Advertentie

Het sprookje van de eendagsvlinder


Het sprookje van de eendagsvlinder

Monique van den Boogaard © 2012

x

VlinderAls rups had de eendagsvlinder de Camelia als lievelingsplant. Oh, wat was de rups dol op de blaadjes van de Camelia. De tuinman werd echt tureluurs van de rups. De rups at zijn buikje vol en het plantje bijna leeg. Toen was de dag aangebroken dat de eendagsvlinder uit de pop zou kruipen. De eendagsvlinder pompte zijn vleugeltjes op en vloog weg, weg van de Camelia.

Wat was het een mooie dag. De zon scheen dat het een lieve lust was. Er was zoveel te zien. De eendagsvlinder had een echte fladdervlucht over zich. Zigzaggend bekeek de eendagsvlinder alle bloeiende struiken in de prachtige tuin onder zich. Hij zag een Magnolia, een Rododendron, een Azalea, een roze Weigelia en een witte Brem. Alles in volle bloei. Alles behalve de Camelia.

De zon scheen volop, dus de eendagsvlinder bleef hopen op één bloeiende knop. Zijn vlucht eindigde altijd op het blad van de Camelia vlakbij de knop die op uitbarsten stond.

De dag was nog niet halfweg of de eendagsvlinder zag een andere eendagsvlinder. Ze was zo mooi gekleurd en zo zacht. Wat kon ze geweldig uitdagend vliegen. De eendagsvlinder maakte een baltsvlucht in de volle overtuiging dat het vrouwtje voor hem zou vallen. Het moest en zou de dag van zijn leven worden.

De eendagsvlinder beëindigde zijn vlucht en ging op een takje van de Camelia zitten. En ja hoor, het vrouwtje kroop op hem. Meestal is het andersom, maar dit vrouwtje had iets avontuurlijks over zich. Oef, wat was het fijn op het takje van de Cameliaplant. Het deed er ineens niet meer toe dat de knop nog steeds niet open was.

Het vrouwtje vloog even uitdagend weer weg. De eendagsvlinder ging stuntvliegen. De dag was nog lang niet om. Het moest en zou een hele mooie dag worden. De eendagsvlinder vloog over paden, over de Taxusblokken, over het gras en over het grint. Hij vloog over de Zeedennen en over de Pruikenboom. Zijn vlucht eindigde altijd weer op de Cameliaplant; nog steeds was alleen een knopje te zien.

Ach, je kunt op een dag ook als eendagsvlinder niet alles hebben. Deze dag was toch echt bijna perfect. De eendagsvlinder zag de zon langzaam onder gaan. Zou hij het rustiger aandoen om krachten te sparen. Het zou toch mogelijk moeten zijn om twee dagen te leven. “Nee”, dacht de eendagsvlinder. “Deze dag is mij gegeven en met deze dag moet ik het doen.”

CameliaEn weer ging de eendagsvlinder op pad. Hij nam een forse teug van de nectar van een licht beschadigd appeltje dat al een tijdje op de grond had gelegen. Wat een dag, wat een leven.

Aan het einde van de dag ging de eendagsvlinder liggen op een tak van de Camelia. Moe maar voldaan sloot hij zijn ogen. Nog een keertje gingen zijn ogen open. De Camelia had niet gebloeid. De dag was evengoed heel mooi geweest.

De nacht brak aan en er kwam weer een nieuwe dag. De zon scheen volop en de Cameliaknop sprong open. De bloem was van een prachtige kleur rood. Toen gebeurde iets wat eigenlijk nooit gebeurt. De eendagsvlinder deed heel traag zijn oogjes open. Hij zag de bloem en was intens gelukkig. “I am blessed”, dacht de eendagsvlinder. En dat was hij. De eendagsvlinder nam nog één teugje van de meeldraden van de bloem van de Camelia.

Verzaligd vloog de eendagsvlinder naar de zon, voor altijd.

Monique van den Boogaard, 23 december 2012

34 gedachten over “Het sprookje van de eendagsvlinder

 1. Bloeitijd Camelia japonica ; februari – april
  bloeitijd Weigelia mei – juni
  bloeitijd Azalea april – mei
  bloeitijd Rhodondendron variabel , gemiddeld in mei
  bloeitijd brem april – mei
  😆

  1. Mooi…………. beelden als van een eendagsvlinder zeggen vaak meer dan 1000 woorden!

  2. Monique ik geloof dat we het gediggie niet leuk vinden, had ik vroeger al toen mijn moeder jip en janneke sprookjes voorlas, jaren later heb ik haar proberen uit te leggen waarom ik daar zo agressief van werd als piepende peuterende peuter.. en wat is de mierzoete moraal? met z’n allen vrijwillig over de VisKale Klif van Barry meneer de president de Bedriegert? zal die blij mee zijn.. inleveren dat vuurwerk, resistance is futile, verzet is zinloos zeggen de geïmplanteerde Borgjes.

  3. maar om toch een hart onder en vooral achter de vlinderige stieren riem te steken, pas nu pasje voor pasje beetje voor beetje begin ik bestand te zijn tegen enige feedback op mijn acteren, het heeft lang geduurd… nu de rest nog van de over het paard getilde collega crypto cocooners; Vandaag een verbijsterend heldere statement zin opmerking gehoord via een internet radio station; “Autism; A Beautiful Soul in a Protective time releasing Cocoon” alles opgespaard voor het juiste moment op de juiste plek voor het juiste publiek..

  4. Hyper 2.7, wil je aub niet in meervoud spreken door te zeggen “ik geloof dat we het gediggie niet leuk vinden”. Ik heb meerdere keren in mijn leven een concert van Boudewijn de Groot bezocht. In de tijd dat ik heel erg depressief was, heb ik wel eens opgeschreven dat ik het lied “Verdronken Vlinder” wilde laten spelen op mijn uitvaart.

   Een hele belangrijke regel uit dit lied is de volgende:

   “als een vlinder altijd vrij en voor het leven op de vlucht”

   Kun je begrijpen dat op het moment dat je het Leven ten volle hebt aanvaard, maar ook de Dood (het afleggen van het fysieke lichaam) als iets dat vanzelfsprekend bij het Leven hoort, of het nu vroeg of laat komt, dat je dan anders tegen het Leven en Dood van een Vlinder aankijkt? En dat je dan ten diepste realiseert wat Vrijheid voor jezelf betekent?

   “Vluchten kan niet meer”

   http://www.youtube.com/watch?hl=nl&v=ZNaoCFqCzMk&gl=NL

  5. En Hyper, Vrij worden betekent ook dat je er op mag Vertrouwen dat iedereen van Rups een Vlinder mag worden! Breek uit de Gevangenis waarin jouw Omgeving en met name jezelf je gevangen houdt! Je bent gewoon een geweldig mooie kerel met heel veel kwaliteiten!

  6. @Dick, verdronken vlinder was het liedje op de uitvaart van onze dood geboren zoon… Heeft een paar jaar geduurd voor ik er weer naar kon luisteren zonder tranen in m’n ogen. Helemaal erg was het als mijn vrouw erbij was. Konden we elkaar alleen nog in verbazing jankend aankijken. Tja, daarom is onze band ook weer erg sterk. Jimmy, noemde we hem, een ander nummer van Boudewijn en klinkend naar Jimi van Jimi Hendrix. Dan maar een liedje van Melanie, zoals onze dochter heet:
   http://www.youtube.com/watch?v=dJF3j9ihPqM

  7. Ff uit de chat, Ik hoorde een paar uur geleden een fantastisch nummer in de top 2000. Van Chi Coltrane. Ze komt uit 1948 en treed nog steeds op. Go like Elijah: http://www.youtube.com/watch?v=p97oVI2IA3k Elijah, daar weet Dick vast meer van. De grootste profeet uit het oude testament maar goed, gaat me om het nummer, heerlijk!

  8. Moet hier staan: Willie 30 december 2012 om 20:51
   @Dick op 2.10: Dit is niet normaal meer! Zojuist heb ik gereageerd op Lida op nr. 13 in het artikel “Had Emily Parker een tweelingzusje?” en aan het eind schrijf ik “Vluchten kan niet meer”. En nu lees ik jouw commentaar van precies een uur geleden. Toeval?

  9. Willie 2.14, toeval bestaat niet; vluchten kan niet meer, we zullen nu keuzes moeten maken!

  1. Marcel, ok, maar dat is de wet van de synchroniciteit, de schijnbare “toevalligheid” 🙂

 2. @Dick op 2.10: Dit is niet normaal meer! Zojuist heb ik gereageerd op Lida op nr. 13 in het artikel “Had Emily Parker een tweelingzusje?” en aan het eind schrijf ik “Vluchten kan niet meer”. En nu lees ik jouw commentaar van precies een uur geleden. Toeval?

 3. Martijn 2.13. Dat nummer van Chi Coltrane is inderdaad fantastisch. Die draaide ik in mijn jeugd heel veel. Ze zingt ook over Dood gaan en dat ze dan graag net zo wil gaan als de profeet Elia. Deze werd volgens het bijbelboek 2 Koningen 2 vers 11 “in een Stormwind meegenomen naar de hemel”. Martijn, die Elia is een heel bijzonder persoon. Volgens Jezus is hij namelijk gereincarneerd in de vorm van Johannes de Doper, zie Mattheus 11:14 waar Jezus zegt “Voor wie het wil aannemen: hij is Elia die komen zou”. En Jezus zegt in Mattheus 11:11 nog iets heel bijzonders ” Ik verzeker jullie er is onder allen die uit een vrouw geboren zijn nooit iemand opgetreden die groter was dan Johannes de Doper; maar in het koninkrijk van de hemel is de kleinste nog groter dan hij”.
  Wat bedoelt Jezus hiermee? Zijn er dan ook mensen geboren die niet door een vrouw zijn gebaard? Was het niet mogelijk tot en met Johannes de Doper om het “koninkrijk der hemelen”te bereiken?

  Johannes de Doper was de wegbereider van Jezus. Hij heeft Jezus gedoopt, zie Mattheus 3:16 ” Zodra Jezus gedoopt was en uit het water omhoogkwam, opende de hemel zich voor hem en zag hij hoe de Geest van God als een Duif op hem neerdaalde. En uit de hemel klonk een stem “Dit is mijn geliefde Zoon, in hem vind ik vreugde”.

  Is door deze doop het Christusbewustzijn op de Aarde gekomen, waardoor via de Doop van Jezus de Verbinding tot stand is gekomen met de Ene, de Bron van alle dingen? En waardoor de Mens in staat is weer zijn eigen Goddelijkheid te ontdekken?

  Het laatste wat ik nog bijzonder vind om hier te vermelden is een tekst uit Mattheus 17 toen Jezus met een paar apostelen op een hoge berg was en dan in Mattheus 17:2 “Voor hun ogen veranderde hij van gedaante, zijn gezicht straalde als de Zon en zijn kleren werden wit als Licht. Plotseling verschenen aan hen Mozes en Elia, die met Jezus in gesprek waren”.

  Je ziet als het ware hier in mijn visie de 3 Sleutelfiguren Mozes, Elia alias Johannes de Doper en Jezus die de Verbinding met de Goddelijke Bron weer tot stand hebben gebracht! Waardoor wij in staat zijn om onze Goddelijkheid te ontdekken en terug te keren naar de Bron!

  1. Dan weet ik nu ook wie zich naast Jezus verschenen in een visioen van mij toen ik een jaar of vijf was. Heel erg bedankt!

  2. @ En Martijn, hier past ook naadloos bij de song van Melanie “Lay down (Candles in the Rain). Dit lied stam uit de Flower Power tijd en staat natuurlijk in het teken van Vrede, met de witte duif als symbool. We hebben natuurlijk zojuist weer het Feest van het Licht gevierd, dat ooik in het teken staat van Vrede op Aarde in de Mensen een Welbehagen. Dus, het cirkeltje is hiermee weer rond!

  3. O ja, in mijn visie is heel belangrijk om te realiseren dat de “koninkrijk der hemelen” niet iets is buiten ons (waardoor we Jezus woorden wellicht ook beter verstaan), maar dat het ten diepste in ons zelf verscholen is en dat we in deze tijd die Goddelijke Bron weer in ons zelf mogen leren ontdekken!

  4. @ dick
   Hoe sta jij dan tegenover de discrepanties tussen de verschillende evangelien? in geen twee evangelien wordt de doop van jezus op een eenduidege manier beschreven . Zelfs de duif wordt bij mijn weten alleen in matheus genoemd! Dat kan je niet zomaar afdoen als een verschil in beleving, of wel?

  5. @ Marcel, als ik daar een antwoord op zou geven, zou ik in mijn Denken gaan. Alles wat vandaag gebeurt, gebeurt gewoonweg uit het niets. En daar speelt iedereen een hele grote rol in. Het is een samenspel tussen alles wat hier op wtk gebeurt. Heel veel dingen over Elia komen allemaal op mijn Pad nu, ik werd gewoon naar teksten toegetrokken. Maar alles valt ook in elkaar met het sprookje van de Eendagsvlinder en hoe er van verscheidene kanten op werd gereageerd! Ik Beweeg alleen maar mee en er komt ineens heel veel uit de pen!

  6. @ dick
   Dat vind ik op zich een heel mooie instelling, echter om dan je handelen te enten op bijbelboeken ? Ik moet dat dan verstaan als een resonerende( bij jou) tekst , en de oorsprong van de tekst loslaten. In die zin is dan het hele bijbelverhaal ( de verschillende opgenomen en niet opgenomen boeken ) een verzameling teksten die wel dan niet resoneren. Op een bijna zelfde nivo als sprookjes dat kunnen doen.( dat bedoel ik ik niet denigrerend )Het zet mij namelijk wel aan het denken , over hoe zeker het bestaan van deze beschreven personen is ( er is bv geen 100% overeenkomst over de 12 apostelen wat hun namen waren.). Feitelijk komt dan alles op aannames neer, hetgeen ik weer discutabel vind om daar je houvast aan te ontlenen.
   Kortom moeilijke materie.

  7. @ Marcel, ik wil nog 1 ding kwijt. Alles, maar dan ook alles wat geschreven is, is onderhevig aan Manipulatie. Dus, ook de Bijbel! Of datgene wat ik zeg is gemanipuleerd, weet ik niet, aannemelijk is dat het ook gekleurd is, maar ik doe mijn best om zoveel mogelijk naar Eer en Ge-Weten hier te schrijven. Ik vraag van niemand om het als Waar aan te nemen, dat zou niet fair zijn! Echter, als iets resoneert, zoals zojuist bij Martijn met zijn visioen op 5 jarige leeftijd, dan ben ik blij voor hem en dan voel ik vreugde en blijdschap dat ik dit mag Delen!

  8. Was met kerstviering in de Katholieke kerk te Dokkum. Was wel even een ervaring, whow! Bedankt Dick, liefde en licht, tis niet zomaar wat…

  9. @ dick
   Ik twijfel niet aan je integriteit, en was er niet opuit je uitspraken te ontlokken. Ventileerde meer mijn eigen overpeinsingen en zette die af tegen jouw teksten hier. Dat is zonder oordeel naar jou en met zo min mogelijk oordeel naar mezelf( al ontkom ik daar niet altijd aan ). Mooi dat wat je vertelde een openbaring lijkt voor martijn en ik kan me met jou daarover verheugen( en met martijn )
   Ga vooral door met neerpennen wat boven komt drijven, wie het gebruiken kan zal het wel pakken denk ik dan , ik doe vanuit hier hetzelfde.

  10. Waarschijnlijk pakte ik iets op wat vele mensen in die kerk al honderden jaren wilde beleven. Maar goed, dit was een visioen, het moet dus ook van binnen in me zitten al die tijd. Heb het licht wel vaker mogen ervaren maar niet in figuren zoals toen ik vijf was. Love you, jullie zijn mooi van binnen en van buiten, ach, das tijdelijk…

  11. @ Martijn, mooi die beleving, dat is de magie, die valt gelukkig niet te verklaren. Jij bent ook mooi van binnen en buiten. Geweldig om te ervaren hoe een jonge vent zoals jij in het leven staat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.