Advertentie

Geloofwaardigheid


Opnieuw een uiterst erudiete column, die dr. Miquel Ekkelenkamp in het onvolprezen artsenblad ‘Medisch Contact’ plaatst. Hij kan er maar niet over uit dat het RIVM, dat toch het algemeen belang zou moeten dienen, zich laat leiden door Roel Coutinho’s gekrenkte ego. En Ekkelenkamp kan er al helemáál niet over uit dat mevrouw de minister, Edith Schippers, van VWS, partij kiest in dit conflict. Allemaal omdat ze, zoals de officiële berichten luiden, in hun maag zitten met de geloofwaardigheid die door Hans van der Linden zou worden aangetast. Lees hieronder het hele verhaal van de hand van Miquel Ekkelenkamp.

x

Geloofwaardigheid

2012 © Dr. Miquel Ekkelenkamp arts-microbioloog (universitair Medisch Centrum/Utrecht)x

Dr. Miquel Ekkelenkamp, eindelijk een menselijke wetenschapper.. Ze bestaan kennelijk nog..!!

Het kan u onmogelijk zijn ontgaan: het RIVM heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Capelse huisarts Hans van der Linde. De aanleiding is dat Van der Linde vraagtekens plaatste bij de belangenverstrengelingen die Roel Coutinho had toen deze als lid van Gezondheidsraadcommissies het nut van de influenzavaccinatie beoordeelde. Coutinho werkt immers voor het RIVM (dat de vaccins distribueert en hierop een omzet maakt van ruim 2 miljoen euro per jaar), en heeft/had banden met de farmaceutische industrie. Die banden vind ikzelf vooralsnog weinig indrukwekkend, maar eisen dat ze helemaal niet bestaan is volstrekt legitiem.

Deze zaak kent vele vreemde aspecten, beginnend al bij wie hem heeft aangespannen. Waarom was dit niet de gezondheidsraad? Háár selectie van commissieleden is immers bekritiseerd en daarmee de geldigheid van háár adviezen. Juist het werken bij het RIVM was een van die conflicterende belangen.

In de tweede plaats is ook merkwaardig dat het RIVM de belangenverstrengelingen van Coutinho als lid van dê Gezondheidsraad nooit officieel heeft ontkend, maar in haar aanklacht vooral leutert ovér het niet maken van winst op de vaccins en over ‘aantasting van integriteit’..
En pas echt bizar is de motivatie die de minister van VWS heeft aangedragen voor het proces: Van der Lindes uitspraken zouden volgens haar schadelijke consequenties hebben voor de volksgezondheid, doordat ze ‘afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van het RIVM’. Jawel, u leest het goed.

Wie van haar persvoorIichters heeft haar deze krankzinnige woorden ooit in de mond durven leggen? Het gebrek aan geloofwaardigheid van het RIVM is immers helemaal niet het gevolg van de kritiek van één huisarts op één adviesfunctie van één RIVM-medewerker,maar is de schuld van de ministers van VWSzelf; het vloeit voort uit de ondergeschikte rol van het instituut ten opzichte van de politiek in Den Haag, Het RIVM valt onder VWS, dus zijn officiële standpunten zullen altijd buigen naar het politieke wensdenken van de regerende coalitie. Heeft u ooit een RIVM’er zich in het openbaar horen uitspreken tegen een kabinetsbeleid?

In ieder geval niet tijdens de Q-koortsuitbraak, die ruim een jaar ongestoord moest blijven voortwoekeren van de toenmalige ministers. En over de door paniek gedreven bestrijding van de Mexicaanse griep (340 miljoen euro weggegooid) heeft ook nooit één medewerker een onvertogen woord gesproken; kennelijk zouden we het een volgende keer weer precies zo aanpakken. En welke RIVM-directeur durft openlijk kritiek te leveren op de opheffing van het rookverbod in kleine kroegen? Stond die ‘V’ niet voor ‘Volksgezondheid’?

Intussen is de zaak tegen de Capelse huisarts voor het RIVMen zijn geloofwaardigheid uitgemond in een publicitaire martelgang die slecht gaat aflopen. De zaak is zo labiel onderbouwd en er hebben al zoveel journalisten en politici Van der Lindes uitspraken bevestigd, dat de procedure onmogelijk meer gewonnen kan worden; sterker nog, de zaak zélf is inmiddels de belangrijkste oorzaak geworden van het imagoprobleem. Als de minister de de geloofwaardigheid van het RIVM daadwerkelijk wil herstellen, moet zij geen huisartsen failliet procederen, maar in plaats hiervan het instituut politiek onafhankelijk maken. Een mooi signaal van die onafhankelijkheid zou zij kunnen geven door zelf, via de opgezette stichting www.steunhuisartsinproces.nl. bij te dragen aan de enorme proceskosten waarmee zij Van der Linde heeft laten opschepen.

* * *

 

6 gedachten over “Geloofwaardigheid

  1. ik vind dat die R I V M gewoon opgeheven moet worden dit zijn leugeachtige mensen die onzin uit kramen om er zelf beter van te worden ook al is/wordt het de dood van een medemens .en minister schippers welke school heb jij gehad ??? volgens mij niet hoger dan de b l o .want nadenken over iets is jou in iedergeval niet geleerd .

  2. ik heb er weinig verstand van .maaar wat me opvalt is, als het om een jood gaat die beschuldigd wordt ben je nog niet uit gesproken of ze drijgen met een rechtzaak
    lijkt mij een vorm van terreur gr

  3. Petje af voor dr. Ekkelenkamp !
    De meeste artsen weten niets en volgen blindelings wat de farmaceutische industrie hen wijsmaakt. Uiteraard om zoveel mogelijk mensen ziek te maken en ziek te houden. Want daar is geld mee te verdienen.
    Gelukkig worden steeds meer mensen wakker en zien ook wat er aan de hand is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.