Advertentie

Je darmflora bepaalt je lichamelijke gezondheid..!


De plaats van de lever en de galblaas in de menselijke buikholte.

Wist je dat als er te veel slech­te bacteriën in je dar­men huizen, je daar dik van kan worden, terwijl je naar je gevoel en ‘meting’ toch ge­noeg beweegt en gezond eet. En toch is er iets heel bijzonders aan de hand, waardoor al je inspanningen en gezonde voedsel ’tussen wal en schip’ terecht komen.. Een van de hoofdstukken van het nieuwe boek van dr. Robynne Chutkan, is gewijd aan dit fenomeen. Even een paar zinnen?

Diverse experimenten hebben aangetoond dat als we bepaalde microben van zwaar­lij­vi­ge muizen naar virusvrije magere muizen trans­plan­te­ren, ze aankomen en hun vetafzetting toeneemt, zonder dat er iets aan hun voeding of bewegingsregime wordt veranderd… Met andere woorden: darmbacteriën bepalen het gewicht.
We kunnen inmiddels met 90% zekerheid
obesitas van magerheid onderscheiden, door alleen maar naar de darm­bac­te­riën te kijken.  Zwaarlijvige muizen hebben naar verhouding meer Fir­mi­cu­tes- dan Bac­te­roï­de­tes­-stam­men, vergeleken met hun magere te­gen­han­gers. Alsmede een ver­min­der­de microbiële diversiteit. Hetzelfde lijkt nu voor zwaar­lij­vi­ge mensen te gelden..!

Het blijkt dat ook medicijnen de darmflora structureel verstoren, wat ervoor zorgt dat mensen te dik worden. Onderzoeken wijzen uit dat kinderen die grote hoeveelheden antibiotica krijgen voorgeschreven een groter risico lopen later in hun leven zwaarlijvig te worden.’

Dr. Robynne Chutkan is arts en inmiddels één van de toonaangevende gastro-enterogen van de wereld. Aangesloten bij het ‘FASGE’ (Fellow of the American Society for Gastrointestinal Endoscopy) en oprichter van het ‘Digestive Center for Woman’. Daarnaast is ze sinds 1997 faculteitslid van het Georgetown University Hospital in Washington, DC. Ze is opgeleid in Yale en Columbia en enthousiast snowboarder, marathonloper en vinyasa-yogabeoefenaar. Ze helpt op onverzettelijke wijze haar patiënten een langer, maar vooral beter leven te krijgen.

Naast deze indringende informatie die dr. Chutkan in haar nieuwe boek geeft, is ze gelukkig een oplossingsgerichte dokter. Ze behandelt het onderwerp volledig; van klachten tot oplossingen. Er gaat een wereld voor je open! Een echte aanrader..!

* * *

x

x

Antibiotica, maagzuurremmers, pijnstillers en de pil:

wat hebben deze medicijnen gemeen?

x

De Microbioom-oplossing

2017 WantToKnow.nl/be

x

Gezonde darmflora leeft in de darmen en is in balans.

Had Hippocrates dan toch gelijk? Hij zei een paar duizend jaar geleden – volgens overlevering – dat alle ziekte in de darmen begint. Volgens dr. Robynne Chutkan -gastro-enteroloog (maag-darm-leverspecialist)- wordt deze uitspraak nu pas we­ten­schap­pe­lijk bewezen. Volgens haar, verstoren ziekten onze darmbacteriën dusdanig, dat de goede bacteriën teniet worden gedaan en de slechte de overhand krijgen. Dat heeft tot gevolg dat er vele (chronische) ziekten ontstaan zoals obesitas(!), MS, intoleranties, hartziekten en ja, ook kanker.

Maar wat betekent het baanbrekende onderzoek nu eigenlijk voor onze dagelijkse gezondheid? Het microbioom is de verzamelnaam voor de ‘niet-te-tellen’ bacteriën die in ons spijsverteringskanaal wonen. Dr. Robynne Chutkan voegt de nieuwste bevindingen samen en legt uit dat door het standaard westerse voedingspatroon en onze super steriele leefwijze, onze darmmicroben feitelijk ‘uitgehongerd’ raken. Hierbij worden de ‘goede bacteriën’ uitgedund die cruciaal zijn voor onze gezondheid en wordt woekering van precies de verkeerde soorten bacteriën aangemoedigd..!

Wie kent in het kader van het Microbioom, niet dit ‘Zwarte boekje’, dat een positieve bijdrage levert aan je bewustzijn omtrent je voedsel. (klik voor lead)

De verstoorde balans die hiervan het gevolg is, maakt ons vatbaar voor talloze auto-immuunziekten en chronische aandoeningen. Maar natuurlijk kunnen we effectieve veranderingen aanbrengen in onze leef- en eetwijze om deze schade ongedaan te maken. Dr. Chutkan heeft letterlijk duizenden patiënten geholpen, die een (vaak ernstig)verstoord microbioom hadden, door uitgebreid ‘Leef vies, eet schoon’-plan, dat is ontworpen om schadelijke medicaties en voedingsmiddelen uit te bannen en weer gezond te worden.

  • Een overzicht van de ‘moderne microbiële verstoorders’ die ons lichaam ontdoen van de natuurlijke beschermingssystemen.
  • Heerlijke, voedzame recepten die de groei van goede bacteriën stimuleren.
  • Een lijst met belangrijke vragen die je je arts kunt stellen als je antibiotica krijgt voorgeschreven en advies over hoe je je darmen tijdens een behandelingskuur kunt beschermen.
  • Een leidraad voor het kiezen van de juiste probiotica en supplementen.
  • Essentiële informatie over hoe je aandoeningen als eczeem, het chronischevermoeidheidssyndroom, de ziekte van Crohn, colitis, het prikkelbare-darmsyndroom en meer kunt voorkomen en ervan kunt herstellen.
  • Een introductie in de ontlastingstransplantatie, het allernieuwste op het gebied van het herstellen van een ernstig verstoord microbioom
In dit boek biedt ze haar indrukwekkende programma aan om lezers overal ter wereld te helpen herstellen en genezen. Dr. Chutkan schreef over deze materie een boek dat in de VS de bestsellerlijsten haalde en dat Uitgeverij Succesboeken.nl in het Nederlands taalgebied uitgeeft. Het boek, De mi­cro­bi­oom­op­los­sing, geeft de lezer inzicht in hoe je al die miljoenen bacteriën, organismen, etc. die in je spijs­ver­te­rings­ka­naal wonen, in ba­lans houdt. Het boek is prettig leesbaar voor de niet wetenschappelijk ingestelde leek.
Het boek is opgedeeld in 4 delen:
  1. Over darm­bac­te­riën in het algemeen. De meeste mensen hebben geleerd dat bacteriën niet goed zijn, maar bij nader inzien heb je meer goede bacteriën in je lichaam dan slechte bacteriën – vermits je gezond bent.
  2. Over hoe we ons microbioom letterlijk verzieken, door wat we eten en drinken en doordat we onszelf te schoon(!) houden.
  3. Over hoe we ons microbioom weer op het juiste spoor krijgen: hoe krijg je een goede balans in je darmen van goede en slechte bacteriën, waarbij nogmaals de eerste de overhand moeten hebben, hetgeen bij de meeste mensen niet het geval is.
  4. Dr. Chutkan neemt je mee naar de keuken, want uiteindelijk ontstaan daar de meeste ziekten, maar dus ook je gezondheid. Het is misschien confronterend om te schrijven, maar de meeste ziekten ontstaan door wat er in de koelkast ligt, om daarna in de koekenpan of magnetron bereid te worden..!

Citaat uit het boek:

‘Onze voorouders hadden een symbiotische relatie met hun microben die zich in de loop van miljoenen jaren had ontwikkeld en die goed voor hen was. Ze waren welwillende gastheren voor een dicht oerwoud van microscopische wezens, waaronder wormen en andere parasieten die bevorderend waren voor hun gezondheid. Grote roofdieren en het ontbreken van voedsel waren hun voornaamste bedreigingen, niet de honderden ziekten die ons tegenwoordig treffen. Het ironische is, dat naarmate ons lichaam en onze omgeving hun natuurlijke staat verloren doordat we probeerden gezonder te worden, we in feite veel ernstiger ziek zijn geworden.

De urbanisatie en de moderne geneeskunde hebben ongetwijfeld ons leven verbeterd, maar er zijn ook praktijken door ontstaan die een ravage hebben aangericht in ons microbioom en het totale aantal organismen alsmede de soortendiversiteit hebben verminderd.Zoals door overdadig gebruik van antibiotica, chloor in het drinkwater, bewerkte voedingsmiddelen vol chemicaliën en hormonen, microben-vernietigende  pesticiden en het toenemende aantallen keizersneden.

Het gevolg is een toename van een ruime verscheidenheid aan moderne plagen, waaronder astma, allergieën, auto-immuunziekten, diabetes, obesitas, kanker, het prikkelbaredarmsyndroom, angst en hartziekte. De stijging van deze ziekten is onlosmakelijk verbonden met de frontale aanval op ons microbioom ten gevolge van onze supersteriele leefstijl. Wie wist tien jaar geleden dat elk toegediend antibioticum tijdens  het verkoudheids- en griepseizoen ons een stap dichter bij een diagnose van de ziekte van Crohn zou brengen, of ons dikker zou maken?

Niemand van ons, antibiotica-voorschrijvers, besefte dat we misschien de weg bereidden voor ernstige ziekte in onze goedbedoelde pogingen de verstopte neuzen te genezen. Algemeen werd gedacht − en dat is tot op zekere hoogte nog zo − dat bacteriën slecht zijn en dat we ervan af moeten zien te komen, en dat antibiotica goed zijn en we ze moeten gebruiken. En dat hebben we inderdaad: het gemiddelde Amerikaanse kind krijgt meer dan een twaalftal  antibioticakuren voor het naar de universiteit gaat, voornamelijk voor onbeduidende ziekten die helemaal niet hoeven te worden behandeld.

Ondanks de enorme hoeveelheid onderzoek in de afgelopen jaren waarin de verbanden zijn gelegd, tasten veel artsen en hun patiënten nog steeds in het duister, en wijten elke uiting van microbiële disharmonie aan pech of slechte genen. Nooit vragen ze zich af of begrijpen ze wat de hoofdoorzaak is. Minder is vaak meer.. Zelf kwam ik pas tot inzicht nadat mijn dochter bij de geboorte en gedurende haar hele peutertijd was behandeld met antibiotica. Dit zette een reeks gebeurtenissen in gang die nu, tien jaar later, nog steeds haar gezondheid treffen. Ik was opgeleid in instellingen van wereldklasse en beoefende de gastro-enterologie aan een vooraanstaand  academisch ziekenhuis.

Zoals de meeste artsen had ik er echter geen benul van dat antibiotica, waarvan ik dacht dat ze zo nuttig waren, in feite ziekte veroorzaakten doordat ze haar microbioom decimeerden op een moment dat dit het meest kwetsbaar was, waardoor ze vatbaarder werd voor infectie en ontsteking. Ik zou wel willen dat ik toen wist wat ik nu weet en wat ik elke dag opnieuw zie: dat ziekte vaak het gevolg is van een afgenomen, niet toegenomen, hoeveelheid bacteriën, en dat minder soms meer is met betrekking tot medisch ingrijpen.

Herstel voor je microbioom..
Elke dag komen er in mijn gastro-enterologiepraktijk patiënten met duidelijke tekenen van een verstoord microbioom: opgeblazenheid, lekkende darm, prikkelbare darm, glutenintolerantie, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, eczeem, schildklierstoornissen, gewichtsproblemen, vermoeidheid en wazig denken. Het is een ware epidemie van ‘ontbrekende microben’, zoals specialist op het gebied van besmettelijke ziekten Martin Blaser, arts, het beschrijf.

Op de medische faculteit is me geleerd hoe ik bacteriën van mensen moest uitroeien. En nu, een kwart eeuw later, leer ik mijn patiënten hoe ze die van hen kunnen terugwinnen..!

De symptomen verschillen, maar de ziektegeschiedenis niet: overmatig gebruik van antibiotica, vaak vergezeld van een westerse eetwijze met zwaar bewerkt voedsel en weinig onverteerbare plantaardige vezels − het voedsel waaraan darmbacteriën de voorkeur geven. Het microbioom opnieuw bevolken kan een lastig proces zijn, maar het goede nieuws is dat de meeste mensen wel beter worden.
Je microben veranderen en evolueren voortdurend, en zelfs als ze ernstig beschadigd zijn door medicijnen, infectie of eetwijze, kan aandacht besteden aan wat je in je lichaam stopt enorme verbeteringen opleveren. Het microbioom dat je nu hebt is niet dat waarmee je bent geboren, noch is het datgene dat je volgend jaar of zelfs volgende week zult hebben. Het is uiterst dynamisch, voortdurend veranderend en zich aanpassend in reactie op je inwendige en uitwendige omgeving.

Op de medische faculteit is me geleerd hoe ik bacteriën van mensen moest uitroeien. Nu, een kwart eeuw later, leer ik mijn patiënten hoe ze die van hen kunnen terugwinnen: welk voedsel ze moeten eten, hoe ze hun lichaam en hun huis moeten verzorgen zonder hun microben te vernietigen, welke vragen ze hun arts moeten stellen als deze een antibioticum aanbeveelt, en of een probioticum of zelfs een ontlastingstransplantatie van nut kan zijn. Dit zijn volgens mij de nieuwe, essentiële overlevingsvaardigheden om te gedijen in ons superschone tijdperk. Je vindt ze allemaal in het ‘Leef vies, eet schoon’-plan aan het eind van het boek.’

x

* * *

x
Al met al een klasseboek. In Amerika heeft dr. Chutkan al een grote naam opgebouwd; Succesboeken is er trots op dat zij in Nederland en België haar kennis mogen verspreiden. Kijk verder voor meer info door op de cover hierboven te klikken of HIER.

Aanbevelingen

 x
“We zitten middenin een ware epidemie − met onze eetwijze en onze leefstijl vernielen we zonder het te weten de goede bacteriën in ons lichaam, de onontbeerlijke bondgenoten die we nodig hebben om ons te wapenen tegen ziekte. In dit boek, dat je leven zal veranderen, biedt Robynne Chutkan eenvoudige, onfeilbare hulp om dit essentiële ecosysteem te herstellen en je elke dag weer optimale gezondheid op te leveren. Lees dit belangrijke boek en ontdek de kleine veranderingen die grote gevolgen kunnen hebben.”
 x
Frank Lipman,
arts, oprichter van het ‘Eleven Eleven Wellness Center’
(auteur van de New York Times bestseller ‘The New Health Rules’)
x
* * *
X
“Ik ben het van ganser harte met dr. Chutkan eens dat er sprake is van een groeiende epidemie van vage symptomen die vaak kunnen worden toegeschreven aan een beschadigd microbioom. Van opgeblazenheid en voedselintoleranties tot wazig denken en resistentie tegen gewichtsverlies.Haar mantra ‘Leef vies, eet schoon!’ is een wetenschappelijk gedegen oplossing.
Probeer haar eenvoudige plan en bereid je voor op het onmiddellijk voelen van de veranderingen.
Het is de bewezen manier om onze ‘goede bacteriën’ op te bouwen en je lichaam sterk en vitaal te houden, klaar om ziekte te bestrijden. Het is iets dat we allemaal kunnen doen, elke dag weer. Je zult een ware transformatie in je gezondheid teweegbrengen!”
 x
Sara Gottfried,
arts,
(auteur van de New York Times bestsellers The Hormone Cure’ en ‘The Hormone Reset Diet’)
x
* * *
X
“De microbioomoplossing is het medicijn dat we allemaal nodig hebben om echt te kunnen bloeien.”
 x
Christiane Northrup,
arts,
(auteur van de NYT-bestsellers:
Goddesses Never Age; Women’s Bodies, Women’s Wisdom’ en ‘The Wisdom of Menopause’)
x
* * *
X
“Het opwindende onderzoek van het microbioom belooft velen te helpen hun gezondheid in eigen hand te nemen en chronische kwalen te verhelpen. Maar wat er zo baanbrekend is aan dit boek is dat het je laat zien hoe je deze wetenschappelijke doorbraken in praktijk kunt brengen, stap voor stap. Met dr. Chutkan als gids begrijp je hoe door overmatig gebruik van antibiotica, het standaard westerse voedingspatroon en een superschone leefstijl je microbioom uitgehongerd raakt. En je komt te weten wat de essentiële middelen zijn om een goede gezondheid te verwerven.
Dit boek is inspirerend en onontbeerlijk voor iedereen die gezond wil worden of blijven.”
 x
Terry Wahls, arts,
(auteur van ‘The Wahls Protocol’)

x
* * *
X

Darmeuforie..

x
Van gastro-enteroloog dr. Robynne Chutkan verscheen ook deze baanbrekende gids voor spijsverteringswelzijn. Het boek bevat een programma waarmee vrouwen eindelijk de middelen in handen krijgen om hun spijsverteringsproblemen echt en blijvend te verhelpen. Dr. Chutkan legt uit wat de voornaamste oorzaken zijn van een opgeblazengevoel en darmgas, biedt stappen om symptomen te verlichten en beschrijft een plan voor voeding en lichaamsbeweging voor optimale gezondheid van maag en darmen.
x
(klik op de cover voor meer info!)

4 gedachten over “Je darmflora bepaalt je lichamelijke gezondheid..!

  1. Bedankt voor je boeiende artikel, maar het is de mate van vormen van individualiteit en je vorming tot vrij denkend mens, mens zonder opstapeling van schuld, die je tot een gezond persoon maken. En dan pas komt de rest…

    1. Helaas was het maar zo simpel. Uitgebalanceerde darmflora is wel degelijk noodzakelijk bij “de mate van vormen van individualiteit en je vorming tot vrij denkend mens, mens zonder opstapeling van schuld”.
      Er gaan meer zenuwverbindingen van de darm naar de hersenen, dan van de hersenen naar de darmen. Men heeft het zelfs over: “the second brain is in the gut” https://www.scientificamerican.com/article/gut-second-brain/
      Jammer dan, toch maar letten op goede voeding, waar zat informatie over te vinden is.

    2. Wel erg veel informatie, maar helaas KoeKje informatie kun je niet eten, en de vele goede ingrédiënten zijn sporadisch voor handen, en dan nog de prijs, dus ? dus ? ! Jenne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.