Advertentie

Hoe het ‘Vrije Woord’ vermorzeld wordt…


*
*
Hoe het ‘Vrije Woord’ vermorzeld wordt…

2023 © BLCKBX | deze versie WantToKnow.nl/be

x

Ontdek de grenzen van het vrije woord en de prijs van geloofwaardigheid. In deze prikkelende videocolumn duikt Cees Hamelink diep in de geschiedenis en actuele vraagstukken rondom het spreken van de waarheid. Durven we te luisteren naar wat we niet lijken te willen horen? In een reis door de tijd, van Neurenberg tot Arusha, verkent Hamelink de impact van woorden op de samenleving. Herinneringen aan een tijd waarin de VPRO de omroep van het vrije woord was, dagen ons uit om na te denken over de essentie van vrijheid van informatie.

Maar hoe ver strekken die vrijheden? Terwijl de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de vrijheid van informatie omarmde, hebben staten wereldwijd het vrije woord juist ingeperkt en gecensureerd. De coronatijd heeft daarvan veel voorbeelden laten zien.

Een actueel twistpunt is Ongehoord Nederland, waarbij de vrijheid van informatie en beschuldigingen van racisme samenkomen. Maar kan de staatssecretaris aantonen dat het vrije woord leidt tot strafbare handelingen? “Ze moet laten zien opgewassen te zijn tegen de geweldige uitdaging die het vrije woord betekent voor onze morele volwassenheid,” zegt Hamelink.

Durf jij de confrontatie aan met de grenzen van het vrije woord? Bekijk deze video die BLCKBX opnam en laat je meeslepen in het betoog van Hamelink, waarin de kracht van woorden en de zoektocht naar waarheid centraal staan.

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan. Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio.

Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou. Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen. Steun je ons? Doneren kan via deze link HIER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.