Advertentie

Bosbranden Canada: ‘klimaat-ontkenner’ verzon list…


*
*

Bosbranden Canada:
‘klimaat-ontkenner’ verzon list…

2024 © WantToKnow.nl/be
x

Een Canadese man die op sociale media samenzweringstheorieën plaatste, waarin hij beweerde dat de overheid opzettelijk bosbranden aanstak, heeft bekend dat hij ZELF schuldig is, aan het aansteken van 14 branden, waardoor honderden mensen hun huizen moesten verlaten. De man, Brian Paré, verscheen deze week voor een rechtbank in Quebec, bekende 13 aanklachten van brandstichting en één aanklacht van brandstichting met minachting voor mensenlevens, met betrekking tot gebeurtenissen tussen mei en september vorig jaar.

Officier van justitie Marie-Philippe Charron zei dat één van de branden die Paré had aangestoken de evacuatie van ongeveer 400 mensen in de stad Chapais, Quebec, noodzakelijk maakte. De grootste brand die Paré toegaf te hebben aangestoken verwoestte meer dan 870 hectare. Charron vertelde aan CNN:

“Meneer Pare herinnert zich niet alle branden die hij zou kunnen hebben aangestoken, dus we hebben op dit moment 14 branden, we hebben 14 tellingen. Het is mogelijk dat er meer zijn, maar daar hebben we geen bewijs van.”

Charron zei dat politie en hulpverleners achterdochtig werden toen er in korte tijd een aantal branden plaatsvonden zonder aanwijsbare oorzaak. Politieagenten raakten geïnteresseerd in Paré nadat hij gezien was in de buurt van verschillende branden. Daarbij vonden ze ook meerdere posts op sociale media van Paré, waarin hij de Canadese overheid beschuldigde van het opzettelijk aansteken van branden, om mensen over te halen in klimaatverandering te geloven.
(Bizar natuurlijk, want dan zou je valse sporen dienen achter te laten, die op ‘overheidsbetrokkenheid’ zouden wijzen..)

Officier van Justitie Charron hierover:

“Volgens het bewijsmateriaal van de politie, plaatste de verdachte veel samenzweringstheorieën over de branden en de betrokkenheid van de overheid bij het mogelijk aansteken van die branden,”

Nadat hij toestemming had gekregen om een volgsysteem aan zijn voertuig te bevestigen, kon de politie het traceren naar de locatie van andere branden. Bij zijn arrestatie in september gaf hij toe dat hij een aantal van de branden had aangestoken.Achtergronden van de branden
Het Canadese bosbrandenseizoen van 2023 brak alle records en eindigde in een uiteindelijk totaal van ca. 18,4 miljoen hectare; wat een gebied is, ongeveer zo groot als North Dakota. Maar meer dan het dubbele van het vorige record.  Experts beweren dat vooral het droge weer, dat de verwoestende bosbranden in het oosten van Canada veroorzaakte, nu 2x zo waarschijnlijk is geworden door klimaatverandering.

Wat echter niet één ‘expert’ kan beantwoorden, hoe al die bosbranden/het vuur ontstaat, waardoor de bossen in lichterlaaie gaan..! Natuurlijke oorzaken zijn er, maar die zijn écht nauwelijks voorkomend. Zoals bijvoorbeeld een stukje glas dat preciés zo ligt, dat de zonnestralen dor het glas, als vergrootglas, tot ontbranding leiden. Menselijke activiteiten kunnen een rol spelen bij het ontstaan van bosbranden, hetzij opzettelijk of door toevallige acties zoals het weggooien van een brandende sigaret, maar daar zou dan een jaarlijks patroon/regelmaat in dienen te zitten.

De rook van de branden stroomde zuidwaarts, verstikte steden in de Verenigde Staten en bereikte zelfs het oosten van Europa..! Wilde bosbranden zijn al lange tijd een aandachtspunt, omdat er bewijzen zijn, dat ze worden aangestoken mogelijk door laserstralen uit vliegtuigen.

De ongekende bosbranden in Canada hebben een golf van desinformatie veroorzaakt, volgens een rapport uit 2023 van de wereldwijde coalitie Climate Action Against Disinformation. Dit omvatte valse beweringen dat de bosbranden opzettelijk waren aangestoken om mensen bang te maken zodat ze klimaatactie zouden steunen. Hooggeplaatste personen hielpen deze beschuldigingen bekrachtigen, In juni beweerde Maxime Bernier, een voormalige Canadese minister van Buitenlandse Zaken, in een post op ‘X’ dat een groot deel van de branden waarschijnlijk was aangestoken door ‘groene terroristen die hun klimaatveranderingscampagne een duwtje in de rug willen geven’.

De premier van Alberta, Danielle Smith, werd ook bekritiseerd voor zijn opmerkingen over de branden. Tijdens een Tv-gesprek in juni, weigerde ze direct te reageren op vragen over de invloed van klimaatverandering op de branden; in plaats daarvan richtte ze zich op de rol van brandstichters. En natuurlijke factoren spelen daarbij ook een bescheiden rol zoals blikseminslag. Die speelde een grote rol in de branden van vorig jaar, volgens het Quebec Forest Fire Protection Agency:

“Bijna 53% van de branden werd veroorzaakt door blikseminslag, waardoor dit jaar meer dan 99% van het gebied in vlammen opging; wijdverspreide droogte in combinatie met een verwoestende bliksemlijn zijn verantwoordelijk voor dit historische seizoen”,”

Deze situatie wordt té vaak gezien na ‘bosbranden’, om er geen fundamentele conclusies uit te trekken.. Deze brand stopt natuurlijk niet ‘halverwege’ huizen en laat niet sommige bomen onaangetast door brand..

Focussen op één oorzaak kan ook de rol van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde verdoezelen, die de zeer hete en droge omstandigheden voedt waardoor branden zich sneller verspreiden en langer en intenser branden. Uit een recente analyse door wetenschappers van het World Weather Attribution initiative – dat de rol van klimaatverandering in extreme weersomstandigheden berekent – bleek dat het hete, droge en winderige weer dat vorig jaar de oorzaak was van de branden in Quebec: ‘Door de klimaatverandering minstens twee keer zo waarschijnlijk en tot 50% intenser was geworden’.

Kira Hoffman van de Universiteit van British Columbia en het Bulkley Valley Research Centre, zei dat er veel factoren zijn, die bijdragen aan extreme seizoenen van bosbranden, waaronder houtkap en het loslaten van inheemse brandbeheertechnieken. Maar al deze factoren werken samen met de klimaatcrisis, vertelde Hoffman:

“Een snel veranderend klimaat zorgt voor langere, drogere en hetere seizoenen van bosbranden in heel Canada.”

De formeel verdachte Paré blijft in hechtenis. Zijn verdedigingsadvocaat heeft om een rapport gevraagd, dat naar verwachting in april zal worden vrijgegeven.

* * *

KLIK VOOR ARTIKEL HIER OP DE SITE

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.