Advertentie

Het vergiftigde-sesamzaadjes-schandaal..!


X
X

Het vergiftigde-sesamzaadjes-schandaal..!

2021 © WantToKnow.nl/be

x

Er is een groot voedselschandaal aan de gang, terwijl niemand er in Nederland wakker van lijkt te liggen. Hoe kan dat, terwijl het sesamzaad-schandaal groter en groter wordt? Maandenlang al, is Europa in de ban van dit verontreinigd sesamzaad uit India. Er worden in de landen om ons heen nog dagelijks producten met sesam van de markt gehaald. Maar in Nederland…? Hier in Nederland zit voedselwaakhond FoodWatch bovenop deze materie en roept op tot actie. Wij van WantToKnow vragen je aandacht voor dit verhaal. Want dit voedselschandaal rondom ethyleenoxide-besmet sesamzaad blijft verontrustende vormen aannemen.

Ethyleenoxide is een gasvormig ontsmettingsgas dat mutageen, kankerverwekkend en geslachtsorgaan verstorend is. Het is een giftige stof die in Europa is verboden, maar wordt in de landbouw elders in de wereld gebruikt om gewassen te ontdoen van ongewenste verontreiniging. Zo kun je bijvoorbeeld een partij sesamzaad die is besmet met salmonella ‘schoon’ maken door er ethyleenoxide over te spuiten.

Vanwege de hoge gezondheidsrisico’s wil je ethyleenoxide alleen niet in te hoge doses aantreffen in je sesambrood, toast, tahin of sesambagel. In Europa is ethyleenoxide helemaal verboden, maar in landen als India is het gebruik ervan, dagelijkse praktijk. Import uit India of andere landen waar ethyleenoxide wordt gebruikt, kan dus risico’s met zich meebrengen. En dat risico is helaas realiteit geworden!

Een voedselschandaal van wereldformaat
Het sesamschandaal begon na een controle in België op 9 september 2020 (al bijna een half jaar geleden dus!). Toen zijn de EU-lidstaten er via het Europese waarschuwingsnetwerk ‘RASFF’, het ‘Rapid Alert System for Food and Feed’, op geattendeerd dat duizenden tonnen (miljoenen kilo’s!) sesamzaad uit India resten ethyleenoxide bevatten. Dit sesamzaad had de Europese maximaal toegestane limiet van 0,05 milligram per kilo overschreden. En ook nog eens flink, er is tot wel 186 milligram ethyleenoxide per kilo gemeten. Dat is haast 4.000 maal de toegestane limiet!

Tot overmaat van ramp kwam dit uit een test naar boven, die al op 29 juli 2020 is genomen. Hoe kan het dat het een volle maand moet duren voordat alle alarmbellen zijn gaan rinkelen? En nog merkwaardiger: Foodwatch waarschuwde al op 23 september dat Albert Heijn zijn sesambagels terughaalde in verband met de verontreinigde sesamzaadjes. De NVWA meldde dit een dag ná FoodWatch, op 24 september. De NVWA heeft nog later, pas op 13 oktober 2020, een openbare pagina op haar website aangemaakt, met een overzicht van de voedselproducten die uit de handel zijn genomen.

In Nederland zijn tientallen tot honderden producten (niemand weet precies hoeveel!) uit winkels teruggetrokken, waaronder ook biologische producten met sesam.  Dit kunnen we niet anders opvatten dan zeer ernstig! Ethyleenoxide levert weliswaar geen groot gevaar op als het in zeer kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd. Maar de mate van verontreiniging waarmee we afgelopen maanden zijn geconfronteerd vormt ‘een ernstig risico voor de menselijke gezondheid, omdat ethyleenoxide is ingedeeld als mutageen, kankerverwekkend of verstorend voor de voortplanting’, aldus de Europese Commissie.

Nederlanders geen sesam-eters?
De lijst van teruggehaalde producten op de Nederlandse markt, die je kunt raadplegen op de site van de NVWA, verandert al sinds 23 december niet meer. In totaal zijn er 16 meldingen gemaakt door de NVWA om Nederlandse consumenten te waarschuwen. Dat is vreemd, want in bijvoorbeeld België en Frankrijk worden nog dagelijks producten teruggehaald en vermeld. In Frankrijk staat de teller zelfs al boven de 3.500 teruggeroepen voedingsmiddelen. Eten we in Nederland zoveel minder sesam? Foodwatch vroeg de NVWA om opheldering.

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fi.pinimg.com%2F736x%2Fbb%2F03%2F81%2Fbb0381365a88c6c196bea176fd2f0349.jpg&f=1&nofb=1En wat doet Brussel inmiddels, is er aan een oplossing gewerkt? Na een spoedvergadering van de Europese Commissie in oktober is overeengekomen dat al het verontreinigde sesamzaad uit de handel moeten worden gehaald. Bovendien moet 50% van het sesamzaad uit India worden getest op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelenresiduen. Oftewel, de andere 50% mag zomaar door? De Fransen controleren momenteel 100%, wij hebben aan de NVWA gevraagd dit ook in Nederland te doen.

100% bescherming graag!
Maar al te vaak zijn besmette producten intussen al opgegeten door nietsvermoedende consumenten. Soms dus zelfs meerdere maanden voordat er ergens in Europa een alarmbel afgaat. Eén ding is zeker: er moet een einde komen aan de ondoorzichtigheid van de levensmiddelenmarkt én de ‘stroperigheid’ van handelen bij voedselveiligheidsinstanties in Nederland en Europa. We worden nog altijd niet goed beschermd. Het sesamzaadschandaal is het zoveelste flagrante geval van de gevaarlijke veiligheidsrisico’s die in de voedselketen rondwaren en die foodwatch al jaren aan de kaak stelt.

We gaan het niet opgeven. Als voedselwaakhond blijft foodwatch druk uitoefenen op de verantwoordelijken en blijven ze aandringen op een systeem dat ons beter beschermt. FoodWatch eisten dat alle sesamproducten en -partijen die besmet zijn met ethyleenoxide teruggehaald worden. Gister, vandaag en morgen!

2 gedachten over “Het vergiftigde-sesamzaadjes-schandaal..!

  1. Welja…..chemtrails tegenwoordig ’s nachts……bakken vergif in het voedsel (mot je nog een koekie?)omdat het zo fijn steriliseert en kanker verwekt ……vergiftiging met behulp van vaccins die geen vaccins blijken te zijn, maar een systeem wat je vergiftigd tot in het DNA tot je een zombie wordt……mondkappen/muilkorven die tot hersenschade doen nopen…. het giftige gehufter van deze staat met onze vrijheid……..het gebral van een Nazi die op de welbekende Hitleriaanse manier iets kwaakt over het afnemen van je goederen/bezit omdat je daar gelukkig van wordt, en die pestbuil onder de noemer VVD (Vereniging Van Dikkopppen) die dat na-kwaakt…..in die pestbuil is al geroepen om dezelfde giftige stemcomputers waarmee Amerika is gecorrumpeert tot op het bot….het financiële systeem vergiftigd tot we failliet zijn.

    Godgloeiende Godver.

    En dan daarna de duizenden tonnen vergif die langs onze grote rivieren opgeslagen staan, en waarvoor na alle faillisementen niemand meer verantwoordelijk voor is……

    Hé minister Ratte……als dit bij jou terechtkomt…. Dat jij niet meer bent dan een makkelijk op te offeren pion in het giftige spelletje van diezelfde Bilderberg-groep waar je zo geil van bent omdat je mag meedoen……je komt er nog wel achter……en wat mij betreft mag je alles oogsten in het volle bewustzijn, wat je hebt gezaaid. Dan kronkel je wel anders dan dat je nu doet…..paling in een emmer snot.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.