Advertentie

Het eiwit van de sprinkhaan..!


x

‘Insecten-eiwitten’ als voedseltoevoeingen?
X

De EU investeert in het eten van insecten..

Marieke Pril -2012 © WantToKnow.nl

x

Insecten eiwitten als levensmiddelen toevoeging? EU investeert in het eten van insecten.
Onlangs werd bekend dat McDonald’s, Taco Bell en Burger King stoppen met het toevoegen van de zogenaamde roze slijm aan hamburgers. Roze slijm (‘pink slime) is een ammoniak-gesteriliseerd bijproduct van vlees, dat slechte reclame heeft gekregen voor het in advertenties promoten van de suggestie, dat een product uit 100% rundvlees bestaat.

Sprinkhanen op een saté-stokje. Van plaag naar zegening..? Of een gruwel voor vegetariërs..

U kunt er zeker van zijn dat het nieuws betekent dat voedsel wetenschappers gewoon een nieuwe manier hebben ontwikkeld om rundvlees bijproducten terug te recyclen in hamburgers onder de 100% rundvlees vlag, zodat de ketens kunnen blijven doorgaan met het goedkoop aanbieden van fast food aan de massa’s.

Maar meer to the point, het roze slijm demonstreert dat de moderne voedingswetenschap geen ‘bah’-grenzen kent. Het is daarom dus niet moeilijk je de ontwikkeling van een op insecten gebaseerd levensmiddelenadditief voor te stellen die het eiwitgehalte in hamburgers en nuggets verrijkt. Hamburgers waarin insectenmeel is verwerkt zouden kunnen worden verkocht door ketens met claims als: ‘hoger in eiwitten’, ‘gezondere vetten’, en ‘eco-burger’.

Europa steekt Miljoenen in ‘eetbare insecten proteïne onderzoek’.
De ontwikkeling van insecten eiwitten als een levensvatbare bron van voedsel zal een boost krijgen in 2012. Met het oog op voedsel wetenschappelijke banen, de toekomst van de voedselveiligheid, en betrokkenheid bij de vooruitgang, heeft de EU 3 miljoen euro (ongeveer 4 miljoen US dollar) beschikbaar gesteld voor een onderzoeksproject met als doel om “de mogelijkheden van insecten als alternatieve eiwitbronnen te onderzoeken.”

Het project is bedoeld om bij te dragen aan de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling, aldus de Britse Food Standards Agency (UK Food Standards Agency (pdf) zie punt 4.11, waaruit ook blijkt dat slechts 1,5 miljoen van de 3 miljoen financiering, voortkomt uit de EU. De rest komt waarschijnlijk uit internationale fondsen zoals o.a. de VN-Voedsel-en Landbouworganisatie.

Hoe lang voordat insecten-proteïne-toevoegingen de consument zullen bereiken?
De ontwikkeling van duurzame, op industriële schaal kweken van insecten, zou per direct nuttig zijn voor mensen in landen waar insecten al een gerespecteerde plaats innemen m.b.t. het lokale dieet.

Maar het is moeilijk je voor te stellen dat bedrijven als McDonald’s insecteneiwitten blijven toe voegen aan McMenu’s tenzij (1) wereldwijde acceptatie is verkregen of (2) ze ermee weg kunnen komen door het van insect-afgeleide additief voor levensmiddelen een goedaardige naam te geven, die het publiek niet doet associëren met griezelige beestjes.

Publieke acceptatie in landen die niet gewend zijn aan insecten op het menu, zou wel eens veel langer kunnen duren dan de wetenschap die nodig is om levensmiddelenadditieven van insecten te ontwikkelen. Bovendien, wetenschappelijke vragen met betrekking tot voedselveiligheid – zoals bijvoorbeeld de risico’s op allergieën voor plantaardige residuen in het spijsverteringskanaal van insecten- zullen ook jaren, (zo niet decennia) van onderzoek vereisen.

Maar tomaten, het basiselement van zoveel moderne Italiaanse gerechten, werden ook naar het Europese continent gebracht van uit Zuid-Amerika. Slechts een paar decennia geleden was het eten van sushi ongehoord buiten Japan. En voedsel waarin insecten verwerkt zijn vertonen de eerste tekenen van een groeiende trend, van de worm-taco Don Bugito tot het koken van Insect Cooking Vlog door Daniella Martin van ‘Girl meets Bug.’

Wanneer de publieke acceptatie groeit, kijk dan binnenkort uit naar ‘insecten oppepper’ insecteneiwit additief in de winkelschappen in de supermarkten bij u in de buurt, wanneer publieke acceptatie groeit.

 x

[media id=1160 width=770 height=605]

 

16 gedachten over “Het eiwit van de sprinkhaan..!

  1. Een keertje proberen dan maar. altijd in voor nieuwe soorten eten. Het zal wel gebracht worden met een moralistisch tintje dat gewoon vlees eten asociaal is en dan wordt ik al een beetje geagiteerd. Geef mij maar een biefstuk !!

    1. Als je daar blij van wordt moet je het vooral niet laten, maar wellicht smaakt het je beter als ie ook van een “blije” koe afkomstig is. En een beetje nadenken over ons consumptie gedrag hoeft toch niet direct moralistisch te zijn?

    2. Biefstuk, als het echte biefstuk is, mag je me ervoor wakker maken. Goed vlees kost wat maar je kan er ook dagen op teren… Eet het met respect.

    3. Biologische biefstuk!! In liefde gegeven door met liefde opgevoede dieren, gegeten door liefdevol het vlees-kado te ontvangen..
      Zo heb je straks je buik van van liefde, dat je alleen nog maar ‘manna’, lichtvoedsel kunt/wilt eten.. 🙄

    1. hoe zit dat dan met”je bent wat je eet”? Die zin krijgt dan weer wel gelijk een hele nieuwe inhoud. Doet me denken aan een doku uit mijn jeugd, boer heeft last van hele grote witte maden in zijn land. Roept de ouderen van een stam in de buurt, stam komt met zijn allen. Lopen al etend in een lange rij over het land . Moraal stamleden buikje vol en boer van zijn maden af,win win zeg maar.

  2. Ach ik heb al eerder sprinkhanen gegeten en vies is het zeker niet .Wel goed flossen erna vanwege de pootjes die tussen je kiezen blijven steken .Schep mijn bordje nog maar eens vol hoor…..

    1. Er worden in veel landen sprinkhanen gegeten. Vaak wel sprinkhanen die zijn doodgespoten met insecticiden. Lijkt me niet echt goed fosfaatesters voor je zenuwstelsel.

  3. Een onderwerp dat me al even bezighoudt. Er zijn al lange tijd meerdere iniatieven op dit gebied. Check hiertoe maar eens de site van de nederlandse vereniging van insectenkwekers, http://www.venik.nl

    Aardig promotie filmpje ook…

    http://www.youtube.com/watch?v=q06sODBKo8U&feature=player_embedded#at=15

    Die walgingsfactor over insecten eten gaat er vanzelf wel af komende jaren. Een sprinkhaan is niets anders dan de garnaal van het land , niets mis mee. Tijd om dit te omarmen.

    Smaakt overigens prima, vergeet niet de vleugeltjes eraf te halen!

    Bug Apetit!

  4. Stiekum denk ik wel eens …. Dan denk ik laat een ieder die vlees wil eten eens een dier slachten …. of elk dier dat ie wil eten. Als je dat idee doorvoert blijven er weinig vleeseters over denk ik zo. In ieder geval eten zij die nog vlees eten wel heel bewust.
    Maar het gaat ook niet alleen om het stukje vlees op je bordje, kijk eens naar de tussendoortjes hoeveel dierlijke producten daar in verwerkt zijn.
    In dit licht bezien zouden er wel eens meer insekteneters kunnen overblijven dan zeg maar”grootdier” eters. De meeste mensen hebben geen moeite met het doden van een insekt!

    1. Hangt dus van de relativiteit van je ‘eigen formaat’ af.. 🙄
      Stiekem..? En dat schrijf je gewoon hier dan stiekem weer op..?

  5. We eten toch al lang insecten…maar dan van de zee….een garnaal lijkt voor mij in ieder geval ook een beetje op een sprinkhaan…zo boven, zo beneden 🙂
    Als we nou de illuminati garen verder spinnen…..
    Hoe lang zou de mensheid kunnen bestaan zonder insecten?
    Precies 3 jaar! Dat is snel….
    Laat dat eten toch aan de beesten over die het écht nodig hebben….moet de mens ook nog uit luiheid deze markt bewerken??
    Ga aan de slag en verbouw graan en bonen, en als er af en toe een worm in je eten zit, dan is dat mooi meegenomen 🙂
    Ja nu weet ik het weer….het moeten dan natuurlijk kweek-insecten zijn….dus net als garnaal, pangasius, zalm enz. met veel antibiotica en een rot leven…nee dank je…dan maar paardenbloem en madeliefjes 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.