Advertentie

17 Verborgen Egyptische piramides ontdekt!


17 Verborgen Egyptische piramides ontdekt!

Bron: BBC, © vertaling Guido Jonkers, mei 2011 – WantToKnow.nl/.be

x

Met behulp van infra-rood satellietbeelden, heeft Dr. Sarah Parcak onder het woestijnzand van Egypte, een opzienbarende ontdekkingen gedaan. Deze archeologe, die al de bijnaam ‘Satelliet-archeologe’ heeft gekregen, beweert dat het zelfs mogelijk is, dat slechts 1% van het Oude Egypte nog maar is ontdekt, maar dat nu, dankzij o.a. haar pionierswerk om archeologie vanuit de ruimte te benaderen (in plaats van met je neus in het zand..), grote ontdekkingen staan te gebeuren.

Dr. Sarah Parcak bij een uitvergrootte infrarood foto van een stad, waarop op één specifieke plaats een piramide te zien is, die zich bijna compleet onder het Egyptische woestijnzand bevindt.

Dr Sarah Parcak werkt heel simpel met infra-roodbeelden, waarop ze nog niet ontdekte, complete steden weet aan te wijzen. Ze is inmiddels op weg met haar team om de ontdekte archeologische vondsten ook daadwerkelijk aan de woestijn te onttrekken.

Onder haar ontdekkingen bevinden zich maar liefst 17 verloren piramides, bouwwerken die ze via haar nieuwe satellietonderzoek van Egypte heeft ontdekt. Verder maakt ze melding van maar liefst rond de 1000 graftombes en 3000 historische nederzettingen, die óók door deze het werken met deze infraroodbeelden zijn ontdekt.

Voorlopige opgravingen laten zien dat haar conclusies juist zijn: van 2 vermoedelijke piramides is komen vast te staan, dat ze er ook daadwerkelijk zijn! “Het ontdekken en blootleggen van een piramide is werkelijk een droom die werkelijkheid wordt, voor elke archeoloog”, aldus Sarah Parcak.
Ze kan haar werk doen doordat ze de beelden kan bestuderen, in een door NASA gesponsord laboratorium in Birmingham, Alabama (VS). Ze is werkelijk overdonderd door de hoeveelheid ontdekkingen die ze op deze wijze heeft kunnen doen.

“Méér dan een jaar hebben we dit werk uiterst intensief gedaan. We konden de gegevens natuurlijk zien, toen ze uit de foto’s naar voren kwamen, maar voor mij was het ‘Aha’-moment er pas, toen ik afstand kon nemen van het feitelijke werk en kon overzien hoeveel feitelijke plekken en gebouwen we aan konden wijzen door heel Egypte heen.”, aldus Dr. Parcak.

De beelden komen van verschillende satellieten, die op zo’n 700 km boven de aarde cirkelen en uitgerust zijn met infraroodcamera’s. Deze maken het mogelijk, om objecten ter grootte van slechts 1 meter onder het woestijnzand waar te nemen. Het infrarood-licht wordt ook gebruikt om de verschillen in objecten en gebouwen te nuanceren. De oude Egyptenaren bouwden met modder-bakstenen, een materiaal dat veel dichter van structuur is dan de grond die zich eromheen bevindt; hierdoor komen de structuren en de vormen van huizen, tempels en tombes duidelijk naar voren.

“Dit toont ook aan hoe eenvoudig het ook is om zowel de maatvoering als de schaalgrootte van historische nederzettingen te onderschatten”, zo vertelt Dr. Parcak. Zij gelooft dat er nog véél meer oudheden te ontdekken zijn: “De ontdekte plaatsen, zijn slechts degenen die dicht aan de oppervlakte te vinden zijn. Er zijn letterlijk nog duizenden plekken van aanvullende plaatsen, die de Nijl heeft bedekt met slijk; het is nog maar het begin van dit werk.”

De huidige plaats San El Hakkar in Egypte (zie kleine kaartje) en de infraroodopname van het oude Tanis. Deze infrarood-opname is rechts te zien, en komt uit het kleine zwart/witte vlakje. De straten van Tanis zijn duidelijk te zien. Maar veel gedetailleerdere foto’s zijn dus mogelijk!

BBC-camera’s volgden Dr. Parcak op hare nerveuze zoektocht, toen ze naar Egypte ging om te zien of de, via de infrarood-technieken ontdekte plaatsen, ook daadwerkelijk resultaten te zien zouden geven. In de BBC-documentaire ‘Egypte’s verloren Steden’, volgen deze camera’s haar in het gebied Saggara (Sakkara), waren de authoriteiten in eerste instantie niet stonden te juichen om haar ontdekkingen.. Maar nádat Dr. Parcak hen had verteld, dat ze 2 potentiële piramides had ontdekt, werden proefopgravingen georganiseerd, waarvan nu al wordt beweerd, dat het de belangrijkste archeologische plaatsen zijn in Egypte..!!

Voor haar persoonlijk was het meest opwindende moment het bezoek aan de opgravingen bij Tanis. “We legden een huis bloot, dat 3000 jaar oud was, en dat we via de satelliet-technieken hadden ontdekt. Het huis bleek bijna perfect te passen met de satellietbeelden die we hadden gemaakt. Dít was de basis-validatie van onze techniek”

Ze gaat enthousiast verder: “Indiana Jones is nu écht pre-historie, we zijn hier ver voorbij, sorry Harrison Ford!”

Onder de nieuwe verworvenheden behoren nu ook toepassingen om deze nieuwe technologie toe te passen om de veiligheid te garanderen van de reeds ontdekte opgravingen. Tijdens de opstand die een paar maanden geleden plaatsvond, zagen plunderaars de kans schoon om zich toegang te verschaffen tot sommige welbekende archeologische plaatsen. “We kunnen vanaf een plaatje van de satelliet zien, of een graftombe tijdens een bepaalde periode is geplunderd of bezocht, en daarna kunnen we eventueel Interpol inschakelen om te letten op een aanbod van oudheden uit de specifieke periode, waaruit de graftombe stamt.”

Een haarscherpe opname van gebouwen en een piramide, die zich ónder het woestijnzand bevindt.

Ze hoopt dat deze nieuwe technologie een doorbraak zal betekenen voor andere archeologen, over de hele wereld. En ook dat het zal zorgen voor de toevloed van meer jonge mensen naar het vak van archeologie, dat toch een ‘stoffig’ imago had..

“Het is een uiterst belangrijk, nieuw instrument dat we kunnen gebruiken bij opgravingen. Het geeft ons een veel breder perspectief op archeologische plaatsen. Het is belangrijk dat we ons een bredere kijk op archeologie geven, en dat is waartoe de satellieten ons in staat stellen.“

* * *

 

3 gedachten over “17 Verborgen Egyptische piramides ontdekt!

  1. Wow 17 piramides! Ik hoop dat het in het onrustige Midden Oosten mogelijk is om deze op te graven. Hawass zal zich er waarschijnlijk niet meer mee bemoeien, (http://www.drhawass.com/blog/why-dr-hawass-resigned)dus geen gedraai met feiten en verduisteren van materiaal dat aantoont dat de piramides door andere en oudere beschaving zijn gecreëerd en niet zijn ontworpen om als koningsgraf te dienen.

    Deze sateliet archeologe zou zich ook moeten richten op andere plaatsen op de wereld om zo het bestaan van andere piramides bloot te leggen. Zoals bijvoorbeeld de Bosnische Piramide van de Zon: http://www.grenswetenschap.nl/blogs/GW-ging-Bosnie-Piramide-van-de-Zon/ Er zijn er vast meer op plaatsen die we niet verwachten.

  2. Wat een geweldig verhaal, artikel en onderzoek heb je hier geplaatst, Guido! Het zou inderdaad machtig interessant, baanbrekend en wereldnieuws zijn alsdeze ontdekkingen (met name de 17 piramides) ook werkelijk aangetoond (lees:blootgelegd)kunnen worden! Dan kan het sprookje dat de Egyptenaren zelf de piramides gebouwd hebben, en de werkelijkheid waar en door wie de piramides WERKELIJK vandaan komen en gemaakt zijn, ook de wereld eens uit. Dank je, keep up the good work. Dit is nieuws waar de wereld op vooruit gaat … Rik

  3. Het was een zeer interessante docmentaire, wellicht komt hij nog een keer op de nl televisie. Er zijn met de ir-methode al meer dan 1250 nieuwe archeologische vondsten gedaan dus dat belooft wat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.