinatie met benzoëzuur (E210) kan het hyperactiviteit bij kinderen veroorzaken. Bovendien kan het in combinatie met aspirine leiden tot allerlei overgevoeligheidsreacties. Omwille van al deze bijwerkingen wordt eerder annatto (E160b) gebruikt.

  Dit is exact het zelfde bij bv Tandoori, de rode kleurstof moet Tamarinde zijn maar is in heel veel gevallen:

  E124 – Cochenillerood A, Ponceau 4R

  – Bereiding/oorsprong: Een rode synthetische azokleurstof.
  – Algemene opmerking: E124 kan bijwerkingen veroorzaken bij astmalijders, en in combinatie met benzoëzuur (E210) kan het hyperactiviteit bij kinderen veroorzaken. Het versterkt ook reacties bij mensen die intolerant zijn tegen salicylaten.
  Alhoewel de naam cochenillerood A doet vermoeden dat het over E120 zou gaan, is deze rode kleurstof niet afkomstig uit schildluizen.

  Dus altijd goed opletten wat je komt en houdt er ook rekening mee dat je Kurkuma koopt zonder toegevoegde zouten, dat is oude spijzen oprekken met smaakstoffen.

 5. bedankt voor dit artikel Wanttoknow!
  Wat denk je: ben laatst in de badkamer van een goede vriend en tijdens het pissen zie ik een potje staan: geelwortel maar dan in het engels. het was gesealed, ik maakte het open en trof allemaal capsules aan en een watje. Ik nam er 1 en zetje alles weer terug en uiteraard vertelde ik het de eigenaar, hij zei had ik voor mijn moeder gekocht, want ze heeft alheimer, maar nooit geopend. Wonderbaarlijk genoeg waren mijn wratten een stuk of drie binnen twee weken verdwenen. Ik vroeg me af waarom, tot ik de arktikelen van Wanttoknow las.

 6. exelent artikel over Kurkuma, ik wil er aan toe voegen dat sinds kort een 100% natuurlijk en bio gecertifieerd sap van Kurkuma bestaat ! bekomen via een gepatenteerde technologie om op een natuurlijke manier (zonder solventen)Kurkuma sap te maken ,dus van 100% Kurkuma die nog alle actieve bestanddelen dus ook alle essentiele oilien bevat (wat niet meer in het poeder aanwezig is )
  dit sap is 100% actief omdat het de essentiele olien zijn die de Curcumine molecule in de cellen brengt en er dus geen (soms schadelijke) peper nodig is zie product op http://www.martera.com
  dit sap is een wereldprimeur !!

 7. voor mij is dit nieuw ik zal het zeker iedere dag gaan drinken,
  in het eten gebruikte ik het wel maar niet zoveel dus dank je wel voor deze informatie groet jose.

 8. Zelf gebruik ik met groot success curcuma bij mijn paard die artrose heft in zijn voorvoet, ik heb hem zo gekocht met de wetenschap dat ik hem kon helpen.Ik ben begonnen met een dessert lepel curcuma dat ik aanvul met 1/4 theelepel zwarte peper dit om te zorgen dat de curcuma goed word opgenomen door het lichaam en alle werkzame stiffen optimal worden gebruikt ook vul ik het aan met spelt om op die manier zijn weerstand een extra zetje te geven.mijn paard is na enkel dagen veranderd van een dier dat kreupel was en constant pijn had, in een vrolijk pijn vrij paard dat niet meer kreupelt daarbij is de zwelling van het gewricht voor 80% afgenomen.

 9. Leuk en aardig die verhalen over Kurkuma met het werkzame bestanddeel Curcumine, maar gewone Kurkuma wordt nauwelijks of niet opgenomen in de bloedbaan en kan dus ook geen gunstige gezondheidseffecten hebben. Via een nichtje hoorde ik over speciale bewerkte Kurkuma (Curcumine) uit Amerika: Longvida (www.longvida.com). Deze bewerkte Curcumine wordt, aangetoond in wetenschappelijke studies, wel opgenomen in de bloedbaan. Ik heb het gebruikt en voelde me meteen scherper en na een maand ook lekkerder in mijn vel zitten. Een andere optie is C3 Curcumine, maar hier heb ik geen persoonlijke ervaring.

  1. Kun je daar ook bewijzen van leveren dat gewone curcuma niet opgenomennwordt en die (vast en zeker duurdere) bewerkte curcuma wel?
   Klinkt alsof commerciële bedrijven gewoon een verhaal ophangen om hun ‘bewerkte’ curcuma te verkopen.

  1. Ik heb wat verse wortels in de biowinkel gekocht, 1,75€ per ons.
   Ik ken ook een kweker die in het voorjaar de bloeiende planten op de markt brengt, in diverse kleuren. Tzt zal ik daar wel melding van maken.

 10. En wat als je curcuma vies vind in gerechten? Ik heb een bio bouillon gemixed met zwarte peper en drink daar dagelijks twee soepjes van op mijn werk ter vervanging van de cup of soup. Lekker en gezond.

  1. Om het lekkerder te maken en ook makkelijk eetbaar doe ik 1 a 2 theelepels curcuma in een kommetje en mix dit met wat yoghurt, zwarte peper, stevia en olijfolie tot een glad papje en eet het dan op. Ik voel me er heel erg goed bij.

 11. Guido, dit is wat een rare zin en vlgs mij niet de bedoeling…;Geelwortel/kurkuma geeft ons immuunsysteem een krachtige oppepper en kan mede daardoor PCV-vaccinaties (pneumo-kokken die griep en longziekten veroorzaken). (Dr. Virender K. Rehan, MD van het ‘LA BioMed’)

  1. mijn zus heeft COPD en zij neemt nu een maand kurkuma en zij heeft nu al veel meer lucht dus is het wel degelijk goed.

 12. ik denk dat je de kurkuma vers of poeder kunt gebruiken in alles, dat doe ik ook hij heeft ja niet zoveel smaak ik doe hem op alle vlees en ook is het lekker op gebakken aardappelen, en zeker bij reis producten ook in de soep, in thee of gewoon in water het maakt niet uit als je hem maar binnen krijgt ongeveer een thee lepel per dag, groetjes jose.

 13. Wist u dat minder dan 5% van de Kurkuma bestaat uit het werkzame bestanddeel van de wortel: Curcumine. Curcumine is echt een wondermiddel, maar het is heel belangrijk de juiste te kiezen. Op de website http://www.curc.eu heb ik een vergelijking tussen alle beschikbare merken geschreven. Longvida Curcumine vind ik de beste aangezien het de enige Curcumine capsules zijn, waarmee vrij curcumine in de bloedbaan terecht komt (en niet een minder actief Curcumine zoals bij de andere curcumines).

  1. hallo ik lees hier over longvida curcumine tabletten ik wil deze proberen weet je misschien waar ik deze kan kopen
   gr ron
   alvast bedankt voor je reactie

 14. Hallo, Ik ben nu zo’n 3 weken bezig met kurkuma longa poeder opgelost met zwarte peper in een glas water. Ik moet zeggen dat ik ontzettende herxheimer reacties heb, trillen, zweten, niet lekker in je vel zitten, paniekaanvallen,moe, maar ook een schoner wordende tong en tanden zijn witter.
  Kan iemand mij vertellen hoe lang je last van de herxheimerreacties kunt hebben? Het valt mij heel zwaar.

  1. Dag Marco, wellicht goed om je verder en dieper te informeren hierover..! het voelt alsof het té snel gaat..! Zorg in ieder geval dat je veel drinkt. Water zorgt voor reiniging van je lever en nieren; afvalstoffen, die wellicht tientallen jaren al in je lijf zitten, kunnen loskomen en dienen je lijf te verlaten.
   Je lichaam krijgt een soort positieve knock-out, zo voelt het. Succes.

  2. Guido, bedankt, ik ben ook veel aan het lezen hierover.Ik ben al jaren bezig om me lekkerder te gaan voelen en tot nu toe hielp weinig. En dat kurkuma wat doet ben ik van overtuigd maar ik wil me gewoon beter gaan voelen, misschien wel te snel…
   Heb je misschien ook meer links naar sites hierover of van meer informatie voorzien?
   Marco

  3. Marco dat jou tong beter word is een goed teken, zweten betekend dat de giftige stoffen uit jou lichaam verdwijnen, dat men paniek aanvallen krijgt heb ik nog niet van gehoord dus zou ik zeggen neem wat minder voor een tijdje, en bouw het dan weer op, ik vind dat het te lang duurt en kan mij voorstellen dat het jou zwaar valt succes.
   groetjes jose.

 15. Hallo, een vraagje mijn vriendin heeft bloed laten prikken en nu is de billuribine en neurofielen verhoogd. Kan dit te maken hebben met ontgifting door Kurkuma?
  Bedankt.
  Groet Marco

  1. Kijk gewoon een op smulweb.nl bijvoorbeeld. En zoek op Kurkuma of Geelwortel. Bijna ALLE CURRIES in India etc. hebben kurkuma in het recept!

 16. Hoe kun je het beste geelwortel gebruiken? Verhitten is dat noodzakelijk en hoe lang? Met zwarte peper, weet ik. Zuivel gebruik ik niet. Kan het ook koud en droog over de groente? Of even meewokken?
  Is alleen Kurkuma-Longa maar gezond of de andere soorten ook?
  Hoe weet ik of ik echt de Kurkuma-Longa heb?
  En, gember op het laatst toevoegen aan een gerecht, mag dat niet gewokt worden? Ik vind het belangrijk om de hoogte van de temperatuur te weten. Vers of in poedervorm.

  1. lieve mensen, wanttoknow is geen voedseladviseur in de zin van hoeveel, wanneer, recepten etc. Graag jezelf even verder informeren op het internet, kookclubs, zoekmachines, etc. Wij kunnen alleen maar informeren, de rest is aan jezelf. Dus:
   Maak het verhaaltje af en kleur de plaatjes mooi Kurkuma-geel..!

 17. Ik doe 1 theelepel Curcuma Longa, beetje zwarte peper, 2 eetlepels lijnzaadolie, beetje honing, magere yoghurt en soms wat blauwe besjes of ander fruit erdoor mengen.
  De olie doe ik omdat dit, samen met de zwarte peper het nog beter in het lichaam opgenomen wordt.
  Erg lekker!

 18. goedenmorgen, ik gebruik het voor op mijn hoofdhuid voor ecxeem te onderdrukken samen met neemolie. Helpt het tegen ecxeem en mijn handen en nagels blijven geel hoe krijg ik snelst weer van af?

  Dank je wel,

  Shaideline

 19. Mijn vraag is, dat zo hier en dan geschreven wordt dat kurkuma niet goed is als je bloedverdunners gebruikt, maar er staat nergens waarom niet!! Kunt U mij daar een antwoord op geven.
  Vriendelijk dank. Ria

 20. Onder welke naam is geelwortel in Thailand verkrijgbaar? (Is het wel in Thaiand verkrijgbaar?) Vele voedingswaren, daarvan staat op de verpakking alleen in de Thaise taal informatie geschreven. (Die taal heeft heel andere -en ongeveer dubbel zoveel- letters).
  Er zijn twee gele poeders in omloop is mij verteld. De echte geelwortel of Kurkuma (of ook Curcumine?) komt uit India. Het andere gele poeder niet en zou ook heel wat anders zijn (maar wel vrijwel hetzelfde eruit zien). Ik heb nu een potje in huis waarop staat vermeld: “Curry powder” met daaraan toegevoegd “BRAND Indian choice”. (En ook een doorzichtig zakje met daarop alleen Thaise tekst; zelfs veel kinderen die toch heel regulier hun lagere school bezochten slaagden er niet in hun taal te kunnen lezen, laat staan dat ik dat zou kunnen).
  Ik vind hier in Thailand boodschappen doen in de supermarket maar moeilijk. En ook hier in Thailand wordt men almaar dikker en neemt ook het aantal diabetes-patienten almaar toe (men wordt ook op steeds jongere leeftijd hier dik en/of suikerziek, stond, naar ik vernam in de Bangkok Post te lezen). Dus met de ogen dicht boodschappen doen of in een Thais restaurant maar gewoon iets bestellen -het is, mits niet (te) spicy, wel altijd lekker- dat is (ook hier) hoogst onverstandig. Vandaar mijn moeizaam bijeengezoek van gezonde voeding (nou ja, groenten dat gaat dan nog wel) en van voedingsingredienten.
  PS. Waarom (of waardoor) zijn in bovenstaande (en ook weer in deze regel) zoveel woorden rood onderstreept?

 21. zoek eens op internet er is een hele food scare er zit namelijk gele kleurstof door vaak dat maken ze met lood.in de vs was er een heel schandaal mee en voeg dat verhaal maar toe aan het artikel. want daardoor is kurkuma soms heel gevaarlijk . hoe testen ze dit in de eu? hoe weten wij of het goed is?

  1. By slechte slaap is camille thee laauw drinken heel goed voor slapen gaan en drie uur voor het naar bed gaan klein glas smoothy van komkommer drinken.By eten knoflook gebruiken en een paar kruidnagels.

 22. Wat een hoopgevend artikel!

  Er zit wel een fout in het artikel

  bij punt 2] in het artikel is de pre patient uiteraard patient af na negen maanden [dus geen patient meer]

 23. Curcumine, onttrokken uit Kurkuma (Curcuma Longa) is een krachtige, natuurlijke anti-ontsteking samenstelling zonder bijwerkingen. De opname in het lichaam is echter zeer laag.

  Optim Curcuma is speciaal ontwikkeld door een groep dokters van de UCLA (Universiteit van Californië in Los Angeles) zodat de Kurkuma nog beter en sneller door het lichaam wordt opgenomen en u kunt genieten van de heilzame werking van deze bijzondere specerij.

  Meer informatie: http://www.optim-curcuma.com

  1. Thea,

   Kurkuma kan op zijn minst één maand dagelijks ingenomen worden. De dosis of frequentie van inname kan daarna worden aangepast, afhankelijk van de verwachte voordelen.

 24. beste Marielle,
  misschien kan je dit eens lezen over melk. (is overigens veel meer over te vinden en ook ik was eerst jouw mening toegedaan, melk is voor kalfjes, het is een hormoonbom, werkt lactose intolerantie in de hand en nog meer van dat)
  De werkelijkheid, zoals ik het zie, is toch wat genuanceerder en stel altijd de vraag: welke melk, evenzo bij welk zout, welk vlees enz.enz.
  http://selfmatters.nl/waarom-rauwe-melk/

 25. over curcuma/geelwortel, ken ik persoonlijk verhalen van mensen die hun suikerwaarde zagen zakken in een maand tijd van 17 naar 5/6 en prostaat, PSA waarde zagen zakken van 10 naar 1, zonder ook maar iets aan hun voedingspatroon te veranderen en gewoon het westerse dieet nuttigen.
  en ook daar is veel winst te behalen door eens naar je dagelijkse kost te kijken, persoonlijk kreeg ik alleen door lifestyle/voedingsverandering de meest vervelende/pijnlijke klachten weg van overgang.
  Je kan het gewoon naast medicatie nemen en net zo vaak of lang als je wil. Het is gewoon een voedingsmiddel beste mensen en niet een pilletjes van oom dokter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.