Moolenburgh: ‘Kwalen wegdrukken is geen genezen!’


x

Zijn hoge leeftijd lijkt geen enkele belemmering om nog regelmatig lezingen en voordrachten te verzorgen.
Zijn hoge leeftijd lijkt geen enkele belemmering om nog regelmatig lezingen en voordrachten te verzorgen, zoals hier bij de NVKP. Integendeel! Het lijkt erop dat dr. Hans Moolenburgh sr. vitaler is dan ooit..!

x

x

Hans Moolenburgh:

x

‘De kwaal wegdrukken is geen genezen!’..

2015 WantToKnow.nl/be (verscheen eerder in Ode)

x

Hans Moolenburg ia al bijna 60 jaar arts en is inmiddels de 90-jarige leeftijdsgrens gepasseerd.. Maar zijn geest is even scherp en jong als voorheen en hij heeft nog steeds zijn eigenzinnige visie op gezondheid. ‘Wij behandelen mensen alsof het een veestapel betreft.’  Hij woont samen met zijn echtgenote, al sinds 1952 in hetzelfde huis in Haarlem. Een paar jaar geleden kreeg dit huis een prijs: het was de mooiste gevel van de stad Haarlem. Een andere prijs voor dezelfde locatie, die ook onderdak biedt aan de praktijk van Moolenburgh was niet minder verdiend geweest: voor de toewijding en het succes waarmee op die plaats al 50 jaar mensen worden geholpen om ziekten te overwinnen en gezond te blijven..!

De reden voor het succes van Moolenburgh ligt ongetwijfeld in zijn vermogen om alle gebieden van het leven – het fysieke, geestelijke en emotionele – met elkaar te verbinden. Zijn eigen leven is daarvan een voorbeeld. Hij is bloedserieus en bevlogen, maar barst net zo makkelijk uit in aanstekelijke lachsalvo’s. Hij is vriendelijk en invoelend, maar ook bereid om vertegenwoordigers van onzinnige vitaminepreparaten op de pijnbank te leggen. Het is duidelijk, dat hij is gewend om in het openbaar te spreken. Hij formuleert helder en weet complexe onderwerpen van ziekte en gezondheid begrijpelijk te maken.

Om te begrijpen vanuit welk perspectief Hans Moolenburgh denkt en werkt, gaan we eerst terug in de tijd. Moolenburgh: De grondlegger van de hedendaagse geneeskunde is Louis Pasteur. Zijn redenering was als volgt: je hebt een bacterie; die veroorzaakt een ziekte; we moeten iets tegen die bacterie doen. Dat is – in een notendop – de visie van de moderne geneeskunde. Daarom hebben wij zo gigantisch veel ziekten en komen er steeds meer bij. Het is nauwelijks bij te houden.

De bijna 90-jarige Hans Moolenburgh, vitaal als ooit tevoren! Hans Moolenburgh (1925), de éminence grise van de Nederlandse huisartsen. De huisarts-in-ruste Dr. Hans Moolenburgh is een uitermate erudiete voorvechter van het natuurlijke evenwicht. Hij is de man die er o.a. voor heeft gezorgd dat jij niet elke dag fluoride via je drinkwater naar binnen krijgt.
De 90-jarige Hans Moolenburgh, vitaal als ooit tevoren! Hans Moolenburgh (1925), de éminence grise van de Nederlandse huisartsen. De huisarts-in-ruste Dr. Hans Moolenburgh is een uitermate erudiete voorvechter van het natuurlijke evenwicht. Hij is de man die er o.a. voor heeft gezorgd dat jij niet elke dag fluoride via je drinkwater naar binnen krijgt..!

Drie van mijn zonen zijn arts. Soms noemen ze ziekten waarvan ik denk: waar heb je het over? Voor elke ziekte hebben wij een naam bedacht – meestal die van de ontdekker – en we proberen voor elke ziekte een afzonderlijk geneesmiddel te vinden. Hierdoor ontstaat een soort tunnelvisie. Je ziet alleen de ziekte en het specifieke geneesmiddel. Alles wat daarbuiten valt, is niet relevant.

Pasteur had een tijdgenoot met een heel andere visie, Claude Bernard. Bernard is de grondlegger van wat je de “terreingeneeskunde” zou kunnen noemen. Hij geloofde wel dat bacteriën ziekten veroorzaken, maar alleen als het “terrein” daarvoor gunstig is. Net als in een tuin: als er veel kalk in de bodem zit, groeien er madeliefjes. In vochtige hoeken groeit een vlier of een wilg. De omstandigheden bepalen de aanwezigheid van organismen, die in die omstandigheden nuttig werk kunnen doen.

Zo kun je bacteriën zien als een soort vuilnismannen, die een vervuild terrein opruimen. Neem een longontsteking. Volgens de moderne geneeskunde komt dat door een pneumokok. De terreingeneeskunde zegt daarentegen: er was sprake van een verstoring van de werking van de longen en pneumokok is alleen maar een vuilnisman die dat probleem komt bestrijden. Een mesthoop brengt nu eenmaal ratten met zich mee. De terreingeneeskunde legt de nadruk op het schoonmaken van de persoon in kwestie.

Wanneer je – zoals de moderne geneeskunde – slechts de bacterie doodt, zie je de longontsteking – of een andere aandoening – vaak binnen de kortste keren terugkeren. Met één belangrijk verschil: de pneumokok is nu bestand tegen het gebruikte antibioticum. Wat we in feite doen, is een ziekte wegdrukken, waardoor er weer een nieuwe tevoorschijn komt, die we vervolgens ook weer wegdrukken. Artsen worden dus opgeleid in wat ik de medische verschuifkunde noem.

Je kunt dat op het ogenblik mooi zien aan het inentingenbeleid. Er is altijd een bepaalde hoeveelheid mensen per jaar die hersenvliesontsteking (meningitis) krijgt. Die ernstige ziekte wordt onder meer veroorzaakt door de bacteriën hemofilus influenca en door meningokokken A, B en C. Meningokok C was altijd de kleinste groep, totdat alle kinderen een aantal jaar geleden werden ingeënt tegen de hemofilus influenza. Toen die bacterie werd weggedrukt, zagen we plotseling een toename van hersenvliesontsteking veroorzaakt door de meningokok C. Nu moeten alle kinderen tegen meningokok C worden ingeënt. Ik durf te voorspellen, dat we over een jaar of drie een toename zien van de meningitis B. Dat is medische verschuifkunde!’

En de dokter wéét precies wat hij bij mij aan het inspuiten is..?
En de dokter wéét precies wat hij bij mij aan het inspuiten is..?

Gruwelen van vaccinaties..
Moolenburgh heeft een grote kinderpraktijk en ziet dagelijks de gevolgen van het huidige inentingenbeleid: ‘Veel kinderen hebben vanaf de tweede of derde enting chronische klachten, zoals huidirritaties, hyperactiviteit of hoofdpijn. Kinderen worden bij twee maanden al ingeënt. Als het kind veertien maanden is, heeft het drie maal DKTP gehad, drie maal HIB en een maal BMR. Als je bedenkt dat een kind pas met anderhalf een goed werkend immuunsysteem heeft, enten wij veel te vroeg – en veel te veel. Bovendien zitten er alle mogelijke andere stoffen in de ampullen die niet zo lekker zijn, bijvoorbeeld iets wat op antivries lijkt. Ik heb een hele lijst van alles wat er in zit.’

Moolenburgh werkt met middelen – ontdekt door de homeopathische arts Tinus Smits – die het schadelijke effect van de entingen neutraliseren. ‘Na zo’n ontgiftingskuur – die vooral voor DKTP van belang is – zeggen ouders vaak: “Dokter, ik heb een heel ander kind gekregen”. We moeten goed kijken wat nodig is. Waarom moet je een jongetje inenten tegen rode hond?’

Moolenburgh valt haast van zijn stoel van het lachen. ‘Zijn we bang dat hij binnenkort zwanger wordt – want dan kun je er last van krijgen?’ Dan weer serieus: ‘Ik ben vóór polio-enting, dat is een rotziekte. Ik ben vóór tetanus, als je dat krijgt, ga je dood. Difterie is er niet meer. De kinkhoestenting vind ik erger dan de kinkhoest. Je moet zorgen, dat je baby geen kinkhoest krijgt, maar een kind dat borstvoeding krijgt, zal die ziekte niet snel krijgen. Bof is alleen gevaarlijk voor jongens in de puberteit, dus moet je dat pas enten als een jongen dertien jaar is en nog geen bof heeft gehad. De mazelen is gemener geworden. Als mensen die inenting willen geven, moet dat maar. Maar als mensen dan alleen een mazelenenting willen, krijgen ze te horen dat dat niet kan. Het is “economisch onverantwoord”. Dat noem ik veeartsenijkunde. Wij behandelen mensen alsof het een veestapel betreft.’

De 4 elementen, waarbij 'hout' als element niet meer is opgenomen. Waarom lees je hiernaast.
De 4 elementen: Aarde, Lucht Water en Vuur.

Geneeskunst: alles is 1 wereld..!
Het is opvallend hoe gemakkelijk Moolenburgh zich heen en weer beweegt tussen verschillende – voor menig arts tegenstrijdige – werelden. Alternatief, orthodox, homeopathisch, spiritueel, chemisch, psychologisch, hypermodern en oeroud: hij heeft overal kennis van genomen en test het simpelweg op zijn verdiensten. Als het werkt, werkt het en wordt het toegevoegd aan het arsenaal. Om de terreingeneeskunde te beoefenen, maakt hij gebruik van een oeroud schema, dat van de vier elementen aarde, water, lucht en vuur.

‘Dat klinkt misschien wat mystiek, maar dat is het niet. Aarde staat voor het vaste, water voor het vloeibare, lucht voor het vluchtige en vuur voor het stralende. Ik kijk bij een patiënt allereerst naar het vaste, de voeding dus. Over het algemeen is die bar en boos. Om te begrijpen wat gezond voedsel is, moeten we kijken hoe voedsel ontstaat. Het eerste voedsel ontstaat uit koolzuurgas, water en zonlicht. Die drie worden in het groene blad omgezet in suikers.

Die suikers worden door het plantenlichaam vervoerd en vervolgens omgezet in eiwitten, vetten en vitaminen. Vitaal voedsel is voedsel dat zo dicht mogelijk bij de originele bron zit. Daarom is het van belang, dat we rauwe delen van de verse plant binnenkrijgen. Je zou kunnen zeggen, dat daar het meeste zonlicht in zit. Tegenwoordig kunnen we dat meten met Kirlian-fotografie. Als je een vers blad onder de lens legt, dan zie je dat het een enorme hoeveelheid licht uitstraalt.

Kirlianfoto van tomaten; rechts een verse tomaat en links een tomaat die al een aantal dagen ouder is. (klik voor artikel hier op de site)
Kirlianfoto van 2 tomaten; rechts een verse rauwe biologische tomaat en links een biologische tomaat die licht gekookt is. (klik voor artikel hier op de site)

Na drie dagen doet het dat niet meer. Bij rauwe melk zie je dat ook. Gepasteuriseerde melk straalt veel minder. Hoe verder je van de bron af komt, hoe zwakker het voedsel wordt. Een dier eten, is tweedehands voeding eten. Als het dier geen planteneter, maar een vleeseter is, is het voedsel al derdehands. Een varken is bijvoorbeeld een roofdier. Mensen die veel varkensvlees eten, zitten aan het eind van de voedselketen. In die voeding zit niet alleen geen kracht, maar bovendien een hele hoop gifstoffen die wij in ons lichaam opslaan.

Dat bleek tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen in Europa de hongersnood uitbrak. De Denen besloten massaal hun varkens te slachten en graan te verbouwen. Ze bleven relatief gezond. Zelfs de Spaanse griep had weinig greep op hen. De Duitsers daarentegen gingen meer varkens fokken om de troepen te bevoorraden. De Spaanse griep heeft vreselijk huis gehouden en er ontstond bovendien op grote schaal kanker.’

Voeding en geneeskunde..
Moolenburgh verbaast zich erover hoe weinig belang de gevestigde geneeskunde nog steeds aan goede voeding hecht: ‘Het allerergste is junkfood met kunstmatige kleur- en smaakstoffen – waarvan zoveel kinderen ziek worden – en witte suiker. De Amerikaanse artsen Cleve en Campbell hebben een groot onderzoek gedaan naar witte suiker. Zij noemen het ‘pure white and deadly’. Wij kunnen witte suiker niet goed verwerken, het geeft een schok aan de pancreas en er ontstaan allerlei ziekten. Wij zijn een gekonfijte maatschappij: de hoeveelheid suiker die hier wordt gegeten, is verschrikkelijk.

Een foto die eigenlijk geen bijschrift nodig heeft..!!
Een foto die eigenlijk geen bijschrift nodig heeft..!!

Ik maak me ook grote zorgen over de genetische manipulatie van voedsel. We hebben daarmee iets losgelaten waarvan het eind nog niet in zicht is. Ik heb de eerste allergieën al gezien bij een kind dat regelmatig soja van de supermarkt at. Toen ze overschakelde op soja van het reformhuis verdwenen de klachten. Maar ze doen ook iets geks. Soja wordt genetisch gemanipuleerd om het bestand te maken tegen de steeds grotere hoeveelheden bestrijdingsmiddelen.

Wat ze erin hebben gebouwd, is een gen van het agrobacterium tumofaciens – een parasiet die bij planten kanker veroorzaakt – en een gen uit het bloemkoolmozaiekvirus, dat lijkt op het menselijk hepatitis B-virus. Dan denk ik bij mezelf: ben je dan nooit eens bang voor wat je doet? Maar ja, het gaat om groot geld. Een plant kun je niet patenteren en als je hem genetisch manipuleert, is dat ineens wel mogelijk..’

Na de voedingspatronen van zijn patiënten te hebben onderzocht, kijkt Moolenburgh naar de vochthuishouding. Volgens hem is de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater niet best. ‘Daar kwam ik voor het eerst achter, toen ik bij een patiënt op bezoek ging die bij de waterleiding werkt. Daar zag ik een aantal flessen Spa blauw staan. Deze man dronk geen kraanwater omdat hij – zoals hij het zelf zei – “Het zelf maakt en weet wat er in zit”. Ik ben toen het water gaan meten en moest hem gelijk geven.. Niets ten nadele van de waterleidingbedrijven overigens. Zij doen hun uiterste best, maar het is ondoenlijk om alle rotzooi die wij in het water lozen eruit te halen.

water cover batmanghelidj
(klik voor link naar de uitgever)

Af en toe zit de Rijn vol radioactiviteit of andere gifstoffen. Ik raad mensen dus aan schoon water te drinken. Spa blauw is uitstekend. Voldoende water is essentieel. Ten eerste omdat het ons lichaam schoon spoelt. Vandaar dat er zo min mogelijk mineralen en dergelijke in dat water moet zitten. Ten tweede geeft water direct energie. Ons lichaam is een soort hydro-elektrische centrale. Wanneer water goed stroomt, krijg je energie. Sommige mensen denken dat ze veel drinken als ze liters thee of koffie drinken. Maar dat is niet hetzelfde als water.Om nog maar te zwijgen over cola. Mensen die veel van dat soort producten drinken, zijn innerlijk verdroogd. Die kun je alleen beter maken door ze zes tot acht glazen Spa blauw per dag te laten drinken. Ik heb een heleboel patiënten hierdoor zien opknappen.

En dan de lucht. Er is nu eenmaal veel luchtverontreiniging. Daaraan kan je niet zoveel doen. Maar het probleem wordt onnodig groter doordat mensen slecht ademen. Ik stuur patiënten vaak naar een fysiotherapeut of yogaleraar om goed te leren ademen. Dan krijgen ze meer energie.Op die manier heb ik ook veel mensen kunnen genezen.

En ten slotte het vuur, de straling. Elektromagnetische vervuiling is een zwaar onderschat onderwerp. Ik krijg hier mensen die een gigantische elektrische overlast hebben. Dat is erg gevaarlijk. Onze celmembranen hebben namelijk een bepaalde lading, die tegenovergesteld is aan de lading van het protoplasma van de cel. Als dat evenwicht wordt verstoord, worden de cellen als het ware ontladen. Ze worden poreuzer, waardoor allerlei schadelijke stoffen kunnen binnenkomen. Op die manier kan elektromagnetische vervuiling mensen ziek maken.’

GSM-straling is een vloek..!
Moolenburgh kreeg twee jaar geleden een meisje van acht op zijn spreekuur. Ze was al een half jaar vreselijk moe. Hij deed alle mogelijke allergietesten, maar het kind reageerde niet. Na een half jaar zei hij tegen de moeder: ‘Meestal lukt het me wel, 85% van de kinderen die ik zie, wordt beter. Is er in het afgelopen jaar misschien iets gebeurd dat ik nog niet weet?’ De moeder kon zich niets herinneren, het meisje echter wél. Er bleek een GSM-zender op het dak van de school te zijn gebouwd. ‘Die stoorde onze walkmans,’ vertelde het meisje. De ouders stuurden het kind naar een andere school. Binnen veertien dagen was ze beter..!

Het effect van elektromagnetische straling blijkt nog een onderschat onderwerp. ‘Er is een flink aantal boeken over elektromagnetische vervuiling geschreven, maar het is nog niet tot de universiteit doorgedrongen,’ zegt Moolenburgh en hij wijst in het bijzonder op het gevaar van de magnetron die in vele huishoudens dagelijks wordt gebruikt: ‘De magnetron doodt alle enzymen en verandert de goede vetten in slechte vetten. Ik heb zelf vastgesteld dat de magnetron enorm veel energie aan mensen ontneemt. Bovendien produceert het ding veel deeltjes, die je ook bij radioactieve vervuiling ziet. Zoals een goede vriend en collega in de Verenigde Staten zegt: “Er is maar een plaats voor de magnetron: de schroothoop!”’

Uit de pas lopen, dat is Moolenburgh toevertrouwd..
Nadat Moolenburgh met zijn patiënten langs de gebieden van aarde, water, lucht en vuur is geweest en zoveel mogelijk heeft schoongemaakt, kijkt hij naar de rest en werkt dan zo nodig via orthodoxe methoden. Keer op keer ziet hij echter, dat mensen hun leefpatronen maar heel moeilijk veranderen. ‘Ik denk dat het een vorm van luiheid is. Als je naar de dokter gaat, verwacht je een pil. Klaar. Als ik tegen iemand zeg: “U hebt al drie jaar hoofdpijn, u eet te veel drop en u drinkt niet. U moet elke dag acht glazen water drinken en geen dropjes meer eten”, dan vraag ik inzet van die patiënt. De meeste mensen zijn daartoe niet bereid.

Net als instant voedsel, willen ze instant genezing. Als er dan een andere klacht bovenop de hoofdpijn komt, wordt het verband ook niet meer gezien. Het ligt dus niet alleen aan de artsen. Artsen reageren ook op hun patiënten. Als iemand instant genezing wil, denkt de arts ook: “OK, dan krijg je dat”. Artsen hebben het bovendien erg druk. Nog iets: door onze opleiding worden wij opgevoed om buitengewoon gehoorzaam te zijn. Op het moment dat je uit de pas loopt, krijg je een hoop gelazer.’

fluor Burk citaat

Fluor, het gif in het drinkwater..
En daar kan Moolenburgh over meepraten. Hij liep regelmatig uit de pas en had regelmatig gelazer. De strijdbare arts heeft zich zijn leven lang verzet tegen wat hij ‘intellectuele onderdrukking’ noemt. Niet voor niets werd zijn motto: ‘Geloof nooit iets totdat het officieel wordt ontkend’. Zijn bekendste strijd begon in 1968 toen de regering besloot fluor aan het drinkwater toe te voegen. Moolenburgh klom in de pen en schreef een stukje in de krant, waarin hij zich verzette tegen het verspreiden van een geneesmiddel via het drinkwater. Hij waarschuwde bovendien voor de toename van kanker. Die woorden bleken profetisch.

Naderhand hebben de Amerikaanse chemici Dean Burk en John Yiamouyiannis in de Verenigde Staten onderzoek gedaan onder twee maal tien miljoen mensen van verschillende steden. Het bleek dat gefluorideerd water de kankersterfte binnen vijf jaar met tien procent doet toenemen. Moolenburgh werd na zijn stukje in de krant op het matje geroepen en moest zich melden bij de inspecteur van de volksgezondheid.

Daar speelde zich de volgende dialoog af:
De inspecteur: ‘U maakt de bevolking onrustig’.
Moolenburgh: ‘Maar dat is mijn bedoeling!’
‘Ja maar dat mag u niet.’
‘Waarom niet?’
‘Ik moet u dat verbieden.’
‘Van wie moet u dat?’
Het bleek dat de inspecteur een telefoontje van het ministerie had gekregen. Moolenburgh moest worden berispt, omdat hij het vertrouwen in de medische stand zou ondermijnen. Moolenburgh was de man echter te slim af: ‘Ik heb niet als arts geschreven, maar als burger.’ Overigens hebben we het voor een groot deel aan Moolenburgh en zijn boek over het gevaar van fluor te danken, dat het toevoegen van fluor aan drinkwater in 1976 officieel werd verboden..!

‘De wetenschap kent geen tranen. ‘
Moolenburgh schreef een boek over ‘uit de pas lopende artsen’: De wetenschap kent geen tranen. ‘Ik heb een groot aantal processen gezien tegen collegae die werden aangevallen door de officiële geneeskunde, omdat zij kanker niet volgens de richtlijnen hadden behandeld. Het meest absurde voorbeeld was een arts die een kind had genezen, maar werd vervolgd omdat hij het niet met chemotherapie had gedaan. Het probleem ligt echter niet alleen bij de overheid. Er is sprake van een onheilige drie-eenheid: staat, wetenschap, commercie.

big pharma enigmaEn die werkt zo: de commercie heeft een nieuw middel gemaakt en laat dat – tegen betaling van een behoorlijk bedrag – onderzoeken door een wetenschapper die liefst verbonden is aan een universiteit. Tegelijkertijd wordt een verzoek ingediend bij de staatscommissie voor de verpakte geneesmiddelen. Als de universiteit het groene licht geeft, dan laten de leden van de staatscommissie het toe op de markt. Deze procedures kosten veel geld en zijn meestal alleen haalbaar voor de farmaceutische multinationals.

Een recentelijk gevormd kartel van de zeven grootste farmaceutische giganten onderstreept de werking van deze drie-eenheid. Tezamen zagen deze farmaceuten kans de Europese wetgeving zodanig aangepast te krijgen, dat een groot deel van de orthomoleculaire middelen en vitaminepreparaten wordt verboden. Dat is een ramp! Ik heb vandaag nog een kwade brief aan de minister geschreven. Er zijn zoveel middelen die het erg goed deden. Het argument is steeds: “Je kunt niet bewijzen dat het helpt”. Dat is logisch, want om dat te bewijzen, moet je voor elk middel minimaal een paar duizend euro betalen om het onderzoek te financieren. Kleine bedrijven hebben het geld niet daarvoor.

De grote farmaceutische ondernemingen kregen wel steeds meer last van die kleine bedrijven. Steeds meer mensen kopen namelijk liever natuurlijke vitaminen-, enzym- en mineraalpreparaten, dan al die chemische middelen. Het lijkt waarschijnlijk, dat de giganten de concurrentie van de vele natuurlijke en veilige middelen die het publiek niet in de apotheek van hen koopt, weg willen hebben. Vroeger werden de individuele, uit de pas lopende artsen aangepakt. Nu gebeurt het slimmer; ze pakken ons de middelen af!’

De gevaren van de macht van de farmacie..
De gevolgen van de ‘onheilige’ drie-eenheid van staat, wetenschap en commercie, ziet Moolenburgh ook in de bestrijding van aids: ‘Het is bekend dat het hiv-verhaal bepaald niet sluitend is. In Afrika werden een aantal ziekten vroeger gewoon bij de naam genoemd: tuberculose, malaria, et cetera. Tegenwoordig noemen ze dat “indicatorziekten voor aids”. Met andere woorden: als iemand zo’n ziekte heeft, dan wordt hij op het aidslijstje bijgeschreven.

Logisch dat de aids in Afrika zo’n explosieve groei doormaakt. En die ongelukkige president van Zuid-Afrika maar zeggen: “Waar zijn dan al die miljoenen doden? Ik zie ze niet!” Hij heeft nog gelijk ook. Als je je indicatie verandert wanneer het je zo uitkomt, is het hek van de dam. Maar dat gebeurt veel meer dan we weten en dat is heel erg naar, want het is corruptie van de wetenschap.’

De gangbare aidsbestrijding verloopt ook volgens de Pasteuriaanse traditie: liever een vijand buiten jezelf bestrijden dan verantwoordelijkheid nemen voor je eigen immuunsysteem. En dat is een systeem dat met de dag onder grotere druk komt te staan. Het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME) – volgens Moolenburgh een iets minder kwaadaardig nichtje van aids – is daar een duidelijk voorbeeld van. ‘Het is een verschrikkelijke immuniteitsziekte. Ik zie kinderen vanaf twaalf jaar, die in hun stoel hangen en niets meer kunnen. Het immuunsysteem doet het gewoon niet meer. Ze hebben bijna allemaal de ziekte van Pfeiffer doorgemaakt, bijna allemaal ook andere virusziekten – herpes en dergelijke – en hebben gewrichtsklachten.

Vrijwel alles wat je bij die kinderen bekijkt, is negatief. Ik stuur hun bloed op naar een laboratorium in Nieuw-Zeeland. Wat je steeds ziet, is dat de rode bloedlichaampjes star zijn en niet meer door de capillairen kunnen. De patiënten gedragen zich alsof ze een enorm zware bloedarmoede hebben. Het heeft ook alles met het milieu te maken. We hebben zeventigduizend nieuwe chemische stoffen in ons milieu losgelaten waarvan we nog lang niet allemaal weten welke invloed ze op ons hebben.’

moolenburgh plezierExplosie van ziekten in de wereld..
Wat we wél weten, is dat een groot aantal ziekten de laatste tachtig jaar enorm zijn toegenomen. Moolenburgh beent energiek naar zijn uitgebreide boekenkast en vindt een aantekenblok met de laatste cijfers: ‘De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft berekend, dat hart- en vaatziekten thans veertien maal meer voorkomen dan in 1920, reumatische ziekten zeventien maal, kanker twintig maal, vetzucht vijfendertig maal en allergieën zeventig maal. Dan roepen mensen: “Ja maar we worden ouder. Vroeger werd de mens gemiddeld niet ouder dan vijfenveertig, nu gemiddeld tachtig.

Logisch dat we meer kanker krijgen”. Maar dat is een verkeerde statistiek. Waardoor is de bevolking ouder geworden? Doordat de kindersterfte is verdwenen. Vroeger gingen al die kinderen dood aan longontsteking, dus dat drukte de statistiek enorm. Als je tegenwoordig twintig bent, heb je dezelfde kans om tachtig te worden als de mens van honderd jaar geleden. Alleen vroeger werden veel minder mensen twintig.’

Toen Moolenburgh in 1952 met zijn huisartsenpraktijk begon, was een vrouw met borstkanker eigenlijk altijd ouder dan vijftig. Bovendien waren het er niet zoveel. Thans krijgt een op de acht vrouwen in Nederland borstkanker. ‘Ik zie ze vanaf achter in de twintig jaar. En daarom geloof ik, dat wij onze medische instelling een beetje moeten veranderen. Kanker bestrijden, doe je het best preventief. In schone lichamen krijgen tumoren niet zoveel kans. Die tumoren groeien niet voor niets.’

Het succesvolle boekje van Dr. Hans Moolenburgh is niet voor niets zo veelverkocht!
Het succesvolle boekje van Dr. Hans Moolenburgh is niet voor niets zo veel verkocht! Een relaas van de verhalen die patiënten hem vertelden..!

Moolenburgh als levenskunstenaar..
Het is duidelijk dat deze man niet alleen kan putten uit een rijk leven, maar zich bovendien bezighoudt met zaken die ons allemaal aangaan. Zaken van leven en dood. Hij kan ook goed vertellen, gebruikt daarvoor zijn handen, wenkbrauwen en hele lijf. Hans Moolenburgh is een man met een missie: ‘Op mijn zesde wist ik dat ik arts wilde worden. De zin van mijn leven is dat ik mensen mag helpen genezen. Ik doe dat door de omstandigheden zo te maken, dat hun eigen genezing op gang komt. En dat vind ik schitterend!’

De mens is een geest in een lichaam..
Op zijn zevenenzeventigste is dat vuur nog lang niet gedoofd. En in al die jaren leerde Hans Moolenburgh ook over de soms ongrijpbare, maar altijd aanwezige verbanden tussen geestelijke beleving en fysieke gesteldheid. Het is kenmerkend voor de brede visie van deze arts, dat hij dat kwetsbare thema niet uit de weg gaat. Moolenburgh: ‘Jaren geleden kwam er een vrouw bij me met borstkanker, uitgezaaid in de longen. Ik behandelde haar. Ze bleef negen jaar goed. Toen kreeg ze een opvlammer, omdat ze door omstandigheden erg moe was geworden.

Ik heb haar toen weer wat strenger behandeld en vervolgens ging het weer zes jaar goed. Toen kreeg ze een gigantisch ongeluk. Haar hele been lag in stukken. Ik dacht: “Nu gaat het mis, dit is een te grote aanslag op het immuunsysteem.” Ze werd vijf keer geopereerd, maar er gebeurde niks, de kanker kwam niet terug. Anderhalf jaar later brak de kanker plotseling weer uit. Ik zei: “Mevrouw ik snap niets van u, wat is er gebeurd?” Ze zei: “Het is niet aardig om te zeggen, maar mijn man is met pensioen”.

Die vrouw werd stapelgek, ze had geen ruimte meer. Op dat moment werd de kanker, die latent was, weer actief. Ik heb haar aanbevolen een kamer voor zichzelf vrij te maken en iedere dag twee uur alleen op die kamer te zijn. Ze heeft nog jaren geleefd. Als je mensen emotioneel niet goed begeleidt en je er niet achter komt wat er aan de hand is, dan helpen je leuke alternatieve kankermiddelen ook niet.’

Voor het geval je nog mocht twijfelen..
Het zou het credo van Moolenburgh kunnen zijn..!

Moolenburgh hamert er overigens op dat zulke emotionele factoren niet bij alle kankerpatiënten rol spelen. Hij bespeurt in het algemeen wel een toenemend gebrek aan zingeving dat een negatief effect op de gezondheid van steeds meer mensen heeft. Een doel om voor te leven, stimuleert genezing van een patiënt op frappante wijze, ontdekte Moolenburg herhaaldelijk. Zo kwam er eens een vrouw hinkend zijn praktijk binnen. De foto liet een vuistgroot kankergezwel in het bot van haar bekken zien, uitzaaiing van een borstkanker die ze enige jaren tevoren had doorstaan. De toen nog jonge arts raadde haar ogenblikkelijke bestraling aan. Ze weigerde.

Ze was lerares Frans, het was april en ze moest haar klas klaar maken voor het eindexamen. Ze had, kortom, geen tijd en zou wel een aspirientje nemen als de pijn te erg werd. Moolenburgh wist zich geen raad. Moest hij haar bellen en dwingen zich te laten behandelen? Een half jaar later belde ze zelf. Ze had een zware verkoudheid, die maar niet overging. Ze repte echter met geen woord over de heup. Moolenburgh: ‘Maar hoe is het met uw heup?’ De vrouw: ‘Oh, dat is over’. Moolenburgh stond erop een foto te laten maken. En inderdaad: er was niets meer te zien. De reactie van de vrouw: ‘Ik zei toch dat ik er geen tijd voor had!’

Moolenburgh: ‘Het is een van de grote narigheden van deze tijd, dat een heleboel mensen er maar een beetje op los leven en niet meer het gevoel hebben dat het leven zin heeft of dat er een bedoeling achter zit. Ik heb het er nog niet eens over of er een God is of niet, maar gewoon een gevoel van: het is fijn dat ik er ben, ik ben goed bezig, ik begrijp dat ik er ben, ik heb een taak in het leven. Ik zie veel jongelui die wanhopig zijn en zeggen: “Is dit nu alles?” Als je geen zinvol leven hebt, dan staat je wil om te leven op een laag niveau en die is uitermate belangrijk voor het afweren van ziekten. Het zinverlies in deze tijd is een volkskwaal.’

* * *

x

u-kunt-veel-meer-dan-u-denkt-hans-moolenburgh

Advertentie

92 thoughts on “Moolenburgh: ‘Kwalen wegdrukken is geen genezen!’

 1. Deze man is een geschenk uit de Hemel. Het is onvoorstelbaar dat de WIJSheid die hij is en vertegenwoordigt niet geëerd en toegepast wordt. Als je ZIET wie en wat hij is dan weet je wat LEVEN met hoofdletters is en zou je niets anders verwachten dat hij een Meester is die anderen willen volgen. Helaas we zijn ver van de weg afgeraakt. Maar de tijd is nabij dat de medische wetenschap de naam Hans Moolenburgh zal herinneren en zal eren. Hans JIJ hebt de wereld een stuk mooier gekleurd en vele levens letterlijk uit het slob gehaald. Ik eer je en ik houd van je. <3

 2. Hartelijk dank voor het plaatsen van dit artikel over inzichten en werk van dr. Moolenburgh, en eveneens voor het vermelden van het boek over water van dr. Batmanghelidj.Wat een inspirerende mensen en wat een verrijking en verruiming van inzichten – niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn cliënten.

 3. Ik ben ontzettend blij met dit artikel. Mijn hele leven al denk ik na over voedsel en over het belang van een gezonde en positieve levenswijze. Ik ben nu 67 jaar oud en met 2 jaar met pensioen. Ik had een functie met veel stress en de werkdruk was zeer hoog. De laatste twee jaar heb ik meer tijd om over gezonde voeding na te denken en te lezen. De puzzelstukjes vallen langzaam op hun plaats en de cirkel wordt weer rond. Ik herken heel veel van wat ik gedurende de afgelopen jaren zelf heb uitgedokterd en uitgedacht.
  Ik ben zeer creatief en optimistisch van aard en doe veel aan beweging en sport. Maar gezonde evenwichtige voeding is voor mij een eerste vereiste ! Mooi om nu te lezen dat al mijn vermoedens uiteindelijk uitkomen. Zo dom ben was dus nog niet! Maar ben wel altijd onzeker geweest, omdat ik verder geen medische studie heb gevolgd en niets wetenschappelijk kan onderbouwen. Alleen met mijn gezond vertand heb ik altijd getracht de puzzel te ontcijferen.
  Het is allemaal in feite zo logisch en als je dicht bij de natuur blijft en goed gevarieerd eet dan kom je een heel eind. Dat kost veel tijd en moeite om elke dag zelf een gezonde gevarieerde maaltijd te bereiden, maar het betaald zich dubbel en dwars terug.
  Ik ben in twee jaar 18 kg afgevallen zonder dieet, maar door gezond en gevarieerd te eten en iedere dag goed te bewegen. Ik gebruik veel gerechten uit de Aziatische keuken en heb daar heel veel baat bij. De meeste ingrediënten zijn vers en de voeding is licht verteerbaar. Drie maal per week naar de sportschool, waar ik een goed programma volg voor cardio training en met de juiste oefeningen.
  Ik ga nu verder met het lezen van de werken van deze arts en hoop nog beter te kunnen begrijpen wat zij vooral wel en niet moeten doen. Wij worden teveel geïndoctrineerd door de grote concerns, maar gelukkig kunnen wij zelf voor een groot deel beslissen wat er aan voeding in ons lichaam binnenkomt.
  Hulde aan deze man. Ik hoop dat meer mensen zich bewust worden van het belang van een goede levensstijl. Dan kunnen wij ook meer druk uitoefenen op de politiek om hier via heldere regelgeving grenzen aan te stellen.

 4. Dr. Moolenburgh!! mijn held.
  In mijn praktijk heb ik veel aan alle adviezen uit interviews en boeken. Ik hoop net zo mooi en helder oud te worden en nog vele mensen te mogen helpen op het juiste gezondheidsspoor.

 5. Goedenmorgen,Ik heb me veel aandacht en passie het verhaal gelezen van U.zoveel wijsheid en zo veel strijd tegen,de mensen die denken het beter te weten. de boeken over water heb ik gelezen. maar er zijn nog zoveel ongrijpbare ziektes,mijn kleindochter van 25 jaar is al 10 jaar ziek en ontzettend moe ,epelepsie e.d.s.zware bloedarmoede 3 aanvallen per week 3x ziekenhuis per week schouder uit de kom, heup uit de kom.
  WIE HELP ONS HELP HELP WIE HET IS ZO MOEILIJK!
  GR JACQUES V Wakeren

  1. Hallo Jacques, heb je ooit gehoord van, of je verdiept in Cannabis olie, oftewel CBD olie / THC olie ?
   Of misschien zelfs al gebruikt, maar had dat geen resultaat?

 6. tot tranen bewogen….zo gek ben ik dus toch niet!

  Als kind “wist” ik wat wel en niet te eten en nog. Ook vond, en vind, het gezamenlijk uit eten gaan daardoor nog steeds een crime.
  Veel later ben ik o.a. alternative geneeskunde gaan studeren en mag me officieel ook zo noemen..! Heb daardoor best veel mensen kunnen begeleiden en ja, begeleiden…want genezen doe je m.i. uiteindelijk zelf.
  Dank voor het plaatsen!

 7. Chapeau! voor de Heer Moolenburgh.
  Een verrijking, dat zijn 3 zoon’s het zelfde gedachtengoed mogen hebben.
  De Rockefellers hebben van geneeskunde een chemisch verdien model gemaakt.
  Laatst las ik over Napalese een stofje dat wordt toegevoegd aan vaccins. Je wil het niet weten,
  zo’n fout stofje. Ik verwacht niet anders van de farmaceuten, want zie je krijgt iets voorgeschreven en er moet gelijk iets bij voor de bijwerking. Je komt in de mallemolen van het verdienmodel van de gezondheidszorg.
  Heer Moolenburg uw/dit artikel zou verplicht pagina groot in alle kranten gepubliceerd moeten worden. Dan kan niemand meer zeggen ik wist het niet!
  Gezondheid en groeten.

 8. Hele mooie man, van hem zouden ze nu eens enorm veel klonen MET zijn herseninhoud en denkwijze moeten maken, er zijn er veel te weinig zoals hij. Dr John Bergman waar ik altijd op youtuben aar kijk zo zomaar zijn tweelingbroer kunnen zijn, zelfde denkwijze, methodes van genezen enz enz.

 9. ik heb zeer veel bewondering voor dr.Moolenburg,hij doet me denken aan Hippocrates, die 2500 jaar geleden de raad gaf aan artsen GEEN SCHADE te doen aan hun patienten,”laat hun voedsel hun medicijn zijn”.Ik woon in nieuwzeeland,waar fluoridering nog steeds hoogtij viert,helaas.Soms praat ik tegen het publiek hier over de gevaren van het toevoegen van hexafluorosilic acid aan het drinkwater en ik vertel de mensen hier hoe dr.Moolenburghs werk geholpen heeft de fluoridering in nederland te stoppen in1976.george mastenbroek,BS,biologie,universiteit van amsterdam.

 10. U bent een mens naar mijnhart, waarvan er veel meer zouden moeten zijn deze wereld.
  Ben het helemaal met u eens.
  Heb dit artikel met grote belangstelling gelezen En mijn hoofd knikte telkens “ja”.
  Bedankt ervoor.

 11. Wat ben ik U dankbaar want het is zeker 30jaar geleden dat ik bij U kwam ivm kanker en daardoor ben ik anders gaan eten en beter gaan leven en ik ben nu bijna 80 en ik voel me er goed bij nogmaals heel erg bedankt ik kan nog genieten van mijn kinderen en kleinkinderen !!
  ,groetjes Diny possel

  1. Wat prachtig om te lezen. Kunt u mij informeren over het anders eten? of heeft deze dokter ook daar een boek over geschreven?

 12. Zelf heb ik veel te danken aan Dr. Moolenburgh, want hij heeft mij al jaren op een spoor gezet van hoe een lichaam werkt en wat ware genezing is. Dit is prachtig als je een vorm van Fibromyalgie hebt, waarvan ze in de reguliere sector zeggen: “Het zit tussen de oren,” terwijl je zelf met vervelende klachten blijft zitten en wel weet dat het niet alleen tussen de oren zit. Hetzelfde 20 jaar geleden met mijn man bij hielspoor: “Slijtage” meneer niks aan te doen, nou er was wel degelijk iets aan te doen.

  Maar nog anders wordt het als je man kortelings 1 september te horen krijgt van “we hebben een slecht bericht voor u, u bent “uitbehandeld” , Dit bericht kwam als donderslag bij heldere hemel, wij kwamen in het ziekenhuis om een operatie te bespreken. Want daar was naar toegewerkt, mijn man heeft een kwaadaardige tumor, in april vastgesteld, er werd binnen de kortste keren een stoma aangebracht, de hele maand juni bestraling en chemo therapie omdat de tumor moest slinken voor de operatie, dit ging dus niet zoals was voorgesteld.

  Zij zien geen kans meer in verdere genezing, en gebruiken dan de term “uitbehandeld” wat kan opgevat als een doodvonnis, wat dan ook heel vaak gebeurt. Ze kunnen alleen nog palliatieve chemo aanbieden, wat een lapmiddel is, staat letterlijk zo in het woordenboek. Toen gingen wij op zoek naar wat chemo is en met je lichaam doet, en dat was zo’n eye-opener, mede door het boek van deze Dr. Moolenburgh “u kunt meer dan u denkt.

  Wij zijn heel blij dat er NTTT (Niet Toxische Tumor Therapie) artsen zijn, in de reguliere “behandelen” ze de ziekte, maar je moet de gezondheid stimuleren, dat wil zeggen: het immuun versterken, het zelf genezend vermogen aanwakkeren. Dit doet geen enkel middel van de reguliere, ze hebben geen middel die immuunversterkend zijn, niet zelf genezend, Als je voor gezondheid gaat, moet je dat ook zelf betalen, er wordt wel peperdure chemo vergoed, die niks op levert, ja voor de Big Farma zelf, Maar als je middelen gebruikt om de gezondheid te stimuleren wordt dit niet vergoed. En gezondheid verdiend aandacht want wat je aandacht geeft dat groeit. En dat doen artsen zoals deze Dr. Moolenburgh, die gaan voor genezing. Van deze artsen zijn er niet veel, hoe zou dat toch komen? want veel mensen hebben hier behoefte aan, omdat ons zelfgenezend vermogen moet worden gestimuleerd, alleen dan is er kans op ware genezing.

  1. Nah, daar ben je dan mooi klaar mee.
   Intussen ook nog ‘even’ ontgiften van de chemo en de negatieve stralingseffecten verminderen.
   Er is al straling genoeg om een mens heen. Slecht voor je energie fabriekjes (mitochondriën).

 13. Een zegen dat mensen als Moolenburgh bestaan. In een wereld vol domheid, zakkenvullerij en wreedheid is Moolenburgh een verademing!
  En wie tegen hem is, getuigt alleen maar van de genoemde domheid
  enz.

 14. Super mooi artikel. Ik heb dezelfde ervaring bij het oplossen van conflicten. Je verschuift het probleem enkel wanneer je genoegen neemt met een compromis of schikking waar je niet achter staat. Of wanneer je het gevecht in stand houdt. Het conflict lost zich niet op, wanneer de angel er niet uit is (de kern, datgene wat de oorzaak is van het conflict). Een ander kan dat niet voor je doen. En een ander is nooit verantwoordelijk voor je eigen gevoel. Elke keer word ik er weer blij van wanneer de angel eruit is en zie dat mensen het begrijpen, dat het kwartje valt. Dan valt alles op zijn plek. En het lichaam ontspant. Het draagt bij aan genezing. Heel bijzonder en vervullend om te doen. Dan komen er ook spontaan oplossingen waar mensen echt tevreden mee zijn en waar zij weer verder mee kunnen.
  Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet. En dat verandert alles. gratis ebook op http://www.wel-com.nl (voor wie wil)

 15. Je zo dicht bij een aanstekelijke lachsalvo kunnen manifesteren getuigt van spontane oprechte integriteit en eerlijkheid, dicht bij de Bron der kennis aanwezig hetgeen het gedane werk toont…

 16. Wat een prachtige man en wat een goed doordachte basis. Het gaat er vooral om dat wij de ziekten voorkomen. Dan hoef je ze ook niet achteraf te genezen. Voorkómen van ziekten betekent dat we ons lichaam goed moeten voeden. Voorzien van de juiste wapens tegen al die kwalen. Daarom zo blij met de nieuwe voeding uit zaden. Dit zou weleens een echte omslag kunnen zijn!

 17. Hans, ik ben zo blij dat jij je zo inzet voor de zin van jouw leven en alle waardevolle kennis die je daarmee deelt! Zo zoveel dank voor de uiting die u geeft en wie u bent!! Mijn dank is groot, dank u wel.

 18. Inzicht,

  Als wij begrijpen hoe enorm krachtig wij zijn,
  kunnen we wonderen verrichten en dus verdwijnt pijn,
  vaak echter doen wij net het omgekeerde,
  Maar als iedereen op de aarde nou eens leerde:

  om elkaar te helpen in plaats te beschadigen,
  De minder bedeelden te helpen en verzadigen,
  Zodat nergens meer een mens zinloos sterft,
  En dat generatie na generatie dit talent erft.

  Waardoor de pracht van de aarde hersteld,
  Zodat voortaan in het heelal wordt verteld;
  Dat mensen die vanaf nu leven op de planeet aarde,
  universele wezens zijn; ze laten elkaar in de waarde!

 19. Beste Hans,
  Fantastisch te lezen dat je een arts bent die verder kijkt, vele van de onderwerpen zijn doordacht en er dient mee rekening gehouden te worden. Het is een ingewikkelde wereld geworden met veel gelobby voor hun goede eigen doel. De mensen raken de draad kwijt en ze kunnen het zelf niet goed krijgen, teveel tegenstrijdige informatie. De opvoeding en opleiding in alle mogelijke richtingen zorgen daar ook voor. Je raakt daar ook de geest aan, naast de andere onderwerpen is dit mogelijk wel de belangrijkste van allen. Als de geest goed zit dan voel je automatisch dat bepaalde dingen niet goed zijn voor je lichaam.
  Het beste wat ik kan doen is verwijzen naar Progressive Mental Alignment, daar kan je de effecten van psychosomatische aandoeningen zien en hoe deze ontstaan. Je hebt al een paar van de effecten opgesomd. Het is een aanvulling en begrijpbaarder maken van hoe alles werkt in ons brein. Als je dit kan begrijpen Hans maken we als mens weer een grote sprong. We hebben nood aan mensen die holistisch zijn en de richting doen keren van de menselijke misleiding of dwaling.
  Ik kan jou hier uitgebreid over vertellen, beter is het zelf te ontdekken en te toetsen aan je zelf. http://www.pmainstituut.com
  Europa heeft deze methode pas gesubsideerd omdat de universiteit van Hilversum en een project in het Nederlands onderwijs heel goede resultaten heeft bereikt. Rapporten zijn hier op te vragen. Voor iedereen een aanrader om dit te gaan lezen. Iedereen mag contact met me opnemen die meer wil weten. FB pagina Coaching Center for Progressive Mental Alignment.

 20. Wat een feest om te lezen! In ieder geval 1 weldenkend geneesheer die nog mensen beter wil maken. Zorg zoals Hippocrates het bedoeld heeft. Allen leggen nog steeds de eed af maar velen zijn meer dealer van Big Farma dan healer van de mensheid. Wie er dan wel beter van worden: instellingen, artsen die gewoon lopendebandwerk produceren. Uurtje factuurtje. De afdeling zinloze behandelingen, daar is het altijd volle bak. Omzet = omzet. Door het fragmentarisch behandelen wordt totaal niet meer naar de mens als geheel gekeken. Complementaire geneeskunde is grotendeels verdampt. “Behandeling zeer geslaagd, fantastisch resultaat (alleen naar het litteken kijkend). Dat daar een persoon aan vast zit die van meervoudig blijvend letsel aan elkaar hangt, daar wordt volledig aan voorbij gegaan. Het hele verhaal voeding, leefpatroon, immuunsysteem, stressfactoren………..nooit van gehoord! Uiteraard is het wel de bedoeling dat je als PATIËNT (letterlijk vertaald uit Latijn = geduld, verklaart meteen de wachttijden) nog jaaaaaaaarenlang rondjes hobbelt door de lange gangen, van de ene naar de andere (“moet u echt bij mijn collega zijn”) afdeling. “Nee, helaas, we kunnen niets voor u doen, u hebt gewoon een beetje pech, mevrouw!” Het beantwoorden van gewone vragen, waar je als cliënt recht op hebt want het gaat om JOUW gezondheid, kun je meestal wel vergeten. Winstmarge hierop is kennelijk te laag.

 21. Een goed en leerzaam stuk tekst waarvoor mijn dank! Toch heeft de in 1942 uitgevonden antibiotica mijn leven gered. Ik kreeg net na de tweede wereldoorlog een zware stafylokokken aanval in Indonesie. Ik had 21 grote deels open etterbuilen over mijn totale lichaam, had hoge koorts en de arts zei dat ik was opgegeven. Toch ga ik,zei de arts, een nieuw uitgevonden middel uitproberen. Vervolgens kreeg ik elke drie uur in een ziekenhuis in Bandung twee weken lang dag en nacht een pijnlijkr injectie antibiotica dat mijn leven redde.

Geef een reactie