WantToKnow.nl

Hoe ’t ministerie van VWS met farmaceuten vrijt..

Telegraaf Ministerie VWS

x

Hoe het ministerie van VWS met farmaceuten vrijt..

2013 WantToKnow.nl/.be
(met dank aan Désirée Röver)

x

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft de afgelopen vier jaar bijna een ton geschonken aan een door medicijnfabrikanten opgerichte praatclub. Deze club zou het geneesmiddelenbeleid willen beïnvloeden.

Al eerder stond Edith Schippers onder zware druk om afstand te doen van haar banden met de tabaksindustrie.. Dat deed ze uiteindeljik en droeg het 'tabakdossier' over aan haar staatssecretaris. (klik voor artikel hier op de site)

Al eerder stond Edith Schippers onder zware druk om afstand te doen van haar banden met de tabaksindustrie.. Dat leek ze uiteindelijk te doen door het ‘tabakdossier’ over te dragen aan haar staatssecretaris. (klik de foto voor artikel hierover op de site)

In dit netwerk, zo schrijft De Telegraaf (‘Ministerie spekt club farmaceuten‘)naar eigen onderzoek, wordt op verzoek van farmaceuten GlaxoSmithKline en Janssen Cilag met de top van het ministerie, ziekenhuisbazen en apothekers geprobeerd het geneesmiddelenbeleid te beïnvloeden.En vanzelfsprekend hoeven we er hierbij niet vanuit te gaan, dat deze megalomane bedrijven iets zullen doen dat tégen hen werkt..

En heel oplettend van ‘De Telegraaf’, die constateert: Het is opvallend dat alleen grote farmaceuten zijn vertegenwoordigd, niet de producenten van goedkope en even effectieve generieke geneesmiddelen. Staatssecretaris Van Rijn van VWS zou in 2007 betrokken zijn geweest bij de oprichting van dit zogeheten Apollo Netwerk, net als Hugo Hurts, al jaren directeur geneesmiddelen op het departement en de nieuwe topambtenaar van het ministerie. Ook leden van het ‘College ter Beoordeling van Geneesmiddelen’ maken volgens het onderzoek van de Telegraaf deel uit van deze club.

De Telegraaf achterhaalde met een beroep op de WOB, (de Wet Openbaarheid van Bestuur) dat het ministerie van VWS deze informele club, die het ‘Apollo Netwerk’ wordt genoemd, jaarlijks ongeveer € 24.000 schenkt..! En vrij stevig is de constatering van De Telegraaf dat het departement van Edith Schippers, weigert te zeggen waar het geld aan besteed wordt.

Deelnemers van het Apollo Netwerk hebben een aantal principes onderschreven, op basis waarvan het ministerie verslagen van de bijeenkomsten niet openbaar kan maken, zegt ze desgevraagd in de krant. In een reactie aan ‘De Telegraaf’ zegt staatssecretaris Van Rijn dat hij slechts bij een paar bijeenkomsten is geweest. Het doel van het netwerk is volgens Van Rijn om ervoor te zorgen dat er ‘zo min mogelijk drempels voor innovatie zijn voor fabrikanten’. Wie deze uitdrukking kan vertalen in normaal Nederlands, vragen we hieronder in de reacties zijn zienswijze te delen..!

* * *

45 Reacties op Hoe ’t ministerie van VWS met farmaceuten vrijt..

Plaats hier je reactie


Spelregels bij de reacties/ het reageren onder artikelen

 • blijf bij het onderwerp en dwaal niet af naar bijzaken. Dat maakt het voor lezers van de reacties ook prettiger.
 • blijf beleefd en gebruik geen scheldwoorden; stevige taal is prima, als het respect gewaarborgd blijft.
 • wil je met mensen even apart of niet over het onderwerp kletsen? Daarvoor is de 'chat' bedacht. Klik op dat knopje en je kunt aan de gang.
 • wij houden ons het recht voor, zonder enige verantwoording, noch opgave van reden, reacties te verwijderen (wordt niet gemeld!) of toegang tot reacties te blokkeren.
 • maak er een respectvol samenzijn van, hier op de site! WELKOM!
Wilt je een Persoonlijke Avatar afbeelding bij jouw reacties?

Je e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden.

 • John Purvis

  Zo min mogelijk drempels voor innovatie wil in dit geval zeggen,we gaan zo min mogelijk drempels met betrekking tot eventuele onderzoeks resultaten op werpen.We gaan dus ook niet meteen eventuele bijwerkingen van nieuwe medicijnen meteen in de openbaarheid brengen In het kort,we gebruiken de patient als proef konijn en vangen miljarden en als het blijkt dat het medicijn niet dat is wat we er van verwachten,dan halen we stilletjes uit de markt.

  30
 • Harry S

  Onze gezondheidszorg is voornamelijk gebaseerd op het zoveel mogelijk rondpompen van geld, heel veel geld. Dat gaat niet veranderen daar zijn de belangen inmiddels veel te groot voor geworden.
  Net zoals we nooit een slimme en verstandige minister op volksgezondheid zullen krijgen. Geloof me, volgend jaar na de verkiezingen krijgen we een andere minister die wel beter zal zijn, want slechter dan Edtih kan gewoon niet, maar heel veel beter gaat het niet worden.
  De enige manier om veranderingen er door te krijgen is als wijzelf andere en betere keuzes maken.
  Net zoals we nu beseffen dat gezonde voeding een vereiste is voor een goede gezondheid, beseffen we ook steeds meer dat knutselen in biochemische processen geen geneeskunde is.
  Vandaar dat de alternatieve geneeswijzen nu als een rollende donder over Nederland heen komen. Neem de CEASE-therapie maar als voorbeeld, dat is nu de snelst groeiende therapie van Nederland.
  Voor ontzettend veel kinderen te laat maar maar gelukkig voor heel veel kinderen net op tijd.

  29
 • M Botter

  Jammer dat het zo moet lopen . De gezondheidszorg is al duur genoeg .

  28
 • Corina

  Juist!! En dus niet praten maar opstaan met z’n allen, laten zien dat genoeg genoeg is.
  Makkelijk dat internet geklets, en hoe fustrerend.
  Niks kun je ermee oplossen, geïnformeerd zijn we al; nu nog doen.
  Het is tenslotte onze gezondheid die op de tocht staat, en bij hun gaat het alleen maar om zakken vullen.
  Hier zou een rechtzaak tegen aan moeten worden gespannen en/of… Vele moeten laten weten dat ze hier niet van gediend zijn.
  Hopend dat dat nu eindelijk eens gebeurd.

  27
 • Johanna van Laarhoven van Gijsel

  Laat het Ministerie openheid van zaken geven. Van de gewone mens wordt eerlijkheid en openheid verwacht!
  Ik zou zeggen:goed voorbeeld doet goed volgen.
  De vraag is:geven jullie wel het goede voorbeeld?????
  Minister Schippers wat houdt U voor ons achter????

  26
 • j.m.bijker

  Ze krijgen heeeeel veel voor de Medicijnen die ze verkopen waarom dan nog meer spekken.
  Afgelopen jaren kinderen van 13 jaar laten prikken voor Baarmoederhalskanker.
  Dat heeft veel schadelijke gevolgen gegeven voor deze meisjes.
  En waarom geen campagne tegen te veel sex met meer dan een persoon.
  Dat is het probleem daar begint de ellende geef een betere voorlichting .
  Voorkomen is beter dan genezen.
  Maar dat kan je niet tegen een kind van 13 zeggen heel veel kinderen weten er nog niets vanaf.
  Dus de ouders moeten daar ook veel meer aan doen aan voorlichting.

  25
 • Pi Oneindig

  ervoor zorgen dat er ‘zo min mogelijk drempels voor innovatie zijn voor fabrikanten’. In gewoon verstaanbaar Nederlands: alles doen om Big Pharma te spekken.

  24
 • Lieseloes

  Koop minder, eet gezond – Zelf verzorging uit de natuur

  http://dr-m-strauss.de/

  http://www.youtube.com/watch?v=YeQPZUoDVAo

  23
 • jenne

  We zijn toch allemaal weldenkende mensen, ten minste daar wil ik van uit gaan.

  Veel commentaren gelezen hebbende, kom ik tot de conclusie dat wij nooit maar dan ook nooit deze criminele op maffia basis werkende industrie kunen verslaan of tot andere gedachten kunnen brengen.

  Zij gaan steeds meer werken op de Monsanto manier, als een dolle om zich heen slaan, alles verbieden, alles manipuleren.

  Dus is de conclusie, een parralel homophatische wereld te creéeren,
  die via stichtingen, clubs, groeperingen, zijn Eigen verzorging neer zet, des noods op een reguliere basis, als een geloofs secte.

  Want we moeten echt iets ondernemen, discuseren is goed en belangrijk, maar onze doelstelling van vrijheid van denken en handelen, is misschien nu waar we mee moeten beginnen!

  21
Feedback
Home

Beste Bezoeker, de website gaat om ongeveer 15:30 in onderhoud voor een noodzakelijke upgrade.

Bedankt voor uw begrip!

Het WantToKnow Team.