Advertentie

Vet = kwaliteit van voedsel..


DGAheader

x

x

Academici:

‘Vergeet vet, want dat maakt de kwaliteit van je voedsel!’

2015 © WantToKnow.nl/.be
(Bron: o.a. JAMA, 2015; doi: 101001/jama.2015.5941)

De waarschuwingen die we met z’n allen voor de kiezen krijgen, over té vet eten, zijn op niets gebaseerd en uiterst misleidend voor het grote publiek. Dat is de verklaring die een aantal leidende academici vorige week afgaven..! Het blijkt dat vet voedsel essentieel is voor ons functioneren. En natuurlijk zijn er slechte vetten, zoals de transvetten/meervoudig-verzadigde vetten, maar er zijn minstens zoveel goede en vooral essentiële vetten voor ons lichaam te noemen..
Volgens deze academici zouden gezondheidsdeskundigen méér moeten focussen op schadelijk voedsel, dan hun pijlen onterecht te richten op het vetgehalte in voedsel. Met name de werkelijk krankzinnig inname van -vooral geraffineerde-  suiker en suikerrijke producten, dient onder de aandacht te worden gebracht van het grote publiek. Preciés daar is er werk aan de winkel, vooral voor het volk met het meeste overgewicht in de wereld: de burgers van de VS..
healthyfatsDe oproep van deze academici is gericht op de ambtenaren die bezig zijn om de voedingsgids ‘Dietary Guidelines for Americans’ (‘Voedselrichtlijnen voor Amerikanen’) samen te stellen, die later dit jaar gepubliceerd zal worden.. Dr. Dariush Mozaffarian, de deken van de ‘Tufts University’ en Dr. David Ludwig van het ‘Boston Children’s Hospital’ verklaren: “Een limiet bepalen aan de dagelijkse vetinname per persoon, heeft GEEN ENKELE WETENSCHAPPELIJKE BASIS, en leidt tot allerlei verkeerde consumentenbeslissingen en dito industriële product-ontwikkelingen”.  
x
Sinds deze ‘Dietary Guidelines for Americans’ zich ging richten op voedsel met een laag vetgehalte, zijn mensen zich gaan richten op het consumeren van voedsel dat vooral transvetten bevat. En dat daarnaast ook nog eens rijk is aan geraffineerde suikers en -granen. Of, zoals beide academici het verwoorden:
“Voedsel dat rijk is aan toegevoegde suikers, zetmeel en geraffineerde granen, zoals wit brood, witte rijst, crackers en suikerrijke desserts, draagt bij tot de hoogste inname van calorieën in het voedsel dat mensen eten.”
x
Gezond Vet Voedsel..
Voedsel dat rijk is aan gezonde vetten, zoals met name noten, vis en bijvoorbeeld olijf- en kokosvetten zich als zodanig bewezen, dient te worden gepresenteerd als ‘uiterst gezond’ hebben Daarnaast blijken producten die zogenaamd als ‘vet-arm’ worden gepresenteerd, regelrecht schadelijk zijn voor ons. In ieder geval slechter dan de vol-vet variant van dezelfde producten..!x

juglen zwaan introPlantaardige vetten: vaak heel ongezond, vooral bij verhitten..!
Juglen Zwaan is voedingsdeskundig en heeft zijn eigen, onovertroffen site op dit gebied ‘aHealthyLife‘. Hij is geschrokken van één van de grootste leugens die wordt verspreid onder consumenten, over het ‘gezonde karakter’ van plantaardige olie. Koolzaadolie is hier een groot voorbeeld van. En toen transvet een aantal jaren geleden eenmaal bekend werd als een boosdoener, geloofden veel consumenten dat andere oliën wel goed voor ze zouden zijn. De waarheid is echter, dat de meeste plantaardige oliën ernstige schade aan de gezondheid kunnen toebrengen..!
De supplementenwijzer van auteur Juglen Zwaan, toont ons de complementaire stoffen, die ons lichaam gebruikt om processen te doorlopen.. (klik voor lead naar uitgever, voor meer info over het boek)
De supplementenwijzer van auteur Juglen Zwaan, toont ons de complementaire stoffen, die ons lichaam gebruikt om processen te doorlopen.. (klik voor lead naar een artikel hier op de site, voor meer info over het boek)

Onderzoeken hebben uitgewezen dat vooral de samenstelling van de vetzuren in deze oliën schadelijk is. Mensen zijn nooit zoveel blootgesteld aan de hoeveelheid oliën die men vandaag de dag consumeert. Dit leidt tot het ontbreken van eten met echte voedingswaarden. En ja, zo zegt Juglen, het is waar dat plantaardige olie van nature voorkomt in veel gezonde producten die we vandaag eten. Maar het probleem ontstaat echter wanneer we deze oliën in excessieve mate tot ons nemen.

Omega-6 vetzuren komen bijvoorbeeld voor in zonnebloemolie, sojaolie en slaolie. Maarrrr.. deze Omega-6 vetzuren verstoren echter het lichaam. En de inname ervan is de in laatste honderd jaar met 1000x verhoogd en maar liefst 7% van de ingenomen calorieën in Amerika bestaat uit deze oliën. Dit klinkt allemaal niet erg gebalanceerd, natuurlijk en gezond.
 x
Veel consumenten denken onbewust dat plantaardige oliën gezonder zijn
omdat ze minder transvetten bevatten dan andere oliën.Het blijkt dat plantaardige oliën bomvol transvetten zitten.  Niets is echter minder waar. Plantaardige oliën bevatten vaak grote hoeveelheden transvetten, soms wel 4.2%. Dit betekent dat je niet alleen junkfood moet vermijden, maar ook plantaardige olie. Ze verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Bewijzen uit meerdere onderzoeken onderstrepen het gevaar van plantaardige oliën met betrekking tot hart- en vaatziekten.

Plantaardige oliën zorgen voor een disbalans tussen de vetzuren in het lichaam. Omega-3 en omega-6 zijn twee vetzuren die het lichaam zelf niet aanmaakt en moeten uit voeding worden gehaald. Hoewel het beide essentiële vetzuren zijn, moeten ze wel in de juiste verhouding tot elkaar staan om geen gezondheidsklachten te veroorzaken.

Vroeger was de verhouding tussen omega-6 en omega-3 4:2 of 1:2. Tegenwoordig zijn er mensen met een verhouding van 16:1, wat te wijten is aan de grote hoeveelheid aan plantaardige olie in ons voedsel. Dit zorgt voor een structurele verandering van de celmembranen en vetopslag in ons lichaam. Ontstekingen zijn veelal een resultaat van het eten van plantaardige oliën. Zoals veel van de andere problemen die in verband staan met plantaardige olie, is het aantal toenemende chronische ontstekingen een direct resultaat van een hogere inname van omega-6..!

Om alle bovenstaande redenen zou plantaardige olie moeten verdwijnen uit je dieet. Ze zijn gevaarlijk en ze vernielen de natuurlijke balans in het lichaam. Gebruik in plaats hiervan kokosolie en olijfolie. Beide hebben talloze gezondheidsvoordelen. Kokosolie bevordert zelfs de gezondheid van de hersenen. Verwijder plantaardige olie dus uit je dieet en leef gezonder!

kokosoliewonder boek
Een buitengewoon mooi boek om je eens diep in de kwaliteiten van de magie van kokosolie te verdiepen.. Vakantietip? ( Klik voor lead)

Bakken en braden? Ga voor kokosvet..!
Kokosolie bestaat voor grofweg 90% dus uit verzadigde plantaardige vetten. Omdat verzadigde vetten zeer ongevoelig zijn voor hitte en oxidatie, door bijvoorbeeld zonlicht of contact met zuurstof, zijn ze van nature langer houdbaar en nog belangrijker: ze worden minder snel ranzig of zelfs giftig tijdens het bakken..! Kokosolie gaat dan ook volgens gebruikers tot wel 15 keer zo lang mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën. Kokosvet/olie heeft doorgaans een natuurlijke houdbaarheid van wel 2 jaar na productie.

Veel mensen bakken in ‘populaire’ oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie, maar deze oliesoorten hebben dus een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV). En weinigen weten dat MOV echter juist zeer gevoelig zijn voor hitte en oxidatie, doordat de moleculen meerdere zogeheten dubbele bindingen bevatten.. Dus bakken en braden met kokosolie lijkt een enorme gezonde stap om de giftige verbindingen te vermijden die verhitting van meervoudig onverzadigde vetzuren met zich meebrengt!

Maar de kokosnoot heeft een middel- tot hoge klimaatbelasting en vooral bestrijdingsmiddelen en de ontbossing, die vaak samen gaat met het opzetten van kokospalmplantages belasten het milieu. Mangrovebossen moeten vaak plaats maken voor plantages. Daarnaast kunnen diverse larven, kevers en mijten als plaag in kokosplantages voorkomen, die weer bestreden worden met bestrijdingsmiddelen, die jij -letterlijk en figuurlijk- allemaal op je bord krijgt.  Wanneer je kokosvet gaat gebruiken of al gebruikt, doe dit dan dus door BIOLOGISCH kokosvet te gebruiken! Dit komt van de plantages waar op natuurlijk wijze met de kokospalmen wordt ‘omgesprongen’.. Geen bestrijdingsmiddelen en een ‘liefdevollere’ kweek..!

Het wonderbaarlijke verhaal van Barry Coves..
Barry Groves was de man, die dit verhaal over vetten zélf heeft uitgevonden. Hij woont met zijn vrouw Monica in de Cotswolds-heuvels in het Britse graafschap Oxfordshire en hij kan zich een van de meest vooraanstaande voorvechters van een koolhydraat-arme, vetrijke manier van leven noemen. Want al lang geleden begon hij met vraagtekens te zetten bij conventionele voedingspatronen. En het was vanaf 1982 dat hij zijn tijd volledig wijdde aan de relatie tussen voeding en ‘welvaartsziekten’ als zwaarlijvigheid, diabetes, hartkwalen en kanker.
 x
Barry Groves eet vet coverDoor zijn onderzoek besefte hij dat de gevestigde ideeën, zowel over caloriearme voeding voor gewichtsverlies als ‘gezonde voeding’ tegen hartkwalen, vele haken en ogen vertoonden. Barry begon met zijn ervaringen op te schrijven en inmiddels is hij een internationaal erkend auteur geworden met een heel oevre aan boeken van zijn hand. Momenteel verdeelt hij zijn tijd tussen het verrichten van onderzoek en het schrijven van boeken en het geven van lezingen over de beheersing en preventie van zwaarlijvigheid, diabetes en aanverwante aandoeningen.
x
Barry Groves is ook een van de directeuren van de ‘Foundation for Thymic Cancer Research’ (www.thymic.org), erelid van ‘The Weston A. Price Foundation’ (www.westonaprice.org), mede-oprichter van ‘The International Network of Cholesterol Skeptics‘(!!) (www.thincs.org) en mede-oprichter van het ‘Fluoride Action Network’ (www.fluoridealert.org). Maar Barry Groves beperkt zich niet uitsluitend tot onderzoek naar medische aandoeningen en naar voeding.
x
Vanwege hun langdurige interesse in energiebesparing, hebben hij en zijn vrouw Monica in drie jaar tijd hun eigen, door zonne-energie verwarmde huis ontworpen en gebouwd. In het boek dat je hieronder ziet van zijn hand, vind je veel informatie ter bevordering van je gezondheid; hoe je door juiste vetten te eten en te drinken kunt afvallen..! Maar ook hoe de overheid en de voedingsindustrie ons, vaak uit keihard financieel belang, verkeerd voorlichten en informatie over hoe je van bewerkte vetten ziek kunt worden. (klik op het plaatje van de afbeelding van de cover van het boek voor een lead naar de uitgever voor meer info)
 x
Tot slot, doe je eigen onderzoek en zorg voor jezelf..!
Er is de laatste decennia veel geschreven over onze lichamelijke gezondheid en wat ons vooral opvalt is de enorme drang die mensen hebben naar suikers.. Het blijkt dat deze suikers eigenlijk zelden worden gezien als ‘verwoestend’ voor het lichaam, wat ze wel zijn..! De mens is vanuit zijn ontstaan gewend om suiker uit voedsel te halen in de DARMEN, wanneer het voedsel was verteerd. Gaan we nu pure suiker eten via onze mond, dan is ons lichaam natuurlijk in de gloria, doordat het niet zo hard hoeft te werken voor die suiker.. Maar zoals zo vaak: overdaad schaadt..!
Het zijn met name de gezonde vetten die we terug dienen te plaatsen op de plek waar ze horen: gezonde vrienden voor het menselijk lichaam..! Lees en informeer jezelf over vetten, voeding en supplementen. Je hebt voor een groot deel je gezondheid in eigen hand..!

6 gedachten over “Vet = kwaliteit van voedsel..

 1. In de jaren voor 1990 had men nog een zwoerd randje aan een carbonade zitten wat ik persoonlijk gebakken het lekkerst vond.
  Opeens moest dat zwoerdrandje verdwijnen want dat was niet goed en toen brak ook de periode aan dat alles bijna mager moest zijn en light.
  Het probleem is volgens mij niet zozeer dat zwoerdrandje maar de mensen zelf.
  Voor de jaren negentig was er veel meer zwaar handwerk wat inhield dat je verbrande wat je at en toen waren de mensen sterker dan heden.
  Na de jaren negentig gingen velen bureauwerk doen wat inhield dat men minder bewoog en minder zwaar lichamelijk werk verrichte waardoor mensen sneller dik werden en zich minder fit gingen voelen.
  Hetzelfde geldt mijns insziens ook met hygiëne vroeger stak het niet zo nauw en kon men tegen een stootje,terwijl tegenoordig alles super schoon moet zijn waardoor men minder weerstand tegen microben heeft waardoor men vlugger vatbaar is voor ziekten.

 2. Goed het een keer onder de aandacht te brengen.
  Sommige mensen zijn helemaal geobserveerd door ‘vet’.
  Als je een sla eet en je hebt er geen ‘vette bijlage’ dan neem je de vitamine niet (zo goed) op. De vitamines van de sla hangen zich gezellig aan de vetbolletjes, en anders hebben ze niets om zich ‘vast te klampen’. Een klontje roomboter b.v. is heel lekker, ook een eitje af en toe. Ik ben heel slank en eet mijn hele leven eigenlijk alles waar ik zin in heb (voor mij een teken, dat mijn lichaam het nodig heeft). Anderen kijken dan altijd verbaasd, omdat ze denken dat je bepaalde stoffen niet mag, als je gezond wilt zijn.
  Als je geen vet eet, dan moet je energiebehoefte ergens anders van dan komen, meestal wordt dan brood (koolhydraten, toevoegingen en gist) de vervanger. En dat is minder goed, als b.v. een keer een vette haring, zalm etc…
  Maar er zullen ook hierop uitzonderingen zijn…alles welkom 🙂

  1. Het is hier verschrikkelijk heet, dan wordt eten een probleem, je wilt graag laat eten om dat het dan aangenaam koel is, maar je wilt ook niet naar bed met een volle maag, dus Tappas wat de klok slaat, wel veel sla overgoten met olijf olie en italiaanse Milanese tafel azijn, rosé wijn met ijs er in, wel een donkere rosé, die paille rosé verlies zijn smaak en zeker zijn kleur.
   Veel gerookte vis, maar geen Zalm meer, die kweek Zalm is niet gezond om te eten, gerookte Haddock is niet verkeerd, gerookte Makreel en Sprot, heerlijk, met stukjes Tomaat en Meloen, het fruit prachtig op dit moment Perziken, Abrikozen, met zelf gemaakte Chutny, geen brood of andere meel spijzen, op dit moment hebben we een reistevlaai manie, koud fris, lekker.

 3. LS…

  Foute Vetten + Suiker + Witmeel + Fluoride + Kwik + Fijnstof + Becel + Alcohol + Monsanto + Mac Donald + E-Nummers + Alle Kankerverwekkende Rotzooi in Vaccinaties = De gemiddelde psychopaat / politieagent / pedofiele politicus / Rothschild Khazaren maffia et. etc.

 4. Laatst ook een pot met 1 liter kokosolie besteld. Mooi spul. Oilpulling gestart, de 1e keer een klein beetje en kort. Dat is echt even wennen! Poetsen gaat wat dat betreft beter voor mij (met Keltisch zeezout erbij).

 5. Hoe gezond is kokosolie? Uit welke onderzoeken is gebleken dat kokosolie werkelijk zo gezond is? Onlangs bij de natuurgenezer geweest die mij vroeg of ik soms kokosolie gebruikte omdat mijn aders, ook de aorta in een jaar tijd behoorlijk dicht geslipt waren. Als bio resonantie therapeut kon hij constateren dat het aan de kokosolie lag. Sinds maximaal anderhalf jaar heb ik inderdaad steeds kokosolie gebruikt en meende daarmee heel gezond bezig te zijn. Hij vertelde mij dat ik niet op mezelf sta en hij steeds meer mensen in zijn praktijk tegen komt die kko. gebruiken en dezelfde verschijnselen te zien geven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.