Advertentie

Bruce Springsteen zet banksector te kakken..


x

Bruce Springsteen zet banksector te kakken..

2012 © wanttoknow.nl/.be

x

Rocker Bruce Springsteen, ‘The Boss’, heeft bij zijn optreden in Berlijn een paar dagen geleden, flink uitgehaald naar de financiële krijtstreep-sector.. Afgelopen woensdag 30 Mei noemde hij de personen uit deze economische wereld ‘Hebzuchtige dieven’ en ‘Roofbaronnen’.. Met dit laatste doelde hij fijntjes op de beroemde ‘Red Baron’, een beruchte piloot uit de Eerste Wereldoorlog, die in Duitse dienst een plaag was voor de geallieerde troepen.

Singer-songwriter Springsteen, speelde 3 uur voor bijna 60.000 fans in een uitverkocht Olympisch Stadion in Berlijn, waarbij hij nummers van vooral zijn nieuwe album ‘Wrecking Ball’ ten gehore bracht. Maar hij liet zich niet alléén in muzikale protestsongs uit. Regelmatig nam hij de microfoon ter hand om duidelijk te maken hoe hij feitelijk aan de kant staat van de OCCUPY-beweging, die willen dat de financiële sector de straffen krijgt die het verdient. De financiële wereld is immers direct de oorzaak van bijvoorbeeld de problemen in Griekenland en in andere landen..

Op een gegeven moment sprak Springsteen zijn fans toe met de volgende woorden: “Veel mensen in de VS zijn hun banen kwijt, maar ook hier in Europa en in Berlijn dus ook; het zijn heftige tijden.” En tot grote vreugde van de fans, voegde hij daar in vloeiend Duits aan toe: “Dit lied is voor allen die aan het strugglen zijn!”. Toen bracht hij het lied ‘Jack of All Trades’ ten uitvoer, een heftige aanval op de bankiers in de wereld. In de tekst komt de passage voor: ‘De bankier wordt vet en de werkende man steeds dunner’.

De werkeloosheid in Europa heeft inmiddels niveaus bereikt, die niet meer voorkwamen sinds het begin van de jaren 1990. Allemaal terug te voeren op de bankcrisis van 2008. Bruce Springsteen is al aan het toeren sinds 13 Mei, toen zijn toer in Spanje van start ging. En met name Spanje strijdt op dit moment tegen een onzichtbaar monster dat zorgt voor schulden, werkloosheid en zorgen bij de bevolking.

Berlijn is weliswaar een trendy ‘place-to-be’, maar het is ook een stad die voornamelijk bestaat uit ‘werkende klasse’. De werkloosheid is in Berlijn nog steeds geschreven in dubbele cijfers, terwijl het in heel Duitsland redelijk crescendo gaat. Duitsland heeft zich redelijk aan de gevolgen van de kredietcrisis ontworsteld maar Berlijn is nog steeds aan het lijden, door lage lonen, relatief hoge armoede en lage lonen. Daarom kwamen veel van Springsteen’s songs hard aan bij zijn publiek.

Berlijn heeft een warm plekje in het hart van Springsteen, sinds hij daar in Juli 1988 een concert kon geven, achter het oude ‘IJzeren Gordijn’. Toen kwamen maar liefst 160.00 mensen op dit concert af, waarmee het gelijk het grootste popconcert ooit werd in de Oost-Duitse geschiedenis. Springsteen sprak zich toen ook al brutaal uit tegen de communistische leiders in het -toen nog even- Oost-Duitse deel van de stad.

Volgens vele deskundigen droeg dit popconcert direct bij tot de val van de Berlijnse muur en uiteindelijk tot de val van Oost-Duitsland, 16 maanden later in November 1989.  “Soms sta je met je band op plaatsen te spelen, die blijven léven in je hart, binnen in je. Plaatsen die daardoor de rest van je leven bij je blijven. En ik geloof absoluut dat Oost-Berlijn in 1988 zo’n plaats is”, aldus ‘The Boss’.

In zijn song ‘Easy Money’ steekt Springsteen een dolk in de ‘Fat Cats’ van de financiële wereld, die ‘geloven dat het alleen maar lollig is wanneer de wereld van de werkende bevolking ineen stort.’ In een andere song heeft hij het over de ‘Hebzuchtige dieven die onze families hebben kapot gemaakt en onze fabrieken en huizen hebben ingepikt’..

Veel uitmuntende reacties van het publiek, dat in Springsteen de man ziet, die het gevoel van onmacht perfect verwoordde..!

Hier de song ‘Chimes of Freedom’ van Springsteen uit zijn concert in 1988, 24 jaar geleden..! Hij had het dus bij het rechte end: de vrijheidsbellen klonken toen al voor de Oost-Duitse bevolking..!!

x

7 gedachten over “Bruce Springsteen zet banksector te kakken..

 1. Het is goed dat Bruce dit doet. En toch… Banken zijn weer eigendom van iemand. En dat zijn de mensen die werkelijk aan de touwtjes trekken. Hoewel bankiers collaborateurs en zakkenvullers zijn, zitten ze nog niet in de werkelijkee top van de pyramide.

  Daarnaast: Het kan zijn dat de werkelijke machthebbers een ander ‘systeem’ willen (politiek, economisch, religieus) en daarbij de bankiers als zondebok en bliksemafleider gebruiken. Op die manier blijven ze netjes uit beeld en kunnen gewoon doorgaan met het uitvoeren van hun plannen.

  Het zijn zo maar wat mijmeringen. Maar als Bruce echt tegen de schenen zou schoppen van wie werkelijk macht hebben, dan zou hij a) niet meer zo bekend zijn en b) waarschijnlijk niet meer leven. Van beide ‘oplossingen’ zijn genoeg voorbeelden. Dus neem mij niet kwalijk als ik toch een wat onbehaaglijk gevoel krijg bij deze actie. Is het ‘controlled opposition’? Of past dit in de strategie die ik eerder in deze comment beschreef? Of ben ik gewoon gek (kan ook natuurlijk 😉 )

  1. Nico,
   u bent toch niet die Nico van Velvet Underground & Nico. Toffe muziek is dat !
   Trouwens een bard mag van alles zingen zolang die niet op zieltjes trapt. Trouwens mensen met een ‘reputatie’ kunnen zich ‘altijd voordoen’ dat ze iets van uit het hart menen! Geef het volk brood en spelen! Laat ze geloven dat hun ‘helden’ voor hun ook de barricade opgaan. Ik mag het misschien niet hard op zeggen dat brengt toch ook ‘geld’ in het laatje op! Want zo’n megaoptreden is ook maar werk. Mensen schijnhoop geven is ook mindcontrol. Dit zijn maar mijn hersenspinsels. Misschien niet waar, maar daar moet ik wel rekening houden! Of het illusie of werkelijkeid is weet ik niet maar het blijf buiten kijf the Boss doet vele vrouwen harten harder kloppen en weet als geen ander met zijn muziek en zang de mensen te raken. O ja, niet alle barden, sommigen knevelen die arme man aan een en bonden ze hem aan boom, maar dat was allang voor mijn tijd! Het is overbodig te zeggen wie dat was! 😉

 2. De fout die de OCCUPY people maken is dat ze de bankensector iets kwalijk nemen, waar hun verafgode socialistische regeringen, partijen en overheid de voedingsbodem voor heeft verschaft dit alles mogelijk te maken. Jammer dat ze dat (nog) niet door hebben …

 3. Slordig hoor. Het woord ‘roofbaronnen’ heeft helemaal niks te maken met de ‘Rode Baron’ (Manfred von Richthofen) uit de Eerste Wereldoorlog maar is een vertaling van ‘robber barons’. Deze uitdrukking stamt uit het Amerika van de 19e eeuw, waar industriëlen door allerlei schimmige praktijken veel rijkdom en macht verwierven. Tegenwoordig wordt de term ook buiten Amerika gebruikt voor zakkenvullers aan de top.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.