Advertentie

Methaan, de verborgen verwoester?


“Permafrost”, zegt Vladimir Romanowsky, professor geofysica aan de University of Alaska in Fairbanks (UAF) ronduit, “Is vooral bevroren troep. Vuil. Verreweg het grootste deel bestaat uit toendra. Talloze grassen, een scala planten en honderden soorten mossen waarvan de ondergrond zich over een immens gebied uitstrekt, van de kustvlakten van Alaska tot aan de steppen van Siberië van Groenland tot aan het midden van Scandinavië, tot het begin van de boomgrens, de majestueus grote naaldwouden die onder de poolcirkel opkomen.

De grenzen van deze eeuwig bevroren grond zijn na de eeuwwisseling aan steeds meer veranderingen onderhevig. Zo groot zelfs dat diverse wetenschappers die veranderingen als een systeemsprong zijn gaan beschouwen. 3 Jaar geleden signaleerde Sergei Kirpotin, een botanist aan de Universiteit van Tomsk, dat er op bevroren veengronden van West-Siberië, een gebied zo groot als Duitsland en Frankrijk samen, steeds meer thermokarst-meren zijn bijgekomen. En die bevatten volgens een schatting van de Universiteit van Californië alleen al zeventig miljard ton methaan, ruim tien procent van de huidige hoeveelheid methaan in onze atmosfeer (nu op 730 miljoen ton geschat). Dat zijn allemaal cijfers, maar het gaat natuurlijk om de eigenschappen van Methaan.. Wat doet het..? Nou… Methaan houdt als broeikasgas warmte 21 x effectiever vast dan kooldioxide..! 

Met die meren is iets vreemds aan de hand. Hielden de veengronden de koolstof eerst keihard in ijs vastgeklonken en werkten ze als ‘sink’. Nu de half vergane plantenresten beginnen te ontbinden en op water reageren, komt er steeds meer methaan vrij en veranderen de gebieden juist in een bron van broeikasgasemissies.

* * *

x

Methaan, de verborgen verwoester?

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Ecologen hebben een verontrustende bijwerking ontdekt die veroorzaakt wordt door ’s werelds snel krimpende gletsjers. Een verschijnsel dat wel bekend is, maar nog té weinig aandacht krijgt, vinden zij. Want terwijl het ijs op de gletsjers dunner wordt, komen er bubbels vol methaan vrij die eronder of erin gevangen zaten. Wanneer dit gebeurt, stijgt het methaan meteen op naar de atmosfeer waar het bijdraagt aan het broeikaseffect. ‘In het noordpoolgebied borrelt aardgas uit de grond. Vooral op plaatsen die tot voor kort met ijs waren bedekt’, stellen Amerikaanse onderzoekers vast. En dat betekent dat verdere klimaatverandering zal leiden tot nog meer opwarming.

Het noordpoolgebied is aan het veranderen. Waar ijs verdwijnt, komt aardgas omhoog dat duizenden jaren heeft liggen wachten. De bellenstroom is vaak zo heftig, dat het water niet de kans krijgt om te bevriezen, ook al is het veertig graden onder nul. Daarom zitten er zelfs hartje winter talloze gaten in het ijs op de meren van Alaska, melden Amerikaanse onderzoekers in Nature Geoscience. Ze voorspellen weinig goeds.

Wetenschapper Katey Walter ontsteekt ontsnappend methaangas, dat door plantenrotting is gevormd en zich langzaam door het smeltende ijs naar boven werkt.

In hoeverre zijn de bubbels te wijten aan de opwarming van het gebied? Een belangrijke vraag, want als het vooral daardoor komt, kun je verwachten dat er steeds meer van dit broeikasgas de lucht in zal gaan. In de aardse atmosfeer zit op dit moment ongeveer 5 miljard ton methaangas, dat is ruim twee keer zo veel als twee eeuwen geleden. En er komt voortdurend gas bij, terwijl een deel ervan wel verdwijnt doordat het reageert tot CO2 en water.
5 Miljard ton klinkt misschien veel, het is een concentratie van niks: het is zo’n 0,000185 procent van de buitenlucht. En er zit bijna 200 x zo veel CO2 in de lucht. Maar dat piepkleine beetje methaan houdt wel veel warmte vast, per molecuul ruim 70 keer zo veel als CO2. Zonder het extra methaan dat sinds 1850 in de lucht zit, zou de wereldtemperatuur ongeveer 0,3 graden lager zijn, naar schatting van klimaatwetenschappers.

In de bodem van het noordpoolgebied zit nog enorm veel aardgas. Ruwweg 250x zo veel als er nu in de hele atmosfeer te vinden is, schrijven Kathey Walter Anthony en haar collega’s. Het grootste deel daarvan ligt veilig onder de grond, maar via natuurlijke gaslekken komt dat soms naar buiten. Dat is op zichzelf een natuurlijk proces. Alleen heeft het in het hoge noorden lang stilgelegen, doordat er ijs of bevroren grond bovenop lag. Het gas kon niet weg en verzamelde zich in reservoirs onder het ijzige oppervlak.

Natalia Shakhova, onderzoekster bij het International Arctic Research Center (IARC) van de UAF en spreker op de negende internationale permafrostconferentie die komende week in Fairbanks plaatsvindt, heeft daar een goede verklaring voor: “Wanneer moerassen uitdrogen door opwarming oxideert het methaan om veel later als kooldioxide te worden uitgestoten. Maar wanneer een meer zich begint te vormen, komt het gas rechtstreeks in de atmosfeer terecht. Er is slechts een kleine temperatuursstijging op geringe diepte in de permafrostlaag voor nodig om de uitstoot van methaan te verdubbelen.’ 

En die uitstoot kan soms snel gaan. Katey Walter, twee jaar geleden summa cum laude op methaanemissies uit arctische meren gepromoveerd, zag in 2005 in het westen van Siberië dat methaan zó hard uit de dooiende permafrost naar boven borrelde dat de bovenlaag, zelfs ’s winters, niet langer meer bevroor. Tegenwoordig is ze als hoofdonderzoeker aan het UAF verbonden en reist ze heel Alaska af om methaanemissies uit verschillende permafrostlagen te onderzoeken. Van Barrow aan de Arctische zee tot het Seward schiereiland en Cordova in het zuiden heeft ze al methaanmeetpunten opgezet.  Walter verwacht geen significante verschillen met de Westsiberische meren van waaruit de laatste 30 jaar ruim 5% meer methaan is ontsnapt, zo luidt de huidige consensus. Katey Walter

 ‘Wat er in Siberië gebeurt, gaat ook voor Alaska op. Als de permafrostlaag ijsrijk is en afwatering matig, ontstaan meren. Boven het vriespunt gaan organismen onmiddellijk aan de slag plantenresten in methaan om te zetten’,

Nu het ijs wijkt, komt dit methaan tevoorschijn, zo tonen de onderzoekers aan. Ze zijn ’s winters met een vliegtuig over Alaska gevlogen, en meer dan 150.000 plaatsen gevonden waar de bubbels het ijs openhouden. Dat is maar een klein deel van de bronnen die er zijn, want ze hebben maar een fractie van de staat bekeken. Op geologische kaarten konden ze zien dat de bellenbronnen opvallend vaak op of in de buurt van bekende gas- en kolenreserves lagen. Metingen op het ijs toonden aan dat het bij grote bronnen meestal om oud methaan ging, afkomstig uit diepe gasvoorraden. Dus niet, zoals bij de kleinere bronnen, om gas dat is ontstaan bij rotting van ontdooiend plantenmateriaal. Van zo’n plek ontweek meestal tientallen tot honderden, maar in één geval meer dan 140.000 liter per dag.

Op Groenland waren de grote bronnen alleen te vinden in meren die vlak naast de ijskap lagen. Honderd jaar geleden lag dat allemaal nog onder een dik pak ijs. Het methaan dat hier opborrelt, is wel afkomstig van rottende planten. Dit is duidelijk een gevolg van de opwarming van de laatste eeuw. Dat zien de onderzoekers als een sterke aanwijzing dat het hier inderdaad gaat om gas dat lag te wachten onder de ijskap. Die lag er op deze plaatsen nog niet zo lang: hij breidde zich uit in de Kleine IJstijd, tussen 1400 en 1900.
X

x

In Alaska ligt het anders. Op de plaatsen waar nu meren liggen, lag honderd jaar geleden stijf bevroren grond, ondoordringbaar voor aardgas. Verdere opwarming van het gebied zal dus vrijwel zeker zorgen dat extra gas zijn weg naar boven vindt. Hoe veel , dat is moeilijk te zeggen. Uit de bodem van Alaska ontsnapt nu in ieder geval al 50 tot 70 procent meer methaan dan eerder werd aangenomen, berekenen de onderzoekers. Ze verwachten dat dit de komende eeuw nog meer zal worden.

En dan is er nog Siberië, een veel groter gebied dat rijk is aan aardgas. Methaan dat in duizenden jaren uit de diepte omhoog is gekomen, zit daar opgesloten onder een dunne laag bevroren grond. Klimaatmodellen voorspellen dat die laag aan het eind van deze eeuw, maar mogelijk veel eerder, zal smelten. De kans is groot dat er dan heel veel methaan vrijkomt, met versterking van de opwarming tot gevolg. Extreme opwarming door methaan kan zelfs de grootste ramp van deze eeuw worden.

In de zee ten noorden van Siberië lijkt de grote ontgassing al begonnen. Plaatselijk braakt de zee daar grote hoeveelheden methaan uit. Omdat methaan ozon 20x sneller afbreekt dan CO2, kunnen we binnen een eeuw niet meer naar buiten vanwege de dan nieuw gevormde gaten in de beschermende ozonlaag! Deze onderzoekers komen dus met een nogal sombere boodschap. Behalve voor bedrijven die naar fossiele brandstoffen zoeken. Zij hebben nu een heel simpele manier om gasvoorraden in het hoge noorden op het spoor te komen: gewoon zoeken naar gaten in het ijs…

 

82 gedachten over “Methaan, de verborgen verwoester?

 1. zo te zien zijn het de wetenschappers die de grote bedreiging zijn van het milieu.
  en van het woord waarheid hebben ze ook al geen kaas gegeten.
  de ene keer is het de mens dan weer de natuur en worden we op alle mogelijke manieren op het verkeerde been gehouden.
  kortom het is net als dit commentaar een grote chaos, geen biet van te snappen.
  laat de wetenschap en de wereldleiders nu eens met de werkelijke reden naar buiten komen.
  een ongelovige robth

 2. Dit is al heel lang bekend. Het wordt pas echt leuk als ook de gigantische voorraden methaan hydraat die op de bodem van de noordelijke zeeen vrijkomen door de opwarming. Daar ligt zo veel dat daarmee de temperatuur op aarde out-of-control gaat. Gelukkig hebben we hier in NL de PVV en VVD die de klimaat issues niet erkennen dus het komt wel goed.

  1. Alsof welke numbnut in Den Haag daar überhaupt ook maar iets aan zou kunnen veranderen. Oh ja, we kunnen een methaantax invoeren, dat helpt.

  2. Zou er ook metkip gas bestaan , een beetje yin om de yang te ballanceren ?

  3. Als de aarde op gaat warmen en de zeespiegel gaat stijgen kunnen we nu alvast beter een beetje aardiger tegen onze oosterburen gaan doen . En wie weet kan Wilders wel in Polen een baantje vinden .

  4. stijgende zeespiegels? Is het niet hoogst tijd om die zwemdiploma te halen? Als je Nederlander dan niet zwemmen kan dan mag je zelf wel de schuld geven als het niet lukt met ‘ik worstel en kom helaas niet meer boven!’ Acta est fabula(het doek is gevallen).

  5. misschien een domme opmerking! Als de aarde opwarmt en de zeespiegels stijgen en de zon harder gaat branden. Is met zekerheid te stellen dat water eerder gaat verdampen en meer wolken worden gevormd. Dat we op den duur door ‘extreme’ verdamping meer land krijgen of juist door meer wolken(dampkring) een gematigde klimaat op heel de aarde zoals Anelle aangaf. Een zondvloed(tsunami) ontstaat niet zomaar in de natuur. Dat is altijd oorzaak of gevolg van ingrijpen door mens in de natuur. Natuurrampen ontstaan altijd van buitenaf. Zoals olie -en gasboringen! Expirmenten met onderaardse en ondezeese kernsplijting en atoombomproeven! En niet te vergeten de de proeven met geluidstrillingen onderwater dat een vernietigende uitwerking heeft op mens en milieu.

  6. Ook aan je gps heb je niets. Als je als enige in je tobbe ronddrijft. Het bezoek van een aantal zeemeerminnen geeft nog enige soelaas. Laat die zondvloed maar komen, ik heb mijn rubberen kaplaarzen en zuidwester en mijn hoosemmertje klaarstaan. Volgens JC(NIET: Jezus Christus of Julius Caesar) alle drie Verlossers ooit gezegd: iedere nadeel heeft ook zijn voordeel. Ach ik woon in een flat, dus ik maak me niet al te sappel. 😉

 3. Wanneer de aarde winden laat 😉
  We zijn nog maar net uit de kleine ijstijd gekomen die een kleine driehonderd jaar duurde. Dus is het niet meer dan normaal dat de aarde opwarmt. Sommige bronnen gewagen zelfs van een evolutie naar een gematigd klimaat over de hele aardbol.
  Diegenen die over rampen spreken, hebben geen benul van de evenwicht zoekende dynamiek van de aarde. Natuurlijk gaan zee- en waterniveaus stijgen en dat is alleen maar een ramp voor diegenen die in hun arrogantie de kustlijnen volbouwden, woonkernen in overstromingsgebieden hebben gebouwd en alles per se willen houden zoals het nu is.

  1. Anelle,
   de klimaatopwarming is maar voor een klein deel te wijten aan natuurlijke omstandigheden. Het grootste deel is te wijten aan ons menselijk bestaan en onze zeer ferme ingrepen in, en consumptie van de natuur, met zware gevolgen voor het klimaat.

   En nee, niemand heeft enig benul van de evenwicht zoekende dynamiek van de Aarde. Alleen jij.

   Ja, het zeewaterniveau zal stijgen, en de kustlijnen zullen onderlopen. Gelukkig overkomt jou dat niet, want dat geldt blijkbaar alleen voor arrogante mensen.

   Werkelijk?

  2. deze is lekker (vinden ze ook leuk in Middelburg) ;

   (ook “LAchen” dat pa Ozzy nu gezonder blijkt dan z’n zoon, als je beseft wat dat lichaam voor een input aan middelen heeft gehad, aan de andere kant was z’n zoon vrijwel vanaf de kleuterschool gedrogeerd, en Ozzy pas vanaf het moment dat ie als 18 jarige bakken geld verdiende als nieuw ontdekte popstar, dat dat de reden is dat zoon lief nu al neurologisch half terminaal blijkt te zijn, of dat het via het DNA wordt doorgegeven, dat is het ook denk ik.. )

   Ozzy Osbourne Live and Loud DVD 1 Full Concert
   http://www.youtube.com/watch?v=FnqrsuVLfKs

  3. Jemig John54 3.1, kijk nou even naar de geschiedinis van onze aardbol. Dat is allemaal behoorlijk heftig geweest en niet een suv.tje die heeft bijgedragen aan het uitsterven van bv de dino hoor. Daar had greenpeace ook niks aan kunnen veranderen. Het feit dat ik niet in die klimaat hoax geloof betekend niet dat ik mijn ogen sluit voor het uitputten en uitwonen van moeder aarde, in tegendeel zelfs. Ik kijk alleen door al die van bovenaf opgelegde milieu bullshit heen, zoals de meesten hier. De Ontbossing en vergiftiging lijkt me meer prioriteit hebben. De opwarming is een natuurlijk proces, denken dat wij daar ook maar enige invloed op kunnen hebben vind ik pas arrogant. D’r hoeft maar 1 grote vulkaan goed te gaan hoesten en de temperatuur zakt wereld wijd een graad of 1,5 voor een jaartje of wat.( in de vrij recente geschiedenis; Krakatau bv)
   Ik denk dat wij totaal ondergeschikt zijn aan de aarde en wanneer we te irritant worden- het pijnpunt is bijna bereikt vermoed ik- lost ze het zelf wel op. Met methaan gas bijvoorbeeld. En ja, dan kan ik ook doodgaan. En?( voor het natuurlijk evenwicht, ik loop slakken van fietspaden te redden, zet zielige bijen weer op bloemetjes, klim op het dak om jonge vogeltjes weer in hun nestje te plaatsen enz, enz)

  4. @John54 3.1
   Wat je daar vertelt past helemaal in de retoriek van mensen als Al Gore en zijn NWO-bazen, die alle schuld op de rug van de mens willen schuiven en ons hiervoor ook flink laten betalen. Geld dat automatisch weer in hùn zakken terecht komt, waardoor zij voort kunnen gaan met HAARP spelen en chemtrails blazen. Doch, zoals Imke terecht opmerkt, de menselijke activiteit is een onderdeel van de gehele opwarming, een niet geheel onbelangrijke overigens.
   Na elke ijstijd volgt er opwarming, zoals na de winter, lente en zomer volgen. De kleine ijstijd duurde van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw. In geologisch opzicht is ie dus net voorbij en is de opwarming pas goed op dreef.

 4. so what! De arrogantie ten top dat wij wetenschappers het altijd weten. Laat die natuur zijn gang. Elke ingreep van de mens is gedoemd om te mislukken. Zolang wetenschappers comclusies trekken die kant nog wal raken. Die Aarde kan een stootje hebben. Alles wat wetenschappers(mensen) uit evenwicht brengt wordt automatisch weer in evenwicht getrokken. Wat u ook verzint wetenschapper de natuur is onverslaanbaar. Eigenlijk vechten wetenschappers tegen hunzelf. Alles wat tegen natuurlijk is is altijd van korte duur. Goh we waren de kinkhoestvirus toch de baas? We zijn terug bij af. Rivm blijft toch met je poten van de natuur af!

  1. blijkbaar mis je hier de belangrijke boodschap dat dit een zeer serieuze bedreiging vormt voor de verdere opwarming van onze aarde. Wij mensen laten de natuur niet op haar beloop, maar verstoren haar op heel veel manieren en in zeer ernstige mate.

   De natuur kan deze verstoringen al lang niet meer goedmaken. De natuur is zeker niet “onverslaanbaar”, integendeel heel kwetsbaar. Het verdwijnen van talloze soorten dieren en planten is het directe gevolg van veel te veel mensen die zwaar consumeren op de natuur en onze aarde.

  2. john54
   methaan CH4 heeft altijd bestaan is de oersoep waar leven is ontstaan. Ik zou maar geen aandacht geven wat die wetenschappers. Enige bemoeienis van hun kant is altijd kaboem met hun experimenteer. Natuur kent haar eigen oplossingen. En als het de verkeerde kant opgaat door hungepruts want zeker weten doen ze het nooit. Zeggen ze zie wel ik heb gelijk! Het wordt het weer knippen en plakken, fröbelschoolwerk. Dus van kwaad tot erger. Die bedreiging is een hoax totdat wetenschappers met hun ‘kinderspel’ weer een zooitje maken. Een atoombinding wat CH4 is, is in natuurlijke vorm: gas, vloeibare, vaste vorm in principe moeilijk te kraken. Die perfecte thethraederstructuur van CH4 ‘perfecte kristalijnvorm’ doet wie of wat dan ook geen enkele kwaad. Alleen de de bemoeienis door de mens veroorzaakt ellende.
   Ook hier angst is een slechte raadgever. En zoals vele wtk-ers lekker interessant aardgas moerasgas methaangas of hoe je maar noemen wil komt overal in de natuur voor.

  3. john54
   als je weet dat mn onze zon harder en feller aan het schijnen is. Ook andere planeten in ons zonnestelsel hebben last van die die opwarming. Dus veroorzaakt door de zon zijn die ellende die we veroorzaken ook peanuts want wist u dat bij een vulkaan uitbarsting zoveel rotzooi de lucht wordt geslingerd daar stelt onze co2 uitstoot door fabriekjes en auto’s vliegtuigen helemaal niets voor.
   Vooral mij niet geloven!

  4. @Lezer (4.3): “bij een vulkaan uitbarsting wordt zoveel rotzooi de lucht geslingerd daar stelt onze co2 uitstoot door fabriekjes en auto’s vliegtuigen helemaal niets voor”. Waar heb je dat gelezen? Lees anders eens op http://www.skepticalscience.com/volcanoes-and-global-warming.htm : Mensen stoten 100x meer CO2 uit dan vulkanen. En als je niet gelooft wat daar staat, er zijn daar ook weblinks naar waar je meer informatie daarover kunt bekomen.

  5. De arrogantie en onwetendheid van de mensen is vaak stuitend te noemen. Even een klein verhaaltje over de” rode kamer”, ter illustratie van hoe de wereld werkt en wij het weer helemaal niet begrijpen.
   Er leven een hele boel mensen in een kamer met alleen maar rood licht , tenminste zolang de mensen kunnen heugen is het rood geweest. Er bestaan wel legenden dat er eerst een gelig licht was maar die worden afgedaan als …. legenden en broodje aap verhaal. Toch lijkt er iets te veranderen het licht wordt langzaamaan steeds meer paars, grote paniek breekt uit wanneer de wetenschappers in “de rode kamer” , wetenschappelijk hebben aangetoond dat het licht inderdaad langzaam aan paarser wordt. Hele debatten worden gewijd aan het verschijnsel , uitkomsten varieren van : het is een straf gods , wij mensen in” de rode kamer” doen dit door …..( vul zelf wat in)Het is een leugen van de wetenschap om ons onder controle te plaatsen,het is gewoon de natuur van “de rode kamer” die dit doet. En inderdaad “de rode kamer” is eigenlijk geen rode kamer maar meer” de regenboogkamer” en het zit in zijn natuur om geregeld ( welliswaar over een tijdsspanne die de menselijke leeftijd ver overschrijt)van kleur te veranderen . Niks vreemds aan gewoon de natuurlijke staat van verandering zijn van” de regenboogkamer”.De mensen hadden gewoon de verkeerde naam gegeven aan de kamer waarin zij woonden en begrepen de dynamiek van deze ruimte niet.
   Zo is het ook met onze aarde , een ieder die denkt dat de aarde nooit aan veranderingen onderhevig is snapt niets van de natuur van de aarde, die is namelijk zo veranderlijk als wat,daar helpt geen mens aan . Immers wij maken deel uit van de natuur en de veranderingen die wij bewerkstelligen zijn slechts een muggescheet in het leven van de aarde . Maken wij de planeet voor ons onbewoonbaar ? zal de aarde een andere levensvorm voortbrengen, die deze verandering wel kan doorstaan. De aarde is verandering , wen eraan , of stap eraf.

  6. @ paul
   weet er alles ( nouja alles…..) van heb zelf vaak in zo’n kamertje vertoeft en met de chemicalieen in de weer geweest, mooie resultaten dat wel.

  7. @Koen 4.5
   Mis hoor! Niet de mens maar hun vee, vooral dan koeien en varkens, stoten van alle warmbloedige levensvormen op aarde, de meeste CO2 uit. Er bestaan hele bio-gasinstallaties, die uitsluitend op varkensmest draaien. En binnenkort staan de noordelijke toendra’s boordevol gaswinningfabrieken om het vrijkomend methaangas uit de permafrost op te vangen.

  8. Koen het is maar goed dat wij co2 uitstoten anders waren wij allang de pijp uit. Je doet nu alsof alleen maar Co2 uitstoot de oorzaak is van alle ellende. Is dat zo? Wetenschappers zijn daardoor dus met halve waarheden bezig. Alleen met ‘deelproblemen’ bezig houden en het totaal plaatje niet meer kunnen zien door hun ‘maakbare wereld’. Koen wat heeft natuur je nog te vertellen als wij alleen met knip en plak werk bezig zijn! Koen steeds verder van die natuur willen afstaan door heer en meester over die natuur te spelen geeft nooit ‘natuurlijke’ oplossingen. Verzonnen oplossingen zonder geweten zijn altijd funest en onherstelbaar! En als daar ook geld een grote rol speelt kanhet ellenlang duren om ‘in te zien’ dat het fout is! Dan is waarheid in dat geval leugen geworden.
   Waarom is de mens ‘opeens’ met duurzaamheid bezig? Wil dat gewoon niet zeggen dat wij altijd dingen hebben uitgevonden die ‘ellende’ veroorzaakt met ons natuur?
   Zoals op een zakje chip ‘opeens’ staat minder zout? Ben ik dan door die voedingsindusgrie bedrogenomdat ze vroeger expres meer zout in hebben gedaan? Of is dat een gezondheidssuggestie? Koop mij ik ben NU gezond! Zo simpel is het Koen.

  9. @Paul in 4.6: kun je iets specifieker zijn over welke reactie van jou ik zou moeten beantwoorden?
   @Annele in 4.10: vee stoot niet bepaald veel CO2 uit, wel veel CH4 (= methaan = biogas = aardgas) (in het bijzonder de herkauwers). (www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/index.html er is hier wel sprake van “CO2-equivalenten”, maar mag ik aannemen dat je weet dat dat wel degelijk iets anders is dan CO2?). Methaan is hetzelfde gas dat in het artikel beschreven wordt dat nu vrijkomt in de toendra. De mens stoot dat ook uit (winderigheid). En vee stoot misschien zoveel uit als alle autos ter werel, maar dat is nog steeds een pak minder dan autos+fabrieken+verwarming van gebouwen+…
   @Lezer in 4.11: Het is zeker niet alleen CO2, maar ook CH4 (= methaan = aardgas = biogas), SO2 en nog andere broeikasgassen. Elke wetenschapper die met klimaatopwarming bezig is, weet dat. Bekijk gewoon eens de rapporten van het IPCC. Dan schrijf je daarna geen commentaren zoals 4.11, waar je blijkbaar eerder uitgaat van wat je DENKT dat wetenschappers doen en weten, in plaats van wat ze ECHT doen en weten.

  10. Koen,
   misschien word ik al een dag je ouder. Maar het ging toch specifiek om dat CO2-gas. Eindelijk ziet Koen dat CO2 niet alleen maar de ellende is van de opwarming van de Aarde. Er zijn zoveel andere factoren; je noemde allerlei ander gassen:stinkbommetje(H2S), zwaveldamp(SO2), maar opwarming door zon wordt amper genoemd.Ook dat andere planeten opwarmen laat de wetenschapper links liggen.Ook laat de wetenschap houtkap, uitputting bodem door olie en gaswinning terzijde. Ik snap hem al economie is ook een wetenschap. En wetenschappers moeten elkaar toch respecteren? Verdeel en heers?

   Iedere wetenschapper heeft zijn eigen stokpaardje altijd voor eigen gewin. Dat is ook wat ik altijd propageer Koen. Laten al die disciplines nou eens lekker samenwerken! Rekening houden met de Natuur! en niet rekening houden met onze maakbare samenleving: de economie! Als wetenschap echt rekening houdt met onze Natuur, en dan bedoel ik dat de Natuur nooit ondergeschikt gemaakt wordt aan wat voor theorie of leer ook, kom dan eens terug, dan weet ik zeker dat wij op 1 lijn komen te staan.

   Over knip en plak werk valt niet te praten. Dat is een gebed zonder einde. Dag Koen!

 5. Bij elke 10- 15 meter die je in het Nederlandse poldergrond boort (weiland) kom je onverhoopt Methaan gas tegen, zeker als je Sondeur bent van Beroep. Gelijk hoor ik al weer gebep! van wat is dat nou weer?! Dat is wetenschappelijk bodem onderzoek doen naar bodemlagen en structuur tot circa gauw een meter of 40-60 diep. Dit gebeurd aan de hand van hardmetalen binnen en buiten buizen met conisch schroefdraad waar per 4kante cm 20-35 ton (gewicht van vrachtwagen) kan worden gemaakt. Om de 10-15 cm worden er metingen gedaan. De bodem kan zandlagen maar ook klei, water en vooral grondlagen bevatten. Ter informatie op welke laag straks en betonpaal of een constructie bak voor nieuwbouw of aanleg voor een snelweg kan worden toegepast. Nu echter zit er Veen en methaan gas in bellen tussen de lagen verscholen die aangeprikt kunnen worden door een Sondeer Meester met zijn Sondeerwagen, per 4cm kan met een kracht van 6-12 bar deze vrij komen. Zelf heb ik dat ooit ondervonden toen ik 30 jaar geleden bij Firma Tjaden grondbemaling werkte als WTB tekening lezer en Assistent Sondeer Meester/Chauffeur voor calamiteiten.

  Toen we na een meting bij Uithoorn nabij Aalsmeer in een polder weiland stonden kregen we te maken met methaangas, deze was als een bel gevangen in een laag klei op 15 meter diepte. Na een meting op 40 meter diep besloot ik alvorens naar een verdwenen uitgezette piket (uitzet paaltjes door landmeters) een keteltje water op het vuur te zetten voor koffie. Mijn collega liep mee om naast tekening te lezen en te meten met meetlint de lokatie te achterhalen die ik van de tekeningen kon aflezen. Echter van uit mijn ooghoek op een afstand van nog geen 45 meter van af de Sondeerwagen hoorde ik een doffe klap. We keken beide in de richting van de vrachtauto en zagen deze verticaal omhoog vliegen en geheel uit elkaar knallen.
  Als luciferhoutjes en een film van Steven Spielberg keken we elkaar verbaast aan. Waren we nog aan boord geweest dan had ik nu niet achter mijn PCtje gezeten dit in te tikken. M.a.w. door de methaangas die vrij was gekomen was deze langs de sondeer pijp en langs de sondeer geleider in de vrachtwagen cabine gekomen met een gemiddelde druk van 12 Bar. Het keteltje water wat net op het vuur stond wat de vonk en de klap die kaboem deden zeggen. Het regende Sondeer wagen onderdelen, sondeer pijpen, kleding, mijn boterhammetjes, koffie, gereedschap, auto sleutels, blikken olie, was doeken, jerrycans met diesel enz enz. 20 minuten later hoorden we veel sirene’s, veel mensen die kwamen kijken, Politie, Brandweer, Ambulance. Vooral naar de spectaculaire vlam van 11 meter hoog die prachtig branden en tot in de verre omtrekt te zien was met een mooie rookpluim. Het fikkie heeft 4 dagen geduurd voordat ze het uit kregen… Ze heb ik ervan kunnen opsteken dat wanneer je in degrond loopt te porren altijd op moet passen in combinatie van vuur, voor je het weet kan het zo weer kaboem zeggen! (laten we dan maar niet over de rest hebben wat er dagelijks daar gebeurde).
  http://www.youtube.com/watch?v=95uhiNzNrvU

  1. Stuk plastic mat visloodjes aan de zijkant over de sloot spannen , effe lekker er onder porren met een stok , vlammetje erop…… kaboem !!!
   Metkip gas is overal . Als jochies wisten wij er al raad mee .

  2. we hebben ook schalalie schalala gas bij de duifjes op de Dam. 😉
   Of NOH4 dat krijg je naar binnen als een boer kiespijn heeft!
   Ook leuk is adiabatisch proces(van vloeibaar naar vast) met vloeibaar gas 02. Je kunt opeens als Donald Duck praten!

   De groetjes van Mieeemieep Vroeeemm!(the Roadrunner)

  3. Ik zal mezelf maar verbeteren ik bedoelde lachgas in 5.4
   Dat is dan voor de kenners N2O ipv NOH4. Foutje bedankt!

  4. N20 wordt meestal altijd in Ambulances gebruikt als anestetica om patiënten te verdoven voor operaties, je gaat er niet van lachen of gekke stemmetjes van krijgen maar je valt gewoon in slaap er mee.
   In de supermarkt kunnen we patronen voor de slagroomspuit kopen. Deze bevatten net genoeg gas voor twee volle teugen, wat eigenlijk te weinig is om bevredigend te raken. Let erop dat de patronen puur lachgas bevatten. Je moet het geïnhaleerde gas zo lang mogelijk in je longen houden en je kunt het daarna uitademen in een ballon, om het opnieuw in te ademen.

   Van He = Helium, wat lichter is dan lucht en gebruikt wordt oa in luchtballonen. Net als lucht is ook helium een gas. De snelheid van geluid in lucht is langzamer dan de geluidssnelheid in heliumgas. In helium bewegen de trillingen zich sneller voort en hoor je een hoger geluid. Als je de stem hoort van iemand die helium heeft ingeademd, lijkt het of de toonhoogte van de stem verhoogd is. Een lage stem verandert in het hoge stemmetje van Donald Duck.

   Wie had vroeger geen 10 voor scheikunde?!

  1. @cozmic: Wat opvalt is dat er veelal kerken op leylijnen staan en ook kastelen en burchten. Wat wisten/weten die “jongens” (van toen) wat wij niet wisten/weten?

  2. @Willie

   Ook de Romeinen wisten alles van krachtlijnen af. Al hun heirbanen lagen op Ley-lijnen, zo konden de soldaten ettelijke kms afleggen zonder al te moe te worden.

  3. Echten, Nijemirdum, die ken ik maar ook het rode klif.
   Dat is echt een prachtige locatie. Was er twee weken geleden nog. Daar hebben de Friezen de notabelen uit Holland eruit geschopt anno 1345.
   Uitzicht op het IJsselmeer. Dat is echt een top plek. 15 meter boven n.a.p. Daar voel ik me vrij als een Fries, die ik van oorsprong niet ben haha.

  4. @Anelle: ja, dat is zo. En wist je dat de R.K. (Rooms dus!) in de gehele wereld waar zij heiligdommen (op leylijnen) van “heidenen” verwoesten, zij dan op die plek hun kerken en kathedralen bouwden?

  5. bijna alles is omgetoverd met een rooms katholiek sausje. Niet alleen de plaatsen van heiligdommen maar ook de dagen waarop we christelijk feest vieren. Geef mij maar de terugkomst van het licht, dat de dagen weer gaan lengen, ipv. de geboorte van Christus. Om het volk enigszins in toom te houden zijn bepaalde feesten ook omgetoverd. Geeft wel aan hoe macht werkt. Kijk goed en je ziet hoe dit nog steeds werkt.
   De jeugd van tegenwoordig wordt niet alleen verpest door hun ouders die er nooit zijn, de tv, de series, muziek en de clips, het is allemaal echt bijna allemaal seks en geweld gerelateerd. Sad world of zombies.

  6. vele (seizoen)feesten zijn oorspronkelijke feesten ter ere van onze Levensbrenger en Lichtbrenger de Zon. Zonder die lichtbron was leven op Aarde uitgesloten. Daarom werden die seizoensfeesten al van begin af aan door de mensen uitbundig en vol dankbaarheid gevierd. Het heeft niets van doen met heidense rituelen. Dat heeft helaas de kerk uitgevonden om het verdeel en heersspelletje te kunnen spelen. Om alleen maar zieltjes te winnen. Die flauwekul vieren we nog in de vorm van christelijke feesten. Maar eigenlijk kennen we oorspronkelijke betekenis zoals Martijn reeds zei, helaas niet meer!

  7. @Lezer, ik ben bezig in een boek, ‘Spiegel van de Hemel’ van Graham Hancock. Fascinerend om te zien dat mensen meer dan 10.000 jaar geleden al zoveel kennis hadden van de astronomie maar ook bouwkunde, wiskunde e.d. We stammen niet af van idioten. We stammen af van een mens die al tienduizenden jaren zeer intelligent waren. Waar veel kennis verloren is gegaan in de loop van tijden.
   Bedenk eens het scenario van een grote catastrofe waarbij nog geen 10% het overleefd (en welk deel dan). Hoeveel kennis zal er verloren gaan als ook de computers en boeken niet meer geraadpleegd kunnen worden. Alleen een selectie wat aan informatie overleeft. Zulke dingen zijn er al vaker gebeurd.
   De kerk, onze cultuur, het is leugen en bedrog, ze willen ons niet te wijs hebben. Geef het volk brood en spelen…

  8. Martijn ik kan dat me heel goed voorstellen. Onze internet en computers is geen fluit waard. Alle informatie is in 1 klap verdwenen na een fall out(kernramp) of door electro magnetische straling. Daarom zijn de Russen zo slim om tijdens de koude oorlog hun gevechtsvliegtuigen te voor zien van computers die werkten op radiobuizen(ouderwetse diodeschakelingen) ipv de chip. En als alles is weggevaagd aan technologie, wetenschap, cultuur, beschaving. Wat blijft er dan nog over? En dat is mijn enige waarheid. Eureka: De Natuur.

  9. Ach, het is tegen dovemans oren zie ik…je hebt een time out
   Nou ja, ga ik zelluf toch gewoon weer uit m’n dak!

  1. pas op met veel bier drinken. In hop zit veel oestrogeen(vrl. hormoon). Drink met mate! Volgens kenners krijg je er borsten van! Ook niet erg als je dat leuk vindt staan. Prosit!

  2. De uitslagen van een proefondervindelijke test of het fyto-oestrogeen inderdaad vrouwelijke eigenschappen in de man bevorderde waren dit de resultaten :

   We waren allemaal dikker geworden.
   We hebben veel gepraat, zonder inhoudelijk eigenlijk iets te zeggen.
   We konden niet meer fatsoenlijk autorijden, laat staan parkeren.
   We konden in de verste verte niet meer logisch denken.
   We konden onmogelijk toegeven dat we ongelijk hadden, zelfs niet wanneer dat overduidelijk wel het geval was.
   Ieder van ons dacht dat hij het middelpunt was van het universum.
   We hadden hoofdpijn en totaal geen zin meer in seks.
   Onze emoties waren niet of nauwelijks beheersbaar.
   We liepen voortdurend hand in hand of arm in arm, ter ondersteuning van elkaar.
   We moesten om het kwartier naar het toilet, en vaak allen tegelijk.

  3. Haha, dat is een goeie Cozmic.
   Oh ja, Lezer, ik begin inderdaad tieten te krijgen alleen die tepels willen maar niet groeien 😉

 6. Zoals questionmarc reeds schreef (reactie 2): dit is al jaren geweten. We verbranden olie, gas, steenkool, om onze Westerse maatschappij draaiende te houden. De concentratie van CO2 verhoogt alsmaar.Er onstaat een broeikast effect. Daardoor gaat het wereldklimaat opwarmen. Eén van de neveneffecten daarvan is dat het ijs aan de polen, in Groenland en Siberie gaat smelten. En daardoor komt er methaan gas vrij, dat het broeikas effect nog zal versnellen. Dat weten we allemaal dankzij de wetenschap.
  Wat kunnen we er aan doen? Geo-engineering is een extreme oplossing, maar daar zijn weinig voorstanders van, omdat het een ‘experiment’ zou zijn met onzekere uitkomst. Het alternatief is om minder CO2 uit te stoten. Dus moeten enerzijds de beleidsmakers op internationaal niveau een overeenkomst maken. Maar de internationale top daarvoor, Rio+ vorige week, was een flop. Het alternatief is dat iedereen meer bewust met energie omspringt. We weten allemaal dat we dat zouden moeten doen, maar wie doet het echt? En wie doet het echt goed?

  1. Als je je zo druk maakt om die CO2 vermindering Beste Koen, zou je dan er ook eens goed aan gaan doen door eens wat minder Bier en Frisdrank tot je zelf toe te nemen… Elk bubbeltje uit de fles bevat C02. Daarnaast om je fietsbandje onderweg op te blazen wanneer deze lek gegaan is en geplakt is met een Co2 pompje, blaas je hem zo weer op.
   Denk je dat dat alles is dan, moet je toch ook maar eens een middagje gaan paintballen, alle paintguns, buksen enz werken nu allemaal met!!! jawel CO2. Nu op naar de Banketbakker met zijn slagroom spuit, ohlalalala werkt ook al op CO2…
   http://www.slagroompatronen.nl/co2-patronen-c-23.html?osCsid=vvmutmqrnle3k6vm86fo6hhmk4

   En dat nu allemaal wereldwijd gezien beste Koen, zien we dan niet iets over het hoofd heen?! Waar zijn planten, bomen en struiken nu zo gek op? CO2!!! Ook je vissen in je Aquarium worden er beter van…
   Ja CO2… 😆
   http://www.aquaria-info.nl/Co2/co2.html

   Dus als we nu minder CO2 gaan uit stoten met zijn allen wat gebeurd er dan ?! Teveel weer aan zuurstof, geen gekoelde drinks meer, geen vissen en planten meer, geen fietsband meer die lek gaat, geen slagroom meer op je taart…

   Wie is NU de Wetenschapper hier?! JIJ of nog steeds Ik ?! of Eerder Cozmic…

  2. Nou even uit mijn hoofd ; 6 CO2 + 6 H2O + zonne energie + bladgroen >> C6H12O6 + 6 O2 oftewel druivensuiker en zuurstof . assimilatie proces .
   Gelukkig is CO2 ook flink zwaar en blijft dus dicht bij het aardoppervlak , klaar om opgegeten te worden door alle levensvormen die chlorophyl in zich hebben .
   Broeikas effect was een leuke theorie om Al Gore een globale belasting in te laten voeren .
   Versterkte zonne-activiteit verwarmen de aarde en andere planeten , niet die opgelegde schuld/belasting theoriën .

  3. Wat wetenschappers(ook maar een beroep om brood op de plank te hebben. Vooral schreeuwen het gaat fout met ons milieu. Maar nooit echte oplossingen bieden. Het blijft pappen en nathouden! Miscchien heb ik dat ‘ns eerder gezegd. Maar ik zeg het maar nog een keer zolang economie onze wereld regeert is wetenschap daar altijd ondergeschikt aan. Wetenschap kan bijvoorbeeld de aardolie en gas industrie niet verbieden om te produceren en exploreren! Zie wat voor impact dat heeft op onze maakbare wereld en milieu! Als de bron van ellende wordt aangepakt dan hebben we zelf milieuwetenschap en geologen niet meer nodig! Ik zolang wij afhankelijk zijn van olie gas en alle produkten die daaruitvoortkomen voor onze maakbare wereld zal het milieuprobleem wat we heden ten dage kennen nooit opgelost worden. Door geen enkele wetenschapper want die heeft alleen oren wat zijn broodheer hem/haar vertelt. De een zijn dood de andere zijn brood! Niet meer niet minder.

  4. Er zitten toch rare jongens op wtk. Alles wat eventueel ook maar iets te maken zou kunnen hebben met Big pharma wordt niet geloofd en de grond in geboord. Maar alles wat van Big Oil komt, gaat er blijkbaar in als zoete koek. Of werken jullie voor Big Oil?

  5. @ koen
   Nou die “rare jongens “waar jij aan refereert zijn niet zij die hierboven reageren op jouw post maar jijzelf en q m en dat soort lieden die de wereld vanuit een kokervisie benaderen. Die geen zelfonderzoek willen verrichten, die niet de verantwoordelijkheid voor het eigen leven willen dragen. Die op moeilijke vragen niet of ontwijkend antwoorden. Die alles willen zeker weten vanuit een wetenschappelijk perspektief( nogal eenzijdig dus).Herken je er al wat in van jezelf, zoja dan is er nog hoop voor jou.
   Wist jij dat er in het westland in de kassen co2 wordt gespoten om de plantengroei te stimuleren? Zou dat zomaar mogen als het zo schadelijk was? Wist jij dat er reeds enkele jaren overduidelijk is dat lieden als AL Gore wetenschappelijke bewijsvoering verdraaid en totaal onjuist weergeven om hun stelling maar te kunnen behouden? Totaal nieuw voor je? Tja open je ogen en wordt eens wakker.

  6. Koen,
   zie je het totaalplaatje niet! Zelfs Big Farma staat niet los van Big Oil! De maakbare wereld is overal inzetbaar! Zelf ik zie die nut niet in van al die derivaten en zogenaamde ‘bruikbare’ chemische produkten die beide industrieën voor ons produceren! Die schijnwereld wordt alleen maar complexer maar echt niet beter voor ons allemaal. Technologie en vooruitgang wat is dat het waard! Zijn we daardoor een ‘beter’ mens geworden? Alles wat niet met die maakbare wereld mee wil doen wordt gezien als achterlijk. Vroeger had je ‘ hoge’ priesters die de dienst uitmaken hoe het volk moest leven. Wetenschappers hebben die plek nu ingenomen, maar hun gedrag is niet veel veanderd. Er zijn 2 manieren om het wetenschapspel te spelen. Met geld kun je het propaganda spel spelen. Veel geld uitgeven levert ook veel informatie op en bewijs(marketing). Natuurlijk doen alsof het altijd onafhankelijke informatie is. Maar dat is het nooit. Bekende bladen zoals Nature en Lancet worden ook gesponsord door dezelfde bedrijven die hun produkten promoten. Onafhankelijke onderzoekers zijn altijd afkomstig uit het westen. Dus vriendjespolitiek. Gelijk aan politiek dat doet krijgen vele infiltranten uit bedrijfsleven een regeerplekje in Den Haag als volksvertegenwoordiger. Ze vertegenwoordigen niet het volk maar zijn stromannen van het bedrijfsleven. En hun besluiten is altijd in voordeel van de bedrijven. Daarom zal het een oneerlijke strijd worden omdat de tegenstander toch geen kans krijgt om zijn bevindingen kwijt te kunnen in die fake gerenomeerde vakbladen. Je gaat je broodheer toch nooit tegenspreken. Dit soort manipulatief gedrag is van alle tijden. Adolf Hilter: hoe groter de leugen des te eerder de mensen daarin geloven.

   Marketing(wetenschap) is niet anders dan iets als ‘perfect’ te verkopen! Maar de verborgen gebreken die zit er bij voorbaat in. Die gebreken wordt gebagatelliseerd! Het zou toch erg zijn dat we voor niets zoveel geld ingepompt hebben! Dat moet toch wel terugverdiend worden. Er wordt wind verkocht. Verklaar mij maar waarom magarine zo goed voor ons is? Als ik dat blok ‘verzonnen’ voeding uit fabriek in het bos achterlaat is er geen enkele levend organisme die dat spul opeet. Is het dat dan vanzelfsprekend dat een mens dat dan eet? En dat o zo gezond is voor ons? Een leugen of waarheid?

  7. @Koen
   Big Pharma VERTREKT hoofdzakelijk vanuit Big Oil! Enorm veel pharmaceutische producten zijn een afgeleide van petrochemische basismoleculen, oliederivaten dus.
   Kijk, Koen, wanneer je per se advocaat van de duivel wil spelen, wat je voltrekte recht is, hoor je eerst te weten waar de klepel hangt alvorens de klok te gaan luiden.
   Nu lul je maar lukraak, gewoon omdat je de mogelijkheid hebt om hier en daar wat keet te schoppen en om je PC aan de slag te houden.
   En leuk dat dit is!!! 😕

  8. @ Koen

   Weer zo’n verrukt mooi voorbeeld, als je wat wetenschappelijk antwoorden krijgt toe gespeeld ga je ineens weer op een geheel ander onderwerp over dan dat je zelf wat zinvols aan toe voegd. Dit zegt me genoeg dat je niet verder komt met het lezen van de ‘KIJK’ en ‘QUEST’ maandbladen.
   Geven we je indicatie naar Big Pharama en Big Oil dan ga je ineens weer over iets anders piepen, iemand die aan exacte wetenschappen doet zal met veel betere aangedragen feiten komen dan wat uitzichtloos geschreeuw in onze WTK ruimte. Wij zijn allen onderzoekers en mensen die ervaringen op doen en die dat graag met elkaar delen, alleen jij doet dat niet met je hak op tak gezanik.

  9. Marcel, Lezer & Anelle: ik besef heus wel dat Big Pharma en Big Oil veel gemeenschappelijks hebben. Maar mijn vraag in reactie 8.4 was dus: hoe komt het dat Paul&co (8.1) en cozmic (8.2), als spreekbuis van Big Oil fungeren (ontkennen dat te veel CO2 uitstoot een probleem is), maar doorgaans zo tekeer gaan tegen Big Pharma? Dat snap ik niet!

  10. @ Koen

   Cozmic en Ik werken niet bij Big OIL!!!!!

   Waar jij nou zo heilig van overtuigd bent… Big Pharma is waar ik mee opgegroeid zijn (paplepel) en die tent van binnen en van buiten heel goed ken om het een en ander naar buiten toe te spelen wat nooit gedeugd heeft. Verder hou ik me met totaal andere dingen bezig dan jij als wetenschapper poogt voor te stellen. Daarmee zie je dat je met je wetenschappelijk inzichten totaal naast al je calculaties zit.

   Misschien moet je die vragen maar eens aan GuidoJ gaan vragen die weet meestal overal Wetenschappelijke antwoorden voor ons op.

  11. Beste Koen ,
   je ziet mij niet lobbiën voor Big Oil als ik de formule van photosynthese neerschrijf .
   Dat het broeikas effect komt door een combinatie van factoren , CO2 tax zal daar geen verandering in brengen . Puur weer de burgers de schuld geven en extra belasten zonder innovatieve technieken aan te dragen .
   Verbranden van fossiele brandstoffen aan de ene kant , grootscheepse ontbossing en een heftige bio-industrie aan de andere kant .
   Heel simpel zou het zijn om bv het hennepprodukt in te zetten . Zowel voor biobrandstof als papier en bouwmateriaal . Uiteraard kunnen er ook nog innovaties op het gebied van techniek uitgevoerd worden waardoor de uitstoot ofwel gecontroleerd word of verminderd .

   Op het gebied van Big Pharma hetzelfde , door de ijzeren greep van de zorgverzekeringen en vergoedingen ervan komen natuurlijke therapiën niet van de grond of moeten uit eigen zak betaald worden .
   Waar is de keuzevrijheid ? Tijmsiroop kan een vervelende hoest oplossen , in plaats daarvan krijg je een doosje pillen dat wel vergoed word .
   Uiteraard is dit een simpel voorbeeld . Praktijk is dat er een machtstrijd over de burgers hun hoofden gevoerd word waar het overduidelijk om de centen draait . Beleidsmakers zal het een biet wezen , die zitten hun 4 jaartjes uit , en als ze goed naar de pijpen van het grote geld hebben gedanst kunnen ze rekenen op een mooi baantje bij hun broodheren .

  12. Als de dames en heren beleidsmakers werkelijk het beste met de mensheid voor hadden , dan zou het beste van iedere methode ingezet worden , in coëxcistentie , synergetisch en waarschijnlijk ook nog symbiotisch .
   Ik ben Big Pharma dankbaar voor diverse uitvindingen , met kamillethee kom je er niet altijd ,ook andere eeuwenoude technieken zijn niet altijd voldoende en moeten het afleggen tegen bv een mri scan .

   CO2 neutrale technieken zijn al voorhanden , aardwarmte zit vlak onder onze reet , windenergie komt zomaar aanwaaien , getijden brengen miljareden watts aan energie aan … ga zo maar door . Nee hoor , Jan met de pet moet energiebesparen , electrische auto’s zijn voor decennia tegengewerkt en nog ondetaalbaar . Do I need to carry on ?

  13. @Cozmic: Verrassing! We zijn het met elkaar eens! Jij schrijft: “Als de dames en heren beleidsmakers werkelijk het beste met de mensheid voor hadden , dan zou het beste van iedere methode ingezet worden , in coëxcistentie , synergetisch en waarschijnlijk ook nog symbiotisch .” Dus jij vind dat de overheid doet onvoldoende doet, of zoals ik reeds schreef in reactie 8: “Maar de internationale top daarvoor, Rio+ vorige week, was een flop.”
   En jij moedigt CO2-neutrale technieken aan. Of zoals ik schreef: “Het alternatief is dat iedereen meer bewust met energie omspringt.”

 7. Ach, het zijn de eindtijden maar. Het eind van een dwaze wereld. Het begin van een wereld die wij nog niet kennen.
  Alles wat voorbij gaand is is niet echt. Het leven is niet echt.
  De mens piekert te veel en denkt te weinig na.
  Daarom worden problemen geschapen ipv. oplossingen.
  Alles komt op z’n pootjes terecht. I’m not afraid of that…

 8. Koen en z’n wetenschap. De wetenschap om bommen te bouwen? De wetenschap om olie heel diep uit de grond te halen? De wetenschap om te bouwen totdat er geen natuur meer over is? De wetenschap heeft de wereld bijna naar de klote geholpen. Nu mag de wetenschap dus de oplossing gaan bedenken hoe het eigenlijk zou moeten op deze aardkloot.

  1. Ik heb het vermoeden dat de gesponsorde wetenschappertjes daar wel een oplossing voor hebben gevonden . Helaas komen jij en ik niet voor in die oplossing .

  2. Onze oplossing zal werkelijk zijn (oplossen in de werkelijkheid), dat kunnen hun dan weer niet zeggen. Voor eeuwig vast aan de materie.

 9. Wat doet het..? Nou… Methaan houdt als broeikasgas warmte 21 x effectiever vast dan kooldioxide..! en dan later in t artikel Maar dat piepkleine beetje methaan houdt wel veel warmte vast, per molecuul ruim 70 keer zo veel als CO2. Kan iemand mij het verschil tussen kooldioxide and co2 uitleggen? Koolstofdioxide is anders?

  1. Wat ik me nog kan herinneren van vroeger op school met Scheikunde was dat:

   A) CO = Koolmonoxide en komt vrij bij een onvolledige verbranding, het heeft een groot explosiegebied en een lage ontbrandingstemperatuurz zo ontstaat een backdraft en/of Flashover

   B) CO2 = Kooldioxide en komt vrij bij een volledige verbranding, het is onbrandbaar en giftig, het is reuk-, geur- en kleurloos gas dat de zuurstof verdrijft en daarom verstikkend werkt.

   Ik denk dat je veel dieper kan gaan als je bv bij brandbeveiligingen of bij brandpreventie gaat opzoeken, je kan ook het een en ander terug vinden op het gebied van brandstofmotoren.

  2. Hoi Paul,
   je kennis van scheikunde is wel heel ver in je onderwustzijn gezakt.

   Niet CO2 is giftig maar CO. Alles wat in de organische chemie(koolstofverbindingen) onvolledig verbrandt veroorzaakt ellende. Bij sport heet dat bijv. verzuring van de spieren.
   Bij die oude steenkolenkachels was er vroeger sprake van kolendampvergiftiging. Dat is inderdaad koolmonoxide. Omdat CO gemakkelijker bindt dan O2 met onze rode bloedlichaampjes (hemoglobine) en reukloos, ga je zo de pijp uit.
   Co2 reageert weer gemakkelijk met water. Je weet wel de bubbels in prikkellimonade. C02 wordt ook gebruikt voor brand blussen. Water is dan niet altijd effectief. Want als je water gebruikt kan juist het vuur weer aanwakkeren.de enige manier om brand te stoppen is omgeving zuurstofarm te maken. door juist met water te blussen komen er nieuwe O2 in de ruimte. en ben je terug bij af.

  3. @ Lezer

   Ja misschien een beetje te veel aan C02 naar binnen gehad:
   4-5% Koolstofdioxidegehalte (C02) in uitgeademde lucht. Veroorzaakt naast bovengenoemde effecten ook duizeligheid, verwarring en een gevoel van ademnood bij langere blootstelling. Uiteindelijk raakt men bewusteloos.
   8% Hoofdpijn, zweten, verlies van gezichtsvermogen en krampen. Bewusteloosheid na 5 tot 10 minuten, gevolgd door de dood na 30 minuten tot een uur.
   20% en hoger: Bewusteloosheid na enkele ademteugen, snel gevolgd door ademstilstand. Dood na enkele minuten.

   Proef op de som: neem een soda club frisdrank maker en maak van kraanwater je eigen bubbles, FLINK! vullen met C02 en dan drinken, krijg je ineens ademnood…

   Koolstofmonoxide (C0) is een giftig gas. In het bloed hecht het zich aan het zuurstoftransport-eiwit hemoglobine in rode bloedcellen, waarbij het zuurstofgas (02) verdringt. Dit is te wijten aan de sterke coördinatiebinding (pi-backbonding) met het ijzer in hemoglobine.

   Koolstofdioxide wordt in sommige typen brandblussers gebruikt om vuur te bestrijden, met name indien water gevaarlijk zou zijn als blusmiddel, doordat het chemische reacties veroorzaakt.

   Laten we volgende keer eens een biertje gaan drinken, lijkt me erg gezellig 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.