Advertentie

Youtube straks verboden in de VS?


x

Youtube, Facebook e.a. straks mogelijk verboden in VS

©  November 2011 / WantToKnow.nl/.be

x


De  Amerikaanse Internet Blacklist Wetgeving die bekend staat als de PROTECT IP Act of PIPA en de Stop Online Piraterij Act (SOPA) zijn een angstaanjagend vervolg op de COICA Internet censuur wetsvoorstellen van vorig jaar. Met COICA zou een rechter met een eenvoudig verzoek van justitie websites kunnen sluiten, zonder een veroordeling. Dat ging toen niet door. Maar er is verandering op komst..
Websites als Youtube kunnen mogelijk binnenkort toch worden platgelegd door de Amerikaanse regering. Niet alleen YouTube natuurlijk, maar alle social media, die een ‘gevaar vormen in de ogen van de powers that be’… Dit is nu een reëel gevaar geworden, als nieuwe wetsvoorstellen als SOPA en PIPA worden aangenomen.

De grote media en ‘hun’ senatoren in het Amerikaanse Congres zien SOPA als een nieuwe manier om online inbreuk op auteursrechten te voorkomen. En dat is dan de stok waarmee ze de hond gaan slaan, als je begrijpt wat we bedoelen. Want als je een hond wilt slaan, zo luidt het spreekwoord, vind je altijd wel een stok.. Maar de pleitbezorgers van vrije meningsuiting weten dat dit initiatief niets anders is dan een gevaarlijke wensenlijst die de veiligheid van het Internet zal aantasten, terwijl er weinig of niets wordt gedaan om innovatie te stimuleren.
x
Links- of rechtsom, we spreken feitelijk over censuur..!!

In de huidige formulering zou de wet de overheid en private partijen een niet eerder vertoonde macht geven om ISP’s en zoekmachines te dwingen om zoekopdrachten naar webadressen een andere kant uit te sturen, of helemaal te blokkeren. Partijen van buiten de VS zullen daarom gebruikers gaan omleiden naar andere internetservers, die op hun beurt weer toegang bieden tot het volledige Internet, waardoor ze dus weer bij de, niet-door-de-VS-gecensureerde versie kunnen komen, wat weer verder zal leiden tot ‘veiligheidsrisico’s’..

x
Maar het gaat nog erger worden, want volgens de bepalingen van SOPA  en PIPA mogen serviceproviders onder nieuwe druk komen staan om de activiteiten van hun gebruikers scherp in de gaten te houden. Sites  die zich volledig richten op ‘inbreukmakende activiteiten’ of sites die ‘onvoldoende actief zijn om deze activiteiten te voorkomen’ kunnen vervolgens worden plat gelegd. Zelfs moeten advertentie- en betalingsdiensten hun service aan deze sites direct opzeggen. Het is echter volkomen onduidelijk wat dan wel ‘voldoende actief’ zou zijn. Nogmaals het is feitelijk gewoon het zoeken naar de stok, waarmee de hond geslagen gaat worden; vanuit die gedachte is de daad al gepleegd.. Nu de uitvoering kennelijk nog..!?

Maar de voorstellen stuiten op grote weerstand, door alle lagen van de bevolking, zowel binnen als buiten de VS. Ook politici, waaronder veel leden van het Europees Parlement hebben al protest aangetekend.

28 gedachten over “Youtube straks verboden in de VS?

 1. Als ze dat doen is dat in strijd met de Rechten van de Mens Art 10 recht op informatievergaring. En dus strafbaar. Maar ja, zo blijkt maar weer dat ze overal maling aan hebben. Daarbij moeten we niet vergeten dat hier ook al het een en ander gebeurd. Bewaren van gegevens oa.

  1. De beste manier om deze flauwekul te voorkomen is ‘burgelijke ongehoorzaamheid’. Jezelf verenigen als het erop aan komt, laat het maar voorkomen bij de rechter. Heb zelf ook 2x voor de rechter gestaan, voor privaat/civielrechterlijke procedure kunt je gewoon je zegje doen.
   Als het dan gaat om common sense, lijkt het me niet dat een rechter je verplicht te stoppen. Maar dat is dan ook vaak niet de bedoeling; ‘men’ wil je gewoon oppakken omdat je ‘in overtreding bent’. Kijk eens naar de mensen die rauwe melk willen kopen in de VS en door gewapende politie (!!!) worden gemanipuleerd/geïmponeerd.
   Gewoon als vervolg op de agressie die de overheid op burgers in de VS uitvoert, om angst te zaaien, ontzag af te dwingen en vooral de baas te blijven spelen. Democratie aan mijn r**t..! HIER

  2. Tja guido maar als je met een rechter te maken krijgt die zelf corrupt is, hen je een probleem. Zo veegde hij bij mij Art 10 EVRM van tafel ivm een satelietschotel.
   De advocaat van de woningbouwvereniging loog en bedroog alles aan elkaar vast.
   Uiteindelijk kwam ik erachter hoe ze de rechter hadden omgekocht.

   Als er dit onder een brief staat ” Tot persistit ” moet je oppassen.
   Het heeft namelijk 2 betekenissen;

   1 wat het werkelijk betekend; volharding in de eis.

   2 wat het in de wandelgangen van de advocaat/rechter betekend; Zorg dat gedaagde zijn bewijslast faalt.

   Dit laatste hoorde ik van iemand aan de top van een kantongerecht.

   Dit laatste is op mij van toepassing geweest, want mijn bewijzen waren zo hard als diamant. Het enige wat hij kon doen is alles van tafel vegen en zeggen dat de bewijslast van beide kanten faalt. Dit smerige grapje heeft mij 3800 eurotjes gekost.

   De hele rechtspraak in nederland zit gewoon de boel uit te kleden. Ik heb het onderzocht en kan feitelijk deze rechter op 17 punten aanklagen.

   Dan nog iets Guido, staat er in ons geboorte akte dat je je moet houden aan de Nederland regels en wetten. Heb ik of jij of iemand een contract met de Nederlandse Overheid hierover. Nee he! Het is dus allemaal natte vinger werk en feitelijk hebben ze geen poot om op te staan. Heb je daar wel eens over nagedacht. Je bent geen eigendom van de Nederlandse Staat.

   Er is nergens in de wereld democratie, want feitelijk zijn het gewoon stille gecontroleerde kapitalistische dictaturen. Ook hier.

  3. @KOL.

   Man,man.Wat een leven heb jij.Dus niemand hoeft zich te houden aan de wetgeving en belastingplicht van het land waar hij/zij woont?
   Heb je trouwens ook vernomen,hoe die occupy in Amsterdam verliep?Hooguit 20 mensen,die te vies waren om aan te pakken en hun vertier zochten in het leegzuipen van flessen sterke drank.Wat een occupybeweging zeg.Waarom weiger je trouwens een bekeuring te betalen?Je kan gewoon een bezwaar indienen ,als je het er niet mee eens bent,maar als je zonder meer weigert,wordt je gegijzeld.Dat zijn wetten en regels.Leven en laten leven ,KOL en als je dat niet wilt,ga je toch lekker weg uit Nederland,het land ,dat je zo haat.Je zou bijv.naar Iran kunnen gaan,waarvan jij die president zo bewonderd.Vrijheid van menings uiting.Geen onderdrukking en een haat tegen alles wat Westers is.

  4. Contra
   Nu oordeel je weer over iets waar je niet van weet of begrijpt. Verdiep je eerst eens een keer in de materie van de Nederlandse Staat. Ik heb geen contract met de Nederlandse Staat.
   Ongeziene contracten en/of dwangmiddelen waar je niet af kan komen en het aanschrijven in hoofdletters is in strijd met de Rechten van de Mens en wordt in deze gezien als Slavernij.
   Wist u ome Kees dat naast je geboorte akte ook nog een geboortecertificaat wordt afgeven aan de Overheid. Daarmee gaan ze naar de DNB en krijgen 600.000 euro voor je. Die mag de burger dan terug betalen in de voor van inkomstenbelasting en (a)sociale premies. Vat u hem, de Overheid leent geld en ik mag het terug betalen. Nogmaals heb ik een contract met de Overheid. NEE, NEE en nog eens NEE. Daarnaast blijkt dus uit Internationaal onderzoek dat het vorderen van inkomstenbelasting illegaal is. De Elite he, die denken dat ze maar alles kunnen maken. Kortom je bent gewoon een slaaf die ter wereld is gekomen als Maritiem produkt maar dan niet aangeschreven kan worden daarom maakt de Overheid er een Natuurlijk Persoon van (de hoofdletters in aanschrijven in KEES CONTRA) wat weer stamt uit de romeinse tijd en geldt als slaafse onderdrukking en volledig waardeverlies van het natuurlijk persoon.
   Kortom de Overheid ziet zijn burgers niet als mens maar als een slaafs produkt. Weet u het nog “het BBP” het Bruto Binnenlands Produkt.

   Allereerst ben ik geen “Natuurlijk Produkt” maar een “Mens” en ten tweede ben ik “geen Eigendom van de Nederlandse Staat en dus ook geen Slaaf”

   Vat u het nog een beetje Ome Kees.

  5. @Kol.
   Nee,ik vat het niet.Als je dat allemaal niet wil,dan ga je toch weg?Anders wordt je net als die andere gozer ,een vrije mens.En iedereen weet,hoe het daarmee is afgelopen.Niks betalen ,maar wel gebruik maken van alles,wat de staat te bieden heeft .An me reet!

  6. Contra
   Daar gaat het niet om en het maakt niet uit waar je heen gaat het is overal het zelfde, mist je een eilandje koopt of in de Rimboe gaat zitten.
   Het gaat er om dat de soevereiniteit van iedere burger waar ook te wereld op het spel staat. Het systeem is namelijk zowat werelddekkend.
   Ik heb begrepen dat je in de VS woont en ik neem aan misschien wel in een grote stad.
   Begrijp goed Kees dat ik niet tegen je heb ik wil je alleen waarschuwen voor wat gaat komen. Neem nou maar van mij aan dat je niet de enigste bent die niet helemaal kan volgen wat er werkelijk gebeurd. Het onderscheiden van ware of niet ware berichtgeving is voor echt heel veel mensen niet meer te doen. Let wel Kees en ik hoop voor je dat je niet in een grote stad woont, maar ga daar weg. Als de boel klapt en dan bedoel ik het financiële systeem is er straks in de grote steden niets meer te eten en slaan jullie elkaar de hersens in. Ik woon in een kleine stad buiten Amsterdam op het platteland en ik weet waar ik te eten kan halen, maar ik heb een leuke voorraad en kan 5 maanden voort. En geloof me ik heb contact met de financiële wereld en die vraagt elke keer hoe ik aan die info kom. Tja dat ga ik ze nog even niet zeggen.

   Ik kan me dus heel goed voorstellen Kees, dat je het niet allemaal begrijpt en ik kan ook niet alles bewijzen omdat het er gewoon niet is op papier. Dat maakt het voor jou extra moeilijk om het aan te nemen.
   Ga voor jezelf alles eens op een rijtje zetten en denk eens na wat er de afgelopen 11 jaar waar is van alles wat er is gebeurd. Ik denk dat het je vies tegen gaat vallen.

   Inmiddels wordt het hier in Nederland zwaar gecensureerd en je leest er ook niets over. Bush en Blair zijn schuldig verklaard bij de rechtbank in Kuala Lumpur aan Het binnenvallen van Irak, Genocide van de Iraakse bevolking en het schenden van mensen rechten. Ik bedoel maar Kees.

   De wereld is zwaar verrot door een stelletjes machtswellustigen die gewoon geestelijk gestoorde criminelen zijn.

 2. Guido, heb je trouwens meegekregen dat de Occupy beweging in Den Haag de politie “gestapo” noemde. De burgervader aldaar werd daar een beetje boos over.
  En toch je kunt het ze wel en niet kwalijk nemen, is het wel zo.

  Ik heb zelf meegemaakt dat ze me kwamen gijzelen omdat ik weigerde en bekeuring te betalen. Ik heb ze gevraagd waar het gerechtelijk bevel is. Uiteindelijk logen ze van alls aan elkaar om je maar mee te krijgen naar bureau, alwaar ze je gewoon in de cel flikkeren. Maar een gerechtelijk bevel kon ook de officier van dienst niet tonen.

  Dus toch Gestapopraktijken iov OvJ bedrieger te Leeuwarden.
  Zelfs het CJIB draaide eromheen met leugentjes.
  Ivoren torentjes.

  1. KoL mijn motto is geworden na het bevechten van onrecht ; tegenover iedere 100 euro die ze me beboeten voor onzin zet ik 1000 euro aan zwartwerk , fuck em .
   Het is een strijd die je vrijwel niet kan winnen , win je hem dan heeft het je zoveel stress en tijd gekost dat je alsnog verloren hebt .

  2. Over stomme dingen als gemeentebelasting die ik een dag te laat had betaald , daarna een incassoburo aan de deur kreeg , het kastje en de muurverhaal . Ging ik naar de gemeentebalie met al mijn spullen , na een uur ben ik aan de beurt , vertel het hele verhaal met bankafschriften en dwangbevelen bij me , vraagt die kut “heppu een identiteitsbewijs bij u ” ? Ik zeg nee want die ligt in mijn auto die voor de apk is , maar is dit relevant ? Trol zegt , ja u moet zich kunnen legitimeren anders weten wij niet wie u bent . Ik zeg ik ben hier gvd in het gemeentehuis van mijn eigen gemeente , één druk op de knop en je weet wie ik ben ! Sorry meneer regels zijn regels en als u met de bewaker naar buiten gaat voorkomen we problemen .
   Oke , de rest vertel ik maar niet hier .
   Moraal van het verhaal ; hoe maak je van een vredelievend persoon een duivelse rebel ?

  3. Gewoon voor laten komen Cozmic..!! ECHT. Simpel je verhaal vertellen, je hoeft dat niet te doen met advocaat, je kosten blijven erg beperkt. Wat je voelt verdedigen..!! Het zal niet de eerste keer zijn dat de overheid op de vingers wordt getikt. En vraag als eerste aan die rechter of hij wel is, wie hij zegt te zijn… 🙄

  4. Kol en Guido , waar het mij om ging was dat sommige instanties stomweg met financiële sancties lopen te smijten . Hoe vaak krijg je post van buurtgenoten en dus ook omgekeerd . Zonder herrinneringnota of wat dan ook gooien ze een X bedrag op de nota en betalen moet je . Zodra een nota bij een incassoburo is gekomen gaat het helemaal hard en lijkt het onbegonnen werk je recht te halen . Als het al lukt heeft het zoveel energie en tijd gekost dat je uiteindelijk nog als verliezer uit de bus komt . In mijn geval hangt mijn hart al met draadjes aan elkaar , dus die stress kan ik helemaal niet hebben . Als je ziet hoeveel rechtvaardigheidsridders op argusoog met een spuit in hun nek afgevoerd worden dan zegt dit waarschijnlijk wel genoeg .

   KoL , ik ga zaterdag naar Keshe in Eindhoven , dus geen niburu voor mij .

  5. Maak je wat foto’s en een verslagje Cozmic..?!! Maken we er gewoon een artikeltje van! Nieuwsberichtje.

  6. @ cozmic

   Wel amusant wat je schrijft…en zo herkenbaar.
   Graag wil ik het volgende met je delen. Je hoeft het niet te lezen, hoor.
   Heb ook al vaker last van instanties het laatste nog 2 weken terug. Ziektekosten, heb blijkbaar te laat betaald. Betaal altijd rond dezelfde tijd …24ste tot eind van de maand. per internet (triodos). Oktober dus in oktober. Sinds jaren. Nu was het opeens niet meer goed. Ik kreeg een brief van een incassobureau. Het ging over een paar euros acceptgirokosten terwijl ik direct via internet betaal en als je het niet dokt moet je meer betalen. In ieder geval het klopte er niets van. Ik heb ook mijn knopje…ik kon dit niet snappen. Ik betaal in de maand voor de maand. Dat is toch oke. maar niet voor de VGZ. Ik ben basis verzekerd en maak er geen gebruik van omdat ik gelukkig gezond ben en omdat ik hier zelf voor zorg. Heb er opgebeld om te vragen waarom ik vooruit moet betalen en wat er gebeurt als ik nu overlijd (lach). Dan krijg ik het geld terug zei de juffrouw, maar ja u leeft nog…..??? Tegelijkertijd lees je dat de ziekenhuizen geen geld van de verzekeraars krijgen wat doen ze dan met al die ‘vooruitbetalingen’.

   En 2 jaar geleden was ik ook in de rechtbank i.v.m. gezag. 2 keer. En je krijgt in Nederland (en in veel andere landen maar daar woon ik nu niet) geen recht of gelijk. Ik heb niet om een rechtszaak gevraagd maar de familie van mijn ex heeft meer invloed dan een duitse die uit liefde 16 jaar geleden naar nederland verhuizde. Wat er precies gebeurd is weet ik niet, maar mevrouw OPSTELTEN jawel de vrouw van, ze leek net de koningin, is (jeugd)rechter in Den Bosch…..en die gaf na 12 jaar!! de helft van het gezag aan mijn ex nadat we al 5 jaar! uit elkaar waren. Ik was nooit getrouwd of wat dan ook. Alimentatie hoeft niet in Nederland ofwel mijn zoon bij mij leeft al 7,5 jaar. Ik was 10 jaar samen. En mijn zoon nu 14,5 krijgt van zijn vader niets.
   MAAR ik ben hierover niet boos. Alles went. Maar ik was wel ziek geworden in die tijd. Opeens had ik een tumor van 6 cm. Gelukkig was het naar dagen wachten goedaardig. Helaas ging na de operatie de wond ontsteken. Ik was 3 maanden met en open buik thuis. Ik ben wel een beetje een brokkenpiloot maar mijn hele leven ben ik alleen maar gegroeid. Ik kan altijd meeleven met anderen die het moeilijk hebben, ik ben geen trut die alleen met zichzelf bezig is. Ik heb geleerd ook in moeilijke situaties mijn mannetje te staan. Dat is wel heel mooi.

   Dus alles wat macht wil over mij of anderen kan de pot op!

 3. @KOL.
  Ik heb ook niets tegen jou,maar af en toe kom je heel erg irritant over met je zogenaamde kennis,die je niet openbaar kan maken ,omdat………Je weet alles,maar je zegt niets.

  En dan.Mijn moeder in nederland is 95 jaar,goed gezond (relatief dan)en goed verzord met een AOW en een klein pensioen.Maw.ze heeft niets te klagen en dat doet ze ook niet.
  Ze heeft 2 wereldoorlogen meegemaakt en de grote crisis van 1930.Dacht je nu echt ,dat het toen beter was dan nu?Natuurlijk is er van alles mis ,maar om te gaan doemdenken op alle fronten is niet aan mij besteed.Ik woon hier in de USA in het Midden westen in een kleine stad,krijg mijn AOW en pensioen netjes overgemaakt elke maand en krijg over een jaar of 2 zelfs hier een kleine Social Security uitkering,omdat ik hier ook 10 jaar heb gewerkt.Jullie beseffen niet half,hoe goed jullie het hebben in Nederland(ondanks die rot crisis)Iedereen gaat 2 keer per jaar op vacantie ,over een maand schieten ze 50 miljoen euro de lucht in,ze hebben allemaal tenminste 6weken vacantie per jaar ,een vacantie uitkering,reiskosten vergoeding,een optimaal wegen net,zwangerschapsverlof,enzovoort ,enzovoort.Moet je hier eens komen kijken dan.Begrijp me goed ,ik klaag niet over de omstandigheden hier ,maar het mag wel even vermeld worden,dat jullie een land leven met de grootste en beste sociale voorzieningen.
  Als ik lees op internet ,hoe bij jullie die Marokkanen zich gedragen,nou, daar word ik ziek van.Dat is hier ONMOGELIJK.Hier ga je achter de tralies en wel meteen en erg lang.Waar ik ook ziek van word ,is de zelfverrijking van al die zgn.bank meneren,managers in ziekenhuizen,voetballers,die 1 millioen euro/maand betaald krijgen en ga zo maar door.Dat is hier ook zo.De president hier en jullie minister president hebben niet eens meer dan 200.000 euro/jaar.
  Kortom,het is momenteel niet best in de wereld,maar dat gaat weer over,net als vroeger.
  Verder voel ik me prima en doe niet mee aan alle bangmakerij op deze en soortgelijke sites.Waarom ik hier af en toe wel eens verschijn?Dat is mijn goed recht en als ik het ergens niet mee eens ben,dan zeg ik dat.met als gevolg,dat iedereen hier over me heen valt.Kijk maar eens om je heen hier.Het is een vast groepje van een man of 20 en ze praten elkaar allemaal naar de mond.

  Kees

  1. Contra
   Kees ik kan echt merken dat je hier niet meer van dag tot dag leeft. Het is hier de afgelopen 10 jaar gigantisch bergafwaarts gegaan. Ik heb verdomme me hele leven gewerkt en dat wordt dan in een periode 4 weken compleet om de zeep geholpen door giftige medicijnen en moet nu rond zien te komen van een 70% uitkering omdat ik daardoor mijn baan heb verloren. Nee Kees ik begrijp je stellingen heel goed en daar heb ik ook begrip voor. Maar ik denk en zie de zaken nu eenmaal anders en tot nu toe heb ik alles bij het rechte eind gehad

   Dit keer is het anders en het gaat niet zoals vroeger vanzelf weer over.
   Je hoeft ook niet bang te zijn en dat is ook helemaal mijn intentie niet.
   Ik waarschuw alleen zodat men voorzorgsmaatregelen kan nemen.
   Wat dat betreft hebben jullie het een stuk makkelijker in de VS met zijn eigen olie.
   Hier is dat anders als de boel straks ploft. Geen olie, geen transport meer. Het is een hard gelach maar keiharde realiteit. Alles loopt hier op dit moment keihard achteruit en heeft de Overheid weer een zoethoudertje voorgesteld 13 euro bruto erbij, terwijl er aan de andere kant 30 euro netto meer uitgaat.
   We worden hier in de EU compleet uitgekleed op dit moment.
   Ik kan er verder niet wakker van liggen, ik verzin wel een uitweg.

 4. @ king of light
  (gezien Uw kijk op de situatie is de nick misschien iets te fleurig)
  Ik heb hier nog 11(!) hanen lopen en ben zelf vegetarisch. Mocht de pleuris uitbreken zijn ze voor U hoor.

  1. Jemig Cozmic, toen ik van de zomer ietwat onverwacht een lading hanen op mijn pad kreeg heb ik dit liedje geregeld lopen zingen!

  2. Misschien dat het een voorbode was voor nog meer tussen wal en schip hangende hanen, Imke en de 12 harige Apostelen, ik zie het zo voor me…

  3. Imke
   Houdt ze maar lekker zelf, in geval van nood? Heeft u zelf nog wat of uw familieleden.

  4. Nou ja, knabbelen ok, maar eetbaar? Dan moet ik die 12 langharige apostelen toch instrueren rustig aan te doen.

  5. I Am geen kleintje, Imke, knabbelen doe je aan een oorlelletje van een lelie blanke lellebel met een oorlam voor de sfeer, je bent om op te vreten is de uitdrukking, al draagt ze de hele dag een hardcore diamanten steen houweel ze is en blijft een juweel..

   Wie van de 12 mag zich vandaag getroosten in haar speciale warme aandacht vandaag? WE gaan een kaartje trekken met een nummer, dat je weet wie wanneer aan de beurt is voor een bakkie met extra lekkere graantjes, heel praktisch, niets raars aan, behalve als er een Equivalent prijskaartje aan hangt dan vertrouw ik het niet dat is kil en het stokt subiet en prompt moet ik vroeg met de kippen op het stokkie, oooooh het loopt nog voor geen diameter, literatuur maken is niet meer dan een alinea per dag als je het mij vraagt, misschien dat Marieke uut Twenthe van de ZwartWitVoet IndieHaaanen daar heul haahanders over denkt en doet, ik vind ut nu al knap.

   Jewel – Foolish Games
   http://www.youtube.com/watch?v=UNoouLa7uxA

   Quote:

   ” The Oorlam people also known as “Orlaam”, “Orlam”, “Orlams”, or “Orlamse Hottentots” are a subtribe of the Nama people, assimilated after their migration from the Cape Colony today, part of South Africa to Namaqualand and Damaraland now in Namibia. Oorlam clans originally were formed by mixed-race descendants of indigenous Khoikhoi and slaves from Madagascar, India, and Indonesia. ”

   http://en.wikipedia.org/wiki/Oorlam_people

   Quote:

   ” Een oorlam is een borrel als deze op een schip wordt gedronken. Eertijds werd een deel van het traktement aan de matrozen in drank uitgekeerd. Dit gebeurde al tijdens de reis, terwijl het eigenlijke loon pas na voltooiing van de reis werd betaald. De oorlam bestond meestal uit jenever, dat voor een groot deel (zeker de helft) was verdund met water. De borrel was dus aan de ene kant een methode om het uiteindelijke uit te betalen loon te drukken, van de andere kant was het een methode om het water door middel van de alcohol te zuiveren. Dat de matrozen zich door het drinken gedeisd hielden, was een bijkomend voordeel. ”

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.