Advertentie

Spaargeldbelasting..?! Cyprus een voorbode voor héél €uropa?


sick euroTerwijl er wereldwijd nog geen bankier een rechtszaak aan zijn broek heeft gekregen voor de malversaties rondom het bankendebacle in 2008, blijken overheden uiterst creatief met het oplossen van het geldprobleem.. De burgers van een land zijn feitelijk een onuitputtelijk bron van inkomsten.. Spaargelden, pensioenen, huizen, kijk maar eens wat er allemaal nog van waarde overblijft; genoeg om van te plukken, zo lijkt het devies van de heren politici in Europa.

Met serieuze gezichten vertellen de politici dat hen niets anders rest dan ‘stevige maatregelen te nemen’. En terwijl burgers en werknemers gaan bloeden, lijken de bankiers en vooral ook de ambtenaren de dans te ontspringen..

Zo ook weer in Cyprus, waar vorige week als donderslag bij heldere hemel ineens een ‘gat in de begroting’ werd ontdekt.. Kan haast niet anders, zo zou je zeggen, zo dicht bij Griekenland.. Maar de paniek is inmiddels ná dit weekend vol ingeslagen.. Een voorbode voor andere Europese landen, nu de Cyprische regering besluit om een spaargeldtax te gaan heffen, van maar liefst 6,75%…! Lees hier over deze bizarre ontwikkeling. Een testcase voor alle Europese landen..?

De unieke inbreuk op de onaantastbaarheid van bankdeposito’s tot € 100.000 is onderdeel van een steunpakket waarover de eurolanden, het IMF en de Europese Centrale Bank het zaterdagmorgen vroeg eens werden. Cyprus krijgt als onderdeel daarvan € 10 mrd uit het Europese noodfonds ESM. De grote vraag is echter waar het woord ‘krijgen’ hier werkelijk betekent..! Want volgens een woordvoerder van de Europese Commissie, die deel uitmaakt van de trojka die het plan heeft uitgewerkt, kan Cyprus het plan aanpassen zoals het wil, zolang de opbrengst van € 5,8 mrd maar is gegarandeerd. Vrijheid in gevangenschap zeg maar..!

x

* * *

x

Spaargeldbelasting..?! Cyprus voorbode rest Europa?

2013 WanToKnow.nl/.be

x

Wereldwijd hebben vooral economen met grote verbazing gereageerd op het Cyprische besluit om burgers die spaargeld hebben, mee te laten betalen aan de redding van Cyprus… De vrees voor een bankrun in het land, kapitaalvlucht van buitenlandse spaargelden en de besmetting van andere zwakke eurolanden is ‘niet denkbeeldig’, zoals dat dan zo diplomatiek wordt genoemd…

Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat Cypriotische burgers met spaareldtegoeden, met saldi tot € 100.000 een eenmalige belasting van 6,75% zouden moeten gaan betalen. ‘Pure diefstal’ zo roepen veel Cyprioten meteen. En dat is nog niet alles, want spaarders met meer dan € 100.000 op hun spaarrekeningen, betalen maar liefst 9,9%.

‘Dit is een ramp van internationale omvang, omdat het tot wantrouwen van het mondiale banksysteem zal leiden’, aldus Alex Michaelides, directeur van het Center of Banking and Financial Research van de Universiteit van Cyprus. De vraag is daarmee meteen opgeworpen, wie deze krankzinnige maatregel heeft bedacht. Het lijkt weer een ‘maatregel van Brussel’ te zijn.. Een heftige inbreuk op de onaantastbaarheid van bankdeposito’s tot € 100.000. Het blijkt onderdeel van een steunpakket te zijn, waarover de eurolanden, het IMF en de Europese Centrale Bank het zaterdagmorgen vroeg eens werden. Cyprus krijgt als onderdeel daarvan € 10 mrd uit het Europese noodfonds ESM. Met voorwaarden dus..

Cyprische bankovervalVoorzitter Sharon Bowles van de ‘Vakcommissie economische zaken’ van het Europees Parlement heeft ook geen goed woord over voor deze belastingmaatregel: “Het is een ramp voorzitter voor EU-regels en de principes van de interne markt. Want hiermee wordt het vertrouwen in de Europese regels voor garanties voor spaarders aangetast. Internationale afspraak is dat alle spaargelden tot € 100.000 zijn gegarandeerd.” 

Is het nu zaak voor ‘slimme spaarders in de EU om hun geld weg te loodsen, zodat een eventuele spaarbelasting hen niet ook zal treffen..? Want deze Cyprische maatregel lijkt een luchtballonetje dat wordt opgelaten door Europees-financiële regeringsleiders, zoals o.a. ‘onze’ Jeroen Dijsselbloem.. Want het is voor het eerst dat spaarders moeten meebetalen aan de redding van het bankwezen en feitelijk aan de redding van hun land. Al wordt dát natuurlijk niet toegegeven, om paniek te voorkomen.. Tot nu waren maatregelen niet zó direct. Bij de Griekse crisis schreven banken en andere instellingen in staatsobligaties verplicht flink op hun beleggingen af en bij in eigen land bleek bij het redden van SNS Reaal, dat alle aandeelhouders en sommige obligatiehouders hun geld kwijtraakten. Maar nu is de staatsburger dus kennelijk aan de beurt..

Dat het nog lang niet zeker is, dat de Cypriotische president Nikos Anastasiades dit plan aanvaard zal krijgen in het parlement, is duidelijk. Daarenboven, zo meldt Engelse ‘Financial Times’ zondagavond, werkt deze president aan een aanpassing van het spaargeldbelastingplan zodat kleine spaarders minder geld kwijt zijn. Het lijkt allemaal toch slim in elkaar gezet.. Eerst de klap, dan de gespeelde terughoudendheid van de president, een ‘verzachting’ en dan burgers de tijd geven de klap te verwerken. Want de banken op Cyprus zijn de maandag ná deze maatregel dicht vanwege een feestdag.. En wat een feestdag zal het zijn..!

De Nederlandse krant het FD (Financieel Dagblad) citeert de Belgische econoom Bernard Musyck, verbonden aan de Cypriotische Frederick Universiteit:
“De eurozone speelt een heel ‘gevaarlijk spel’ Een spel dat kan leiden tot een nieuwe bankencrisis. Ik ben ‘totaal verrast’! Als we nu de garantie krijgen dat we na betaling van 6,75% nog lang en gelukkig kunnen leven, dan zou ik dat een acceptabele prijs vinden. Maar zo denkt de man in de straat er absoluut niet over.’ Hij voorziet een bankrun als de nieuwe regering geen overtuigend verhaal heeft. ‘Ik ga dan zelf ook in de rij staan voor mijn bank.”

rompuyDe voorzitter Herman van Rompuy van de Europese Raad vindt het kennelijk allemaal normaal en sprak zondag tegen dat dit besluit voor Cyprus op termijn ook voor Italië of Spanje zou kunnen gaan gelden. Hij gelooft dat er een verschil is tussen deze landen; volgens hem hebben Spanje en Italië helemaal geen steun nodig van de EU. Voor van Rompuy is Cyprus ‘een geval apart’ Volgens van Rompuy is de banksector er ‘veel te groot’..
Maar hoe dan ook, een ingewijde voorspelt ‘een massieve kapitaalvlucht’ van Cyprus. Want het zijn vooral veel Russen die op Cyprus hun spaargeld hebben gestald, en zij hebben naar zeggen van deze anonieme bron, geen zin de dupe te worden van dit Europese ‘pak-wat-je-pakken-kan’-spaargeldspel..

Meningen van de experts..
Bankanalisten zijn nogal verdeeld over de effecten van deze spaargeldbelastingmaatregel, maar veel analisten denken dat het besmettingsgevaar wel zal meevallen. Bankier J. P. Morgan voorziet wel ‘significante risico’s op korte termijn’ voor Cyprus zelf. In de loop van de zondag daalde de Euro met 1,1% ten opzichte van de Amerikaanse dollar en een ingewijde in de financiële wereld noemt de maatregel ‘een aantasting van het depositogarantiestelsel’.
Het FD citeert ook 2 andere experts:
Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING in België: “De Cypriotische redding laat zien dat spaarders niet op de spaargarantie van € 100.000 kunnen rekenen. Nu weten spaarders in de eurozone wat de bankenunie echt betekent. Dit is de slechtst denkbare oplossing.”
En professor Harald Benink (banking and finance) snapt niet waarom het verzekerde deel van spaargelden niet buiten de heffing is gehouden. “Die garantie is een heel belangrijk element in de voorkoming van bankruns. Die belofte wordt nu gebroken. Dat kan wel degelijk effecten hebben voor Spanje, Italië en Griekenland.”

 

 * * *

 

34 gedachten over “Spaargeldbelasting..?! Cyprus een voorbode voor héél €uropa?

 1. De geest is uit de fles: de EU politici zijn bereid ALLES op te offeren om het uitknijpvehikel “Euro” te redden. Al zouden ze de hele reddingsoperatie voor Cyprus staken, is te laat. Niemand die zijn geld nog aan een bank voor 100% kan vertrouwen. Een gevaarlijke grens is gepasseerd, een principe blijkt ondergeschikt aan de politieke belangen.

  Vanaf nu is er maar 1 wet: THE LAW OF THE JUNGLE ! ! !

  En dan nog achter te komen dat de Euromunt een mathematische onmogelijkheid is…

 2. Mits goed uitgevoerd prima plan!

  Mensen die (te) veel gespaard hebben (meer dan ze zelf werkelijk nodig hebben om modaal te kunnen leven) mee laten betalen aan het in stand houden van een goede, stabiele structuur van het land, goed zaak!

  Jammer echter dat de kans groot is dat in de praktijk dit geld dan weer terecht komt in de toch al veel te grote en veel te veel gevulde zakken van de bekende hebzuchtige grootgraaiers.

 3. @ frank
  Kijk gewoon even waar het geld heen gaat en van wie het wel en van wie het niet komt!!! De stelling is : als de banken niet worden gered valt de natie . Van wie waren de banken ook al weer???

  1. @ frank
   Hetzelfde geld voor jou( goed lezen ) , daar waar jij het hebt over een;mee laten betalen aan het in stand houden van een goede, stabiele structuur van het land, goed zaak!
   Vergeet je dat het alleen gaat over het redden van de banken! Dat die helemaal niet zorgen voor een goede en stabiele structuur hoef ik jou toch niet uit te leggen ?
   Het is dus vanuit de wortel een slecht plan, en het wordt naar de intentie goed uitgevoerd , steel van de armen en geef het aan de rijken , onder het mom dat je daarmee een offer vraagt aan de gehele bevolking om het land te redden. Het is een grote leugen en de kudde slikt het voor zoete koek!

  2. ik haal gauw al mijn geld van de bank ……. onee der staat al helemaal niets meer op , ik was al uitgeknepen en leeggeplundert!

  3. @marcel
   Zie hier wellicht jouw grootste kans een gelukkig mens te worden 🙂
   Je hebt nu immers niets meer te verliezen..
   Van ach en wee wordt een mens in ieder geval niet gelukkig 😉

  4. De enigste bank die nog ‘Rijk’ is de ‘Bank’ van Frank-rijk. Of is die ook al spaarzame Boeren-leen-bank leeg ge-Marcelt?! (Cyperse gedachte)

 4. Dit zijn allemaal geen toevalligheden, dit is allemaal heel goed voorbereid, het losmaken van echte waarden zo als goud en zilver.
  Nu het sluiten van de mogelijkheid om geld van je rekening te halen, we moeten of we willen of niet aan de betaalkaart, geen geld meer in omloop, je rijkdom op een A4 geprint, er zijn straks helemaal geen banken zo als wij nu kennen meer nodig, zij hebben alles en wij hebben niets.
  Sparen is voor de domme toch, maak maar op de staat, staat achter je, de plastic betaalkaart moet smelten van zijn overvloedige gebruik, alles blijft binnenshuis, ook wat ze er af romen, en waar ze het beleggen.
  Ik loop al jaren te zeuren, koop goud voor je spaargeld, maar als je ziet die stroom van brainfuck van de banken, geen goud geen zilver, nee haal je de koekoek, hebben ze geen vat op, en dan ook niet meer op jou persoonlijk.
  Het zit allemaal zo geraffineerd in elkaar, ons hele leven hangt aan elkaar van leugens en bedrog, wij herkennen in dit bos van leugens de waarheid niet meer, dood gewoon om dat hij niet meer aanwezig is.
  Op al onze intelligente pseudo vooruitstrevende sites, hebben ze/wij het over zaken die niet terzake doende zijn, de waarheid willen wij niet zien om dat wij daar bang voor zijn, hoe we meegaan in de dagelijkse leugensleur, het is als een drug het werkt sterk verslavend, straks staan er weer vele op de stoep met een vlaggetje te zwaaien, in plaats van te doen wat ons hart ons ingeeft.

 5. Jaren geleden haalde ik mijn geld van de bank en leefde naar wat ik had en maakte het op en genoot van elke euro.
  Sommige vertelde dat ik niet goed bij mijn hoofd was! ik vertelde dan dat ik elke dag leefde of dat het mijn laatste dag was en er alles uithaalde wat erin zat.
  Ik leef vandaag en vandaag heb ik eten en kleren, een huis , en wat morgen komt dat weet ik niet, en dat hoef ik ook nog niet te weten ,anders moet ik daar over na gaan denken, en dan ben ik niet aan het genieten van het moment.
  Ik kom niets te kort, heb niets te veel, maar wonderbaarlijk heb ik elke dag genoeg, en dat vind ik zo mooi en wonderlijk dat het leven mij dat geeft wat ik nodig heb.precies zoals het moet zijn.
  En als ik kijk en luister naar wat er gebeurt dan kan ik alleen maar dankbaar zijn dat ik het spel precies meespeel zoals ik het zelf heb gecreerd.

  1. Hey Ray,

   Mooi! 🙂

   Het is en blijft allemaal speelgoedgeld om speelgoed mee te kunnen kopen.
   Dat heeft allemaal geen werkelijke waarde. Waarde toekennen aan al dat speelgoed komt voort uit angstig in het leven staan, vanuit ideeën als ‘ik heb niet genoeg’ of ‘ik ben niet genoeg’.

   Laten we die kleine geldjongetjes maar gewoon spelen met hun speelgoedcentjes en zelf onze aandacht op het nu en werkelijke waarden richten.

   Dan kunnen wij voorbij angst leven en hebben die geldjongetjes geen vat meer op ons.

  2. Ja ik ben altijd gebukt gegaan onder mijn verantwoordelijkheid, mijn gezin was mij alles ook mijn ouders vielen daar onder, altijd maar voor uit kijken, om niet in hun kuil te vallen, die kuil waar door je alles verliest en je vrijheid van handelen kwijt raakt.
   Moet er niet aan denken om mijn hand op te houden, of afhankelijk van een uitkering te zijn, of zo als nu oud zijn, en misschien mijn vrouw en kinderen in de steek te moeten laten, ik zou niet rustig dood kunnen gaan als ik wist dat ze misschien afhankelijk zouden moeten zijn, ik heb geen enkel vertrouwen in ons stelsel, of in mijn mede mensen.
   Dit is dus mijn standpunt.

 6. Spacefuture-exopolitiek vanuit Vlaanderen-Antwerpen
  Space scientific politics and monetary systems
  Exopolitics.org.

  Inderdaad een opgelegde maatregel van Europa aan het adres van Cyprus, voor verschillende redenen……De strijd voor het prestige tussen de wereldmachten op politiek monetair, industrieel, economisch en defensie vlak, al dan niet in gezelschap van Extraterrestrials!
  De van oudsher sterke banden tussen Rusland en Cyprus, zijn strategische ligging van steenworp afstand van het Midden-Oosten als tussenhaven voor wapenleveranties aan Syrië, Libanon en Irak.Iedereen weet dat de Russische maffia breed vertegenwoordigd is op het eiland.Vooral rijke Russen zien tien procent van hun kapitaal opgeslokt worden en proberen te redden wat er nog te redden valt. Waarom zijn Rusland en China zo tuk op de ruimtevaartexploitatie van Iran?
  Neerstortende asteroiden naar de Aarde worden zogezegd vernietigt door ufo-Extraterrestrials?! Wat is er gaande,sommige staten kijken reikhalzend uit planeten te koloniseren met Extraterrestrials binnen hun eigen landsgrenzen…..Maar wie nemen daar de politieke beslissingen….

 7. De gewone burger die in de economische crises geen enkele schuld heeft moet aan diegeen die de rotzooi hebben gemaakt gaan betalen!!! De omgekeerde wereld. De rechtsstaat is niet meer!!!
  In trouw vandaag: Er is voor ongeveer 15 miljard euro aan Russisch geld gestald bij banken op Cyprus waaronder zwartgeld en maffiageld. De eurogroep wil eigenlijk geen crimineel Russisch geld redden, maar ontkomt er niet aan in het noodplan.
  Dus de gewone burger moet de russische maffia betalen; hoe gek kun je het maken.

  1. @ jan
   Heb je je wel eens afgevraagd wie het geld creeert , en wie wij worden geacht steeds maar weer te redden? En denk je dan dat het antwoord de staten is?
   Nee beste jan het zijn de banken en van wie zijn die dan weer?????
   Kleur de plaatjes en maak de verhaaltjes af!

 8. Woordbreuk!
  Na de valse beloften!
  Na het tekenen van grootse verdragen!
  De belangrijkste kenmerken van de Zionisten!
  Het toppunt van al is het feit dat niemand op een democratische manier aan het tienkoppig monster dat de Europese Commissie is, kan raken. Want ondemocratisch en met veel lobbying achter de schermen door de grootste belangengroepen, samengesteld.
  Bovendien raken de protestacties in eerste instantie de eigen bevolking, wegens de vernielingen bij betogingen, het inkomstenverlies door stakingen enz., die de plaatselijke economie weer een slag toe dienen.
  Het is een neerwaartse spiraal zonder einde.
  Naar de totale ineenstorting.
  En die komt razendsnel dichterbij.
  Van Rompuy blijkt de meest geschikte marionet om de verborgen agenda’s van de 1% elite uit te voeren. Hij heeft zelfs zijn fysiek mee (slangachtig).

  1. Cyprus keert de EU de rug toe en wendt zich tot Rusland.

   http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130319_00510807

   http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130320_00511113

   Een ferme mep in het gezicht voor Merkel en co.
   Twee Belgische ministers klagen trouwens Duitsland aan wegens mensonwaardige loondumping : uurlonen van 2 tot 3 euro en geen gewaarborgd minimumloon.
   Dergelijke praktijken dreigen naar andere lidstaten over te waaien en brengen zo het inkomen van alle werknemers in gevaar.

 9. Spacefuture-exopolitiek vanuit Vlaanderen-Antwerpen
  Space scientific politics and monetary systems
  Exopolitics.org

  De volkse politieke blindheid…De strijd voor het prestige tussen de wereldmachten op politiek monetair, industrieel, economisch en defensie vlak, al dan niet in gezelschap van Extraterrestrials!
  Alle Aardse maffiasoorten zijn planetair verspreid waar het grote geld de plak zwaait. Ten koste van wie of wat, wie Merkel een nieuw ambtstermijn beloven, eerst verkiezingen, al twijfelen veel met de dag meer en meer. De Eurogroep wil kost wat kost de Russche militaire invloed indijken, Cyprus failliet of niet, is de hoofdbrok binnen de VS-EU Navo. De menige persgegevens liegen er niet om….

 10. Spacefuture-exopolitiek vanuit Vlaanderen-Antwerpen
  Space scientific politics and monetary systems
  Exopolitics.org

  De volkse politieke blindheid…De strijd voor het prestige tussen de wereldmachten op politiek monetair, industrieel, economisch en defensie vlak, al dan niet in gezelschap van Extraterrestrials!
  Alle Aardse maffiasoorten zijn planetair verspreid waar het grote geld de plak zwaait. Ten koste van wie of wat, wie Merkel een nieuw ambtstermijn beloven, eerst verkiezingen, al twijfelen veel met de dag meer en meer. De Eurogroep wil kost wat kost de Russche militaire invloed indijken, Cyprus failliet of niet, is de hoofdbrok binnen de VS-EU Navo. De menige persgegevens liegen er niet om….
  Eigenaardig dat Engelande zijn militairen op Cyprus niet op droog zaad liet zitten, maar geld aanvoerde??????

 11. Meer en meer worden wij burgers ‘onder druk’ financieel bestolen!
  Maar bij diefstal behoort de dáder/s toch te worden gestraft..inplaats dat wij het slachtoffer zijn?

 12. Ik ben het verre van eens met de politiek van Europa maar zoals ik het zie is het ivm. Cyprus is het de beste optie gezien de omstandigheden. Iedereen met rekeningen onder de 100 000 worden gespaard (dit alleen doordat de gewone Cypriaan hun stem liet horen wat een goed iets is) en alle bedragen daarboven worden verminderd met 30-60%. Ook is Cyprus vandaan uit de handen van Rusland want Rusland wou steun geven maar in plaats daarvan wou het wel een basis plaatsen op het eiland.

  Dit is goed en men heeft ook geen +100 000 euro op de bank te hebben want het is een groot probleem dat zo een bedragen op de bank kunnen blijven staan en er niets nuttigs mee gedaan wordt in belang van de mensheid. Het enige wat deze waanzin doet is de banken speelruimten geven om ermee te spelen op de beurs en zo blijft dat zooitje maar draaien.

  Ivm. Cyprus is het ook zo dat er heel wat rekeningen boven de 100 000 staan wat verkregen is door maffiageld wit te wassen. Dus in mijn ogen is het goed dat dit nu afgerekend wordt!

  Maw. game over voor de Russische maffia en er zijn Cyprianen (mooier woord  ) die het hier niet mee eens zijn maar kom op zeg… wil je waarlijk je bestaan laten rusten op geld van maffia die eraan zijn gekomen door wanpraktijken zoals afpersing, wapenhandel, drugs,…? Nou, dan ben je zelf niet veel beter dan die egoïsche maffiozen in mijn ogen.

  1. Meteen een Courtesy Notice aan deze belastinginspecteur geven!!
   Als we met zijn allen er een gewoonte van maken al dit soort hinderlijke beroepsidioten een CN (Courtesy Notice) te geven is het zo vlug mogelijk afgelopen met het uitmelken van de burger en wordt de wereld weer van ons.
   Ga naar oppt-nederland.info voor nadere info
   of de engelse website oppt-in.com
   Now is the time

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.