Advertentie

Even geen ‘bulldoders’ meer voor Israël..


Het besluit van het Israëlisch Gerechtshof, dat ‘Caterpillar’, geen bulldozers meer mag leveren aan het Israëlische leger is een bericht met een heftige achtergrond. Ongetwijfeld gaat nu een vette bonus aan de neuzen voorbij van de directie van Caterpillar, dat kán niet anders. Toch? Want zij wilden wél leveren.. Maar het gaat hier namelijk om een leveringsverbod, opgelegd door het Israëlische Gerechtshof.

Greta Duisenberg hoera? Nee hoor! Hup Palestijnen? Nee, dat ook niet.  ‘Hup voor de mensenrechten’ dan? Nou, dat is in ieder geval een mooi begin!Maar dat maakt Rachel Corrie niet levend meer.. Kende je het bericht..? Of was het weer ondergesneeuwd geraakt onder het marrokaan-pikt-tasje-van-oudje-nieuws?

De ultieme vraag is eigenlijk, wanneer er nou eens een land opstaat, dat gewoon met de vuist-op-tafel-slaand, de kreet slaakt: “HET IS GENOEG”..!En dat we niet dit soort berichten moeten blijven plaatsen in het kader van overheersing, machtsmisbruik en misselijk-makende menselijke onderdrukking.

Op basis van een aangespannen rechtzaak, waarbij je alle details hieronder leest, geen nieuwe bulldoders, eh bulldozers voor Israël….
In discussies over het Israëlisch-Palestijnse conflict, vraag ik altijd of de Palestijnen ook F-16 vliegtuigen hebben… Of tanks misschien, jeweetwel van die ultra-moderne M1-Abram-tanks, geleverd door de VS. Hét land dat in staat is US$ 2500,- PER BURGER per jaar af te troggelen om aan defensie te besteden.

* * *

x

Caterpillar Houdt Levering Tegen

Vertaling © Jan Smith voor Wanttoknow.nl/be

x

Er is opmerkelijk nieuws. Israëlische persberichten melden dat Caterpillar de levering van tientallen D9-bulldozers – ter waarde van US$ 50.000.000, bestemd voor het Israëlische leger, tegenhoudt(1).

Het gaat hier om bewapende bulldozers die worden ingezet voor het illegaal vernietigen van huizen en boomgaarden van Palestijnse familie. Ze zijn van hetzelfde type als die welke zeven jaar geleden de 23-jarige Amerikaanse vredesactiviste Rachel Corrie doodde, toen zijn probeerde het huis van de familie Nasrallah in de Gazastrook te beschermen.

Het verschrikkelijke is gebeurd.. Rachel Corrie is overreden door een bulldozer. Terwijl ze het lot van een Palestijnse familie trachtte te beschermen.

Dat is de reden waarom het nu volgende deel van het verhaal zelfs nog meer verbazingwekkend is. De nieuwsbladen zeggen dat de leveranties nu zijn opgeschort vanwege de ouders van Rachel, Cindy en Craig Corrie, die bij een rechtbank in Tel Aviv een rechtszaak aanhangig hebben gemaakt tegen de Israëlische regering(2).

De bulldozers mogen daarom, zolang het proces duurt, niet worden geleverd. Wij zien dit als een instemming van het bedrijf dat deze machines worden ingezet bij het schenden van mensenrechten en het overtreden van de wet.

Het verhaal over de Corries is jammer genoeg slechts een van de vele duizenden verhalen over verlies en pijn.

We hebben ruim zeven jaar lang aan Caterpillar gevraagd om uitstel van de verkoop van die bulldozers. Dit is dan ook een grote overwinning, hoewel we de druk zeker niet moeten laten verslappen.

Caterpillar en de Amerikaanse regering hebben de berichten geen van beide bevestigd of tegengesproken. Nieuwsberichten karakteriseren de maatregel van het bedrijf slechts als een tijdelijke beslissing. We vragen iedereen er bij de Amerikaanse regering op aan te dringen dit nieuwe beleid door te zetten, teken alsjeblieft deze Amerikaanse petitie waarin President Obama wordt gevraagd een eind te maken aan de Israëlische bezetting en dit nieuwe beleid een permanent karakter te geven.

We moeten zowel de regering als de bedrijven die voordeel hebben bij de bezetting, verantwoordelijk houden. TIAA-CREF, een van de grootste financiële diensten in de Verenigde Staten, investeert ongelofelijk veel geld in Caterpillar (meer dan 250 miljoen dollar volgens hun laatste financiële verslagen). Vraag TIAA-CREF en ook andere bedrijven die winst maken door de Israëlische bezetting, zich terug te trekken uit Caterpillar. Als TIAA-CREF dat doet, zal dat achtereenvolgens overal gevolgen hebben.

De Joodse Stem voor de Vrede heeft sinds 2003, samen met een groeiende coalitie van gelijkdenkende partners, een archief aangelegd van jaarlijkse aandeelhoudersresoluties teneinde daarmee Caterpillar onder druk te zetten. We hebben protestacties georganiseerd. We hebben een Caterpillar dealerschap overgenomen. We hebben bijgedragen aan het terugtrekken van Presbyteriaanse en Methodisten investeringen uit het bedrijf en met jullie hulp vragen wij nu ook aan TIAA-CREF om zich als investeerder uit Caterpillar terug te trekken.

Caterpillar heeft nooit haar mening veranderd…. tot nu toe dan.

Aan het onverantwoordelijke gedrag van het bedrijf hangt een flink prijskaartje. In de afgelopen tien jaar werden 11.795 huizen met de grond gelijk gemaakt(3). Deze aantallen, hoe gruwelijk ze ook zijn, kunnen geen recht doen aan de pijn en het lijden van zovele families, aan hun ten gronde gerichte levensonderhoud en aan hun uiteengespatte dromen.

De foto is niet afkomstig van een scène uit een door een aardbeving getroffen gebied. Hij geeft de menselijke vernietiging en hulpeloosheid weer die door bulldozers van Caterpillar, bemand door Israëlische soldaten, werd aangericht.  Laten we ervoor zorgen dat dit de allerlaatste foto van dit soort is, die we ooit nog te zien krijgen.

Hartelijk dank en shabbat shalom,

Sydney Levy
Joodse Stem voor de Vrede

  1. Rapport: Caterpillar vertraagt de levering van D9 bulldozers aan Israëlische strijdkrachten. Jerusalem Post, 25 oktober 2010, en het Israëlisch tv-station Channel 2 TV, 25 oktober 2010 (avonduitzending in het Hebreeuws).
  2. Voor updates over het proces, bezoek de Rachel Corrie Stichting voor Vrede en Gerechtigheid.
  3. De statistieke zijn afkomstig van Het Israëlisch Comité tegen de vernietiging van huizen tot en met 28 juli 2010, een dag nadat het Bedoeïendorp Al-Araqib in het noorden van de Negev-woestijn met de grond gelijk werd gemaakt. Het dorp werd vijf keer achtereen herbouwd en vernietigd (zie Open Brief aan JNF: Gelijke Rechten, Duurzame Ontwikeling van de Negev, geen Verdrijving van de Bedoeïenen! en Dorp Al-Araqib voor de zesde achtereenvolgende keer vernietigd.)

* * *

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.