Advertentie

VN: ‘Wereldvoedselcrisis in 2013’


x

In de VS was dit jaar de heftigste hittegolf sinds 50 jaar te betreuren.

x

x

VN: ‘Wereldvoedselcrisis in 2013’

2012 © WantToKnow.nl/.be

x

Abdolreza Abbasian is econometrist bij de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.“We produceren minder dan we consumeren. Daardoor raken voorraden uitgeput. De aanvoer is enorm klein en over de hele wereld zijn de reserves bijzonder klein. Daardoor is er geen ruimte voor onverwachte omstandigheden volgend jaar”.

De productie van graan zal dit jaar 5,2% kleiner uitvallen dan in 2011 en ook de oogsten van de meeste andere gewassen dalen, behalve die van rijst. De prijzen van belangrijke gewassen als graan en maïs komen al in de buurt van het niveau waardoor in 2008 rellen uitbraken in 25 landen en de FAO zijn wereldwijd 870 miljoen mensen ondervoed, vooral in het Midden-Oosten en Afrika grijpt de voedselcrisis om zich heen.
Onlangs verklaarde Oxfam dat de prijs van essentiële gewassen (graan en rijst), de komende 20 jaar kunnen gaan verdubbelen. Een ontwikkeling die rampzalig zou zijn voor de miljoenen mensen die een groot deel van hun inkomen aan voedsel moeten uitgeven..!

Graanreserves in de wereld zijn op dit moment zo laag, door de extreme weersomstandigheden in de Verenigde Staten. Indien ook andere voedselexporterende landen volgend jaar tegenslagen krijgen, zou dat direct leiden tot een hongercrisis op wereldschaal. Aldus de VN. Door dit jaar mislukte oogsten in de VS, Oekraïne en andere landen zijn de graanreserves geslonken tot hun laagste niveau sinds 1974..!

En met name de VS, die dit jaar hittegolven en droogte voor hun kiezen kregen, hebben een historisch dieptepunt in hun graanreserves bereikt. Maïs bijvoorbeeld, ligt op 6,5% van wat de VS volgend jaar verwachten te consumeren.

Maar ook de voedselconsumptie in relatie tot de reserve, droeg bij tot de dalende voorraden; in 6 van de afgelopen 11 jaar was het verbruik groter dan de productie en zagen vele landen hun graanreserves slinken van gemiddeld 107 dagen zo’n 10 jaar geleden tot gemiddeld 74 dagen recentelijk.

Lester Brown (klik voor lead)

Voedselsysteem op instorten?
De voorzitter van het Amerikaanse onderzoekscentrum ‘Earth’ Lester Brown die één van ’s werelds belangrijkste milieu-experts is, waarschuwt dat het wereldwijde voedselsysteem elk moment kan instorten, wat voor nog eens honderden miljoenen mensen ondervoeding zou betekenen en tot rellen zou gaan leiden. Het klimaat is immers niet meer betrouwbaar en de vraag naar voedsel neemt zo snel toe dat een instorting onafwendbaar als we niet dringend ingrijpen..

“Voedseltekorten hebben in het verleden al beschavingen ondermijnd en het ziet er naar uit dat wij ook op dat pad zijn beland. Elk land tracht zich veilig te stellen en de wereld lijkt steeds meer van jaar tot jaar te leven” zo schrijft deze Lester Brown in een nieuw boek ‘Full planet empty plates’.

Volgens Brown kan met name de voedselbevoorrading instorten, met name door toedoen van grondspeculanten die de hand leggen op miljoenen vierkante kilometers goedkope landbouwgrond. Dit heeft gezorgd voor de verdubbeling van de internationale voedselprijzen in 10 jaar tijd en heeft mede bijgedragen aan de dramatische inkrimping van voedselreserves.

Lester Brown: “We treden een tijdperk binnen van stijgende voedselprijzen en toenemende honger. Voedselvoorraden raken uitgeput en grond wordt het meestgezochte goed. We schuiven op van een tijdperk van overvloed naar een tijdperk van schaarste. De geopolitiek van het voedsel overschaduwt snel die van de olie.

En deze situatie is niet tijdelijk. We snijden een nieuw hoofdstuk aan. We zullen op steeds meer plaatsen voedselrellen zien. Gewapende conflicten vormen niet langer de grootste bedreiging voor onze toekomst, maar wel de klimaatverandering, de bevolkingsgroei, watertekorten en de stijgende voedselprijzen”.

15 gedachten over “VN: ‘Wereldvoedselcrisis in 2013’

 1. wat een gezeur over het weer net of bedrijven als montano e.d. hier niet aan hebben meegewerkt.
  leg de schuld eens bij de werkelijke mededaders en niet alleen bij de natuur.
  hier wordt ik niet goed van bah.
  robth

 2. ja,rusland voert niets meer uit,eerst eigen bevolking.
  landbouw grond in nederland verdwijnt zienderogen of de boer vertrekt naar polen,zweden,noorwegen of canada.
  het lekkere boerenland wat we vroeger hadden is reeds verdwenen.

  het zijn wel helderzienden geloof ik,de oogsten kunnen volgend jaar wel weer verbeteren.
  in dit stuk hebben ook over klimaatverandering,als ik hen was zou ik daar eens mee ophouden om leugens te verspreiden.
  de bouwgronden worden naar de bliksem geholpen door biobrandstof te verbouwen,kijk in duitsland zover het oog reikt koolzaad,waar eens de boer zijn eten verbouwde etc.

 3. voedselprijzen worden opgestuwd door een aantal factoren : speculatie van landbouwproducten, onttrekking van landbouwgronden voor het verbouwen van gewassen voor biodiesel, grondspeculatie ,Idiote ideen als graankachels , doordraaien van voedsel , overconsumptie door rijke landen vervuiling , verarming van de biodiversiteit door bv bedrijven als monsanto, etc etc . Al deze factoren zijn keuzen die wij als collektief gemaakt hebben , en die we dus kunnen ombuigen naar een duurzame oplossing! Ook het omschakelen naar alternatieve voedingsbronnen lijkt een idee te zijn ( en ja dan heb ik het over het eten van insekten o.a )Minder eten is ook een idee ( ik las laatst op de chat een stuk over hoe groot de steaks in de vs wel zijn )meer rauwe groenten eten en kleiner verbouwen dichter bij de eindgebruikers . Als je ruimte hebt een eigen groente tuin aanleggen of samen met buren het plantsoen omschoffelen en daar groente gaan verbouwen voor de buurt( handen in de grond maakt het hoofd gezond)
  We moeten weer ons eten als onderdeel van het geheel beschouwen en niet als een product te koop in een supermarkt. Mensen weten vaak niet eens meer hoe iets er in oorspronkelijke vorm uitziet , wat er voor nodig is om iets te verbouwen . Dat je als je een frikandel eet er een dier is gedood om dat te maken! Kinderen denken dat koeien gewoon melk geven als ze daar oud genoeg voor zijn , er wordt ze nooit verteld dat de zoogperiode van de koe, voor het geboren kalf vreselijk wordt opgerekt door intensief te blijven melken!( en het kalf weg te halen )En nee karbonades zijn niet van oude varkens en groeien ook niet net als wol op de rug van zo’n dier , je eet (varkens)pubers op zijn oudst.
  Mensen zijn losgemaakt van hun eten het maakt geen deel meer uit van hun weten, en dat is mijns inziens de oorzaak van veel ellende en onbegrip voor de producenten ( alleen het woord al) van het eten dat wij nu nog nodig hebben .Het maakt het mogelijk om voedsel als product en dus als middel tot het vergaren van rijkdom te zien, een kwalijke zaak .

  1. Mee eens @Marcel, ook moeten we ons afvragen of we wel appels uit Chili willen, als ze ook in ons mooie Nederlandje groeien, nog beter, een appelboom in de tuin (of zoals bij mij in een grote pot op het terras). We importeren teveel en zijn daarom kwetsbaar. We offeren teveel landbouwgrond op aan industrie, aanleg van recreatieparken, nieuwbouwwijken, etc. We moeten er in Nederland voor zorgen dat we zelf in ons eerlijk voedsel kunnen voorzien.

  2. @ Marcel, helemaal met je eens. We hebben ook geen graan nodig door jaren van over consumptie zijn velen al intolerant geworden. Je kunt ook zonder vlees en zeker zonder zuivel ( doe ik al 30 jaar ) Voed je met noten, zaden, groenten ( uit de regio van biologische origine) fruit van hollandse bodem. Bonen, linzen , roomboter ( is enige uitzondering uit de zuivel hoek) en olie ( koolzaad, olijf, lijnzaad)
   Puur, Simpel en goedkoop. en vooral Lekker. Af en toe een eitje en je bent klaar.

 4. Een reuze schande is het feit dat voedergewassen nu gebruikt worden om bio-brandestof te fabriceren. Dit leidt tot inkrimping van het plaatselijk voedselpotentieel en mag gerust een verkapte vorm van genocide worden genoemd. Allemaal om de verwende westerse (of verwesterste) consument niets van zijn ‘comfort’ te laten missen.
  Bio-brandstoffen zouden enkel uit afval (gebruikte olie e.d.) mogen geproduceerd worden. Nu wordt in derde-wereld-landen enorme lappen vruchtbare grond van de plaatselijke bevolking gestolen om er gewassen voor bio-brandstof te verbouwen. En natuurlijk zijn de daders weerom grote westerse bedrijven.

  http://www.niburu.nl/buitenland/de-nederlandse-bedrijven-die-zich-schuldig-maken-aan-landjepik.html

  1. ANELLE; ik ben het hier volkomen mee eens en laten ze daar dan meteen het zgn mestoverschot bij doen om er autogas van te maken bvb dan kunnen onze velden gewoon voor onze doeleinden gebruikt blijven worden .! hoeven er ook geen bossen gekapt te worden .enz;enz

 5. de aarde warmt al +_ 16 jaar al niet meer op en toch blijven die eikels in den haagf ook dit volhouden omdat zij het steeds voorgekauwd krijgen geloven zij er ook nog steeds in .maar wil je echt van die?? onzin af dan moet je luisteren naar de natuur !en niet naar brussel of eikels zoals amerika en monsanto want die verkwanselen de wereld .en alleen de bevolking moet eidelijk eens goed op gaan reageren .dat zou beter zijn .

  1. @Karl: kun je aub een en ander uit de doeken doen Karl? Nu gooi je iets op en waarschijnlijk terecht, maar verder voeg je er niets aan toe en dan blijven we met vraagtekens zitten. Dus…… please en ga je gang. Groet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.