Advertentie

Ongelooflijk: wetten ondermijnd door Ministerie VWS!!


Ongelooflijk:
wetten ondermijnd door Ministerie VWS!!

2024 © WantToKnow.nl/be

*
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijft maandelijks duizenden euro’s aan juridische dwangsommen betalen voor het niet op tijd leveren van informatie over de coronapandemie. Deze verplichting is opgelegd, door de rechter, nadat met name Hugo de Jonge als minister besloot, de gevraagde informatie niet te openbaren. TEGEN DE WETTELIJKE INTENTIES VAN HET NEDERLANDSE RECHTSSYTEEM! Bij elkaar heeft VWS inmiddels € 677.000 aan dwangsommen betaald..!! Iedereen vindt het kennelijk helemaal prima..?

Ondanks de misleidende commentaren van Hugo de Jonge destijds, over ’te weinig capaciteit’, blijkt dat het vooral de ONWIL is/was van De Jonge om inkijk te geven in zijn doen en laten. ‘De minister houdt te weinig rekening met het recht van burgers op goede informatie’..!!

Eind 2023 wachtten 31 verzoeken van burgers, journalisten en belangenorganisaties zo lang op een antwoord, dat het departement van de rechter een dwangsom moest gaan betalen, voor deze nog niet afgehandelde verzoeken. Een en ander blijkt uit een diepte-analyse door het ANP van de informatie die het ministerie van Binnenlandse Zaken in dezen heeft gedeeld met de Tweede Kamer.

Dit alles geschiedt doordat beroep wordt gedaan op de WOO, de Wet Open Overheid (Woo) door bijvoorbeeld burgers en journalisten, die informatie, zoals vergadernotulen en e-mails opvragen bij overheidsinstanties. Tijdens de coronapandemie en in de nasleep daarvan werd het ministerie van VWS dusdanig overladen met informatieverzoeken, dat volgens De Jonge, een ‘nieuwe afdeling met honderd juristen’ deze moesten verwerken. De wachtrij van toen is nog steeds niet weggewerkt, zo luidt het commentaar van VWS…

Bijna vijfhonderd WOO-verzoeken en media wachten nog steeds
Media wachten bijvoorbeeld nog steeds op documenten die meer duidelijkheid zouden moeten geven over hoe VWS in ieder geval de afhandeling van al deze Coronagerelateerde WOO-verzoeken aanpakt. Het ministerie heeft inmiddels al € 52.500 euro betaald, omdat ze volgens de rechter te langzaam informatie leveren.

Ook relatief eenvoudige zaken worden niet belicht; andere onbeantwoorde verzoeken -van media en burgers- gaan bijvoorbeeld over vaccins en de omstreden mondkapjesdeal van VWS met Sywert van Lienden en diens stichting ‘Relief Goods Alliance’.

Nog steeds houdt het ministerie vol, dat het niet genoeg personeel heeft, voor het verwerken van de grote hoeveelheid verzoeken. (Je zou zeggen dat ze dan -om meer begrip hiertoe te kweken- in ieder geval zouden kunnen delen, hoe ze deze achterstand aanpakken..!) VWS kreeg bijna vijfhonderd WOO-verzoeken over de coronabestrijding tot nu toe, aldus een VWS-woordvoerder. Het oudste nog niet afgehandelde dossier zou van 28 mei 2020 dateren. Dit geeft aanleiding voor de gedachte, dat de verzoeken DIE worden afgehandeld, geselecteerd zijn op ‘geschiktheid voor publicatie/openbaarmaking’, in plaats van een chronologische achterstand..

En ja, je weet het: uit de overheidsdocumenten die wél al werden vrijgegeven, komt een gruwelijk ‘feodaal’ beeld tevoorschijn, van met name het optreden van deze bizarre man, Hugo de Jonge. Uiterst laakbaar gedrag, dat zéér waarschijnlijk vele mensenlevens heeft gekost..!!

Ministeries hebben officieel 28 dagen de tijd om te reageren op een verzoek om informatie, zo is dus wettelijk bepaald. Zij mogen die termijn oprekken -volgens genoemde uitzonderingsmogelijkheden- tot 42 dagen. En daarna kunnen de vragenstellers naar de rechter stappen, die dan de druk op ministeries kan opvoeren door deze een dwangsom op te leggen. Normaal gesproken zegt de rechter dat een ministerie vóór een bepaalde datum stukken moet leveren en daarna elke dag € 100 euro moet betalen tot een maximumbedrag van € 15.000. En natuurlijk is dit belastinggeld dat we allemaal sámen bijeenbrengen, dus de feitelijke boete voor een minister is er niet..!

Wachttijd 172 dagen..!
Inmiddels is de gemiddelde wachttijd van deze Woo-verzoeken, bij VWS in het bijzonder en bij ministeries in het algemeen, opgelopen tot 172 dagen, zo meldden de Universiteit van Amsterdam (UvA), het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI) en de Open State Foundation onlangs. Alle ministeries en de daaronder vallende overheidsorganisaties hebben samen afgerond € 805.000 euro aan dwangsommen betaald voor informatieverzoeken die eind vorig jaar nog niet waren afgehandeld. Tweede Kamerleden gaan snel met elkaar in debat over de WOO.

1 gedachte over “Ongelooflijk: wetten ondermijnd door Ministerie VWS!!

 1. Och nee, natuurlijk zijn de elementen uit de hoerenkast van de 2e kamer op de hoerenkermis van de Europese Unie niet aansprakelijk.
  ’t Zou toch mooi worden zeg, dat je voor je vuiligheid vervolgd zou kunnen worden. Maaar dát gaan we niet doen.
  En natúúrlijk gaat die kutburger de kosten van deze flauwekul zelf betalen. We laten de Turk de bekeuringen verhogen om haar begroting rond te krijgen. We jakkeren de brandstofprijzen desnoods door het plafond.
  Iemand moet die loonsverhoging in dat Europarlement ophoesten.
  Whahahahaha…….de burger. Wie anders. We kunnen Soros niet overbelasten toch hé?;……de arme filantroop.

  Ach…..en het grootste gedeelte van die schapenkudde heeft inmiddels zodanig hersenschade, dat ze alles geloven wat wij in de krant schijten. Laat die wappies maar lullen. Die spuiten hebben gewerkt. Tegen de tijd dát er nog wat wakker wordt, heeft turbokanker en bloedpropperij die groep wel weer uitgedund. Nog een sprot van dat volk uit alle achterbuurten van Afrika en Azië met een uitkering aan het rellen zetten.
  Dat houdt de rest wel bezig. Dat kleine ploegje idioten met hun grote gelijk, leiden we ook wel weer weg van ons als de boeren de buurt suup hebben geblokkeerd.
  Prutsers met een grote bek.
  Gewoon even afleiden.
  Whahahahaha!
  Met de groeten van het kartél!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.