Advertentie

Deja-vu’s, het resultaat van astrale projectie?


x
Deja-vu’s, het resultaat van astrale projectie?

Een zeer interessante theorie.

x
Januari 2012 © Marieke Pril

x

Marieke Pril

Velen van ons hebben wel eens een deja-vu ervaren; je bent op een plek waar je nog nooit geweest bent, en toch heb je het gevoel er al eerder te zijn geweest, je herkend een bepaald gebouw dat je eigenlijk nog nooit hebt gezien, of een persoon, of een handeling. Zou dit eventueel een resultaat kunnen zijn van astrale projectie? Misschien.
Astrale projectie is een van die termen die voor elk mens iets anders kan betekenen. Voor sommigen betekent het uit je fysieke lichaam ‘stappen’, om als een soort van geest de wereld te verkennen, door muren en deuren kunnen lopen, onzichtbaar voor diegenen die nog steeds zitten opgesloten in solide vlees.

Weer anderen zien het als een projectie van het bewustzijn naar een geheel andere wereld, de fabelachtige astrale vlakte, waar de normale wetten der natuur niet gelden, en ze allerlei interessante, bizarre ervaringen opdoen.
Het concept van astrale projectie is niet iets nieuws, het ligt diep geworteld in wereldwijde, religieuze verslagen over het leven na de dood, waarin de ‘zielenreis’ of de ascentie wordt beschreven in termen als een buitenlichamelijke ervaring, waarin de spirituele reiziger het fysieke lichaam verlaat, en zich in zijn of haar astrale/droomlichaam transporteert naar ‘hogere’ werelden.

.

Het Deja-Vu wordt ook wel geassocieerd met bijna-dood-ervaringen (BDE) en wordt frequent gerapporteerd als een spontane beleving tijdens slaap en dromen, operaties, ziekte en sommige vormen van meditatie. Het bestaat al vele duizenden jaren en werd beoefend in o.a. het oude Egypte, China, Japan, India, en door de Inuït.  Stel je eens voor dat wij, wanneer we gaan slapen ’s avonds, ons fysieke lichaam achterlaten. Je denkt dat je droomt, terwijl je eigenlijk gewoon buiten je lichaam aan het rondtoeren bent over de ‘astrale vlaktes’…
Is het je wel eens opgevallen dat wanneer je valt in je droom en je de ‘grond’ raakt, je altijd snel wakker schrikt? Je astrale lichaam die met een ruk weer terugkeert naar zijn of haar fysieke plek?

Er zijn verschillende vormen van astrale projectie bekend, ik zal hieronder de twee meest voorkomende beschrijven.

Astrale projectie
De reiziger bevindt zich in een wat lijkt, reëel domein, (analoog aan de ‘andere werelden’ die worden ervaren door traditionele volken), die geen parallel vertonen met een fysieke plek of bewuste realiteit; beschreven door New Agers en occultisten als de astrale vlakte. De omgevingen hier kunnen variëren van bevolkt tot onbevolkt, kunnen kunstmatig of natuurlijk zijn, compleet abstract, of prachtig mooi zijn, maar ook afschrikwekkend eng. Hier gelden de fysieke wetten der natuur niet, mensen kunnen er vaak zweven of vliegen.

De kwaliteit van de fysieke details variëren van grof, deprimerend en ongedetailleerd tot zeer kleurrijk, levendig en fascinerend, zoals beschreven door Robert Bruce in zijn boek ‘Astral Dynamics’. Reizigers kunnen van de ene wereld naar de andere reizen. ‘Projectoren’ kunnen toegang krijgen tot visioenen over het verleden of de toekomst, en vandaar uit zelfs toegang verkrijgen tot de Akashic Records. Er wordt gezegd dat ruimte en tijd niet bestaan op de astrale vlakte, noch binnen de hogere vlaktes/dimensies. Maar er wordt geen uitleg gegeven over hoe vormen en complete leefomgevingen kunnen bestaan zonder ruimtelijke dimensies, of hoe het kan dat een opeenvolging van gebeurtenissen bestaan zonder dat er tijd is.

Vele reizigers delen de theorie dat mensen wanneer ze dromen, eigenlijk naar de astrale werelden reizen, onbewust, en (zoals wordt vermeldt in het boek Astral Dynamics) dat reizigers vermeldt hebben dromers te zien die hun droomscenario’s uitvoeren op de astrale vlakte zonder zich bewust te zijn van de omvangrijke en gevarieerde non-fysieke omgeving waarin ze zich bevinden.

Etherische projectie.
Het traditionele begrip van buitenlichamelijke ervaringen houdt in, dat de projector(de reiziger), rond beweegt in een (meestal onzichtbaar) geestachtige vorm; het etherisch lichaam, in de ‘normale’, fysieke realiteit. In tegenstelling tot astrale projectie. Veel mensen verwarren dit fenomeen met astraal reizen, hoewel etherisch reizen hoofdzakelijk gerelateerd is aan wat fysiek kan bestaan en wat al bestaat. Tijdens dit soort ervaringen zijn er geen gefantaseerde werelden, of zelfgecentreerde ontmoetingen met fabelachtige wezens. Een grote meerderheid van etherische projectie kan gevalideerd worden.

Dr. Charles Tart heeft vele experimenten uitgevoerd waaruit geconcludeerd kon worden dat de proefpersoon onmogelijk de ervaring had kunnen verzinnen. Wederom in tegenstelling tot astrale projectie waarbij de ervaring conceptueel is. Volgens een aantal wetenschappers dient het etherische ‘dubbel’, (energielichaam) als medium tussen de astrale en fysieke werelden. Het etherisch dubbel bestaat naast het fysieke lichaam en is een blauwdruk waarnaar het dichte fysieke lichaam gebouwd is. Het is de verdeler van de levensenergie van de zon, en de plaats waar zich de chakra’s zouden bevinden.

Het etherisch lichaam bevindt zich ook grotendeels in nabijheid van het fysieke lichaam, anders dan het astraal lichaam. Het etherisch dubbel zou, in tegenstelling tot het astraallichaam, wel een massa hebben. Een zekere Dr. MacDougall van het Massachusetts General Hospital mat hiervoor in het begin van de 20e eeuw een waarde van ongeveer 70 gram. Anders geformuleerd: het etherisch dubbel zou ongeveer 1/1000 -ste deel van ons lichaamsgewicht uitmaken.

Astrale projectie: het fysieke voertuig verlaten en bewust op reis in de niet-fysieke realiteiten..

Techniek voor het astraal projecteren.
Voor diegenen onder jullie voor wie dit onderwerp nieuw is, wil ik benadrukken dat het compleet veilig is. Er zijn miljoenen schriftelijke en mondelinge registraties van mensen die astraal geprojecteerd hebben sinds het begin der tijden, en geen van hen heeft hier lichamelijke of geestelijke hinder van ondervonden. Wetenschappers blijven er met elkaar over debatteren of astrale projectie nu plaats heeft in de realiteit, een interne droomwereld waarin gebruik wordt gemaakt van helder dromen, of in een of andere etherische dimensie. Alleen verder onderzoek en experimenten, zal de aard van dit buitenwereldse fenomeen onthullen.
Basis meditatie gids voor astrale projectie.

Stap 1: Bewust ontspannen.
Voor het trainen van astrale projectie is een donkere en stille omgeving nodig, bijvoorbeeld een slaapkamer. Zorg er voor dat er geen afleiding is en dat je er de tijd voor neemt. Ga liggen met je armen en benen uitgestrekt, je handpalmen naar boven gericht en je hoofd ontspannen. Concentreer je met gesloten ogen op het nemen van lange, rustige ademteugen.
Beginnend bij je tenen en van daaruit de rest van je lichaam, span je elke spiergroep even kort aan en ontspant die vervolgens weer, eindigend bij je gezicht. Stel je voor dat elk lichaamsdeel vormloos wordt wanneer het ontspannen is. Probeer niet te bewegen.

Neem vijf tot vijftien minuten in acht om dit proces van ontspanning effectief te laten zijn. Na twee weken dagelijks bovenstaande ontspanningsoefening te hebben gedaan ben je klaar om over te gaan naar de volgende stap. Maar blijf ook daarna dagelijks deze ontspanningsoefening uitvoeren als onderdeel van de training.

Stap 2: Visualisatie.
Het is volledig normaal dat gedachten en dagdromen je meditatieve staat onderbreken, schuif ze gewoon zacht aan de kant en concentreer je weer op een rustige ademhaling. Visualiseer dat je in een auto zit en richting de horizon rijdt. Focus op je uitzicht terwijl je langs een ononderbroken witte lijn op het midden van de weg blijft reizen. Stel je voor dat je lichaam fysiek beweegt en wegzweeft naar een plek ver weg aan de horizon. Houdt je lichaam helemaal stil en ontspannen.

Er zijn vele visualisaties mogelijk zolang je maar zweeft, drijft, of zinkt. Dit maakt het je bewustzijn mogelijk om uit het lichaam te glijden. Haal al je concentratie weg van je fysieke lichaam terwijl het stil en ontspannen ligt op het bed, en elimineer alle ongewilde gedachten of innerlijke dialoog.

Stap 3: Vibrationele staat.
Wanneer je bewustzijn afdaalt in een meditatie die diep genoeg is, zal de vibrationele staat beginnen. Probeer kalm te blijven want dit kan overweldigend of spannend zijn. Dit is je kans om uit je lichaam te bewegen door of te glijden of zinken, of visualiseer gewoon een andere plek (de woonkamer, het dak, of dat je over je stad zweeft). Sommige mensen vermelden dat wanneer je terugkijkt naar je fysieke lichaam, de buitenlichamelijke ervaring snel eindigt. Dus probeer te voorkomen dat je terugkijkt.

De vibrationele staat kan klinken als gezoem of ‘witte sneeuw’ (tv). Het wordt vaak vergezeld door een sensatie van complete verlamming, die slechts een paar seconden duurt. Het verdwijnt wanneer het fysieke en astrale lichaam van elkaar gescheiden worden. Eenmaal uit je lichaam wordt astrale projectie bereikt door de kracht van je bewustzijn, en kun je jezelf projecteren naar elke locatie die je maar voor mogelijk kunt houden.

Liefde en licht.

Marieke Pril.

website Marieke HIER

12 gedachten over “Deja-vu’s, het resultaat van astrale projectie?

 1. Hm. Een voor mij uiterst onbevredigend artikel na de titel. Denk je dat het over het déjà vu gevoel gaat; wordt het ineens een cursus bewust uittreden en astraal reizen. Iets dat overigens lang niet door iedereen als ‘compleet veilig’ wordt gezien. Na het lezen van Ute Kretzschmar’s boek ‘Vrij reizen in andere dimensies’ laat ik het maar lekker gewoon spontaan gebeuren. Voor mensen die ervaringen van anderen willen lezen of delen, is de site ‘door het raam’ van Sten Oomen misschien een aanrader?

 2. Mooi en informatief artikel. Bedankt voor het plaatsen guido..heb
  hier zelf in het verleden ervaring mee gehad.

  Effe een kleine reactie op voorgaande reactie; er staat dat Deja Vu’s een resultaat kunnen zijn van Astrale Projectie, niet dat het een artikel is over Deja Vu’s. Het verklaard voor mij wel het ‘herkenningsgevoel’ dat ik zo nu en dan ondervindt wanneer ik mensen ontmoet waarbij ik sterk het gevoel heb ze eigenlijk al eerder te hebben gezien. Bizar…

 3. Zoals ik zelf kijk naar een deja-vu en hoe ik het zelf beleef, als je weet wie je ten diepste bent en weet dat je al duizende levens hier op aarde hebt gehad, dan weet je dat je bent begonnen in de hogere dimmensie`s ,langzaam ben je afgezakt tot de dimensie waarin we ons nu begeven, maar we zijn weer bezig op de terugreis naar de 5 de dimensie.
  Ik omschrijf het als volgt.Ik reis van amsterdam naar frankrijk en onderweg ontmoet ik duizenden mensen kom op vele plaatsen en doe vele ervaringen op, eenmaal aangekomen in frankrijk komt er ook weer een tijd dat ik terug reis naar amsterdam. Maar nu kom ik weer dezelfde mensen en situatie`s en soortgelijke ervaringen tegen maar nu maak ik ze bewust mee.
  En zeg hè hoe is het al lang niet meer gezien woon je nog op dezelfde plaats…..
  Nu in dit leven ben ik op vele plaatsen geweest, en heb in al mijn banen duizenden mensen ontmoet, en ik hoorde steevast `he ik ken jou ergens van , dit hoorde ik zo vaak dat ik ging zoeken naar het hoe en waarom.
  Omdat wij telkens naar de aarde gaan om te ervaren wie wij ten diepste zijn, en langzaam gaan inzien dat elke situatie, persoon, werk, relatie, ons een spiegel voor houden, zodat wij alle emotie`s,en situaties waarin wij bewust zijn terechtkomen, wij die steeds liefdevoller mogen omzetten zodat alles op een gegeven moment in balance komt en je steeds dichter bij jezelf kan komen en blijven zonder dat je dan nog steeds word gespiegeld omdat je steeds bewuster word.
  Maar om dit allemaal te kunnen doen en ons niet steeds alle vorige levens te herrineren,en wat wij allemaal hebben mee gemaakt, krijgen wij allemaal een sluier om ons bewustzijn heen zodat wij ons volledig kunnen richten op dit huidige leven.
  Nu zijn we dus op de terug reis naar eenheidsbewustzijn en laten we langzaam al onze dualiteiten los.
  Doordat je steeds bewuster gaat worden van al deze processen ga je ook zien waarom je in bepaalde situatie`s tercht komt, of waarom je in een bepaalde relatie zit en wat je ervan kan leren, ook ga je zien waarom je in een bepaalde baan zit en wat jou dit heeft te vertellen.Kortom je gaat bewust alles weer ervaren en zien zoals het werkelijk is.

  1. @ Raymond

   Met jou heb ik ook ineens een Deja-Vu Raymond,ik kom je vaker tegen dat je werkelijk beseft, nu de klik nog…

 4. Het herkennen van plaatsen en situaties heb ik ook vaak meegemaakt. Vroeger dacht ik aan déja-vu, nu weet ik dat je hersenen je aardig voor de gek kunnen houden.
  Het is naar mijn idee dus niet altijd een bijzondere ervaring. Maar soms wel.
  Met dromen is het heel anders. Als ik droom dat ik vlieg zijn het ook tegelijkertijd vaak verwarrende situaties waar ik eigenlijk weinig van snap. Het vliegen blijft ondertussen wel heerlijk dus trek ik me verder niks aan van die dromen. Hoewel het soms wel lijkt op een waarschuwing of advies.
  De dromen die ik bewust lijk te beleven is en ander verhaal. Ik spreek met mensen die ik “wakker” helemaal niet ken. Maar ik ervaar ze wel alsof ze bij mij horen. Ik voel intens verdriet, schuld, vreugde zoals ik die “wakker” zou voelen. Ik kan boos worden op iemand zelfs jaloerse gevoelens heb ik al mee gemaakt. Ook dat was heel vreemd omdat ik niet begreep waarom. Het is alsof je plots midden in een filmscène zit en je enkel dat stukje van je rol kent. maar dan veel echter. Vreemd hoor, om dan wakker te worden met het gevoel dat je nog iets af te maken had en eigenlijk nog wou blijven. En kort daarop, gelukkig ik ben weer wakker. 🙂

 5. Het moment dat ik mij definitief en vol overtuiging in 1-heidsbewustzijn en co-creeeren ben gaan focussen was voor een hotel in Cairo (2002). Het was een overweldigend deja-vu gevoel wat mij daar en toen overviel.

  De rest sindsdien is geschiedenis; mijn hele leven is sindsdien in een rollercoaster veranderd op weg naar het Hier & Nu.

  Het is een openbarende stelling en partij aan het worden 🙂

  Ik zie nu zoveel inhoudelijk nieuws om mij heen op mij afkomen dat ik me afvraag of ieder-1 wel voldoende in de gaten heeft hoe exponentieel snel onze omgevings-wereld gaat veranderen …. 🙂

 6. Het lijkt wel of de sluier steeds dunner wordt. Vroeger had ik maar af en toe déja vu’s. maar de laatste jaren gebeurt het heel vaak. Als ik bij cursussen of feestjes of zo kom, lijk ik tegenwoordig bijna iedereen al te kennen. Ik vraag nu dus niet meer of ik iemand, die mij bekend voorkomt al eerder gezien heb. Dan krijg ik namelijk een schaapachtige blik, van:”kun je niks beters verzinnen?” 🙂 Tijdens mijn slaap maak ik dingen mee die ik bij het ontwaken niet meer weet. Ook deze zaken schrijf ik hieraan toe en eigenlijk vind ik het wel geruststellend om al een voorgevoel over mensen te hebben.

 7. Wanneer je geest/ziel je lichaam geheel uittreedt… Gaat je lichaam dood…

  Vraag het maar eens aan iemand die een BDE (Bijna dood-ervaring) heeft gehad!

  Het is belangrijke dat je geest/ziel juist goed in je lichaam aard!

  Wanneer je geest/ziel namelijk niet goed in je lichaam zit of (bijna) uittreedt kunnen ‘demonen’ of andere entiteiten in je lichaam kruipen (bezetenheid)!

  1. Door onze afkomst én door ‘de kooi’, waarin we hier op Aarde terecht komen, de kooi die hier op Aarde is gecreëerd, is er een oer-verlangen naar de sterren; terug naar Huis.. De verbinding is voor een groot deel ‘verbroken’, niet meer bewust bij velen. Terwijl we er allemaal voor kozen hier (terug) te komen, om VAN BINNEN UIT deze wereld te helpen verbeteren.. In dát lichaam idd Paul.
   En de BDE van mensen geven altijd aan, wat door ‘uittreders’ wordt bevestigd, dat er een levenskoord tussen lichaam en ziel is. (Vergelijkbaar met die astronauten bij ruimtewandelingen..)

   Het mooie is ook dat het woord ‘mens’ feitelijk ‘geest’ betekent..! hahahaa.. ‘(Anima of) Mens Sana In Corpore Sano‘. Een gezonde geest in een gezond lichaam.. En wanneer we eens wat vaker zouden stilstaan bij de bevestiging van dat gevoel, dat die heimwee er mág zijn, maar er ALLEEN is, omdat je verkoos hier te zijn, hier te leren, zou dat enorm helpen. En om hier te zijn om deze planeet weer een beetje ‘béter’ te maken, laat ik zeggen liefdevoller..

   Maar niets ‘menselijks’ is ons daarin dus vreemd; verlangen naar de sterren is dan ‘streven’ naar de sterren.. Het heeft bij mij zo’n 48 jaar geduurd vóórdat ik deze heimwee een plekkie kon geven; het is goed dat ik hier bén.

 8. Een goed artikel en goede reacties. Déjá vu = eerder beleeft hebbend.

  Dus rekening houden met 1. Innering van een vorige beleving. 2. Een antennegericht
  ontvangst vanuit de Akasja Kroniek (kosmisch archief)en 3. Astrale projectie.
  Schrikt men echter vanuit een droom wakker (astrale reis) dan kan men scheef in het stoflichaam terugkeren (vallen) vandaar dat dit niet prettig kan aanvoelen en even tijd nodig heeft om te stabiliseren.
  Dit als toevoeging voor alle duidelijkheid voor mensen die hier weinig of geen weet van hebben. Een tip; Vraag jezelf bij het wakker worden eens af wat je gedroomd hebt
  alvorens uit bed te stappen, want anders ben je geaard en de droomervaring/boodschap kwijt.

  1. Het goed ‘aarden’ in je lichaam gebeurt niet perse door het gaan staan op de vaste grond/aarde… (Alhoewel men dat ook ‘aarden’ noemt.)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.