Advertentie

Energie meten = weten..


catheating

x

Energie meten = weten..

2014 WantToKnow.nl

x

We gaan weer langzaam de zomer achter ons laten en het seizoen in, waar verwarming van ons huis met brandstof de hoofdrol speelt. Twee zaken die we je graag even aanreiken om je energierekening strak’ te houden, waarbij het credo is: “Meten is weten’..! Allereerst is het klussen voor een lager energierekening wellicht een optie..?

5 klussen voor een lagere energierekening..
Wist je dat energie voor Nederlanders een van de grootste kostenposten is? En dat een gemiddeld huishouden zo’n € 2.000,- per jaar uitgeeft aan gas, water en elektriciteit? We kwamen 5 eenvoudige tips tegen die je kunnen helpen je energiekosten omlaag te brengen. Met een paar goedkope en simpele aanpassingen in en rondom je huis zullen je maandlasten daarbij flink dalen!

1. Breng radiatorfolie aan
Zeker wanneer je in een ouder huis woont, dat nauwelijks geïsoleerd is, is het aanbrengen van radiatorfolie een uitstekende oplossing. Je kunt deze folie kopen bij vrijwel iedere bouwmarkt en aanbrengen op de achterkant van de radiator, of op de muur erachter. Radiatorfolie is daarbij het effectiefst wanneer het achter radiatoren wordt gemonteerd, die tegen een buitenmuur zijn geplaatst. Op deze manier voorkom je namelijk dat de radiator de buitenmuur verwarmt; de warmte kaatst terug en blijft binnenshuis. Een gemiddeld Nederlands gezin bespaart hiermee zo’n € 20,- tot € 30,- per jaar.

2. Breng tochtstrips aan
Om ervoor te zorgen dat warmte binnenshuis blijft en niet ontsnapt via naden en kieren, bieden tochtstrips een prima uitkomst. Deze strips zijn gemakkelijk aan te brengen en zorgen ervoor dat het tochten in een bepaalde ruimte stopt. Meet de breedte van de naden en kieren van tevoren wel goed op. Zo voorkom je dat je te veel antitochtmateriaal aanschaft. Twijfel je over welk materiaal je het beste kunt gebruiken, dan kun je in een bouwmarkt altijd een expert om advies vragen. Dankzij tochtstrips ben je jaarlijks ook ongeveer tussen de € 20,- en € 35,- goedkoper uit.

CVbuis isolatie3. Isoleer je cv-leidingen
Cv-leidingen verliezen warmte in onverwarmde ruimtes als de pijpen niet zijn geïsoleerd. Denk daarbij eens aan de cv-leidingen die onder de vloer in kruipruimtes lopen. Het is dus verstandig om de lengte en diameter van de cv-leidingen op te meten en in een bouwmarkt bijpassende isolatiekokers van speciaal foam aan te schaffen. Het is eenvoudig om deze schuimrubber isolatie om de leidingen aan te brengen. Zo zorg je ervoor, dat er aanzienlijk minder warmte ontsnapt. Per meter isolatiemateriaal die je aanbrengt, bespaar je ongeveer € 1,60 per jaar. Dus voor een gemiddeld huis kom je ook al snel aan een bedrag van minimaal € 30,-

4. Vervang de douchekop..!
Een normale douchekop verbruikt ongeveer 12 liter water per minuut. Bij een spaardouche is dit aanzienlijk minder, deze laat namelijk maximaal 7 liter water per minuut door. Bovendien neemt de druk van het water niet of nauwelijks af. Een spaardouche geeft een hogere druk in de doucheslang; let er dus wel op dat je huidige doucheslang hier sterk genoeg voor is! Blijkt uit de verpakking van de douchekop dat het niet gaat om een spaardouchekop? Dan is het wellicht verstandig te kijken naar de volumestroom (de hoeveelheid water die de douchekop doorlaat). Een spaardouchekop laat tussen de 4,3 en 6,9 liter water per minuut door. De kosten voor waterverbruik door douchen kunnen hierdoor dus worden gehalveerd..! En met een paar douchebeurten in de week, kan ook dit aardig in de euro’s lopen..!

Een van de vele klokthermostaten die er op de markt zijn. Zo kun je NOOIT meer vergeten de verwarming bijvoorbeeld 's nachts uit te zetten...!
Een van de vele klokthermostaten die er op de markt zijn. Zo kun je NOOIT meer vergeten de verwarming bijvoorbeeld ’s nachts uit te zetten…!

5. Installeer een programmeerbare thermostaat
Een ouderwetse kamerthermostaat werkt eenvoudig, want die draai je simpelweg omhoog of omlaag om de temperatuur in de kamer te sturen. Maar het overkomt je ongetwijfeld ook weleens, dat je -bijvoorbeeld ’s nachts- vergeet deze thermostaat uit te zetten, wat natuurlijk dan hogere gaskosten tot gevolg heeft. Met een programmeerbare thermostaat heb je hier geen last van. Je kunt namelijk zelf instellen op welk tijdstip deze zich in- of uitschakelt.

Als je de thermostaat zo instelt dat deze een uur voor vertrek of voor het slapen gaan de temperatuur verlaagt naar 13 tot 15°C, kun je per jaar maar liefst ca. € 40,- besparen. Kijk, zo zitten we al met al zo rond een bedrag van zo’n € 150,- per jaar, door een paar simpele maatregelen/klussen uit te voeren..!

Maar ook: stap jaarlijks gewoon over van energieleverancier..!
Maar voor verreweg de grootste besparing kun je je gereedschapskist gewoon in de kast laten staan! Je bespaart namelijk het meest door je energiekosten te vergelijken (HIER bijvoorbeeld) en dan jaarlijks simpel naar een andere energieleverancier over te stappen. Waarom? Omdat veel energieleveranciers doorgaans de meeste korting bieden aan nieuwe klanten die een eenjarig actiecontract afsluiten.

Als je iets minder dan 2 maanden voor je oude contract afloopt een actiecontract aanvraagt via bijvoorbeeld vergelijkingssite PrizeWize.nl, dan stap je zonder problemen over. En – afhankelijk van je verbruik natuurlijk- kun je jaarlijks zomaar tussen de € 150,- en € 700,- besparen ten opzichte van een normaal contract…!

ZONNEPANELEN, ook even paar zaken op een rijtje..

En waar steeds meer mensen toch oog voor hebben, en plannen voor maken om uiteindelijk naar toe te willen streven, is een grotere onafhankelijkheid ten opzichte van energie-toeleveranciers. Zonne-energie komt dan voor een huishouden vaak als simpel toepasbaar alternatief in het oog..  Maar ook een beter milieu begint met zonnepanelen op je dak.

Als je duurzaam en verantwoord energie opwekt, investeer je eigenlijk in de toekomst; in die van jezelf, maar in de planeet.. Dus goed voor milieu en je portemonnee. Zonder er nog iets voor te hoeven doen, heb je je zonnepanelen 25 jaar na installatie volledig terugverdiend. Plus een opbrengst die gelijkstaat aan 5% rente. Toch kunnen vaak, ook weer  door een paar eenvoudige handelingen, zonnepanelen een hoger rendement halen.

Arbeidsplaatsen in de solarindustrie zijn aan een indrukwekkende opmars bezig.
Ook arbeidsplaatsen in de solarindustrie zijn aan een indrukwekkende opmars bezig..!

Economische recessie? Geen zonnepanelen..?!
In tijden van economische tegenwind ligt het niet onmiddellijk voor de hand om te investeren in zonnepanelen. In afwachting van gunstigere omstandigheden letten veel mensen misschien liever op de kleintjes. Maar tóch is het slim als je juist nu zou overstappen op zonnepanelen. Want de overheid heeft nog steeds een aantal gunstige belastingmaatregelen doorgevoerd om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren.. (Kijk bijvoorbeeld HIER, op dezelfde site van Prizewize voor info hierover)

Dit beeld is steeds meer regel dan uitzondering in Duitsland. Waar blijft Nederland, waar blijft onze Minister van Economische Zaken..?
Dit beeld is steeds meer regel dan uitzondering in Duitsland. Waar blijft Nederland, waar blijft onze Minister van Economische Zaken..? Maar je kunt zélf het initiatief nemen, zoals je in het artikel leest.

Ook houd je meer grip op je portemonnee met zonnepanelen ‘in bedrijf’ in je huis. Want mocht elektriciteit in de toekomst duurder worden, doordat er bijvoorbeeld extra belastingen op milieuvervuilende energiecentrales gaat komen, dan ben jij buiten schot! Als je zelf energie opwekt en gebruikt, hebben zulke ontwikkelen bij voorbaat minder invloed op je financiële situatie. Het aantrekkelijke van zonnepanelen is toch nog steeds, dat je de éénmalige investering slapend terugverdient.

Nog aantrekkelijker wordt het als je wakker blijft en een aantal maatregelen neemt om je investering een stuk sneller terug te verdienen. Gebruik je niet alle energie die je zelf opwekt, doordat je bijvoorbeeld vaak niet thuis bent en je veel apparaten hebt uitgeschakeld, dan kun je het teveel aan opgewekte energie teruggeven aan het elektriciteitsnet. Het zogenaamde ‘salderen’. Aan het einde van ieder jaar verrekent je energieleverancier dan de elektriciteit die je hebt afgenomen met de elektriciteit die je hebt teruggeleverd, afkomstig van je zonnepanelen. Om succesvol te salderen hou je de volgende 5 tips bij de hand:

1. Zorg voor een geschikte meter
Van oudsher houdt een energiemeter alleen bij hoeveel stroom iemand verbruikt. Wek je stroom op en wil je dat je energieleverancier dit jaarlijks verrekent in je energierekening? Dan heb je een meter nodig die ook bijhoudt hoeveel je precies opwekt. Neem contact op met je netbeheerder om erachter te komen of jij al een geschikte meter hebt. Het duurt zo’n 4 tot 6 weken om een ongeschikte meter te vervangen, want vaak is een ouderwetse analoge meter met een draaiwieltje problematisch inzake verrekening.

.
.

2. Registreer je zonnepanelen!
Wist je dat je voor een nauwkeurige registratie van je terug-geleverde energie je moet aanmelden bij energieleveren.nl, een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse netbeheerders, die de wettelijke publieke taak hebben om zorgvuldig met je gegevens om te gaan en deze nooit te gebruiken voor commerciële doeleinden. Registratie geeft je de zekerheid dat je terugleververgoeding altijd tot stand komt met de juiste gegevens.  En je registratie is bovendien goed voor de veiligheid van het stroomnetwerk, de veiligheid van monteurs en je eigen veiligheid. Want bij storingen, werkzaamheden en calamiteiten is het voor de netbeheerders belangrijk dat bekend is welke klanten zelf energie leveren.

3. Vraag btw over je zonnepanelen terug..! Als je energie teruglevert aan het net, mag je jezelf aanmelden als ondernemer. (kijk HIER) Je kunt dan de btw over je aangeschafte zonnepanelen terugvragen en dat levert je natuurlijk al snel een paar honderd euro voordeel op. En vraag dan wel tegelijkertijd ook de ontheffing aan voor de btw over de energie die je teruglevert aan het net! Anders blijft er weinig van je voordeel over. Deze ontheffing kan voor 100%, zolang je onder de grens van € 1.345 aan af te dragen btw blijft, waarbij je moet bedenken, dat vrijwel geen enkele particulier daarbij in de buurt komt.

Deze voordelige btw-constructie is te danken aan een man uit Oostenrijk die in april 2013 naar het Europese Hof van Justitie was gestapt (HIER). Hij vond dat hij, als producent van zonne-energie en dus ondernemer, recht had op belastingvoordeel. Het Hof stelde hem in het gelijk, met als gevolg dat landen in heel Europa met tegenzin hun wetgeving moesten aanpassen. Momenteel werkt de Nederlandse overheid samen met andere landen samen aan nieuwe wetgeving om het btw-voordeel op zonnepanelen snel weer op te heffen en wil je nog profiteren van de regeling, dan moet je snel zijn..

meten-is-weten-voorbeeld44. Reken je niet té snel té rijk
Dat je met zonnepanelen in de toekomst veel geld bespaart, is zeker. Houd er alleen ook rekening mee dat het de eerste 3 jaren nog onzeker is wat je jaarlijks gemiddeld precies kunt besparen. Verlaag dus niet al na de eerste paar maanden drastisch het maandelijkse voorschotbedrag dat je aan je energieleverancier betaalt. Zeker niet als die plaatsing van panelen in de zomermaanden gedaan is: door de zon wek je die maanden natuurlijk niet alleen meer elektriciteit op, maar je verbruikt ook minder!

Als je je besparing te rooskleurig inschat, kan het gebeuren dat je aan het eind van het jaar toch moet bijbetalen. Ook energieleveranciers weten dat je je niet te snel te rijk moet rekenen als particulier en om die reden stellen ze vaak je voorschotbedrag pas na 3 jaar naar beneden bij. Maar heb je als particulier toch het gevoel dat je al heel goed weet wat je jaarlijks ongeveer opwekt aan zonne-energie en totaal aan energie verbruikt? Neem dan contact op met je energieleverancier en bespreek de mogelijkheden om alsnog toch versneld je voorschotbedrag te verlagen.

5. Stap over naar een goedkopere energieleverancier
Wil je energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier? (HIER bij genoemde PrizeWize bijv.) Dan kan het interessant zijn om te zien welke verschillende vergoeding iedere leverancier biedt voor terugleveren. In de meeste gevallen is de vergoeding trouwens niet hoger dan de kale stroomprijs. Actuele informatie over terugleververgoedingen vind je altijd op de websites van de energieleveranciers zelf.

En handig om te weten: geef altijd je brutoverbruik op in een vergelijker. Dus wat je in eerste instantie aan energie afneemt van je leverancier. Wegens zonnepanelen een extreem laag of zelfs negatief verbruik opgeven, zorgt voor onbruikbare vergelijkingsresultaten. Ons advies: vul ‘normale’ gegevens in, kies een scherpe deal en spreek direct na je overstap samen met je nieuwe leverancier een gepast maandbedrag af.

* * *

x

zon handen

Advertentie

4 thoughts on “Energie meten = weten..

 1. Guido, als met een geschikte meter bedoeld wordt een zogenaamde “slimme meter”, dan verwijs ik je naar de film/documentaire “Take back your power”.
  Die slimme meters zijn vooral slim voor de netbeheerder cq. leverancier….big brother is watching you. Afsluiten was nog nooit zo makkelijk. Het is ook weer één van die aparaten die zorgt voor extra straling in huis, alsof er er niet geneog van zijn. De frequentie van die slimme meters schijnt niet zo goed te zijn voor ons mensen.
  Ook is niet iedereen gelukkig met die zonnepanelen boven zijn hoofd.

 2. Let op bij zonne panelen dat ze regelmatig schoon gemaakt worden.
  Ik heb in februari 2 sets gemonteerd en had behoorlijk wat terugverdiend.
  In oktober al 900 kw met een installatie van 1200WP (2 maal 600W).
  In Oktober meette ik op een zonnige dag 170 W per set panelen van 600W.
  Op het oog zagen ze er schoon uit maar toen ik één van de sets had gewassen
  gaf deze set 250 Watt terwijl de andere nog 170 Watt gaf na de andere set ook te wassen waren ze beiden 250W dus al gauw tussen 30 en 40% verschil!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.