Advertentie

Mijn Eenzaamheid is bewust gekozen..


x

Mijn Eenzaamheid is bewust gekozen

29 april 2011 © Jan Smith

x

 

Ik heb er de laatste tijd steeds meer behoefte aan om alleen te zijn. Niet om de stilte in het algemeen, niet om een zelfgekozen isolement, maar meer om te kunnen genieten van de stilte in mijn hart.

loesje zin van het levenTot voor kort heb ik heel erg veel tijd gestoken in werken voor anderen. En ik ben erachter gekomen dat ik mezelf daarbij steevast over het hoofd heb gezien. Alles dat ik deed stond in het teken van dienstbaarheid aan anderen. Aan zelfreflectie kwam ik nagenoeg niet toe. Het werd in toenemende mate te druk in mijn hoofd en altijd waren er andere zaken belangrijker dan de dingen die mij zeer na staan.

Ik houd van de stilte. Ik vind het heerlijk om alleen in mijn kamer te zitten en niets te doen. Zomaar een beetje lezen, maar niet al te moeilijk. Geen zaken die me ertoe aanzetten mijn begripsvermogen te activeren. Ik voel steeds vaker behoefte om gewoon aanwezig te zijn. te kijken naar wat er gebeurt, te  observeren hoe anderen zich met allerlei dingen bezighouden die zij belangrijk vinden. Ik gun iedereen zijn en haar goed recht dat te doen, maar in mijn perceptie zijn het slechts trivialiteiten die niets met de werkelijkheid te maken hebben.

En dus kies ik voor totale eenzaamheid als de enige staat van zijn die mij de mogelijkheid biedt een sprongetje omhoog in mijn bewustzijn te maken.

Ik ben al zestien jaar gehuwd met mijn lieve vrouw, van wie ik zeker weet dat zij op een of andere manier mijn zielsverwant moet zijn, maar dat opgedrongen beeld vermijd ik omwille van de zuiverheid van mijn eigen persoonlijkheid – ik ben ik, alleen, eenzaam, op grote hoogte in mijn eigen Goddelijke grootsheid. Als ik naar haar kijk zie ik eenzelfde verschijning: Goddelijk in pure uniciteit, net als ik. En dus voel ik mij niet alleen, integendeel, ik voel mij omringd door veel van deze soortgelijke wezens die zich aan mij voordoen als mijn vrienden en vriendinnen. Wij vormen tezamen een hechte gemeenschap van gelijkgestemden en dat voelt goed, omdat we allemaal afzonderlijk van elkaar de tijd hebben gevonden om te kunnen werken aan de liefdevolle gevoelens ten aanzien van ons Zelf. Dat is goed te merken, want de tijd om alleen te glimlachen naar elkaar en liefdevolle energie uit te zenden  loopt ten einde. We hebben elkaar lief, maar nu is het tijd om die liefdevolle energie ten goede te laten komen aan ons eigen Zelf.

Door dit pad te kiezen, werken wij allen tezamen mee aan het kristalliseren van deze wereld. Door onze oefening in Zelfliefde verandert de derde dimensie in omvang en gaat langzaamaan over naar de vierde en zelfs naar de vijfde dimensie. Door verruiming van ons eigen bewustzijn door het voelen van zoveel liefde voor ons Zelf, helpen we de Aarde op soortgelijke wijze doordat onze gezamenlijke resonantie toeneemt om tot volle bloei te komen in de volgende octaaf van de volgende dimensie.

Deze zienswijze zet mij er toe aan bewust te kiezen voor Liefde voor mijzelf. Dat heeft niets te maken met welke vorm van narcisme dan ook. Ik bedoel dat Liefde voor mijzelf te maken heeft met de diepe erkenning van mijn Goddelijke wezen, mijn diepere kern, mijn alomtegenwoordige Ik Ben.

En er is niets heerlijker dan jezelf elke dag even te trakteren op een uur volstrekte eenzaamheid. Even helemaal niets anders doen dan slechts bezig zijn met het Zijn in het Nu. Volledig los van alle anderen die een rol spelen in mijn leven op dit moment. Niet omdat ik van mening ben dat ze me niet dienen, integendeel zelfs: alle relaties die ik in dit leven heb (gehad) dienen mij volledig; er valt altijd een heleboel van anderen te leren, als je daar zelf voor open staat. Wanneer je in staat bent het Ego volledig langs de kant van het speelveld te zetten, is het niet moeilijk om in alle hartelijkheid anderen te zien als leermeesters van je eigen Zijn.

Het pad van ‘Zijn’: een ultiem reisdoel in oneindigheid? The long and winding road.

Zij vormen immers de spiegel van jouw Ziel. Ik ben daar altijd heel erg dankbaar voor en hoop tevens dat mijn aanwezigheid in het leven van anderen hetzelfde effect te weeg zal brengen. Wederzijdse resonantie is de graadmeter voor mijn eigen welbevinden. Wat niet meer met mijn eigen wezen trilt, valt min of meer automatisch af. Machtspelletjes van anderen worden steeds sneller doorzien en kunnen met het grootste gemak worden genegeerd.

Alles dat telt is mijn eigen soevereiniteit, mijn eigen welbevinden, mijn eigen wezen dat ik zo ontzettend liefheb. Dit geeft me veel kracht om telkens weer verder te kunnen gaan op dit pad naar de ontdekking van mijn eigen Goddelijkheid.

De eenzaamheid die ik daarvoor zelf kies, stelt mij in staat in stilte alle tot nu toe ongedachte wegen en zijwegen in mijn schier ondoorgrondelijke hart opnieuw te ontdekken. Telkens weer word ik vervuld door onmetelijke vreugde wanneer zich weer een nieuwe weg aan mij openbaart en mijn zicht op de echte werkelijkheid zich steeds verder verruimt.

In mijn zelfgekozen eenzaamheid ben ik nooit alleen. Als ik mezelf hardop hoor zeggen: “Ik ben”, voel ik de aanwezigheid van een onmetelijke hoeveelheid Universele Liefde als word ik omarmd met twee waarachtig liefdevolle vleugels. Een overweldigend gevoel van onmetelijke Liefde vult mijn hele wezen en ik voel dankbaarheid te zijn zoals ik ben, hier en nu.

De laatste jaren heb ik mijn hele ziel en zaligheid gelegd in de dienstbaarheid aan anderen – ik zat dagen achtereen allerlei belangwekkende artikelen en zelfs hele boeken te vertalen omdat mijn innerlijke stem mij zei dat velen zaten te wachten op de Nederlandse teksten. Nu denk ik dat mijn werk er wat dat betreft op zit.  Ik heb het werk met veel liefde gedaan, dienstbaar aan anderen. Nu is het tijd voor zelfreflectie, voor de herontdekking van de Liefde voor mijn Zelf.

x

* * * * * * *

x

26 gedachten over “Mijn Eenzaamheid is bewust gekozen..

 1. Hallo Jan. Leuk dat ik je zo een beetje leer kennen.
  Het is fijn af en toe alleen in het gezelschap van jezelf te zijn.
  Hartelijk dank voor je vertalingen. Het was al duidelijk dat je ze met toewijding hebt gemaakt.

 2. Ja, Jan fantastisch dat je hier voor kiest, dit zouden veel meer mensen moeten doen, want hoe gek het voor sommigen misschien ook klinkt dit komt alles en iedereen ten goede, ik wens je alle goeds en heel veel liefde op je pad. IK BEN is in feite ALLES. Hartegroet Alice

 3. Eenzaamheid is heerlijk als je er zelf voor kiest !
  Maar alleen zijn is anders.
  Eenzaamheid moet je kunnen opzoeken als je dat zelf wilt ! Dat moet ook kunnen maar alleen zijn lijkt mij vreselijk ! Jan wat een prachtig stuk heb je geschreven kan me er helemaal in vinden ga door a.u.b. met schrijven. Ik wacht op je volgende stukje

  Groetjes Pietje

 4. Dank je wel. Voor al je vertalingen en ook voor je stukje hierboven. Het verwoordt mijn gevoel waar ik nu inzit. Niets doen mocht ik leren. Soms moeilijk soms frustrerend. NU steeds meer genietend. Een vriendin zei eens tegen iemand die vroeg wat doe je in het dagelijks leven. GENIETOLOOG.

  Weer een term, weer een woord. In onze wereld wordt nog steeds raar gekeken als je niets doet.

  Ik gun je deze term en ik zie steeds meer mensen om me heen die dit zijn.En als mensen om je heen vragen : wat doe je? kun je dit zeggen: genietoloog. Het geeft namelijk ook weer heerlijk veel openingen om mensen open te ontmoeten.
  HARTelijke groetjes

 5. ‘Other’s inspire us, information feeds us,
  practise improves our performance, but we
  need quiet time to figure things out, to
  emerge with new discoveries, to unearth
  original answers’

  Bedankt & succes Jan, and may ’the force’ be with you!

  1. “The human voice can never reach the distance,
   that is covered by the still small voice of conscience.”

   – Mahatma Mohandas K. Gandhi – (1869-1948)

 6. Ik heb de 4 uitgaven die ik van Däniken heb weer eens uit de boekenkast gehaald met het plan ze nog eens te lezen.
  Omdat ik graag op volgorde van uitgifte lees ontdekte ik bij het zoeken van de datum, dat van 2 boeken jij de vertaler bent Jan.
  Tekens voor de eeuwigheid en De goden wáren astronauten.
  Leuke ontdekking 🙂
  Trouwens , prachtige vertalingen.

  1. Lieve vrienden en vriendinnen,

   Allereerst allemaal heel hartelijk dank voor de liefdevolle reacties die ik van jullie mocht ontvangen.
   Ze doen me goed. Uiteraard. Het is fijn om vast te stellen dat ik niet alleen ben in de zoektocht naar de oase van rust die in deze roerige tijden zo waardevol is.
   Het geeft een groots gevoel van verbondenheid met de grote familie, zal ik maar zeggen.

   Voor Selene heb ik nog een teleurstellende mededeling: Ik heb de boeken van Von Dänicken niet vertaald. Dat moet een andere Jan Smith zijn geweest. Ik kom trouwens ook niet uit Volendam en kan ook niet zingen!

   Hartelijke groet allemaal,
   Jan

 7. Een bijzondere wens voor een bijzonder mens:

  Beste Jan, ik wens jou heel veel liefde en kracht toe op jouw mooie levenspad.
  Geniet er maar lekker van.

  Bedankt dat je met ons hebt gedeeld.

  Liefs van Boppie

 8. Dag Jan

  Ja jij kiest voor eenzaamheid maar je bent niet echt alleen ,je hebt een lieve vrouw die jou helemaal gegrijpt en dan is prettig dat er iemand voor je is als contact wilt.
  Ook ik ben graag alleen , ik ben alleen al jaren en heb er voor gewerkt het goed met mezelf te hebben .En dat viel niet altijd mee .
  Heb lieve vrienden waar ik als ik het nodig heb mee kan spreken .
  Praat ook veel tegen m,n kat die mij ook begrijpt maar speekt niet terug .
  Echt weten hoe dat dan voelt kun je niet want je bent niet echt alleen .

  groet Fonne

 9. Halloo Jan,

  Bedankt dat je je hart en jou mooi verhaal met ons hebt gedeeld. Ik wens je heel veel liefde en licht op je pad :-D.

  Ik ben

  Wat was dat was
  wat is dat is
  wat komt dat komt

  Ik maak mij geen zorgen
  over wat was
  en wat komt

  Ik leef in het nu
  en dat is
  alles wat er is
  en dat zal altijd
  zo zijn
  Ik ben

  Hartelijke groetjes,

  Lucia

 10. Geweldig geschreven, Jan! Ik voel het net zo, alleen is mijn alleen zijn iets “allener” aangezien ik geen partner om me heen heb. Maar merk dat ik inderdaad liever de stilte en het alleen zijn verkies boven het gezelschap van anderen die niet met mij resoneren. Soms laat ik me er even door meeslepen, heb dan het gevoel dat ik ‘normaal’ moet doen, maar niet voor lang want ik voel me dan niet op mijn gemak.

  Dank je voor het delen, dank je voor je Zijn.

 11. Op enkele kleine onderdeeltjes na, zou ik Jan Smith kunnen zijn, net zo als al die anderen die aan deze gevoelens onderhevig zijn, beetje nostalgische melancholisch, voor de genen die dit gevoel nog niet kennen, komt het over als een melodramische excentriqiteit, als een bijzondere hermitisme, maar nee het is heerlijk om tot je zelf terug te keren, zonder inmenging van andere gevoelens, of ongevoelens, jammer te laat ontdekt, groet Jan Smith, Jenne

  1. En soms moet je als die grote man, vader en grootvader binnen kort overgrootvader, even je af te kunnen zonderen, om die traantjes weg te kunnen pikken, die uit je borst op wellen bij al die herinneringen
   aan al die mooie momenten met lieve mensen die niet meer zijn, ja klinkt melodramatisch maar je gevoelens kunnen je je over mannen, en dat moet je alleen met je zelf doen, je mag niet veilbaar zijn in de echte spijker harde onechte menselijke wereld, Jenne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.