Advertentie

De rol van de CIA in Oekraïne-oorlog..!!


 

Lijvig rapport over

De rol van de CIA in de Oekraïne-oorlog

2024 © Carine Knapen (overgenomen van X) | deze versie WantToKnow.nl/be

x
Onderzoeksjournalisten. Ze bestaan nog. Helaas vrijwel niet meer in onze contreien maar wel nog in het buitenland, waaronder in de US. En hoe? Zo dropte de New York Times (HIER) zondag 25 februari een bom, toen zij een lijvig rapport (HIER) publiceerde, waaruit blijkt dat de ‘CIA 10 jaar geleden in Oekraïne ‘12 geheime spionagebases’ bouwde en het afgelopen decennium een schaduwoorlog tegen Rusland heeft gevoerd. NYT-journalisten Adam Entous en Michael Schwirtz hebben voor dit verhaal meer dan 200 interviews afgenomen in Oekraïne, verschillende andere Europese landen en de Verenigde Staten.

En met een van de essenties van het verhaal, dat deze 12 geheime CIA-spionagebases, vandaag nog steeds operationeel (HIER) zijn. Wij besteedden aan deze NYT-publicatie HIER op de site, als eerder aandacht, maar onderstaande info is een waardevolle en vooral ONTHULLENDE aanvulling!

Blijkens het rapport heeft de Amerikaanse inlichtingendienst niet alleen een rol gespeeld in de besluitvorming in Oekraïne tijdens oorlogstijd, maar ook hightech commando- en controle-spionagecentra opgericht en gefinancierd, en dit al lang voor de Russische invasie van 24 februari 2022. Een van de grootste onthullingen is dat het programma tien jaar geleden is opgezet en zich uitstrekt over drie verschillende Amerikaanse presidenten.

De NYT zegt dat het CIA-programma om de Oekraïense inlichtingendiensten te moderniseren de voormalige Sovjetstaat en zijn capaciteiten heeft ‘getransformeerd’ tot ‘de belangrijkste inlichtingenpartners van Washington tegen het Kremlin vandaag de dag’. Dit houdt onder andere in dat de CIA in het geheim Oekraïense inlichtingenofficieren heeft getraind en uitgerust, net na de Maidan-coup van 2014, en een netwerk van 12 geheime bases langs de Russische grens heeft gebouwd.

Deze inlichtingenbases, van waaruit de communicatie van Russische commandanten kan worden opgevangen en Russische spionagesatellieten kunnen worden gevolgd, worden gebruikt om grensoverschrijdende drone- en raketaanvallen op Russisch grondgebied te lanceren en te volgen. De CIA is grotendeels verantwoordelijk voor de effectiviteit van de recente reeks aanvallen, waaronder directe aanvallen met drones op belangrijke Russische olieraffinaderijen en energie-infrastructuur.

“Zonder hen [de CIA en de elitecommando’s die ze getraind heeft] zouden we geen enkele manier hebben gehad om de Russen te weerstaan, of om ze te verslaan,” aldus Ivan Bakanov, voormalig hoofd van de SBU, de binnenlandse inlichtingendienst van Oekraïne. Een belangrijke bron van de onthullingen van de NYT – onthullingen die geen verrassing zullen zijn voor degenen die nooit zo gemakkelijk het mainstream ‘officiële’ verhaal van de gebeurtenissen slikken – wordt geïdentificeerd als een hoge rang commandant van de inlichtingendienst genaamd generaal Serhii Dvoretsky.

Hoewel het lange rapport van de NYT vol staat met nieuwe onthullingen (HIER) en de bevestiging van hoe diep de CIA altijd al betrokken is geweest bij Oekraïne, volgen hieronder zeven van de grootste onthullingen in het verhaal…

Beschrijving van geheime spionagebunker
Het rapport bevat een verrassend gedetailleerde beschrijving van een van de ‘geheime’ ondergrondse commandocentra die de CIA vlakbij de Russische grens heeft opgezet… locatie niet bekend gemaakt. Niet ver daarvandaan daalt een discrete gang af naar een ondergrondse bunker waar teams van Oekraïense soldaten Russische spionagesatellieten volgen en gesprekken tussen Russische commandanten afluisteren.

Op één scherm volgde een rode lijn de route van een explosieve drone die door de Russische luchtafweer van een punt in Centraal-Oekraïne naar een doel in de Russische stad Rostov reed. De ondergrondse bunker, gebouwd ter vervanging van het verwoeste commandocentrum in de maanden na de Russische invasie, is een geheim zenuwcentrum van het Oekraïense leger. Er is nog een geheim: de basis wordt bijna volledig gefinancierd en gedeeltelijk uitgerust door de CIA.

Een verscholen Oekraïens munitiedepot wordt opgeblazen.

Elite commando eenheid
Binnen twee jaar na de door het Westen gesteunde staatsgreep van 2014 in Oekraïne had de CIA een trainingsprogramma opgezet voor Oekraïense elite-operatisten: Rond 2016 begon de CIA met het trainen van een Oekraïense elite commando-eenheid – bekend als Eenheid 2245 – die Russische drones en communicatieapparatuur buitmaakte, zodat CIA-technici deze konden reverse-engineeren en de encryptiesystemen van Moskou konden kraken.

Een officier in de eenheid was Kyrylo Budanov, nu de generaal die de militaire inlichtingendienst van Oekraïne leidt). En de CIA hielp ook bij het opleiden van een nieuwe generatie Oekraïense spionnen die binnen Rusland opereerden, in heel Europa en op Cuba en andere plaatsen waar de Russen sterk aanwezig waren.

Oekraïne verandert in een ‘centrum voor het verzamelen van inlichtingen’..!
Het inlichtingennetwerk van de VS in Oekraïne (dat ook gelijkstaat aan het inlichtingennetwerk van de NAVO) is in werkelijkheid uitgebreider dan vrijwel alle eerdere speculaties in de media voor mogelijk hielden. Oekraïne is lange tijd een enorm ‘inlichtingencentrum’ geweest voor Washington en haar partners.

(klik voor artikel hier op de site)

Zo beschreven huidige en voormalige functionarissen in Oekraïne, in meer dan 200 interviews, het partnerschap van de Verenigde Staten en Europa, dat bijna ten onder ging aan wederzijds wantrouwen. Voordat het zich gestaag uitbreidde en Oekraïne veranderde in een centrum voor het verzamelen van inlichtingen dat meer Russische communicatie onderschepte dan het CIA-station in Kiev, Oekraïne, aanvankelijk aankon.

Veel van de functionarissen spraken op voorwaarde van anonimiteit om inlichtingen en gevoelige diplomatieke zaken te bespreken. Deze inlichtingennetwerken zijn nu belangrijker dan ooit, omdat Rusland offensief is en Oekraïne afhankelijker is van sabotage en lange-afstandsraketaanvallen waarvoor spionnen ver achter de vijandelijke linies nodig zijn. En ze lopen steeds meer gevaar:

Als de Republikeinen in het Congres een einde maken aan de militaire financiering van Kiev, moet de CIA misschien inkrimpen.

NYT erkent dat Poetin gelijk had/heeft..!

Poetin geeft Westerse inlichtingendiensten al lang de schuld van het manipuleren van Kiev en het zaaien van anti-Russische sentimenten in Oekraïne. Poetin heeft de VS-NAVO ook herhaaldelijk de schuld gegeven van de uitbreiding van hun militaire en inlichtingen-infrastructuur in Oekraïne. Dit was niet alleen al tien jaar aan de gang, zoals nu wordt toegegeven, maar werd door het Kremlin gepresenteerd als een belangrijke oorzaak van de Russische invasie van 24 februari 2022. Poetin en zijn functionarissen waren aan de vooravond van de invasie onvermurwbaar dat de NAVO Oekraïne aan het militariseren was; The NewYorkTimes geeft nu toe dat dit juist was.

KLIK voor het artikel met deze uiterst krachtige film van Oliver Stone.

De staatsgreep van 2014… en de Krim –> JE BENT MISLEID!!
Het rapport verwijst indirect naar deze zeer kritieke periode die Oekraïne en Rusland op hun tragische ramkoers zette. Daarbij escaleerde het geweld en landde een ongemarkeerd Amerikaans regeringsvliegtuig op een vliegveld in Kiev met John Brennan aan boord, toen de directeur van de CIA. Hij vertelde Nalyvaichenko dat de CIA geïnteresseerd was in het ontwikkelen van een relatie, maar alleen in een tempo waar het agentschap zich goed bij voelde, volgens Amerikaanse en Oekraïense functionarissen.

Voor de CIA was de onbekende vraag hoe lang Nalyvaichenko en de pro-westerse regering nog zouden blijven. De CIA had zich al eerder gebrand in Oekraïne. Het resultaat was een delicate evenwichtsoefening. De CIA moest de Oekraïense inlichtingendiensten versterken zonder de Russen te provoceren. De rode lijnen waren nooit precies duidelijk, wat voor een aanhoudende spanning in de samenwerking zorgde.

‘Operatie Goudvis’
Dankzij het geld en de geavanceerde technologie van de CIA konden de Oekraïners afluisteroperaties opzetten die veel verder gingen dan waartoe ze anders in staat zouden zijn. Ondertussen werden in Europese steden elite-commandoteams getraind door de CIA als onderdeel van een programma dat ‘Operatie Goudvis’ heette.

De verslaggeving van de NYT bevat details over hoe de Oekraïners nu in staat zijn om Russische militaire netwerken te hacken. “Dit is het ding dat inbreekt in satellieten en geheime gesprekken decodeert,” vertelde Dvoretsky aan een journalist van Times tijdens een rondleiding, en voegde eraan toe dat ze ook inbraken in spionagesatellieten van China en Wit-Rusland. De CIA begon in 2016, na de beslissende bijeenkomst in Scattergood, apparatuur te sturen, zei Dvoretsky, en leverde versleutelde radio’s en apparaten voor het onderscheppen van geheime vijandelijke communicatie.

Zo vreemd was de toenadering niet, die Donald Trump richting Poetin maakte. Meer dan elke andere strateeg, zag Trump het gevaar van het ’treiteren’ van de Russen.

“Om Trump heen tippelen”..
Een van de interessantste en merkwaardigste momenten van het NYT-rapport is een beschrijving van de omvang van het CIA-programma onder de Trump-regering. Het rapport suggereert dat de ware omvang zelfs voor Trump verborgen werd gehouden. De Russische haviken in zijn regering deden stilletjes het ‘vuile werk’. De verkiezing van Trump in november 2016 zette de Oekraïners en hun CIA-partners op scherp. Daarbij prees Trump Poetin en wees de rol van Rusland in de verkiezingsinmenging af.

Trump was achterdochtig tegenover Oekraïne en probeerde later de president, Volodymyr Zelenskyy, onder druk te zetten om zijn Democratische rivaal Biden te onderzoeken, wat resulteerde in de eerste impeachment van Trump. Het NYT-rapport benadrukt vervolgens:

“Maar wat Trump ook zei en deed, zijn administratie ging vaak de andere kant op. Dit komt omdat Trump Rusland-haviken op sleutelposities had gezet, waaronder Mike Pompeo als CIA-directeur en John Bolton als nationale veiligheidsadviseur. Zij bezochten Kiev om hun volledige steun te onderstrepen voor het geheime partnerschap, dat zich uitbreidde met meer gespecialiseerde trainingsprogramma’s en de bouw van extra geheime bases.”

Iedereen zit te wachten op een reactie van Poetin en het Kremlin op het rapport van de NYT. Hoewel inmiddels bijna een week verstreken is, heeft het Kremlin (nog) niet gereageerd. Waarom is er nog steeds geen reactie? Omdat zij dit al lang weten natuurlijk en Poetin, als strateeg, geen nood heeft om hardop te zeggen “I told you so.” We mogen ons gelukkig prijzen dat Poetin zijn koelbloedigheden niet verliest bij alle vuile streken van het Westen. Er is al heel lang veel meer aan de hand dat het daglicht niet kan verdragen.

* * *

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.