Advertentie

E-book Lyme Kaj Alexander

Advertentie

8 November: asteroïde bij Aarde en Maan..


 

NASA wetensschappers houden een stuk ruimterots in de gaten, van zo’n 400 meter in doorsnede. Het object dat de serieuze naam ‘Asteroïde 2005 YU55’heeft gekregen, zal overigens veilig voorbij de Aarde en maan vliegen, aanstaande dinsdag op woensdag, van 8 op 9 November.

Met antennes van het Deep Space Network in Goldstone, Californië, een afdeling van NASA, zal dit object worden gevolgd, als een soort wetenschappelijke uitdaging. Het volgen van dit 2 voetbalveld-lange object zal beginnen om 9:30 ’s ochtends in de VS op 4 November, dus a.s. vrijdag, waarbij de massieve 70 meter antenne van het Deep Space Network gebruikt zal gaan worden. Elke dag zal deze waarneming doorgaan, tot op het punt-van-dichtste-nadering, op dinsdag 8 November a.s. rond 0:28 uur onze tijd.

Hieronder zie je de loopbaan van deze astroïde, ten opzichte van de baan van de Aarde en die van de Maan. Het traject van dit brok ruimterots is bijzonder goed gecalculeerd; op zijn dichtste punt bij de Aarde, zal dit op een afstand zijn van 324,600 kilometers, of op zo’n 0.85 x de afstand van de Maan ten opzichte van de Aarde.. (ongeveer bij het kruispunt tussen de baan van de Aarde en die van de asteroïde hieronder:

De aantrekkingskracht van deze astroïde heeft geen waarneembare invloed op zaken hier op Aarde, aldus NASA, noch op de eb-en-vloedbewegingen van onze oceanen, noch op de tectonische platen, waaruit de Aardkorst is opgebouwd. Deze astroïde werd in 2010 ontdekt door Arecibo Radar Telescoop in Puerto Rico en men heeft gecalculeerd dat een omloopbaan van deze ruimtezwerfkei, zo’n 200 jaar duurt. Dit keer is het wél de keer dat hij het dichtst de Aarde en Maan zal naderen.

Men hoopt door deze nabije nadering, uiterst gedetailleerde beelden van de astroïde te kunnen maken. Er wordt gesproken over details van 2 meter per pixel. Opnames uit 2010 tonen een zeker spherische vorm, die langzaam om haar as draait elke 18 uur. Met een telescoop van 15+ centimeter, kun je deze astroïde zélf ook fotograferen of filmen.

In 1976 was het de laatste keer dat een ruimterots zo dicht de Aarde naderde en astronomen waren zich in die tijd overigens helemaal niet bewust van dit feit..! De volgende astroïde die zo dicht langs de Aarde en Maan zal scheren, wordt verwacht in 2028..!

Voor meer info over asteroídes kijk je op  www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch.

Voor meer info over asteroïde radar onderzoek: echo.jpl.nasa.gov/ .

Meer info over het Deep Space Network vind je hier: deepspace.jpl.nasa.gov/dsn .

 

Advertentie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.