Advertentie

‘EXXON VALDEZ’ revisited..?


Het is 24 Maart 1989, de dag breekt aan in de Golf van Alaska, waarop alles, maar dan ook álles zal veranderen voor de inwoners van de kleine vissersdorpjes aan de natuurlijke baai, de ‘Prince William Sound’.

Voordat de (beschonken) kapitein van de ‘EXXON VALDEZ’ zich in zijn hut terugtrok, gaf hij derde stuurman instructies om het schip terug te sturen naar de zuidelijke vaarroute wanneer ze Busby eiland gepasseerd waren. Ondanks dat deze stuurman deze instructies aan de roerganger doorgaf, draaide het schip niet snel genoeg en botste het op Bligh Reef. De schade die toen werd aangericht aan het milieu was niet te overzien.

De mega-mammoettanker ‘EXXON VALDEZ’ wordt weggesleept.

Tussen de 41.000.000 en 132.000.000 liter ruwe olie kwam in de zee terecht waardoor maar liefst zo’n 1.900 kilometer kustlijn van Alaska verontreinigd raakte, waarvan 300 kilometer ‘zeer zwaar vervuild’.

Het zou de op één na grootste ecologische ramp uit de Amerikaanse geschiedenis worden en naar schatting kostte de ramp het leven aan 580.000 zeevogels en 5500 otters, maar ook talloze robben en zeeleeuwen stierven. Ook de zwaar bedreigde zeearend had het te verduren: 250 van deze vogels en ook veel zwaardwalvissen stierven door de vervuiling. De visserij liep ook enorme schade op en de visserij-economie van deze baai kwam geheel tot stilstand.

De rechter oordeelde dat EXXON schuldig was aan de ramp, en kende een mega-schadevergoeding toe van US$ 5 miljard. Het is en was een schijntje vergeleken bij de winst van EXXON, die jaarlijks zo tussen de US$ 125 en 175 miljard uitkomt, maar EXXON vond de schadevergoeding krankzinnig.

Na jaren procedures afwerken, is het verhaal nog steeds niet klaar. EXXON heeft zich helemaal suf geprocedeerd en verdomd het nog steeds om nog EEN ENKELE DOLLAR te betalen! EXXON vind het, na het betalen van boetes voor verontreiniging en schade, ten bedrage van US$ 2,2 miljard, nu welletjes.

Veel schitterende Amerikaanse visarenden waren ook het haasje bij de ramp met de ‘EXXON VALDEZ’. Deze vogel heeft kennelijk ‘geluk gehad.. Symbool van de VS; symbolisch hoe de VS langzaam maar zeker de afgrond in glijdt?

Het is februari 2008, 20 jaar ná de ramp (!!) en de eerste zitting van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten vind plaats, waarin door EXXON werd uitgelegd waarom de oliemaatschappij de ook toegekende US$  1.700.000.000 persoonlijke schadevergoeding, niet aan de slachtoffers zou hoeven uit te keren.

Onder de eisers zijn 33.000 oorspronkelijke inwoners van Alaska, haring- en zalmvissers en arbeiders van de voormalige visfabrieken. We praten nu over een ruim gehalveerd bedrag aan schadevergoeding voor de minstens 6000 slachtoffers van het olieverlies die recht hadden op een uitkering, zijn al overleden…

Tot dan toe waren de enige ‘winnaars’ in deze zaak de juristen van EXXON, die naar schatting zo’n € 500.000.000 aan honorarium hebben opgestreken!

Of de mensen in Alaska die nog steeds vechten voor compensatie voor hun slechte gezondheid, hun vernielde levens en hun jaren van werkloosheid ooit een cent krijgen, zal uiteindelijk gaan afhangen van verder moeizaam gesteggel over een onbekende maritieme wet uit 1818..!

In een andere vergelijkbare zaak besloot de rechtbank dat de eigenaar van het schip niet verantwoordelijk was voor misdadig gedrag van zijn bemanning als die bemanning zich op zee bevond, mijlen van de kust vandaan. Het hof moet nu besluiten of Exxon Mobil de verantwoordelijkheid moet nemen voor Joseph Hazelwood, de kapitein van het schip, die volgens getuigen vijf dubbele wodka’s achteroversloeg in bars in de haven, voor hij op 23 maart 1989 de zee op ging.

Na een uiterst moeizaam traject langs het justitiële systeem komt nu het beroep van Exxon Mobil voor het Hof; Exxon vindt dat ze al genoeg betaald hebben. Maar in Alaska groeit nog steeds met de dag de boosheid dat deze zaak, die een paradepaardje werd van de milieubeweging, nu door de opzettelijke vertragingstactiek van de oliemaatschappij en diens bondgenoten op een zijspoor gerangeerd is..
‘Na 19 jaar is er niemand meer die op het geld rekent,’ zei Jennifer Gibbins, die een milieugroep leidt met de naam: de Prince William Soundkeeper. ‘Dit gaat nu alleen nog om gerechtigheid.’

De beelden van met olie besmeurde zeevogels, opgezwollen karkassen van walvissen en eens zo smetteloze stranden waar de ruwe olie werd afgespoten, schokten iedereen diep. Maar ons werd steeds verzekerd dat de schoonmaak het natuurlijke evenwicht zou helpen herstellen en dat zij die schade geleden hadden ruim gecompenseerd zouden worden.

De milieuschade veroorzaakt door de ramp blijft groot en terwijl de pr-afdeling van Exxon beweert dat de regio zich snel heeft hersteld, tonen wetenschappers keihard aan dat de olie nog altijd, ook na 19 jaar, in het ecosysteem aanwezig is; in 2007 werd naar schatting nog zo’n 100.000 liter niet-opgeruimde olie geteld.
Deze wetenschappers publiceerden bewijs dat de olie niet alleen de volwassen haring had gedood, maar ook de eieren en larven; op deze manier was er een gruwelijk eind gekomen aan de beroemde haringvisserij in Prince William.

Exxon weigert nog steeds de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het feit dat zij een kapitein, van wie ze wisten dat hij een alcoholist was, de leiding gaven over een schip dat in zulke gevaarlijke en voor het milieu delicate wateren voer. Afgezien van de schadevergoeding waarover de strijd gaat, heeft de oliemaatschappij 190 miljoen euro aan het herstellen van de schade uitgegeven, het merendeel voor schoonmaakkosten.

Kennelijk is dit het in praktijk brengen van hun slagzin: ‘We’re Exxon and we do business straight.’

Is dit wat de inwoners van de kuststaten aan de Golf van Mexico kunnen verwachten van de gevolgen van de nieuwe olieramp met het BP-booreiland? Zeer waarschijnlijk veel van hetzelfde als de mensen destijds aan de Golf van Alaska.

Kijk naar deze 10 mnuten clip van de 3 uur durende film: ‘Black Wave – The legacy of the EXXON VALDIZ’.

14 gedachten over “‘EXXON VALDEZ’ revisited..?

 1. Of we het nou over BP, EXXON, SHELL, KON.Olie of één van die ander oliegiganten hebben. WE zijn anno 2010 al enkele decennia in het bezit van kennnis om een fossiele brandstofvrije maatschappij te leven.

  Zolang het enkel om winstmaximalisatie gaat van de vele aandeelhouders annex elite der aarde die winstbejag belangrijker vinden dan een gezonde gaia zullen we met z’n allen de prijs gaan betalen voor het misbruik van de natuur.

  De zon energie, water en windenergie, nulpunt energie–> kennis van o.a. Tesla het is al voldoende uitgekristalliseerd om de wereldmaatschappij te dienen op een dusdanige manier dat we in harmonie met de natuur kunnen leven en vele voordelen kunnen opdoen.

  Echter daar de oliegiganten de vele alternatieve ideen hebben gepatenteerd of afgekocht blijven we de aarde leegzuigen met alle gevolgen van dien…

  Het blijft dan ook een trieste situatie als je eenmaal op de hoogte bent van de vele waarheden die verborgen worden gehouden of simpelweg niet worden erkend en men in de wetenschap is dat de groep nog te klein is om hier tegen in opstand te komen.

  In die gedachte is opstand ook niet de oplossing.

  Beter worden er bedrijven opgericht door de mensen die de natuur ontlastende mogelijkheden gebruiken om de maatschappij in haar behoefte te voorzien.

  Daar moet meer exposure voor komen, meer aandacht zodat o.a. ook de gemanipuleerde media er niet om heen kan.

  In al die met machtstructuur doordrongen bedrijven en conglomeraten kan er door omschakeling, van de koopwijze door de markt een vrije keuze worden geboden door zuivere producenten, zegge “een tegen gewicht” worden geboden.

  En dit geld echt niet enkel voor de brandstofmarkt, ook voor de financiele sector, de bouw sector, voedingssector, farmacie etc.

  Het is de zuivere blauwdruk versus de gemanipuleerde blauwdruk, machtssructuur versus vrije wil etc.

  En WIJ als nederlands volk zullen daarin wederom naar voren moeten treden zoals dat ook is gedaan in de opkomst van europa na de 15 eeuw.

  We hebben geleerd van de daden en fouten van onze voorouders, maar ook van de wijze van oplossingen en mogelijkheden creeren die dienen voor allen.

  NU tijd om dit tot wasdom te laten komen, het is er NU de tijd voor, men staat op de tweesprong en Gaia raakt vermoeid en als zij dient in te grijpen is het te laat voor allen. Laat de kritieke massa anders doen besluiten?alstublieft….

  mvdg Léon

  1. Mooi gesproken Léon!
   Het gemene achter het olie-principe vind ik de krankzinnige macht die de oliemaatschappijen hebben, door jarenlange 100-den miljarden winsten. Natuurlijk investeren ze veel, maar als je hoort dat SHELL inzet op waterstof, vervolgens ALLE solar uit de handen laat vallen, vind ik dat vreemd. Wie zegt dat waterstof het gaat maken? En doet solar het dan niet meer..
   Maar goed.
   Maar ik ben met je eens dat de verandering bij de mensen zelf vandaan moet komen. Het economisch principe gaat meer de hoofdtoon vormen; gratis wind, gratis zon etc. En een veel belangrijker, en ook economisch principe gaat opgeld doen: (Economische) Onafhankelijkheid.
   Het is een groot goed als huishouden (micro en macro) ONAFHANKELIJK te zijn van olie, van overheden etc. Terug naar ‘Hou het klein’..

  2. Daarom Guido het is waar: hou klein, hou het overzichtelijk, hou het zuiver.

   Als je bedenkt Dat deze dienende mogelijkheden een huishouden per jaar 10 a 20.000 kan besparen aan voorzieningen die men nu tot vaste lasten berekend door onderdrukking van de elite.

   Dan snap je toch niet dat ze allemaal in deze roestmachine blijven meedraaien? Er is een machinebreuk ontstaan, de verzekering dient te worden aangesproken en de processen komen voor vervanging in aanmerking.

   HOE guido? Wat moeten we, wat kan ik met al die ideeen en mogelijkheden heb geen idee waar te beginnen en met wie te delen! We Lopen over van de alternatieven maar weten niet waar ze te deponeren in de wetenschap dat ze ook voor een ieder toegankelijk zijn en niet wederom worden gepatenteerd of afgekocht en misbruikt door elite en conglomeraten!

   Zolang er niet bekend is hoe groot die kritieke massa is die kan kantelen zijn er te veel risico’s om maar simpelweg te beginnen en te kijken waar het schip strand.

   Dan is de kans groot dat het verdwijnt tussen het vele onkruid, wat als lotus is geplant.

  3. Léon: het antwoord op ‘HOE’ is ‘JA!’… Kijk eens HIER

   Niet laten ontmoedigen, omdat het te groots zou zijn,
   Omdat je denkt dat jij toch geen verschil uitmaakt in de wereld, DAT DOE JE WÉL..!!
   Niet dralen, DOEN wat voor je voeten ligt.
   Kijk eens bij mijn inleiding op de homepage:

   Kijk, en dát spreekt ons nou aan. Matthew Stein haalt een citaat aan van Gottfried Muller, een personage uit het boek ‘The Prophet’s Way’. Dat luidt als volgt (vert.):
   “We moeten doen wat we kunnen. Altijd. ‘s Nachts slapen we met de gedachte dat we de afgelopen dag ons best gedaan hebben. En er is niet meer wat we kunnen doen! Laat de problemen geen bezit van je nemen..!

   Begin ergens, overal waar je wilt, met mogelijk alleen maar het kleinste gebaar van compassie, want op dat moment heb je al een verschil gemaakt om het ‘kwaad’ in de wereld te keren.”

  4. Whaha het boek is uitverkocht en verschijnt niet meer, ook niet op bol.com te koop!

   Maar je hebt gelijk, misschien dient het op schrift te komen zodat het uitgekristalliseerd kan worden overgedragen naar hen die het fysiek kunnen uitvoeren!

   En misschien heeft de twijfel soms tijd nodig om zich te ontdoen van de onzekerheden zodat deze kunnen worden gedraaid tot actie en DOEN. Immers het kenmerk van talent is dat zij nooit tevreden is en altijd in onzekerheid blijft of het niet nog beter kan. Misschien is het nu de tijd om uit te voeren.

   Heb jij niet toevallig dat boekje in je prive bieb liggen ;-)?

  5. Stuur me je adres en ik stuur het je toe!
   De essentie is duidelijk, ik citeer/quote:

   Block is er van overtuigt dat mensen goed zijn in de dingen die ze belangrijk vinden, dus moeten ze doen wat voor hen de moeite waard is. Organisaties moeten leren om hun medewerkers te inspireren ja te zeggen tegen hun idealen en de dingen waarvan ze weten dat ze waar zijn. De kernboodschap van het boek staat ook prachtig voorwoord op het titelblad:
   “Verandering ontstaat eerder door te doen waar het echt om gaat, dan door te zoeken naar antwoorden op de praktische kanten van de zaak.”

  6. http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article3127027.ece

   De composthoop verwarmt het dorp

   De inwoners van Hoonhorst, het ’Duurzaamste dorp van Overijssel’, hebben grootse plannen met hun woonplaats. Ouderenzorg, onderhoud van de groenvoorzieningen, stadsverwarming: alles willen ze in het dorp zelf regelen.

   Hoonhorst heeft de titel ’Duurzaamste dorp van Overijssel’, en daarmee een geldbedrag van anderhalf miljoen euro gewonnen. Onder het motto ’Groen, gezond, gemeenschappelijk’ heeft een driekoppig comité een duurzaamheidsplan opgesteld dat vooruitkijkt tot 2050. „Maar we moeten wel nu beginnen”, zegt initiator Timo Veen, werknemer bij electriciteitsnetbeheerder Enexis.

   De dorpelingen willen…….

  7. Heb je gemaild!

   Dank voor je woorden, je hebbe gelijk, niet blijven meimeren en uitvogelen, gewoon be-/omschrijven dan komt t vanzelf weder tot je!

   Zie t tegemoet 🙂

 2. Niet iedereen ziet lijdzaam toe.
  De vrije energie machines draaien al geruime tijd proef…ook in Nederland.
  Er komt snel een tijd dat je voor een klein bedrag een eigen energie voorziening kan plaatsen waar je ongeveer 40 jaar van kan genieten.
  2 of 3 plaatsen ontruimen lukt nog wel, maar als het er honderden cq duizenden worden geeft dat toch wat media aandacht en dat is wat ze net niet willen toch.
  Het klinkt war rebels, maar geeft wel een goed gevoel.
  En voor degenen die ,,beroepshalve meelezen” time’s up boys

  1. Voor een klein bedrag een eigen energie voorziening?

   Ik hoop dat je gelijk krijgt maar ben bang van niet. Ook dan zal onze (R) overheid belastingen en heffingen toepassen waar we misselijk van zullen worden. Net als bij electrische auto’s zullen ze de opbrengsten uit olie moeten compenseren met iets anders.

  2. JAAA, goed idee, bezuinigingen.. Omdat iedereen kleiner denkt EN DOET, kan zo’n 40% van het overheidsapparaat naar huis.

   Balkenende beloofde bij aanstelling ernstig op het overheidsapparaat te gaan bezuinigen. Bij zijn vertrek bleek dat er wééér 30.000 (!) ambtenaren BIJ gekomen waren.. Het lijkt wel een plaag.
   Het gaat niet alleen om hun salarissen, maar ook over behuizing, administratie, etc. etc.

   Keep it small!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.