Advertentie

Het IS twaalf uur én een hart onder de riem!


Janosh: Flow

x

Het is geen twee voor twaalf meer, het is allang twaalf uur!

januari 2012 © Petra Maartense

x

Petra Maartense

Eigenlijk zouden we jullie wel een schop onder je kont willen geven. Stop eens met dat getreuzel en getwijfel. Doe het gewoon. Je weet wat je te doen hebt en als je het niet weet, dan is dit de richtlijn: Volg je hart, kom tevoorschijn, zet je eigen stappen, maak de wereld mooier, laat los, wees niet bang, laat je niet weerhouden te volgen wat je ingegeven krijgt – je bent alleen maar zelf degene die zichzelf tegenhoudt. Niemand anders doet dat.

Welke kant wil je op?
Het is niet nodig je maar te blijven richten op de zogenaamde obstakels, om je iets aan te trekken van de bezwaren van anderen (die twijfelen of bang zijn, waarvoor?), om vast te houden aan al je eigen mitsen en maren, om te blijven hangen in de ‘gevechten’ met anderen of je druk te maken over wat anderen ervan vinden. Het idee dat de tijd nog niet rijp is of dat je eerst nog een heleboel hebt op te ruimen is nergens voor nodig. Ga gewoon beginnen. Doe het. Ga jezelf zijn en houd jezelf niet voor de gek!

Het zijn allemaal excuses, waarmee je jezelf tegenhoudt. Ook dit werkt andersom. Ga gewoon beginnen, ga het gewoon doen, dan lost de rest zich vanzelf op. Je kunt het zo zien: Er is een weg, een tijdslijn. En welke weg jouw weg ook is, voor iedereen geldt: Aan de ene kant is het donker, daar liggen je problemen en twijfels, daar ligt al je gedoe uit het verleden, maar aan de andere kant is het licht, daar gaat alles makkelijk en soepel, daar ligt het geluk en de overvloed voor het oprapen. Welke kant wil je op?

Bepaal je doel, houd koers, kijk naar het licht, naar de toekomst, naar de mogelijkheden, en wees niet bang om het verleden – met al je angsten en twijfels – achter je te laten. Die lossen zichzelf wel op als je gewoon doorgaat. Je kunt wel achterom blijven kijken en blijven balen van de dingen die in het verleden zijn gebeurd, maar denk je nu echt dat je daar stappen verder mee komt? Nee, je komt stappen verder als je doorgaat, je weg vervolgt naar het licht, je gaat vanzelf zien hoeveel mogelijkheden je hebt, hoeveel energie dat geeft, welke wereld er voor je open ligt.

Ga niet eerst afwachten of iedereen wel met je meekomt, of iedereen het wel met je eens is, dat is niet nodig. Je weet het zelf. Je komt vanzelf weer nieuwe mensen tegen op je pad en om je gerust te stellen: De rest volgt wel, vroeg of laat. Als je blijft wachten, zal dat langer duren. Als je vooruit gaat, gebeurt dat sneller. Met wachten, afwachten, vertraag je jezelf. Het is geen twee voor twaalf meer, het is allang twaalf uur!

Jullie zijn nog steeds veel te veel geneigd anderen of omstandigheden ‘de schuld’ te geven. Maar je begrijpt toch: als iedereen dat doet, schiet het niet op. Neem je eigen verantwoordelijkheid. Voel de kracht die er is. Die kracht is in volle hevigheid beschikbaar. Nu. Maak gebruik van die kracht.
Als je geen stappen zet, kun je de kracht ook niet voelen. Als je wel een stap zet, voel je onmiddellijk de kracht. Jouw energie wordt versterkt. Als een stevige wind duwen wij je wel vooruit. Maar hoe kunnen wij iets doen als jullie zelf niets doen? Als we voor jullie uitwaaien, bij wijze van spreken, kom je niet vooruit. Als je je verzet, achterom blijft kijken, blijft ‘ja-maren’ voel je steeds sterker de tegenkracht. Beweeg dus mee, laat je meestromen, laat los waar je niks aan hebt, zet eens een grotere stap, dan kunnen we je verrassen! We zullen je voortstuwen op een weg, die alleen maar vreugde brengt. We staan te juichen, we doen met je mee, je hoeft er niet zo over na te denken, we duwen je wel voort.

Je kunt wel blijven denken en piekeren, dat is een gewoonte van de mens, maar eigenlijk kan het ook niet meer. Die tijd is voorbij. Je hoeft niet alles eerst uitgedacht te hebben, je kunt je leven lang wel blijven denken ‘wat is mijn pad?’, maar het pad ligt er gewoon al, voor je neus! Je kunt meer en meer je gevoel gaan volgen. Het dient zich wel aan en dan voel je precies wat je te doen staat. Eigenlijk is het simpel: Voel je je goed? Voel je de stroom? Ga door, dan stroom je de kant op die de bedoeling is. Voel je je slecht, voel je je vastzitten, heb je lichamelijke klachten als hoofdpijn of spierpijn? Dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat je achterom blijft kijken en je verzet tegen dat wat door jou heen wil stromen.

In die zin is alles nu eigenlijk makkelijker geworden. De signalen zijn helder en duidelijk. Je kunt voelen wat makkelijk en soepel gaat en wat veel teveel moeite kost. Het tekent zich scherp af. Ik weet wel, jullie willen graag alles oplossen, liefst ook voor anderen, maar de makkelijkste oplossing is: loslaten. Loslaten wat niet soepel gaat. Ga er niet mee stoeien, ga verder. Iets wat moeite kost, kost je kracht. Iets wat makkelijk gaat, geeft je kracht. Stap over je bezwaren heen, luister naar je gevoel, je ingevingen, je hart. Je zal dan zien dat het zichzelf wel regelt. Als je dat eenmaal een keer meegemaakt hebt, ga je er vanzelf op vertrouwen. Je vertrouwen wordt vanzelf groter. Je bent niet alleen, je zit in een stroom.

Niet voor niets klinkt dit een beetje ‘streng’ allemaal, we spreken dat deel in je aan dat misschien nog een beetje verstopt zit, dat zich nog een beetje aan het verschuilen is, maar dat het getreuzel ondertussen ook een beetje zat is. Dat deel in jou wat het anders wil, wat in beweging wil komen, wat graag zichzelf wil kunnen zijn, helemaal. Omdat dat is wie jij bent! Je ziel roept, zou je kunnen zeggen. ‘Jezelf zijn’ is niet degene zijn, die omwegen maakt, twijfelt en excuses verzint. Jezelf zijn is zijn wie je werkelijk bent, onbevreesd, vrolijk,  doelgericht, zich niet van de wijs laten brengend, wetend en doend. Je kunt het jezelf veel makkelijker maken!

En er is een urgentie voor de wereld. Er zijn inmiddels genoeg mensen die heel goed weten hoe het anders kan, hoe noodzakelijk het is om het voorbeeld te zijn. En dan gaat het over hoe mensen met elkaar omgaan, hoe mensen met de wereld omgaan, met de natuur, met de dieren, met het voedsel.
De situatie is urgent. Stop met het wijzen naar elkaar, doe gewoon iets. Doe wat jij kunt bijdragen aan meer respect voor elkaar, voor de wereld, voor de natuur. Als mens kun je iets doen. Als mens ben je in staat te creëren. In je eentje kun je niet alle grote wereldproblemen oplossen, dat begrijpen we. Maar gezamenlijk is er heel veel mogelijk. En alle beetjes helpen. Iedereen kan z’n verantwoordelijkheid daarin nemen. En denk niet dat het een druppel op een gloeiende plaat is, alles draagt bij, alles heeft zin, het gaat over bewustwording.

Er zijn bepaalde diersoorten met wie het helemaal niet goed gaat. Die dieren kunnen de wereld niet schoner en beter maken, die kunnen alleen hard hun best doen te overleven. Ze zijn afhankelijk van de mensen, wat de mensen voor hen creëren. Mensen kunnen de wereld wel schoner en ‘a better place to be’ maken. Mensen kunnen meer respect hebben voor de natuur, voor de aarde, voor de dieren, voor de planten, voor de bomen. De wereld is uit evenwicht en de natuur vraagt om aandacht. De mens heeft grote schade aangericht, de mens is ook in staat inspanningen te verrichten die de wereld weer leefbaar maken. Dat is wat nu urgent is.

We vragen je niet om te gaan zitten kniezen of boos te worden, moedeloos of wanhopig. We vragen je te doen wat je kan, op een positieve, optimistische manier. Weet dat het kan! Weet dat alles helpt! Weet dat ook jij je bijdrage kunt leveren. Het begint er al mee dat je je voedsel bewust kunt kiezen, bijvoorbeeld. Je helpt de boeren, die met respect voor dier en gewas produceren, door hun produkten af te nemen. Je stimuleert daarmee ook andere boeren om die weg te kiezen. Je helpt de wereld ermee door zorgvuldig te kiezen wat je eet, door dankbaar te zijn voor wat de aarde voortbrengt aan voedsel, aan medicinale planten zelfs en door te beseffen dat dat niet allemaal zo vanzelfsprekend is, dat dat respect verdient. Er wordt momenteel zoveel geproduceerd dat er ook van alles wordt weggegooid.

Je kunt zelf bijdragen aan het tegengaan van de verspilling door je af te vragen wat je echt nodig hebt en hoeveel. Misschien denk je dat dat niet zoveel uitmaakt, maar als iedereen dat zou doen… Gezamenlijk hebben mensen veel meer macht dan je denkt. Je kunt je afvragen waar het voedsel vandaan komt, je kunt weigeren om vlees te eten dat op een dieronwaardige manier geproduceerd is. Als er geen publiek voor is, zou het ook niet geproduceerd worden. Begrijp je? Als iedereen z’n eigen verantwoordelijkheid neemt, maakt dat echt veel uit. Denk niet dat de macht buiten jouzelf ligt, iedereen levert z’n bijdrage aan het geheel.

Het begint met respect en dankbaarheid. Vervolgens kun je keuzes maken. Als je respect en dankbaarheid kunt voelen voor wat de aarde te bieden heeft, dan gooi je niet zomaar voedsel weg. Dan ga je niet zo slordig om met wat de aarde produceert aan rijkdommen. Dan kies je bewust wat je eet. Dan maak je zorgvuldig je voedsel klaar, waardoor het ook voor jouzelf voedzamer is. Energetisch doe je al een heleboel voor de natuur door dankbaar te zijn, door respect te voelen. De dieren pikken het op, jouw betrokkenheid, jouw dankbaarheid. Koeien, varkens en kippen, het zijn allemaal levende wezens. Alles wat liefde en aandacht krijgt, gedijt beter en maakt de wereld mooier en beter.

Mandala van de nieuwe Aarde

Als je weet dat er dieren zijn die het moeilijk hebben, helpt het hen als je ze in gedachten steunt, positieve energie stuurt, bedankt dat ze er zijn en ‘bidt’ voor hun welzijn. Ik zeg hier ‘bidt’, dat is in feite je betrokkenheid uitspreken, wensen, je energie richten, een bepaalde situatie in het licht zetten. Je kunt het doen zoals je dat zelf wilt. En het helpt. Dus ook al kun je zelf niet meteen iets doen aan de situatie van de varkens of de pinguins, de bijen of andere bedreigde of in moeilijkheden verkerende diersoorten, dit helpt ook. Omdat alles energie is, helpt het al als je je hiervan bewust bent en weet dat je vanuit die bewustheid, met je intentie al iets kunt doen.

De wereld heeft het nodig, deze positieve aandacht en jouw positieve bijdrage. De wereld is een geheel. Mensen maken deel uit van het geheel. Mensen zijn niet beter of meer of ‘de baas’, maar mensen zijn wel verantwoordelijk. Mensen hebben een andere functie op de wereld. Mensen kunnen de wereld maken en breken. Iets opbouwen of iets vernietigen. Mensen zijn creërende krachten. En je creërende kracht begint in je gedachten en je gevoel. Maar ook je daden tellen mee. Het is een gezamenlijke kracht, maar ook als individu kun je het verschil maken. En hoe meer individuen zich daarvan bewust zijn… hoe sterker de kracht.
Een plantje in je tuin zetten ten behoeve van de bijen, maakt al uit. Natuurlijk is dat niet genoeg. Maar het maakt wel uit. Het feit dat je je er bewust van bent hoe nuttig en hoe nodig de bloemetjes zijn voor de bijen en hoe nuttig en nodig de bijen zijn voor de natuur, voor ons mensen, voor de voedselproductie. Het gaat dus niet alleen om dat ene plantje, maar het feit dat je het weet, beseft en er respect voor hebt. Dankbaarheid kunt voelen jegens de bijen. En het feit dat je moeite doet, op een positieve manier bijdraagt. Dat is de kracht.

Zie je wat ik bedoel? Er zijn talloze redenen te bedenken om iets niet te doen, om iets uit te stellen, maar je kunt ook gewoon vandaag beginnen. De wereld heeft je nodig. Je bent hier niet voor niets. Iedereen maakt deel uit van het geheel. Dus ook jouw bijdrage telt.

Stop maar met het je machteloos voelen, begin gewoon. Al is het maar met dat plantje in je tuin zetten. Je zult zien en voelen hoe je daarmee al een positieve impuls geeft. Aan jezelf en aan de wereld. Tijd om in het licht te stappen, lieve mensen. Tijd om je bewust te zijn, om te zien wat je zelf allemaal kunt bijdragen en hoezeer dat wordt gewaardeerd. Treuzel niet langer. Twijfel niet zo. Laat het toch niet van anderen afhangen. Er is geen enkel excuus wat hout snijdt. Kijk eens wat jij kunt doen, nu. Luister naar je gevoel. Voel eens goed wat je verder brengt (en wat niet) en in welke richting je stappen kunt zetten. Doe het gewoon. Er is geen enkele reden om het niet te doen!

Het tij is gekeerd, je hebt de wind mee, bij elk positief initiatief. Een positief initiatief, waarmee je de wereld helpt, waarmee je bijdraagt. Wij blazen je in de rug, let maar op. Je zult zien dat het niet zomaar even een zuchtje wind is, maar een storm zal worden, die je voortstuwt! Geniet ervan, van die kracht!

Petra

19 gedachten over “Het IS twaalf uur én een hart onder de riem!

 1. Wees ook vooral niet bang om fouten te maken. Al lachen ze je uit. Ik maak vele fouten als ik gewoon doe wat ik doe. Nou en? Zullen ze me uitlachen? Ik lach net zo hard mee, net als een domme fout net om een filmpje te plaatsen wat al in het artikel verwerkt is. Juist van fouten leer je. Wat maakt het uit? Degene die je op veel later tijdstip je erop terug pakt, die is zelf vaak nogal bang aangelegd.

  Gewoon doen, nu. Trial and error hoort bij het leven. Probeer het, geef jezelf 100% want anders krijg je nooit vleugeltjes. We mogen er allemaal zijn, anders waren we er niet. Het wordt een pracht jaar!

  1. Dankjewel, Martijn, voor je aanvulling. Ja, dat is zeker een grote belemmering, de angst om ‘fouten’ te maken. Maar wat zijn fouten? Wie bepaalt dat? Alles is leerzaam, we kunnen er ook naar kijken zonder de kwalificaties ‘goed’ of ‘fout’ en dan kunnen we zien dat alles oorzaak en gevolg is. Dat we keuzes kunnen maken, dat we vrijheid hebben, de kracht en de mogelijkheden in onszelf hebben om te creëren… Dat is de ontdekkingstocht en inderdaad de ruimte die je jezelf mag geven! Ik vlieg met je mee!

  2. Dank je Petra, dit was voor mij altijd het moeilijkste. Alles goed willen doen en door iedereen aardig gevonden willen worden. Ik had mezelf daar zo mee. Angst is een slechte raadgever. Zonde van de tijd en moeite die ik dat nep gedoe heb gestoken.

   Bedankt voor je mooie schrijven.

  3. Leuk blog heb je trouwens (ff gegoogled). Zal het bij mijn favorieten zetten. 😉

  4. wat zouden we zijn zonder ‘fouten’ ha ha. dan leerden we nooit door die ervaringen en leefden we nog in het stenen tijdperk. maar: we kunnen wel het verleden begrijpen, maar het moment NU gebeurt voordat de vertaling ervan zich daaraan kan hechten! dat is het mooie van het leven; alleen in spontaneitiet is het prachtig …. nadat we met vallen en opstaan ons levenslesje hebben geleerd.

 2. Zelf inmiddels ruim 75 jaar oud vond ik het heel verwarmend bovenstaand artikel te lezen. Dáárom ben ik dus ongeveer al 50 jaar geleden begonnen met een andere manier van leven, bijna in mijn eentje leek het in die tijd. Door mijn omgeving werd ik openlijk voor gek verklaard en ook achter mijn rug om natuurlijk. Maar inderdaad al heel snel onmoette ik andere ‘gekken’. En nu na een halve eeuw zie ik de mooiste, bewuste mensen om me heen, zie ik wat er allemaal ten goede veranderd is op velerlei gebied en beleef ik hoe steeds meer mensen zich bij de club aansluiten. En ik vroeg me nu af wat er gebeurd zou zijn als ik een halve eeuw geleden eerst ‘mijn rommel’ had willen opruimen. Ik denk dat ik dan nog bezig zou zijn.
  Dank je wel, Petra. Blijf jij maar lekker blazen en ik hoop dat steeds meer mensen meegaan in de storm!

  1. Nu denk ik, hoe zou de wereld eruit zien over 45 jaar. haha.
   Laten we er iets moois van maken met z’n allen. Als wij het niet doen, wie doet het dan wel?

  2. Dankjewel Veronica, dat jij het lef hebt gehad om toen al te beginnen! Daarmee ben je natuurlijk (ondanks dat je misschien ‘voor gek’ werd verklaard) wel mooi een voorbeeld geweest en heb je mensen ook moed gegeven om je voorbeeld te volgen. Dat kan niet anders. Dat kunnen we niet weten of meten, dat hoeft ook niet, maar ik heb groot respect voor iedereen die toen al ‘de verandering’ heeft ingezet! Liefs, Petra

 3. Als een stevige wind duwen wij je wel vooruit. Maar hoe kunnen wij iets doen als jullie zelf niets doen? Als we voor jullie uitwaaien, bij wijze van spreken, kom je niet vooruit. Als je je verzet, achterom blijft kijken, blijft ‘ja-maren’ voel je steeds sterker de tegenkracht. Beweeg dus mee, laat je meestromen, laat los waar je niks aan hebt, zet eens een grotere stap, dan kunnen we je verrassen! We zullen je voortstuwen op een weg, die alleen maar vreugde brengt. We staan te juichen, we doen met je mee, je hoeft er niet zo over na te denken, we duwen je wel voort.

  Wie zijn we?

  1. Wie zijn we? “We” zijn de hulptroepen, die je kunt ervaren. De kosmische energie, de Goddelijke kracht, je eigen verbondenheid met de bron en vanuit die bron… de wind…
   Niet zo definieerbaar, maar zeker wel aanwezig. Voor iedereen zelf in te vullen. En waarom schrijf ik dan ‘we’? Omdat ik me laat voeden met informatie die uit die stroom tot mij komt en geschreven wil worden….

  2. Dank je Petra voor je toelichting.
   Hoewel het antwoord niet concreet is daarom juist bevalt het me wel.
   “We” zijn gelukkig geen opgestegen meesters of entiteiten of wat dan ook.Zelf ervaar ik dat als de autoriteit buiten jezelf leggen of ontlenen. En dat doe jij kennelijk dus niet.
   De koningin praat ook in al haar wetten in de we vorm en bij de gratie gods.
   Daar kan ik persoonlijk niet zo veel mee.
   Voor de rest prima artikel ter overweging en inspiratie waard!

 4. dit soort artikels doet mij goed. Geen geneuzel over systemen zoals geheelonthouding ascese meditatie reiki, of wat voor exotisch esoterisch leer dan ook. Dit is waar mensen echt wat aanhebben om zijn/haar bewustzijn te ontwikkelen. Gewoon simpel zonder poespats en recht voor zijn raap. Iedereen kan het dat is toch hartstikke mooi. Systemen zijn obstakels die je juist doet afdwalen van je eigen pad omdat ze door anderen zijn verzonnen. En jij kan nooit die andere zijn. Iedereen moet zijn/haar eigen weg laten volgen. Wat is creativiteit? Zij is systeemloos en vele wegen leiden naar Amor (niet Roma). Alles heeft met alles te maken. Het geheel is meer dan de som der delen. We hebben het allemaal in ons. Raak je de gevoelige snaar dan valt alles op zijn plaats wat een onbeschrijfelijk gevoel en wat geef je dat zoveel energie een nietig mensje zijn en toch deel mogen uitmaken zoals ieder ander mens plant en dieren mineraal van gehele Universum. Petra een vonkje is voldoende om je Licht te laten stralen en doet resoneren in alles om je heen. En mogen wij dat Licht middels ons eigen Licht verder verspreiden zodat wij ook anderen kunnen verlichten. Iedereen op zijn/ haar eigen wijze. Nemasté.

 5. hoi Martijn. Domme fouten bestaan niet en dat je het artikel niet helemaal hebt gelezen, dat heb ik soms ook. Je hebt al aan een half woord genoeg. Net alsof wat er gezegd/geschreven wordt, je het altijd geweten had. Of heb je een vooruitziende blik? Mooi man.
  U bent zeker op de goede weg. Doei.

 6. onderzoek: kun je aan iemands gravatar zien, die je automatisch toegewezen krijgt hoe ver zijn/haar bewustzijn niveau is op moment van deelname aan blog? Hecht er geen waarde aan het was zomaar een ingeving. We zijn allemaal in beweging en dat betekent gewoon vooruitgang.

  1. Mooi Lezer..! Voor mij is de ‘WantToKnow-Tarot’, om die figuurtjes bij mensen die reageren te zien. Mensen die EN de moeite genomen hebben zich in de Gravatar te verdiepen EN er een te maken. YES, ik geloof dat je gelijk hebt; het is een glimp van de verbinding met iedereen.
   Maar dan de interpretatie. Jouw Gravatar is als een lichtwindmolen.. Van alle markten thuis, GOUD. Geaard (wit ‘leeg’ vierkant) in het midden.

 7. Lieve Petra, Als je doet wat je hart je ingeeft en je volgt je gevoel. Ieder naar eigen vermogen en talent, dan kan je, hoe klein ook niet fout zitten. Want al het kleine heeft waarde want zo vormt zich het grote geheel. Zo ziet deze oma van 73 jaar HET.

 8. heeft u dat ook wel eens. Een verschil van inzicht. Ik zegt niet ben oneens met u. Ik leg uit wat mijn invalshoek is. De andere voelt zich overvallen en denkt ik luister niet. Al weet ik in mijzelf wat goed of fout is. Ik zeg u ziet maar 1 kant van het systeem. Ik zeg alles heeft met alles te maken. Onbegrip aan de andere kant. Ik zeg het is niet het opgelegde systeem dat iets gaat werken. Je hebt altijd met mensen te maken, hoe plaats je die inhet systeem. Zij maken en breken het systeem. Antwoord andere ik heb een mening. Ik kan niet goed luisteren. Ook hier botsen weer twee bewustzijnsniveaus. Ik doe wat olie op het vuur. Wat u kiest of doet u maakt toch niet uit u broodheer bepaalt uiteindelijk wat er echt gaat gebeuren. Dat is niet waar zegt ie. U springt toch ook niet uit het raam als uw werkgever het zegt geeft ie als tegenargument. Heeft dat met werk te maken zeg ik dan? Het blijft moeilijk mensen wakker te schudden, tja misschien ook niet doen? Niet iedereen is er klaar voor om in totalen te zien en van daaruit een actie te maken. Ik zegt even goede vrienden en ga vrolijk verder. Nieuwe ronden nieuwe kansen. Een fijne dag en mag dit u ook weer inspireren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.