Advertentie

Schulden? Streep erdoor, opnieuw beginnen..!


'A Christmas Carol' van Charles Dickens, vertelt het verhaal over de invloed van geld op mens, zoals hier 'Scrooge'. Hij wordt bezocht door 'The Ghost of the future'.

x

Schone lei, Iederéén Schuldvrij

© Dave Guthman, November 2011

x

De afgelopen weken zoemen deze woorden door mijn hoofd en hart. Waarom schelden wij elkaar niet gewoon onze schulden kwijt en beginnen met een schone lei?

Dave Guthman

Ooit eens hebben wij het kapitalisme omhelst als het systeem wat ons gelukkig zou maken en ons naar de hemel zou voeren. En dat gebeurde ook, dachten wij. De winsten waren mega en de groei groeide maar door. Wij werden steeds hebberiger en wilden nog meer groei ook al ging het ten koste van anderen en de planeet. Het systeem was tot God verheven en alles en iedereen werd gedwongen het te aanbidden en ervoor te werken.

En niet meedoen, geen brood op de plank, is sterven. Ook politici en het politiek-bestuurlijk systeem werkten mee aan het doen groeien en bloeien van het kapitalistisch systeem. Ons rechtsysteem werd uitgehold en wij werden van baby af geïndoctrineerd om deze systemen te omarmen.

Tot wij op een dag wakker werden en tot de ontdekking kwamen dat wij niet tot in de hemel waren gegroeit, maar met zijn allen in de hel waren beland. En dat was heel erg schrikken. Het gevolg van deze schrik was dat wij massaal gingen zoeken naar oplossingen om het systeem, wat eigenlijk al dood is, toch nog in leven te houden. De chaos is nu compleet en velen trekken de haren uit het hoofd van ellende en angst. Er ontstaan kokervisies en geen mens die over de schutting durft te kijken.  Als er al oplossingen zijn dan zijn het meestal lapmiddelen genomen vanuit eigen belang.

Tijd voor iets anders?
Ik pretendeer niet dat ik de oplossing heb gevonden. Vast en zeker zullen hier ook haken en ogen aan zijn. Maar, ik voel mij wel uitgedaagd om zonder vooroordeel naar het gegeven te kijken.

Om schuldvrij te zijn vraagt om een heel ander ruilsysteem dan het kapitalistisch systeem. Vraagt om een heel ander poliek-bestuurlijk systeem en rechtsysteem.  Schuldvrij zijn vraagt om systemen die ons allemaal ondersteunen en dienen. Systemen die gebaseerd zijn op onderling vertrouwen, verantwoordelijkheid en menswaardigheid.  Die rekening houden met de Aarde en niet uitbuiten en verdelen. Systemen die van ons allemaal zijn en waar wij verantwoordelijk voor zijn.

Door onze energie te steken in het doen ontstaan van  bevrijdende systemen zal ons enorm veel vreugde schenken. Alle landen en alle mensen op de wereld krijgen namelijk de kans om opnieuw te beginnen. Een schone lei om opnieuw te gaan schrijven. Een fris en nieuw verhaal.

Heden
Over de hele wereld klinkt de roep om hervorming. Machtige politici en banken denken te weten wat het beste is voor ons. Velen geloven daar niet meer in. Zelfs Papandreou geloofd het niet meer. Knaagt er iets?

"Wij zijn dan een palet van allerlei kleuren bloemen, mooi en schoon in onze diversiteit en gelijkwaardig naar elkaar toe." ('Ratatouille' © Michael Divine)

Schuldvrij zijn
Door iedereen schuldvrij te verklaren en te werken aan humane menswaardige systemen maakt dat het monster vermorzelt wordt met zijn duizend koppen. Hebzucht, lust naar macht, gebrek, concurentie, armoede, honger, overheersing, uitbuiting, oorlog, haat, verdeeldheid, ongelijkheid en vul maar in verdwijnen dan in een klap.

Ieder-een is dan gelijkwaardig. Niemand is dan meer dan de ander. In ieders primaire behoefte wordt voorzien. Nooit meer bang te hoeven zijn voor armoede en honger, verwaarlozing en hopeloosheid.

Wij zijn dan een palet van allerlei kleuren bloemen, mooi en schoon in onze diversiteit en gelijkwaardig naar elkaar toe.

Schuldvrij zijn is onafhankelijk en souverein zijn. Dus ook verantwoordelijk zijn. Laten wij namelijk niet vergeten dat in ons ook hebzucht, vooroordelen, verwijten, macht en gebrek aanwezig is. Ook wij zullen aan de slag moeten met deze energie die ons afscheid van elkaar. Ook wij zullen de hand in eigen boezem moeten steken.

Zijn wij bereid ons zelf en een ander zijn vrijheid te gunnen? Zijn wij bereid ons zelf en de ander zijn schulden te vergeven? Zijn wij bereid ons zelf souverein en vrij van schuld te verklaren? Of zitten wij nog heel erg vast in onze eigen dramas, conditioneringen  en veroordelingen naar ons zelf en anderen? Zijn wij nog steeds bang om alles wat ons onderdrukt weg te jagen omdat wij bang zijn voor de leegte? De leegte waarin wij opnieuw kunnen beginnen in alle vrijheid? Geloven wij wel in onze kracht om deze megaklus te klaren? Of genieten wij stiekem van elkaars ellende, verdriet en wanhoop, jaloezie en afgunst? Als wij het maar goed hebben? Na mij de zonvloed?

Ik weet het niet. Ik kan wel voor mijzelf spreken. Ik geloof er namelijk wel in. Ik geloof dat wij het kunnen bewerkstelligen. Ik geloof in onze creativiteit en het oprecht positieve in mijzelf en de ander. En U?

En nu?
Er zal nog heel veel gebeuren voor er de keus gemaakt kan worden elkaar en ons zelf schuldvrij te verklaren. Maar er is inzicht en hoop. En na hoop komt geloof, vertrouwen, creatie en manifestatie.

Ik vertrouw erop dat wij samen door deze tunnel zullen gaan en er als herboren uit zullen komen. Onze stem wordt steeds luider en doordringender. Wij roepen om vrijheid, vragen en smeken om hervormingen. Gooien eruit wat wij niet willen. Zijn verontwaardigd en woedend. Tot wij tot het inzicht komen dat wij er niet om hoeven te roepen, smeken en vragen. Wij hoeven het alleen maar mede te delen of te verklaren. Aan ons zelf en aan de ander.

Schone lei, iedereen schuldvrij…

x

27 gedachten over “Schulden? Streep erdoor, opnieuw beginnen..!

 1. De zillioenen schuld is gemaakt door rente op virtueel geld en was niet anders dan een “wapen” om de 3e Wereld Oorlog mee te winnen en zo te komen tot de afkondiging van de Nieuwe Wereld Orde met 1 munt, 1 volk en 1 leider !!! Klinkt dit scenario bekent in de oren? (Ein Reich, Ein Volk, Ein Fuhrer)

  Helaas voor hen, is de wereldbevolking in sneltreinvaart wakker aan het worden en zich aan het verdiepen in ons financiele stelsel en dito funny money dus zal een noodzakelijke financiele Reset, de enige oplossing blijken. In dat kader, sluit ik mij bij de strekking van het topic aan en ben benieuwd hoe onze “vertegenwoordigers” zich er de komende dagen weer proberen uit te draaien…

  1. @Hans ben jij econoom? En als dat zo is. Hoe is het dan haalbaar? Ben zeer benieuwd want daar heb ik geen antwoord op.

   Dave

  2. @ Hans, net als Dave ben ik ook benieuwd hoe dit haalbaar is. Ik zie het helemaal zitten, weg schulden, als je al schulden hebt (buiten je geboortecertificaat-schulden), en dan beginnen met een schone lei.
   Namasté, Liefde, Respect en Dankbaarheid.
   Universele Wetten “opleggen”, haha, vrije wil!!!!!! Niet stelen, doden en niemand pijn doen, op wat voor manier ook!!!!!

 2. Eigenlijk had dit al lang plaatsgevonden moeten hebben dmv N.E.S.A.R.A

  http://nesara.nl/nl/default.asp

  Je kunt zelfs een petitie ondertekenen hiervoor (of er wat mee gedaan wordt is een tweede natuurlijk)

  https://wwws.whitehouse.gov/petitions/%21/petition/announce-and-implement-national-economic-security-and-reformation-act-nesara/GrQ0cm26?utm_source=wh.gov&utm_medium=shorturl&utm_campaign=shorturl

  Ik denk dat als hierover gestemd gaat worden ongeveer 2-5% van de wereldbevolking tegen stemt.

 3. Ik kann me hier niet in vinden! Dit werkt in het voordeel van mensen, met heel veel bezittingen, zoals de bankiers van deze wereld, de echte machthebbers achter het hele gebeuren! Nee, ik zou het een goede zaak vinden dat het hele geldsysteem in elkaar stort! Dus, de euro en de dollar en al die andere munten moeten volledig in elkaar storten! Want dan komt er weer echt balans! Dan zijn we schuldenvrij, maar ook bezittingenvrij! Dan kunnen we weer met een schone lei beginnen! Ik weet het, misschien zijn onze huizen dan ook niets meer waard, en ons gespaarde pensioentje, en ook goud is dan niets meer waard (ik bedoel dan in geld uitgedrukt) maar het kan helaas niet anders….. Dit artikel vind ik pure misleiding en eenzijdig vanuit de bestaande “machtsstructuren” belicht. Zij zijn nu als de dood zo bang, omdat ze weten dat ze hun zakken dan wel gevuld hebben, maar dat dat straks niet meer telt!

  1. Ik wil graag ter toelichting nog even het volgende zeggen.
   Schulden ontstaan doordat we iets kopen wat we niet kunnen betalen!

   Dat gebeurt op micro niveau bij het bijvoorbeeld kopen van een huis van zeg meer een bedrag 100.000 euro, waarbij je maar een klein gedeelte zelf kunt bepalen (bijv. 30.000 euro) en de rest leent bij een bank (70.000 euro)! De bank wil jou graag lenen omdat ze zelf met dat uitgeleende geld verdient! En jij in de toekomst die schuld weer aflost. En los je die schuld niet af dan heeft de bank de zekerheid van de waarde van jouw huis! Ik vind dat een hele legitieme reden van schulden maken!

   Maar nu het voorbeeld over de mensen achter de Goldman Sachsen van deze wereld, die verantwoordelijk zijn voor het instandhouden van de oorlogsmachine, waardoor de VS 1000den miljarden heeft gestopt in wat zij noemen “War on Terror! Wie zijn daar beter van geworden? Juist de eigenaren achter deze banken en achter deze oorlogsindustrie en vele hoge managers aan de top met hun geweldig mooie bonusregelingen. Die hebben misschien ook wel een hypotheekschuld op hun huis vanwege de mooie renteaftrek van de belastingen, maar daar staat dankzij het geld wat ze verdiend hebben aan de oorlogsindustrie een veelvoud aan bezittingen tegenover. Maar die zelfde mensen hebben de overheid ( en dus de burgers) achter gelaten met een torenhoge schuld!

   Dus, wie ontspringen juist weer de dans bij een voorstel tot algehele kwijtschelding van de schulden? Juist, de mensen met gruwelijk hoge vermogens die ze vaak opgebouwd hebben over de ruggen van die arme mensen in Irak en Afganistan!

   Ik pleit daarom veel meer voor een algehele instorting van alle geldsystemen. Op dat moment zal de waarde van alle bezittingen verdampen, te beginnen met alle waardepapieren en edelmetalen (en die zitten met name bij onze rijke medemens). Natuurlijk verdampt ook de waarde van onroerendgoed (dus van uw huis), maar dat maakt niet uit, omdat dat voor alle huizen geldt. En natuurlijk verdampen dan ook de schulden, want als een euro nog maar 1/100 deel waard is van wat hij nu waard is, dan is in mijn voorbeeld van uw huis nog maar 1000 euro waard en uw hypotheekschuld 700 euro. Dat gaat alles in verhouding! Maar er komt dan wel weer veel meer balans in! Dus, het ineen storten van de geldsystemen leidt in mijn visie alleen maar tot meer balans! En ok, uw pensioen verdampt ook, maar het leven wordt ook een stuk goedkoper! En er is genoeg voor iedereen op deze Aarde. Ik denk alleen dat dan wel de randvoorwaarden beter zijn ingevuld om ervoor te zorgen dat niemand meer hoeft te sterven van de honger. En ik denk dat dan de randvoorwaarden zijn geschapen dat de mensen weer samen ervoor gaan staan, weer dienstbaar aan elkaar worden!

  2. @Dick, mijn idee is dat ze moeten stoppen met gokken op de aandelenmarkt elke minuut van de dag. Tegelijk zou er een limiet moeten zijn wat een persoon aan bezittingen mag hebben en ook maar gelijk een limiet voor bedrijven.
   Zodat ze niet alles kapot kunnen concurreren waar uiteindelijk een paar monopoly bedrijven overblijven en de rest daar voor mag gaan werken. Ik wil vrij zijn om te doen en laten wat ik wil om aan m’n geld te komen, lekker een bedrijfje kunnen hebben die soms wat minder verdiend en soms wat meer.

  3. Hoi dick,

   Ik merk dat je heel boos bent op die anderen. Misschien goed om daar eens goed naar te kijken. Er zijn namelijk geen schuldigen aan te wijzen. Snap je dat? En boos zijn is ook niet erg hoor. Dat hoort bij dit hele spel.

   Dave

  4. @ Dave

   Dick is niet boos. In mijn ogen heb je ‘boos’ niet goed toegepast in je reactie.
   Hij schrijft alleen maar wat jij niet wilt lezen.
   Trouwens draagt hij met zijn visie zijn oplossing aan.
   Dit kon ik in jouw artikel niet vinden.
   Überhaupt voel ik me niet echt door je artikel aangesproken. Je schrijft over ‘wij’. Maar ik persoonlijk heb nog nooit het kapitalisme omhelst. En ook heb ik niets met hebzucht, macht enz.
   Je schrijft over hoe slecht de mens is en als die niet aan het graaien is dan kijkt die wel scheel van jaloezie en boosheid.
   Maar het ligt aan ‘ons’ zelf…. als ‘wij’ maar genoeg ….en nu komt het namelijk….wat? wat moeten we kunnen bewerkstelligen en mededelen….wat?
   Na het lezen van je artikel weet ik eerlijk gezegd niet wat je wilt zeggen.

   Wat ik wel leuk vind is dat je artikel op een spirituele en filosofische manier is geschreven.

   Ennuh ik ben niet boos
   en vol liefde…

  5. @ Monika, dank je, ik ben inderdaad niet boos. Ik probeer aan te geven dat we misschien helemaal “niets” moeten doen. Ons niet verzetten, gewoon totale overgave, laat het maar gebeuren! Laat het hele geldsysteem maar in elkaar storten. Ga niet in de Angst zitten! Blijf in je Kracht! Laat het maar allemaal op je afkomen en verzet je er niet tegen! Natuurlijk ontstaat bij een totale ineenstorting van het geldsysteem eerst chaos, maar van daaruit kan iets heel moois ontstaan. Van waaruit mensen weer van uit “vrije wil” in dienstbaarheid aan elkaar gaan “geven” ! Dat was toch de betekenis van Sinterklaas! Dat we weer vrijgevig worden, echte Sinterklazen! Dus, ik praat niet over “schulden kwijtschelden”, maar ik heb het over “bezittingen delen”! Ik hoop dat je me kunt volgen!
   Ok, Dave, ik was misschien niet zo netjes om jouw artikel “misleiding” te noemen en “eenzijdig belicht”. Ik neem die woorden terug. Ik ga uit van je goede bedoelingen. En van daaruit ben ik het met Monika eens dat het heel spiritueel en filosofisch is opgeschreven!

  6. Bezittingen noemen ze in het Engels heel mooi “assets” en daar bedoelen ze ook mee de “talenten” die je gegeven zijn. En dat vindt ik wel mooi in dat filmpje van Martijn Aslander!

   Talenten kun je ook als spiritueel kapitaal beschouwen. Kijk maar in Mathheus na de vergelijking van Jezus over de talenten. Ook in het Hindoeisme kom je het heel sterk, talenten als spiritueel kapitaal. Als een mens zonder gehechtheid weet te handelen, zijn spiritueel kapitaal weet te vermenigvuldigen, overeenkomstig zijn plicht (zijn “dharma” zoude hindoe zeggen), zal hij de hoogste vreugde realiseren, het Rijk, de innerlijke terugkeer van zijn heer, de vereniging met zijn heer: godrealisatie!

   “Daarom, verricht steeds zonder gehechtheid de handeling die gedaan moet worden,
   want door de handeling te verrichten zonder gehechtheid, bereikt de mens het Allerhoogste!”

   Bhagavad Gita III,19

  7. Bedankt Dick, door jou zal ik nu toch echt die Bh;agavadgita gaan lezen, staat al een paar maanden (tweedehands verkregen) in de kast. Zie nu pas hoe mooi de opbouw is.

   Hier staat 3/19:

   Dus, zonder dat ge aan iets u hecht, volbreng w taak; dit is uw plicht. De mens die streeft, aan niets gehecht, verwerft daarmde ’t hoogste goed.

   Weet ik dat het goed is. Ben benieuwd wat er allemaal in staat.
   Lao-Teh-King van Lao-Tse ook gelezen? is ook heel mooi…

  8. @ Martijn, ik ben heel nieuwsgierig wat je van de Bhagavad Gita vindt. Ik heb hem niet gelezen, net zo min als Lao Tse. Maar zo nu een dan kom ik een leuke tekst tegen in literatuur dat op mijn Pad komt en dat mij aanspreekt. Zo vergaat het mij tenminste! En dan sta ik open voor alle “wijsheden” uit welke richting ze ook komen!
   Ik kies mijn literatuur ook puur uit op gevoel en intuitie. Vaak valt mijn oog er op. Of ik loop ergens tegen aan als ik aan het googlen ben. Of ik zie hier op WTK iets wat me geweldig aanspreekt!

   Ik acteer misschien wel eens als een dominee en ik citeer misschien veel uit de bijbel (die teksten zijn als het ware “getatoueerd” in mijn genen, overgeleverd vanuit vele voorouderlijke geslachten). Maar ik hang een universeel geloof aan. Ik geloof in de wetten van het Universum (betekent 1 liedje). En steeds meer kom ik er achter dat hoe meer ik los raak van de oude vertrouwde zekerheden, ik steeds dichter kom bij mezelf, en daardoor beter ga begrijpen (dus vanuit mijn hart, niet vanuit mijn denken) wat er in aloude geschriften, uit welke bron ze ook komen, wordt bedoeld.

  9. @Dick, zo eigenwijs als ik ben begonnen midden in het boek.
   Toch ga ik nu beginnen bij het begin. Het is volgens mij erg mooi om helemaal te lezen.

   Hier een stukje uit hoofdstuk 8 de onvergankelijke kern van alles:

   Maar boven ’t ongeopenbaard’ is een ong’openbaard bestaan dat niet verdwijnt, als alle-ding zich oplost in der eeuwigheid.

   Dit ongeopenbaarde heet het onvergankelijk’ in de Schrift,
   het hoogste doel. ’t Is mijn verblijf: die ’t heeft bereikt keert niet terug.

   De hoogste geest die, het heelal doordringend, alle wezens heeft in zich besloten, wordt bereikt door vast geloof in hem alleen.

  10. @ Martijn, dank je, dit is dus weer een prachtig voorbeeld van “uit vrije wil GEVEN uit dienstbaarheid aan elkaar” Geweldig! Ik krijg hier heel veel positieve energie van! Nogmaals, dank je!

  11. Ja Dick, dat heb ik o.a. van een paar vrienden hier op wtk geleerd. Ieder kan zo elkaar een stukje helpen op zijn zoektocht. Het geeft ook een goed gevoel om dit te doen. Dan word ik enthousiast en wil ik gelijk een link hebben. Meestal heb ik die dan ook sneller als anders haha. Soms ook kan het dagen duren en dan wordt het weer moeilijker (waar stond die reactie nou ook alweer). Dan maar ergens anders 😉

  12. Dankjewel Martijn. Weer heel veel interessant leesvoer.
   Delen begint met kleine dingen delen en groeien vanzelf groter. Daarmee bedoel ik dan vooral dat de kring waarin dit gebeurt blijft groeien.
   Alsof je een steen in het water gooit. 🙂

 4. Zitten wij te piekeren en te brainstormen hoe we alles eerlijk kunnen verdelen. En hoe dat dan wel moet.
  Een zekere bank gaat zelf zijn schulden opkopen. Dat mag en kan zo maar. En betaalt er veel minder voor dan dat de schuld groot(of waard) is.
  Ik denk dan bij mezelf. Waarom mogen de landen dat dan ook niet? En waarom mogen wij dat niet? Doen we ieder jaar stuivertje wisselen en je hebt geen groeiende maar zonder aflossing dalende schulden. De bank kan miljoenen bijschrijven. En nu blijkt dat er nog méér bezuinigt moet worden in Nederland en dat komt vast wel op óns bordje terecht. De banken hebben óns belastinggeld gekregen en gaan daar lekker mee handelen. En wij kunnen het schudden. Ze doen maar raak en gedragen zich alsof er helemaal geen crisis aan de gang is. Nee, bij financiële instellingen gaat alles béregoed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.