Advertentie

Facebook ‘faces charges’…


Een hele golf van aanklachten tegen Facebook

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Een Amerikaanse versie van de NinaBrink-story…? Hoe Nina Brink in Nederland miljoenen veilig stelde, door een groot pakket van haar eigen aandelen te verkopen, ruim vóórdat haar bedrijf ‘World Online’ op de Amsterdamse beurs werd genoteerd. Kort ná de introductie kelderde het aandeel naar minder dan de helft van zijn introductiewaarde en Nina Brink bleek haar schaapjes op het droge te hebben, waar eerlijke, vaak kleine particuliere beleggers, met de schade bleven zitten. Een soortgelijk verhaal lijkt zich in de VS af te spelen.

Alleen is de rol van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg vooralsnog niet in het geding. Niet minder pijnlijk is echter de schade die bij de mensen is aangericht die in de rij stonden om de eerste aandelen Facebook te kopen. Het bedrijf is -sinds de introductie- zo’n 47% van haar waarde kwijtgeraakt..! En bedrijven zoals Goldman Sachs, dat al ruim vóór de beursgang zich had ingekocht bij Facebook, lachen opnieuw in hun vuistje; zij gingen puur voor de winst en hebben lak aan wat voor bedrijf zij geld verdienen..!

Maar inmiddels komt de Facebook-zaak in beweging; de ‘Wall Street Journal’ meldt inmiddels dat al meer dan 30x een aanklacht is ingediend tegen Facebook door boze beleggers. Zij zijn van mening dat het internetbedrijf bij zijn beursgang simpelweg onverantwoord gehandeld heeft. Maar ook de betrokken Amerikaanse beurs NASDAQ wordt voor de rechter gedaagd.  Facebook zou beleggers niet op tijd hebben gewaarschuwd voor een mogelijke beursimplosie, terwijl het bedrijf daar in kleinere kring wel rekening mee hield. Ook wijzen de aanklagers op een technische storing, waardoor ze niet tijdig aandelen hebben kunnen kopen of verkopen, terwijl de koers toen wel snel daalde. Inmiddels heeft Facebook dus al zo’n US$ 38 miljard (!!) van zijn oorspronkelijke beurswaarde zien verdampen.

* * *

3 gedachten over “Facebook ‘faces charges’…

  1. Wie nu nog niet in de gaten heeft dat “de beurs” eigenlijk een grote gokhal is , die zal het wel nooit leren. En heeft niet het overgrote deel van de “investeerders”dromen van superwinsten? Beetje zielig als je daar in stapt en je verliest om dan te gaan zitten piepen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.