Advertentie

Chemische intolerantie veroorzaakt 20% van chronische ziekten!


x

Chemische intolerantie: oorzaak 20% chronische ziekten!

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Er is een kans van 20% dat de chronische ziekte, die jij wellicht onder de leden hebt, veroorzaakt wordt door chemische intolerantie. Maar de kans dat je dokter hier achter komt, is bijna nihil..! We hebben het hier over chronische gezondheidsproblemen, zoals asthma, diabetes, hartziekten en/of allergieën. Al deze ziekten kúnnen veroorzaakt worden door chemische overgevoeligheid van het lichaam. Er wordt op dit moment geen tot heel weinig onderzoek gedaan naar deze oorzaken, dus het is niet verwonderlijk dat huisartsen ook niet of nauwelijks rekening houden met deze mogelijkheid.

Hoe moet een huisarts weten in wat voor leefomgeving je woont/werkt? Is het dan gek dat hij zich geen volledig beeld van een patiënt kan vormen..?

We kunnen rustig zeggen dat huisartsen een ‘blinde vlek’ hebben op het gebied van chemische intoleranties, met name de stoffen die afkomstig zijn uit chemische schoonmaakmiddelen, luchtverfrisssers (zie artikel HIER op wanttoknow) en ook de vuurdovende chemische stoffen die worden gebruikt in de afwerking van tapijt en meubels..

In een studie onder 400 patienten, die zich melden in een gezondheidskliniek voor chronische gezondheidsproblemen, bleek dat 20% van deze mensen een chemische intolerantie had ontwikkeld voor de genoemde stoffen. Maar ook bleek uit het onderzoek dat NIET 1 VAN DEZE PATIENTEN door de artsen was bevraagd op het gebruik van deze stoffen in huishouden/dagelijks leven. De artsen lieten deze patienten, zonder uitzondering, de reguliere weg bewandelen, bijvoorbeeld via het laten doen van verdere onderzoeken, via het voorschrijven van medicijnen, en zelfs werd er regelmatig over chirurgische ingrepen gesproken. Terwijl heel simpel het verwijderen van de chemische oorzaak, gelegen in de genoemde stoffen, de kwaal van de patient had kunnen doen verdwijnen..!

Verschijnselen die kenmerkend zijn voor chemische intolerantie, zijn chronische vermoeidheid, heftige stemmingswisselingen, concentratieproblemen en spijsverteringsstoringen. Aldus onderzoekers van de Universiteit van Texas, van de afdeling ‘Health Science Center’.

Vlamvertragende stoffen zien er op deze wijze wel ‘stoer’ uit. Maar dat verandert als je weet met welke chemische middelen het zover is gekomen. Veilig bij brand, maar levensgevaarlijk in het dagelijkse gebruik.. Hoe krankzinnig moet het worden, vóórdat overheden deze spagaat doorbreken..?!

‘Vlamvertragers’, chemische tijdbom?
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar routinematig worden chemische verbindingen, bekend als Poly-brominated di-phenyl ethers (PBDEs) als vlamvertrager gebruikt in heel veel consumentenproducten. De eigenschappen van deze stof maken het een neuro-toxisch middel, daarmee een uiterst bizar spanningsveld creërend tussen de inwerking op de gezondheid van de mensen die er dagelijks mee in aanraking komen en de vuurvertragende eigenschap van deze stof in al deze consumentenproducten..! Het is de bedoeling dat deze stof ervoor gaat zorgen dat je gezondheid bij een mogelijke brand, niet geschaad wordt, ..! Terwijl deze PBDE’s ondertussen je gezondheid ernstig kunnen aantasten, als er geen brand is..!

PBDE’s worden gebruikt in gestoffeerde meubels, tapijten, toasters, TV’s en computers. Maar het is kennelijk niet de bedoeling dat deze stoffen ook al in verrassend hoge concentraties worden aangetroffen in moedermelk..! Onderzoekers hebben de aanwezigheid van deze stof in moedermelk al regelmatig aangetoond.. In Zweden bleek bijvoorbeeld, dat de aanwezigheid van deze stof in moedermelk, tussen 1972 en 1997, met een factor 60 is gestegen, terwijl -schrik niet- deze niveaus zijn gestegen met meer dan 200 keer in een periode van 25 jaar.. (Lancet, 2007; 370: 1813–4). Het is nóg alarmerender, dat feitelijk in ALLE samples van moedermelk in de VS deze stoffen (PBDE’s) werden vastgesteld. Dit gebeurde door de non-profitorganisatie ‘Environ-mental Working Group’ (EWG). En niet verrassend is dan, dat sommige moeders de hoogste concentraties van deze PBDE’s in hun moedermelk hadden, die ooit werden gerapporteerd, wereldwijd. (zie EWG.org)

PBDE’s vinden hun weg in het menselijke bloed en worden in vetweefsel opgeslagen (Environ Health Perspect, 2004; 112: 1085–91), maar het is de aanwezigheid in moedermelk die EWG het meest zorgen baart. Het betekent namelijk ook dat de moeder in kwestie deze stof ook al in haar lijf heeft, wanneer de foetus in ontwikkeling is.
Ook hier weer zien we het bizarre van enerzijds het toepassen van een stof in allerlei producten en anderzijds de consequenties ervan op de menselijke gezondheid. Men weet dat deze PBDE’s ernstig giftig zijn, maar laat ze toe.. De invloed op de gezondheid is dan kennelijk van ‘later zorg’ en dient nog goed te worden bestudeerd..! Wat wel bekend is, is het feit dat deze stoffen bij lagere doseringen dan nu in het menselijke lichaam worden aangetroffen, schadelijk zijn..!

* * *

 

7 gedachten over “Chemische intolerantie veroorzaakt 20% van chronische ziekten!

 1. Het heeft jaren geduurd voordat ik begreep dat het draaide om MCS, Multiple Chemical Sensitivity ofwel Meervoudig Chemisch Overgevoelig. Mijn blog geeft wat info:
  http://www.mcs-loeslaarveld.blogspot.nl/2010/10/wat-is-nu-eigenlijk-mcs.html
  Oja, mijn ervaringen met de medische wereld staan er ook in. Het netste wat ik kan zeggen over de doktoren, ‘nagenoeg allen hebben ze een te korte opleiding gehad’, maar durven je rustig psychiatrisch te verklaren bij gebrek aan eigen kennis. Alles is echter bekend, een weg terug is min of meer mogelijk. En wereldwijd, van Japan tot Alaska zovelen knokken hiermee. Mensen uit India vond ik niet op Facebook. Die zijn wel vergiftigd maar hebben nog minder mogelijkheden. Het wordt tijd dat we opstaan en elkaar aan kennis helpen, want van de te goed betaalde graaiende witte jassen en de politiek hoeven we niks te verwachten dan tegenwerking. Fijn dat hier een artikel over is.

  1. Interessant web. Ga ik zeker lezen.
   Als we gaan leven zoals het zou moeten ziet de wereld er meteen heel anders uit. Ik blijf er van dromen. 🙂

  2. @Loes – Heldere blog en heel herkenbaar! Hopelijk gaan we nog veel meer van je lezen.

   Geurtjes, de chemische dan, word ik naar van….. Ergens een openbaar toilet (en scholen) en jawel de chemische puffer zit op de deur die je meteen de adem ontneemt. Op straat… als die vrouwen die baden in parfum en een dikke walm aan uitlaatgassen verspreiden. Hou die stank lekker bij je.

   Kriebelende raar aanvoelende kleding (bewerkt met (!)formaldehyde) komt er ook niet meer in. Ik wist het al die tijd al, dus alle chemische bende eruit en alleen nog bio katoenen (bijv. Hema) kleding kopen.

 2. Altijd al gedacht dat allergieën o.a. te wijten zijn aan de chemische toevoegingen. Hoorde laatst van mijn moeder dat dat bij tarwe allergie al een bewezen geval is en dat is ook nooit meer terug te draaien.

  Mooie informatieve site Loes, ik had er nog nooit van gehoord.

 3. Ik ken iemand die als kind tot jongvolwassene hele heftige ADHD had en gier medicatie voor gebruikte,, is toen naar het buitenland verhuisd, waar de klachten voor 95% verdwenen. Na ca 10jaar buitenland weer terug verhuisd naar Nederlnad, waar de klachten binnen enkele maanden terug kwamen. Ik verbaasde me over hoe gemakkelijk de psychiater over de klachtenvrije periode in het buitenland heen stapte en direct een zware dosis ADHD medicatie voorschreef (wat overigens een groot deel van de klachten nooit opgelost heeft)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.