Advertentie

Kokosvet, kokosolie: ‘Eureka’ en helemaal ‘hot’..!


Het lijkt een rage te worden; steeds meer mensen gaan over op kokosolie voor met name het bakken en braden. Vaak kom je ook de naam ‘kokosolie’ tegen. Oliën zijn vloeibaar bij kamertemperatuur, maar dan in het land van herkomst. Dit betekent in het geval van kokosolie/vet, dat in ons klimaat deze olie meestal een vaste vorm heeft, zodat we wel van kokosvet spreken.  Zoals je weet komen kokos en kokosvet van de kokosnootboom, de kokospalm.

Eén van de locomotieven die de cholesterol-mythe-trein in volle vaart lieten denderen.. Time Magazine met Dr. Ansel Keys op de cover. Maar feitelijk was zijn onderzoek ernstig frauduleus door het opzettelijk weglaten van data die het cholesterolonderzoek een volledig andere uitkomst gegeven zouden hebben.
Eén van de locomotieven die de cholesterol-mythe-trein in volle vaart lieten denderen.. Time Magazine met Dr. Ansel Keys op de cover. Maar feitelijk was zijn onderzoek ernstig frauduleus door het opzettelijk weglaten van data die het cholesterolonderzoek een volledig andere uitkomst gegeven zouden hebben.

Het Nederlands Voedingscentrum meldt dat kokosvet het meeste verzadigde vet van alle vet- en oliesoorten bevat. En volgens de theorieën zou verzadigd vet niet goed zijn voor de gezondheid, waarbij het risico op hart- en vaatziekten door gebruik ervan zou worden verhoogd. En ja hoor, we komen dan weer terecht in het geloof in de ontmaskerde cholesterolmythe. (HIER op de site!)

In het kort komt het verhaal erop neer dat de onderzoeken van een Amerikaanse arts, Ancel Keys in de jaren ’60 een grote rol vormden in het ontstaan van de publieke opinie ten aanzien van vetten. Keys ‘bewees’ zogenaamd dat verzadigde vetten tot een verhoogd cholesterol zouden leiden, wat niet goed voor de gezondheid zou zijn. Later onderzoek toonde echter aan dat Keys in zijn inmiddels beruchte 7-Landen Studie veel landen had weggelaten. Regelrechte wetenschappelijke fraude dus.. Maar wel een mythe die dus nog voortleeft..!

Had Keys de landen namelijk wél in zijn onderzoek meegenomen, die hij willens en wetens had weggelaten, dan zou hij nooit een relatie tussen verzadigde vetten en een verslechterde gezondheid hebben kunnen ‘aantonen’..!! Bovendien gebruikte Keys in een van zijn onderzoeken gehard (gehydrogeneerd) kokosvet bij dieren. Gehard vet zorgt voor tekorten aan essentiële vetzuren en staat er inmiddels om bekend voor veel gezondheidsklachten te zorgen.

Het Voedingscentrum houdt dit dogma tot op de dag van vandaag hardnekkig vol, ondanks hun slogan ‘Eerlijk over eten’. Maar de laatste jaren wordt uit wetenschappelijk onderzoek echter steeds duidelijker dat veel van de ongezonde eigenschappen die men aan kokosolie dacht te kunnen toeschrijven de plank volledig misslaan..

x

* * *

x

x

Kokosvet, kokosolie: ‘Eureka’ en helemaal  ‘hot’..!

2014 © WantToKnow.nl/.be

x

kokospalm en nootKokos komt vooral uit de Filippijnen, Indonesië en India. En Europa en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste afnemers. De kokosnoot groeit aan de kokospalm of Cocos nucifera. De palm groeit alleen in tropische en subtropische gebieden. De palmen groeien op zanderige grond in direct zonlicht. Ze hebben water nodig en kunnen goed zout verdragen. De boom kan 30 meter hoog worden, maar er zijn ook dwergvarianten. Op plantages staan 100 tot 160 bomen per hectare en deze kunnen 30 tot wel 125 kokosnoten per jaar produceren van elk zo’n 1,5 kilo. De boom kan 60 jaar vrucht dragen.

Oogst vindt nog vaak handmatig plaats of door speciaal afgerichte makaken (apen). Het kokosvet wordt door persen of extractie uit het vruchtvlees gehaald. We eten in Nederland nog weinig kokos en kokosvet, maar er lijkt een enorme verschuiving aan te zitten komen. Kokosolie/vet was wel altijd terug te vinden in recepten uit de Indonesische keuken en wereldwijd ligt de consumptie op een vergelijkbaar niveau als olijfolie. Ongeveer 3% van het vet dat mensen wereldwijd eten, bestaat uit kokosvet.

Lauriezuur
Kokosolie bestaat voor ongeveer 50% uit het verzadigd vetzuur laurinezuur. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur met de chemische notatie C12:0. Het behoort tot de middellange keten vetzuren. In het Engels heet dat een MCFA (medium chain fatty acid) of MCSFA (medium chain saturated fatty acid). Laurinezuur wordt in het lichaam omgezet in een molecuul genaamd monolaurine.

Wist je dat moedermelk voor zo’n 30% uit laurinezuur bestaat…? Andere middellange keten vetzuren (MCT) die in kokosolie zitten zijn caprylzuur (acht koolstofatomen, C8:0), caprinezuur (tien koolstofatomen, C10:0). MCT’s zijn vetmoleculen die niet zo lang zijn, als de vetzuren uit gangbare bronnen van olie en vet..

Het primaire vet dat in kokosvet zit bevat dus veel van deze MCT’s (Medium Chain Triglycerides). En deze verbindingen, zo toont gedegen wetenschappelijk onderzoek aan, blijkt in staat, na al slechts één dosis van 40ml, de cognitieve prestaties van oudere volwassenen krachtig te stimuleren. Zoals het geheugenverval dat bij o.a. Alzheimer optreedt. En dat DIRECT na inname van genoemde dosis..! Een baanbrekende studie uit 2004, die werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Neurobiology of Aging’, toonde dit aan. 20 Ouderen, die leden aan Alzheimer, of andere lichte geheugenstoringen, kregen geëmulseerde MCT’s en een andere groep een placebo.

kokospalm en noot2

Bakken en braden
Kokosolie bestaat voor grofweg 90% dus uit verzadigde plantaardige vetten. Omdat verzadigde vetten zeer ongevoelig zijn voor hitte en oxidatie, door bijvoorbeeld zonlicht of contact met zuurstof, zijn ze van nature langer houdbaar en nog belangrijker: ze worden minder snel ranzig of zelfs giftig tijdens het bakken..! Kokosolie gaat dan ook volgens gebruikers tot wel 15 keer zo lang mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën. Kokosvet/olie heeft doorgaans een natuurlijke houdbaarheid van wel 2 jaar na productie.

Veel mensen bakken in ‘populaire’ oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie, maar deze oliesoorten hebben een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV). En weinigen weten dat MOV echter juist zeer gevoelig zijn voor hitte en oxidatie, doordat de moleculen meerdere zogeheten dubbele bindingen bevatten.. Dus bakken en braden met kokosolie lijkt een enorme gezonde stap om de giftige verbindingen te vermijden die verhitting van meervoudig onverzadigde vetzuren met zich meebrengt!

kokosoliewonder boek
Het splinternieuwe informatieve boek van dr. Bruce Fife (klik op deze boekcover voor lead naar de uitgever, WantToKnow-partner ‘Succesboeken’)

Duurzaamheidsaspecten
De kokosnoot heeft een middel- tot hoge klimaatbelasting en vooral bestrijdingsmiddelen en de ontbossing, die vaak samen gaat met het opzetten van kokospalmplantages belasten het milieu. Mangrovebossen moeten vaak plaats maken voor plantages. Daarnaast kunnen diverse larven, kevers en mijten als plaag in kokosplantages voorkomen, die weer bestreden worden met bestrijdingsmiddelen.  Wanneer je kokosvet gaat gebruiken of al gebruikt, doe dit dan door BIOLOGISCH kokosvet te gebruiken! Dit komt van de plantages waar op natuurlijk wijze met de kokospalmen wordt ‘omgesprongen’.. Geen bestrijdingsmiddelen en een ‘liefdevollere’ kweek.

Bruce Fife en zijn informerende nieuw boek over kokosolie..!
Bruce Fife ( C.N., N.D.) is natuurarts en gediplomeerd voedingsdeskundige en uitgever van de ‘Healthy Ways Newsletter’. Daarnaast is hij voorzitter van het Coconut Research Center.. Eenorganisatie die ten doel heeft om zorgverleners en het publiek over de positieve voedingsaspecten van de kokosnoot te onderwijzen. Hij is de auteur van meer dan twintig boeken, waarvan de meesten over kokosvet gaan..! (klik HIER voor een inkijkje in het splinternieuwe boek van dr. Bruce Fife)

Kokosvet is dus ideaal om bijvoorbeeld mee te wokken..!
Kokosvet is dus ideaal om bijvoorbeeld mee te wokken..!

De belangrijkste bevindingen die Bruce Fife in zijn onderzoeken heeft waargenomen, zijn indrukwekkend te noemen. Wanneer kokosvet als een voedingssupplement, bij de voedselbereiding of als directe toepassing op de huid of het haar wordt gebruikt, blijkt kokosolie:

 • gewichtsverlies te bevorderen
 • te helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, artritis, de ziekte van Alzheimer en vele andere degeneratieve aandoeningen
 • het immuunsysteem te versterken
 • de spijsvertering te verbeteren
 • vroegtijdige veroudering van de huid te voorkomen
 • de huid en het haar mooier te maken

Inmiddels, en dat zal je waarschijnlijk niet verbazen, wordt dr. Bruce Fife wijd en zijd erkend als een van de toonaangevende autoriteiten op het gebied van het gebruik van kokosolie. Dr. Fife verschaft actueel onderzoek en cruciale informatie, inclusief de laatste onderzoeken over het verband tussen kokosolie en voordelen met betrekking tot de functie van het hart, het voorkomen van de ziekte van Alzheimer, lichamelijke ontgifting, afvallen en vele andere, belangrijke onderwerpen op het gebied van de gezondheid.

Dit is het verhaal (in het Engels) van deze gedreven arts, die een stevige lans breekt vóór kokosolie. Wil je meer weten over het boek, klik op de illustratie en je bent bij de uitgever (waar je het boek ook kunt bestellen!) of kijk op deze website: CoconutResearchCenter.org 

x

 

15 gedachten over “Kokosvet, kokosolie: ‘Eureka’ en helemaal ‘hot’..!

 1. Bij bepaalde hersenziekten kunnen hersencellen, speciaal neuronen, in bepaalde delen van de hersenen geen glucose meer opnemen, omdat ze een weerstand tegen insuline hebben. De Insuline zorgt er voor dat glucose de cel kan binnendringen. Is er dus een insuline weerstand van de cel dan kan ook glucose (suiker) de cel niet meer binnen. Deze cellen krijgen dan geen of te weinig brandstof meer en sterven hierdoor af of verschrompelen.

  Om dit probleem aan te pakken gebruiken we nu de Kokosolie en de MCT olie. De kokos-en MCT olie worden door de lever in ketonen omgezet die wèl
  door de hersencellen als brandstof worden opgenomen. Bij alle tauopatische ziekten (Azheimer, Parkinson, Huntington, ALS, Epilepsie, CBD) zou dit een geweldig middel kunnnen zijn. Gebruik het dan samen met Kurkuma, Kaneel en Omega-3 vetzuren.
  Google op: Dr.Newport en coconut oil

  1. Grappig, vanavond heb ik een kleine hoeveelheid kokosolie/-vet gemengd met kurkuma en kaneel en op mijn huid gesmeerd (je hoeft namelijk niet alles via de maag in te nemen; de huid is ook een orgaan wat alles opneemt).

  2. Ik heb net wat Moringa Oleifera Olie van Moringa’s Finest op me bol gesmeerd en het werkt perfecto… (binnenkort hier verkrijgbaar)

  3. We hebben prachtige producten in Europa, wij halen onze olie daar waar het groeid en wordt geperst, wij hebben Olijf olie, twee soorten nagelang de Olijf, wij hebben Walnoten olie, Koolzaad olie, koud geperst niet gefilterd, en dan dat constante angst gedoe over Alzenheimer, nou eet maar Cocosnoten het liefst hele brokken ongezonder is er niet, je wordt zo vet als het maar kan, en dan je moet eten uit je leefomgeving, en de beste kwaliteit verkrijgbaar, beweging nemen, lezen en proberen gelukkig te zijn met wat je hebt.

  4. In mijn jeugd weinig tot geen mensen meegemaakt die hun verstand verloren, gewoon eten wat de Nederlandse pot schaft, wel van voor de grote vervuiling van voedsel, lucht, water, en het denken op zich, zie daar de oorzaak je kan hele Cocos noten doorslikken, maar als je door je leefomgeving tot Alternheimer of andere hersens mankementen bent veroordeeld ontloop je dit niet, je zelf voor de gek houden ook niet.

 2. Kokosolie, kaneel, honing, etc. Allemaal gezonde producten, mits je ze van zo zuiver mogelijke afkomst gebruikt.
  In het juni nummer van het blad “Spiegelbeeld” van juni 2014, staat een artikel over kokosolie o.a. in relatie tot het herstel van de ziekte van Alzheimer. De opmerkingen van Bart worden daarin ook besproken.

 3. Goed artikel.
  Wat ik alleen nog mis is het verschil tussen kokosvet om te bakken en om puur b.v. op de boterham te smeren i.p.v. boter.
  Door vetten te verwarmen worden de goede stoffen onbruikbaar. Dus als je gaat bakken kun je een goedkoper biologisch kokosvet gebruiken waar wat dingen uit zijn gehaald, zodat het minder naar kokos smaakt. En voor puur gebruik de extra vierge waar alles nog in zit en bruikbaar is.

 4. En dat men lustig het tropisch regenwoud vernielt – met alle negatieve gevolgen voor mens, milieu, natuur, fauna en flora – is blijkbaar een akkefietje en totaal ondergeschikt aan het maximaliseren van de winst van een paar multinationals. Degoutant !!

  1. Djuul, en dan het vol gieten van de Stille Oceaan met door Atoom afval vergiftigt water, waar een door grote menigte mensen aan kanker door ten gronde zullen gaan, het gaat allemaal gewoon door,
   niemand doet er echt iets aan.

  1. niet gebruiken , zal voor jou niet goed zijn
   je maag geeft het al aan.
   heb je soms bloedgroep a????? die lectines reagren verkeerd op kokosolie.

  2. Ik vind al dat bloedgroepen gedoe je reinste kwakzalverij. Sorry hoor.
   Ben een poosje zo stom geweest om het dieet te doen, nou, nou nou, een groot drama. Kijk je naar de lijstjes die door onbenullen verder is uitgebreid, tja…

   Eet wat jouw voorouders aten. Lijkt mij een veel betere maatstaf.
   Dat wil zegggen bijvoorbeeld zeker geen geraffineerde suikers en geraffineerd zout, misschien wel eerlijke boter of anders reuzel. Misschien olijfolie.
   Geen margarinezooi.

 5. kokosolie is niet voor iedereen goed!!!
  kokosolie heeft een hoge graad van ontstekingsbevordering,te gebruiken met o.a. kerrie of kurkuma die ontstekingsremmend werken!!
  kijk naar de landen waar kokosolie veel gebruikt worden.
  men praat elkaar na, zonder gedegen onderzoek

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.