Advertentie

’t Sluipende gevaar van kunstmatige zoetstoffen..!!


x
x

’t Sluipende gevaar van kunstmatige zoetstoffen..!!

2022 © WantToKnow.nl/be

x

In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten, die sámen het ‘microbioom’ worden genoemd. Dit microbioom, is ook bekend als ‘microbiota’ of microflora. Belangrijke functies van het microbioom zijn de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels. Er zijn verbanden gevonden tussen de samenstelling van het microbioom en bepaalde aandoeningen zoals darmziekten en overgewicht. Het is nog onduidelijk wat dit precies betekent en of we deze condities kunnen beïnvloeden via het microbioom.

Iedere darm heeft zijn eigen, unieke darmflora/micrrobioom

De samenstelling van het microbioom kan op allerlei manieren veranderen onder invloed van ons voedsel. Welk effect deze specifieke veranderingen hebben op de gezondheid is nog niet helder genoeg voor voedingsadvies, maar wordt intens onderzocht, wereldwijd. Wel is duidelijk dat een vezelrijk dieet met voldoende groente, fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten de aanwezigheid van bacteriën die vezels fermenteren stimuleert, wat wordt gezien als een gezond microbioom. In grote projecten zijn wetenschappers bezig om het menselijke microbioom in kaart te brengen. Daarbij worden vragen beantwoord zoals:

 • Wat is de samenstelling van het microbioom?
 • Hoe verandert dit gedurende het leven?
 • En hoe beïnvloedt het microbioom onze gezondheid?

Deze wetenschap is jong en er zijn nog veel onduidelijkheden. Wel is helder dat het microbioom een belangrijk onderdeel is van ons lichaam en het een aantal duidelijke functies heeft. Er wordt op allerlei manieren gecommuniceerd tussen het microbioom en het menselijk lichaam, wat mogelijk een effect zou kunnen hebben op de gezondheid.

Waar zit het microbioom?
Op veel plekken in ons lichaam bevinden zich micro-organismen: de huid, de bovenste luchtwegen, de urinewegen, geslachtswegen en het maagdarmstelsel. Dit zijn de organen die in contact staan met de buitenwereld. Binnen in ons lichaam, zoals in het bloed, de lever, de nieren of de hersenen,  bevinden zich nauwelijks micro-organismen, dat is althans niet de bedoeling.

Wanneer micro-organismen ons lichaam binnendringen kunnen we daar ziek van worden, ons afweersysteem zorgt ervoor dat ze opgeruimd worden. Het overgrote deel van de micro-organismen in ons microbioom maakt ons niet ziek. Ze beperken zich tot de lichaamsplek waar ze thuishoren en ons afweersysteem zorgt ervoor dat ze niet op onwenselijke plekken terechtkomen.

De rol van zoetstoffen op ons essentiële microbioom!
Zoetstoffen worden regelmatig aan westerse voeding toegevoegd met het idee dat deze in het lichaam inert zijn. Steeds meer onderzoek laat echter zien dat zoetstoffen het darmmicrobioom beïnvloeden en via deze weg de glucosetolerantie verslechteren. Ook suiker verstoort het microbioom. Nieuw onderzoek laat zien dat suiker via het microbioom de immunologische bescherming tegen het metaboolsyndroom vermindert.

Yanino Pepino Ph.D. De eerste wetenschappelijke arts die in 2013 het verband aantoonde tussen zoetstoffen en obesitas en suikerziekte. (klik voor artikel hier op de site)

Onderzoekers keken naar de invloed van zoetstoffen op het microbioom middels een gerandomiseerd klinisch onderzoek onder 120 gezonde volwassenen. Zij kregen gedurende twee weken zakjes met verschillende zoetstoffen, zoals sacharine, sucralose, aspartaam en stevia, in een dosering lager dan de maximaal geaccepteerde dosering.

De controlegroep kreeg een zakje met glucose of geen supplement. Iedere zoetstof bleek op een unieke manier de ontlasting, de mondflora en het metaboloom in plasma te beïnvloeden. Sacharine en sucralose verminderden significant de glucosetolerantie bij de gezonde volwassenen. De wetenschappers vonden dat de impact op het microbioom een direct verband hield met de verhoogde glycemische respons.1

De ’technische’ kant van deze materie
Interessant is dat rond dezelfde tijd een andere groep wetenschappers nauwer heeft gekeken naar de effecten van suiker op de darmen en in het bijzonder de effecten op het immuunsysteem in de darmen.2 Zij vonden (bij muizen) dat onder gezonde omstandigheden het darmmicrobioom beschermt tegen het ontstaan van obesitas, metaboolsyndroom en prediabetes via de regulatie van Th17-cellen (een subtype T-cellen die invloed heeft op de ontstekingsgraad in de darmen).

In de aanwezigheid van suiker en vetten verliezen deze Th17-cellen echter hun beschermende karakter, waardoor de dieren vaker het metaboolsyndroom ontwikkelden. In afwezigheid van suiker (maar aanwezigheid van vet) bleef de gunstige werking van de Th17-cellen gehandhaafd en ontwikkelden de dieren geen obesitas of metaboolsyndroom. De onderzoeken laten zien dat de nadelige effecten van zoetstoffen en suiker gedeeltelijk via het microbioom tot stand komen.

Gewoon nog steeds Aspartaam dus, ook al heeft het een leuke andere naam gekregen..! Dat het giftig is, ook voor deze dansende kinderen, laat kennelijk ook overheden onberoerd..?

Bronvermelding:
1. Suez, J., Cohen, Y., Valdés-Mas, R., Mor, U., Dori-Bachash, M., Federici, S., … & Elinav, E.  (HIER). Cell. 2022 Sep 1;185(18).
2. Kawano, Y., Edwards, M., Huang, Y., Bilate, A. M., Araujo, L. P., Tanoue, T., … & Ivanov, I. I. (HIER). Cell. 2022 Sep 15;185(19).

Aspartaam officieel in beklaagdenbankje!

1 gedachte over “’t Sluipende gevaar van kunstmatige zoetstoffen..!!

 1. Aspartaam is een middel ter vervanging van kristalsuiker wat ook in oa pijnstillers wordt verwerkt zoals Trammadol en natuurlijk in frisdranken.In het boekje “wat zit er in uw eten?” van de onder verdachte omstandigheden omgekomen Corinne Gouget staat op blz 59 bij E951 Aspartaam is een waar vergif en dat het 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken.Dit additief had nooit toegelaten mogen worden volgens dhr H.J Roberts die een mondiaal expert op het gebied van aspartaam zou zijn.Op blz67 staat dat aspartaam eenmaal ingeslikt zich omzet in methanol en vervolgens weer andere giftige stoffen gelijkwaardig aan formldehyde even giftig als cyanide en arsenicum en mierenzuuren in diketopperzine (DKP),stuk voor stuk verantwoordelijk voor hersentumoren.
  Net als vaccines wordt Trammadol voorgeschreven door medici (dat vaccines niet veilig zijn staat in een ander artikel op deze site) Het werkt verkeerd op de menstruatiecyclus en Trammadol werkt verkeerd op de hersenen en veroorzaakt tumoren.Conclusie in plaats van genezen worden we ziek gemaakt door sommige medische producten.( Alleen al een virus in een gezond lichaam injecteren blijf ik een vreemd iets vinden).Zo kwam ik meen vorige week uit dat cardiologen achter de rug om van ziekenhuizen afspraken met Big Farma gemaakt zouden hebben voor eigen gewin en niet in het belang van patiënten.Het lijkt wel politiek want ook daar kun je niemand meer vertrouwen.
  Zelfs bij de publieke omroepen vragen ze nu al om tegengeluiden te verwijderen van de buis.
  Deze morgen stond voor 08.30 uur op teletekst dat oa omroep MAX en KRO-NCRV niet meer in gesprek willen gaan in verband met ON (0ngehoord nieuws).In de kamer was vanmorgen een debat over mensen de mond snoeren wat komt door Thierry Baudet zegt men omdat hij over de schoolopleiding van Kaag had gesproken.Dit kan geen toeval zijn.Opvallend was dat om ca 08.35 uur de teletekst tekst over ON en KRO-NCRV en MAX verdween waarvoor in de plaats kwam “veel jongeren denken aan zelfdoding”.Wanneer je als publieke omroep(en) altijd en alleen maar ten dienste van de politiek hebt gestaan wordt het begrijpelijk dat elk tegengeluid ongewenst is natuurlijk. Vera Bergkamp was ook in het nieuws op teletekst “Oud-Kamervoorzitter Arib onderzocht” stond op teletekst.Arib wordt grensoverschrijdend gedrag ten laste gelegd.
  NRC zou op basis van ingewijden en een vertrouwelijk advies van de landsadvocaat tot deze conclusie gekomen zijn.Het onderzoek is ingesteld door het presidium van de tweede kamer dat onder leiding staat van kamer voorzitster Vera Bergkamp (D66). Arib sprak al over afrekening en zegt niet mee te werken aan het onderzoek omdat ze aan voornoemde instanties geen verantwoording zou moeten afleggen volgens haar.Wat een puinhoop is Nederland toch geworden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.