Advertentie

Ying en Yang: een betere wereld


x

Ying en Yang ; een betere wereld

 © Joelle Rademakers – november 2011
x

De wereld verandert om ons heen en niets is meer wat het lijkt. Ik zie steeds meer een scheiding tussen het oude en het nieuwe, tussen ratio en gevoel. Twee werelden in één die naast elkaar bestaan, maar in elkaar geschoven moeten worden om te kunnen blijven bestaan. Aan de ene kant staat macht, geld en ratio. Deze zijn een gevecht aangegaan en proberen koste wat kost het hoofd boven water te houden. Proberen, want voor hen zal het bestaansrecht uiteindelijk verdwijnen, tenzij ze op een gezonde manier integreren met de andere kant van liefde, compassie en gevoel. Je zou het ook wel het mannelijke versus het vrouwelijke kunnen noemen.

Joelle Rademakers

Lange tijd hebben we in een mannelijke wereld geleefd, letterlijk! Want pas in de laatste honderd jaar hebben we in het westen als vrouw pas een stem gekregen. En die stem die was nodig voor de huidige omslag. Helaas zie je hierin juist de mannelijke wereld weer tevoorschijn komen, door het onderdrukte gevoel zijn veel vrouwen/feministen zich mannelijker gaan gedragen. Zij wilden gelijkwaardigheid, het recht om net zoveel macht en geld te krijgen als de man. Dit is niet of nauwelijks gehaald in deze maatschappij, al zijn er wel een aantal vrouwen heel erg goed in gebleken.

De vraag is echter of dit de toekomst is? Willen we echt dat vrouwen worden als mannen, hard, koud, ongevoelig, strevend naar meer macht en geld? Daar hebben we toch de mannen al voor. Is het niet juist zo dat wij van hun mogen leren om ons minder druk te maken om futiliteiten en meer praktisch in het leven te staan. En dat zij aan de andere kant meer van ons mogen leren meer menselijk te zijn en zich in te leven.

Zonder het één is er niet het ander. Ying en Yang. Balans in andere woorden. En dat is wat ik langzaam zie gebeuren in de wereld. De balans wordt weer hersteld. Momenteel heeft 1 % meer geld en macht, dan de overige 99 % van de wereld. Dat is geen balans. Helaas is dit voor veel mensen niet te behappen en een ver van hun bed show. Ik heb het toch goed, waar heb je het over? Ik heb het erover dat die 1 % ons via omwegen verteld hoe we moeten leven. Dat we moeten werken, hard werken.

En daar krijgen we dan geld voor om van te leven. Dat geld daar moet wel wat van afgedragen worden, maar dat dan zogenaamd om onze infrastructuur en ons leven te kunnen behouden.
Jaarlijkse tekorten van vele miljarden en een begroting die niet sluitend is. Elk bedrijf dat zo zou functioneren zou allang niet meer bestaan. Als je kijkt naar al die ruis en heel voorzichtig probeert er doorheen te kijken, dan mag je toch de vraag stellen waar al dat geld naar toe is gegaan. Die infrastructuur is shit en ons leven zakt als een kaartenhuis in elkaar.

Ik begrijp dat verzetten tegen dit idee makkelijker is, dan het omarmen ervan. Maar het wordt wel tijd dat we dit gaan doen. Vanochtend hoorde ik weer dat ‘Pink Ribbon’ al het geld op de bankrekening heeft en het niet daar naar toe gaat waar het heen zou moeten. Dit is niet de eerste keer voor een goed doel en zeker niet de laatste keer. Het is allemaal één grote façade. Stel je voor dat al die fondsen echt zouden doen wat ze zeggen, zouden de meeste, dan niet alle, ziektes inmiddels zijn genezen.

Er zijn talloze verhalen dat kanker te genezen is. Maar als de genezing niet gepatenteerd word en er niet heel veel geld mee verdient kan worden, dan is het voor de farmaceuten toch niet handig om dit daadwerkelijk op de markt te brengen. Denk je echt dat miljarden bedrijven in de farmaceutische industrie zichzelf de markt uit prijzen om mensen beter te maken. Zo nobel is een bedrijf niet, die hebben namelijk jaarcijfers en winstmarges. Daar zit geen menselijke kant aan, alleen winstbejag.

Kortom het is aan ons. Wij maken het verschil. Wij de gewone mens. De burger op straat. Kies je voor gemak, dan hou je het leven vooral zo als je het nu leeft. Een gouden kooi met beperkte bewegingsvrijheid. Kies je voor ongemak, dan laat je alles wat vertrouwd is varen en ga je bij elke handeling die je doet weer nadenken. En ga je op basis van eigen gevoel en ratio aan de slag. Alle onderzoeken en alles wat je vertelt wordt mag je afwegen met dat gevoel en daarna rationeel een en ander toepassen in je leven. Gevoel en ratio hand in hand. Daar begint het verschil en daar begint de toekomst. Een betere toekomst voor iedereen over de hele wereld.

* * *

De site van Joelle HIER

7 gedachten over “Ying en Yang: een betere wereld

 1. We hebben 4 soorten mensen op de wereld n.l. water, vuur, aarde en lucht mensen.
  Water en lucht mensen zijn Yang mensen, deze mensen kunnen maar moeilijk op zich zelf staan, ze hebben de yin mensen nodig om te kunnen overleven. Daarin tegen kunnen yin mensen prima voor zich zelf zorgen. Dit komt omdat yin geeft en yang neemt. Yang bepaalt de richting en yin volgt meestal wel.

  1. Qvic .ben het niet eens met wat je schrijft,, ben een lucht teken en herken het niet dat die alleen maar nemen , mijn hele leven ben ik in de bres gsprongen voor andere mensen ,en daar bij vergeten wie ik zelf was , en dat breekt me nu soms op .
   We moeten als we jong zijn eerst leren WIE we echt zijn ,en ons dan pas verbinden aan een ander .je geeft te snel jezelf uit handen ,en raakt je eigen wezen kwijt . alle goeds Hannie.

 2. Qvic; yin is ontvangend en yang is actie; jou visie; yin geeft en yang neemt is die van het dualisme.
  Joelle je zegt; Kies je voor gemak, dan hou je het leven vooral zo als je het nu leeft. Een gouden kooi met beperkte bewegingsvrijheid.
  mijn ‘gemak’ is te leven zoals ik leef; in stilte en vrede; meer kan ik niet schenken. alle actie verder in het dualisme is gebaseerd op datgene waar jij ook van zou willen dat het anders was. maar dat is ‘samsara’ en zolang we in een materieel lichaam zitten; zolang wij dat DENKEN tja, dan is lijden in last.
  vrede en de kennis van het leven in vrede aan allen

 3. Iedereen vreest voor de Derde Wereldoorlog.

  Vrees niet.

  Die is al afgelopen.

  Het was geen oorlog in de conventionele zin. Het was een oorlog van de heersende klasse, de pervers rijke, bloeddorstige en machtswellustige psychopaten, de banken en de rest van het grootgeld, tegen de arbeidende bevolking, de loonslaven tegen de gewone man.

  Tegen ons dus.

  En wij hebben verloren.

  1. Henk,

   Je bedoelt waarschijnlijk dat jij hebt verloren!
   En wat heb je dan precies verloren?
   Het is mischien jou innerlijke strijd die je aan het voeren bent en die word weerspiegeld in de buitenwereld, en als je hiervan bewust bent dan kan je het zelf omzetten door naar je innerlijke dualiteiten te kijken.
   Als je winnen en verliezen als dualiteit bekijkt dan kan je of extreen voor winnen gaan of voor extreem verliezen gaan, maar je kan het ook gewoon in balance brengen en het accepteren zoals het is, anders word het altijd een strijd om te winnen of te verliezen en dan ben je niet meer in het moment maar altijd aan het strijden, en dan is er altijd weer de angst doe ik het wel goed.
   We vergeten dat gewoon te leven vanuit ons hart.
   En als je het hebt over ons! ik zie het als wij die dit alles hebben gecreerd waarin wij nu leven, als ik wijs met mijn (wijsvinger) dan gaan er automatisch drie naar jezelf toe.
   Ik begrijp dan volledig dat ik niets buiten mezelf kan plaatsen maar dat alles er is om mij te laten zien wie ik ten diepste ben, en dit mag ik elke dag weer laten zien en zo liefdevol mogelijk om te zetten, en de ene dag gaat dat beter als de andere dag.
   Maar daar staat geen tijd voor , maar het is de ervaring die steeds telt.
   In al mijn vorige levens heb ik steeds ervaringen opgedaan en die hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben.
   Als ik mij nu irriteer aan iets of iemand dan betekent dat voor mij dat ik dat herken omdat ik dat zelf ook veel of weinig heb gedaan in het verleden of heden.

  2. Raymond,

   Helemaal goed wat je daar zegt! I.M.O. zijn we spirituele onsterfelijke wezens met een menselijke ervaring….We kunnen niet verliezen, nooit niet!

  3. @Henk Het voelt voor mij ook niet alsof we hebben verloren….zeker niet. Ik zie heel duidelijk de verandering. Hij is klein, maar aanwezig. Je moet het wel willen zien.
   Vertrouwen en zelf creëren. Ik sluit me aan bij het verhaal van Raymond. Je krijgt te zien wat je nodig hebt. Doe daar wat mee en sluit niet langer je ogen. Dan zul je zien dat niets vast staat, dat alles flexibel is. Dat creëert ruimte. Probeer het eens.

   @kabouter Piggelmee Mijn frase “Kies jij voor gemak….” is bedoelt in de zin dat als je kiest om je ogen te sluiten voor wat er op dit moment gebeurt, je niet wijzer wordt. Hoe je er verder invulling aan geeft dat is voor iedere ziel an sich. En met gemak bedoel ik ook de materiele geest. Natuurlijk mag je genieten van hetgeen er nu is, maar als je iets al hebt, moet je dan toch weer iets dat nieuwer is, terwijl het oude nog prima functioneert. Dit geldt voor zoveel dingen. Dat is wat ik bedoel.
   Jouw geschenk van leven in stilte en vrede, vind ik prachtig. Inspiratie. Dank daarvoor.

   @qvic Ik denk dat je wel gelijk hebt hierin. Toch kriebelt er iets in me die zich daartegen verzet. Het voelt voor mij alsof we allemaal leiders zijn en volgers. De ene keer gaat de een voor en de volgende keer de ander. Ben niet helemaal thuis in de typeringen die je geeft en weet dus niet wat ik ben. Maar ik heb volgers, maar ben ook volgzaam. Maar wel altijd bewust en altijd met gevoel of iets bij mij hoort en of iets het groter belang dient.

   @Hannie hier herken ik me zo in. Mooi gezegd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.