Advertentie

Mijn leven en FLOW..


 

x

x

Mijn leven en FLOW..

2017 © Evert Heintz | deze versie WantToKnow.nl/be

x

Cover van het nieuwe boek. (Klik voor link naar wanttoknow-bookshop)

Evert Heintz groeit op in een Rotterdams ondernemingsgezin, waar hij al jong leerde wat de waarde is van het Rotterdamse ‘Geen woorden, maar daden’. Na de Universiteit voor Humanistiek, de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde deed hij een trainersopleiding van drie jaar. Vanuit zijn passie voor bergbeklimmen, toerskiën en het leven richt hij zich vanaf 2010 heel succesvol als flowspecialist en inspirational speaker op het bedrijfsleven. Daar geeft hij trainingen, coaching en masterclasses over onder andere persoonlijk leiderschap, teambuilding en stressmanagement.

Maar het gaat voor hem vooral over ‘Flow’; een principe of ‘gewaarwording’, wat hij probeert te tonen aan gerenommeerde organisaties en particulieren, zowel in Nederland als in de Alpen. Daar combineert hij met regelmaat combineert trainingen met uitdagende activiteiten als klimmen en abseilen om deelnemers te laten ervaren dat ze veel meer kunnen dat dat ze vaak denken. Evert vertelt over zijn nieuwe boek:

In mijn boek ‘Een leven lang flow‘ spreek ik over het magische verschijnsel ‘Flow’. Flow refereert aan een mentale toestand, waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden en als het ware gedragen wordt door hetgeen hem/haar ‘overkomt’… Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog en professor Mihaly Csikszentmihalyi.

Evert Heintz. Rechts na zijn zelf op touw gezette redding uit een gletsjerspleet in 2002

Flow zorgt ervoor dat dingen makkelijk gaan in je leven en dat je volledig aanwezig bent in het moment en kunt genieten van de dingen waar je mee bezig bent. Je komt mensen tegen die je verder helpen of er ontstaan situaties die je leven veraangenamen. Er gebeuren ’toevallige’ gebeurtenissen die deze flow stimuleren. Maar het meest bijzondere is -zo mocht ik ontdekken- dat dit proces bewust te beïnvloeden is. Je kunt als mens veel meer dan je denkt! In mijn boek probeer ik mensen hun ongekende vermogens te ontdekken en zo de flow en energie in hun eigen leven te verhogen.

“Plotseling sloeg de grond onder mijn voeten weg en viel ik de diepte in. Tijdens mijn val belandde ik op een sneeuwbrug die mijn leven heeft gered, want de gletsjerspleet was minstens 50 meter diep.”
(uit: Een leven lang flow)

NDE-ervaring..
Toen ik in de zomer van 2002 tijdens het bergbeklimmen 15 meter diep in een gletsjer viel, zweefde ik twee uur letterlijk tussen leven en dood. Ik beleefde een NDE-ervaring. (Nabij de Dood) Eén misstap en ik had het niet na kunnen vertellen. Maar in plaats van in paniek te raken, ondernam ik actie en kwam er op eigen kracht uit. Na deze bijna-doodervaring leerde ik anders te kijken naar mijn energie. De opgedane inzichten en ervaring werkte ik uit tot het vitaliteitsmodel wat ik ‘De Piramide van Inzicht’® heb genoemd.

In dit nieuwe boek daag ik de lezer uit het heft in eigen handen te nemen om zo de kwaliteit van je leven te verhogen. Met oefeningen en concrete handvatten om direct in praktijk te brengen, zowel thuis als op je werk. Het boek is geen hype, noch een of ander ‘zweverig’ verhaal; het is een concrete manier om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor meer geluk, gezondheid en kwaliteit in je leven.

‘Piramide van Inzicht’®

Als  een rode draad door het boek loopt de gedachte dat je veel meer kunt dan je denkt, zowel op fysiek, mentaal als emotioneel gebied. Maar ook hoe je kunt leren luisteren naar en vertrouwen op je intuïtie. Dat je uit de rol van ‘slachtoffer’ kunt stappen en 100% verantwoordelijkheid leert nemen voor je eigen ervaringen. Hoe uitdagend en vervelend de situatie ook is, je hebt altijd zelf een keuze hoe je met je eigen ervaringen omgaat.

Deze Piramide van Inzicht ® is daarbij een totaalplaatje, een concept en opgebouwd uit zes elementen die elkaar versterken: 

 • Verantwoordelijkheid, de basis van de piramide
 • (Oordeelvrije) aandacht
 • Mindset
 • Ademhaling
 • Beweging
 • Voeding
Wim Hof, bij velen bekend als ‘The Iceman’ schreef het voorwoord in Evert’s boek.

In het nieuwe boek wordt per hoofdstuk één element behandeld en worden ervaringsverhalen en praktische oefeningen gegeven, die toepasbaar zijn op je eigen leven. Wil je leren leven vanuit die innerlijke vrijheid en flow? Op een persoonlijke manier neem ik je mee in het boek en deel ik ervaringen die ik vanuit de praktijk heb opgedaan. Ik ervaar zelf in mijn leven dat er heel veel wetmatigheden zijn zoals bijvoorbeeld de natuurwet “Waar je aandacht aan besteedt, groeit”.

Als je deze wetmatigheden praktisch en bewust gaat toepassen in je eigen leven, zul je merken dat je de flow bewust gaat stimuleren. Dingen gaan hierdoor gemakkelijker, je komt mensen tegen die je vanuit een ‘vanzelfsprekendheid’ weer verder helpen of een nieuw inzicht bij je wakker maken. Ja, het is dan een bijna magische weg die zich toont; de ‘FLOW’ inderdaad..

Dit is dan ook de reden waarom ik een boek wilde schrijven over ‘FLOW’ en dit gevoel voor iedereen toegankelijk wil maken, omdat we zoveel meer kunnen dan dat we vaak denken. Door bewust uit je comfortzone te stappen in je stretchzone geef je jezelf de ruimte om nieuwe dingen te leren. Je stretchzone is het gebied waar ‘FLOW’ kan ontstaan en waar tevens het gelukshormoon Oxytocine aangemaakt wordt, het gebied van de gezonde stress. Ik wens je een leven lang FLOW toe!”

Enjoy the moment,
Evert Heintz 

1 gedachte over “Mijn leven en FLOW..

 1. ”Alles waar je aandacht naar gaat, groeit”!
  Klopt. Heb ik ook in m’n tuin! Behalve de ongewenste vegetatie, sommigen noemen dat onkruid, dat groeit niet verder maar verdwijnt.
  Net als dat gat in m’n dak. Da’s ook verdwenen!
  Wetmatigheden zoals deze vragen om een toelichting anders worden ze te pas en te onpas gebruikt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.