Advertentie

Professor Zuboff over de FB-/Google-dataroof..!


Zoals de vele, vele artikelen hier op de site je al jaren waarschuwen voor de uiterst geraffineerde wijze waarop grote megalomane concerns zoals Google en Facebook jouw privé-data verzamelen, op een wijze die je begrip volledig te boven gaat, zo waarschuwt prof. dr. Shoshana Zuboff voor een wurggreep van deze concerns op de privacy van wereldburgers.

Hoogleraar Shoshana Zuboff luidt de noodklok over hoe de grootste techbedrijven met onze data omgaan. Wie is deze vrouw, en wat is haar belangrijkste boodschap? Shoshana Zuboff (67) was in 1981 een van de eerste vaste vrouwelijke professoren aan de Harvard Business School in Boston, een van de beste en meest prestigieuze faculteiten ter wereld. Al sinds het begin van haar loopbaan onderzoekt Zuboff de dikwijls gespannen verhouding tussen machine en mens en maatschappij.

Zo schreef ze eind jaren tachtig al het standaardwerk The Age of the Smart Machine: The Future of Work and Power waarin ze de stand van de digitale technologie ontleedt en beschrijft wat de gevolgen van computers zijn op werk. Inmiddels is zij emeritus (gepensioneerd) hoogleraar en juist nu verschijnt haar magnum opus, The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power. In dit meesteerwerk legt Zuboff de verborgen mechanismen van onze digitale economie bloot.

We leven in een ontspoord marktsysteem, zegt ze, waarin techbedrijven alles weten over ons omdat ze ons constant bespieden en tracken met hun talloze apps. Hun macht over ons is grenzeloos en dat is een bedreiging voor onze democratie en (individuele) vrijheid. Zuboff onderstreept hoe het ondoorzichtige model van surveillancekapitalisme ongezien meer data van je steelt dan je denkt. Niet alleen online: ook data over je alledaagse leven in de echte wereld worden tegenwoordig verzameld, doorverkocht en gebruikt. 

x

x

Professor Zuboff over de FB-/Google-dataroof..!

2019 © VPRO-Tegenlicht – deze versie WantToKnow.nl/be

x

Vanuit de prachtige en uiterst erudiete Tegelicht-presentaties, was het de beurt aan Harvard-hoogleraar Shoshana Zuboff om de noodklok te luiden. Mede gebaseerd op haar monumentale boek over hoe de grootste techbedrijven met onze data omgaan, ‘The Age of Surveillance Capitalism’. Hoe krijgen we de zeggenschap terug over onze data? Ze vertelt het in de Tegenlicht-uitzending ‘De grote dataroof’. We raden je aan om deze 3 kwartier die de uitzending duurt, te spenderen aan het bekijken ervan..! Werkelijk meesterlijke uitzending, die we hieronder embedden.

Professor Shoshana Zuboff schreef het monumentale boek over de nieuwe economische orde: ‘The Age of Surveillance Capitalism’. In deze uitzending van VPRO Tegenlicht trekt Zuboff de sluiers weg van Google en Facebook, en onthult ze een genadeloze gedaante van het kapitalisme waarin niet natuurlijke hulpbronnen, maar de burger zélf als grondstof fungeert. Hoe kunnen burgers de zeggenschap over hun data terugkrijgen?

Het jaar is 2000 en de dot.com-crisis heeft diepe wonden geslagen. Zal de dan nog startup Google het knappen van de internetbubbel overleven? Oprichters Larry Page en Sergey Brin zitten met de handen in het haar. En dan, bij toeval, ontdekt Google dat de ‘restdata’ die mensen achterlaten bij hun zoekopdrachten op het internet zeer waardevol en verhandelbaar zijn. Want deze restdata kunnen namelijk worden gebruikt om het gedrag van de internetgebruiker te voorspellen.

Op deze wijze kunnen internet-advertenties heel doelgericht en effectief worden ingezet. Een compleet nieuw businessmodel ziet het levenslicht: ‘surveillance capitalism.’Andere technologiebedrijven als Facebook en Amazon nemen het ‘surveillance capitalism’-model al snel over. Zoveel mogelijk data registreren is het devies.Niet de data die je opgeeft wanneer je een bestelling doet bij een webwinkel, of de inlogdata van je Facebookpagina, maar juist de ‘ruis’ daaromheen. Alle data die je onbewust prijsgeeft: je likes, surfgedrag, contacten, tijd die je op een webpagina doorbrengt, en meer.

Al die informatie wordt systematisch verzameld en.. vervolgens weer gebruikt om jouw gedrag te voorspellen, en.. jou te sturen! Via zoekopdrachten, sociale media, cookies en de locatievoorziening op je apparaat weten de techreuzen precies waar je uithangt, wat je doet en wat je bezighoudt – op elk moment van de dag.Deze data zijn miljarden waard en vormen de grondstof van een nieuwe economie. Terwijl de winsten stijgen, trekken de techgiganten van Silicon Valley steeds meer macht naar zich toe. Intussen wordt de democratie uitgehold en de ongelijkheid in de wereld verder vergroot, aldus Zuboff.

Hoe kon het zover komen? Wat zijn de alternatieven?
Met Zuboff verkennen we hoe dit parasitaire economische model ons dagelijkse leven steeds verder infiltreert. Van surfgedrag tot Internet-of-Things-toepassingen als zelfrijdende auto’s en slimme thermostaten. Kunnen samenleving en politiek nog een vuist maken tegen deze grote dataroof? Volgens Zuboff is het hoog tijd dat de burger zich ontdoet van het juk van ‘surveillance capitalism’.

BigTech voorspelt inmiddels met het grootste gemak wie je bent, hoe je je voelt, wat je stemt, je seksuele geaardheid en alle andere dingen die we nooit en te nimmer zullen prijsgeven. Het is een uiterst krachtige waarschuwing van een vrouw die intensief deze materie bestudeert heeft.  Maar ondanks al deze alarmbellen is Zuboff optimistisch gestemd over hoe we loskomen uit de data-houdgreep: ‘Surveillancekapitalisme is nog maar twintig jaar oud, democratie is er al een paar eeuwen,’ zegt ze met een glimlach. ‘Ik zet mijn geld op democratie’

x

* * *

[bol_product_links block_id=”bol_5dbb227ac62bd_selected-products” products=”9200000096627808,9200000030060074,1001004006871073,1001004006421337,1001004010211198,1001004010970302,9200000031417236,9200000049801080,9200000101929685,1001004007524148,9200000002274949,1001004011270006,9200000030797527″ name=”shoshanna” sub_id=”” link_color=”0041C4″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”D6D6D6″ border_color=”D2572A” width=”728″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 gedachten over “Professor Zuboff over de FB-/Google-dataroof..!

 1. Wel heel jammer dat de embedded Tegenlicht video is voorzien van DRM.
  Om dit af te kunnen spelen heb je Google widevine nodig, wat helaas weer bijdraagt aan de hoeveelheid data die Google over jou verzamelt.

 2. Wat Prof. Zuboff beschrijft, werd m.i. reeds beschreven door George Orwell in zijn boek “1984”. Ondertussen is dit controlesysteem verder geperfectioneerd met behulp van de nieuwste ICT toepassingen, in China via het “Social credit score system” reeds in volle uitvoering. Alles wordt uit de kast gehaald om iedereen en alles te controleren, en de alzo ingewonnen gegevens op te slaan in databanken. In de DDR had de Stasi toen ongeveer 200.000 “medewerkers” om 17 miljoen inwoners te bespioneren. Met de moderne ICT middelen, volstaan bij manier van spreken een handvol… en controleren de Chinezen 1.4 miljard inwoners. Ik vind wel dat Prof. Zuboff nogal optimistisch is wat betreft het zegevieren van de democratie.. Ik zie momenteel geen democratie maar een NWO dictatuur, crimineel en rot corrupt tot op bot. Facebook & Google e.a. zijn imo maar de zichtbare handelangers van deze NWO dictatuur. Achter de schermen zijn er immers tal van andere schimmige “bedrijven” (sic) actief. Ik denk hier o.a.aan Crowdstrike :
  https://brassballs.blog/home/cia-and-fbi-and-hillary-clinton-use-crowdstrike-software-to-tap-and-collect-and-sell-surveillance-information
  Ik verwijs naar de gedetailleerde analyse in de voormelde link. Nog een bron :
  http://www.abovetopsecret.com/forum/thread1246978/pg1
  met citaat :
  “Crowdstrike is a “cybersecurity technology company” that provides “endpoint security, threat intelligence, and cyberattack response services.” Let’s cut right through the BS here – Crowdstrike is an organization that has been granted with legal authority to mine data centers at the whim of whatever “entity” is willing to pay them for whatever information they may or may not have access to.”=(einde citaat).
  Momenteel hebben we dan ook geen zicht op wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt. En dit maakt het dan ook zo gevaarlijk.

 3. Ik vind het jammer als dit soort stukjes hier gepubliceerd worden je wel alle sociaal media knoppen vind op deze website. Gebruik DuckDuckGo en vergeet al die sociaal media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.