Advertentie

De kruidenkoffer…


Trudy van Diepen stelt zich voor: “Ik was geen boerenkind die blij door de koeiestallen liep, maar liep er eerder met een grote boog omheen..! Eén ding facineerde mij echter bijzonder: als mijn vader volkomen opging om zieke lammetjes en biggetjes te genezen! Hij nam ze dan mee de kamer in en legde ze voor de kachel. Waar anders de deftige boerenfamilie zich in deze chique kamer vertoefde, bij verjaardagen en andere, speciale gelegenheden, was het nu ineens een dierenhospitaal..!

Je zag aan hem dat hij nooit de moed zou opgeven deze beesten te redden; hij zou en moest dit jonge vee in leven houden. En deed dat heel natuurlijk, bijvoorbeeld met wilgenblad en arnica. Zelfs een warme grog voor een jong diertje schuwde hij niet. Mijn vader was natuurlijk altijd de overwinnaar in mijn kinderogen. Als ik 18 jaar ben, ga ik studeren in Den Haag en deze studie geeft mij de lesbevoegdheid om bij middellbaar onderwijs, les te geven in ‘gezondheidskunde’ en ‘psychologie’. Daarna ben ik lerares geworden en heb ik vele jaren lang part-time gewerkt op dit gebied.

Trudy van Diepen
Trudy van Diepen

Inmiddels getrouwd en samen gezegende met 4 kinderen. Ik volgde steeds ook cursussen op het gebied van alternatieve geneeskunde, omdat dit mijn interesse had. Totdat tijdens een van deze lessen een kruidenvrouw, Tineke Beuker is haar naam, ons les kwam geven. Mijn hart ging open voor alle kruiden die ze liet zien en de werking uitlegde en die avond kreeg mijn leven een gerichte koers.. Een kruidengeneeskunde-studie ging het worden!

Maar er kwam een probleem om de hoek, in die tijd, want René Diekstra schreef in een van zijn columns over wat hij ‘het Jonas-effect’ noemde..! Misschien ken je het Bijbelstuk, waarin Jonas diende te gaan preken van Jezus, maar… Hij durfde niet.. Je vindt dit thema ook weleens in sprookjes terug: ‘Begraaf je je talenten of ga je ermee aan de slag!’.. En wat denk je: het liefst begroef ook ik mijn talenten, maar dat is nu voorbij.. Ik merk, nu ik mijzelf wél manifesteer, dat het goed is dat ik het doe!

En wij, natuurgenezers, hebben het tij mee, want veel hoogopgeleiden zoeken naar waarheid en vooral ‘eenvoud’. En daarbij missen ze de elementaire kennis van al wat leeft.. Vraag hen niet hoe een Goudsbloem eruit ziet, of hoe je aardappelen moet telen. Of hoe je zelf een hoestdrank maakt.. Enzovoort. Zoals mijn dochter Janneke, die mede het boekje ‘De kruidenkoffer’ schreef, eens tegen me zei: “Mam ik weet wel veel, maar op dit gebied weet ik eigenlijk helemaal niets.. Zullen wij kruidenboekjes schrijven, maar dan wel eenvoudig.. Zodat ik het ook snap.”

Een stuk kennis kruidenkennis gaat bijna verloren, totdat onze jongeren aan de bel trekken. En zulks gebeurde bij mij.. De jongeren willen meer weten over de natuur met al zijn facetten, waaronder de geneeskracht van planten. Zij willen dit weten en meewerken en dat is een prachtig gedachtegoed. En ik ben zo blij met deze nieuwsgierigheid en zo kan ik mijn kennis doorgeven. Hier is mijn verhaal van de Kruidenkoffer..”

x

x

De kruidenkoffer

2014 © Trudy van Diepen/WantToKnow (deze uitvoering)

x

Dat beeld dat bleef. Daar vroeger thuis op de boerderij met weilanden vol paardenbloemen, weegbree, madelief en klaver; waar haar vader soms ook bezig was de kwalen van koeien te verhelpen met kruiden volgens oude recepten, buiten de veearts om. Ook toen ze na een NXX-opleiding lerares werd in het voortgezet onderwijs hield het haar niet los. Beelden van hoe kruiden werden gebruikt op de boerderijen bij ziek en zeer. Leergierig als ze was, volgde ze de ene na de andere cursus op het gebied van alternatieve geneeswijze: homeopathie, iriscopie, voetreflexologie.

kruidenkofferToen de drukte in haar gezin met man en vier kinderen wat minder werd, zag ze de kans schoon om haar droom te verwezenlijken. Een volwaardige kruidenstudie van drie jaar. Een moeizame treinreis van West-Friesland naar Brabant iedere week nam ze op de koop toe. Vanaf het eerste les groeide haar enthousiasme. Dit was helemaal haar ding. Alles op het gebied van kruiden nam ze met gretigheid op. Na drie jaar slaagde ze met vlag en wimpel en haar docent adviseerde haar nadrukkelijk ermee verder te gaan: doe er iets mee, was het advies.

En dat deed ze. Overwon het ‘jonas-effect’: ondanks duidelijke geschiktheid, excuses zoeken om zich niet te hoeven manifesteren. Trudy liet haar schroom vallen en openbaarde zich aan de wereld met lezingen, marktstallen op beurzen en het schrijven van artikelen. Daarnaast bleef ze zich ontwikkelen en verdiepte zich in de energetische werking van planten en volgde de jaaropleiding over Hollandse remedies.

Ze zag de kans schoon om in samenwerking met het Kruidenrijk in Haaren (N.-B.) een eigen kruidenopleiding op te zetten. Een bijgebouw op het erf van de stolpboerderij werd geschikt gemaakt tot leslokaal en de omringende tuin werd omgevormd tot kruidentuin.

Van heinde er verre weten studenten en cursisten inmiddels de weg te vinden naar Oosterblokker waar het centrum al honderden kruiden-geïnteresseerden een getuigschrift, diploma of certificaat heeft kunnen geven. De wetenschap staat niet stil, dat weet Trudy als geen ander. Nieuwe inzichten, nieuwe technieken.

Het vertrouwen in de oude, natuurlijke medicatie dient hersteld te worden, maar ‘de Kruidenvrouw van Noord-Holland’ benadrukt maar al te graag dat samenwerking met de reguliere geneeskunde onontbeerlijk is.Enkele jaren geleden vatte ze het plan op om met haar oudste dochter Janneke, die een universitaire opleiding … had afgerond, om een kruidenboek te schrijven voor mensen op vakantie.

rits-tijmblaadjes-eraf
Tijm, één van die vele, vele kruiden, die simpel voor handen zijn om bijvoorbeeld een gezonde hoestsiroop te maken..!

Natuurgeneeskunde in ‘Verre Oorden’..
In verre oorden moeten onze Nederlandse toeristen het vaak stellen zonder simpele medicatie bij verwondingen, kneuzingen en andere ongerief. Het werd: ‘De Kruidenkoffer op reis’. De eerste druk was in korte tijd uitverkocht. Recentelijk is het tweede boek uitgekomen, wat bestemd is voor ouders en opvoeders van kinderen.

Een boek over kinderziektes en kwaaltjes dus. Ook hier pleit Trudy ervoor om zoveel mogelijk gebruik te maken van wat de natuur ons te bieden heeft. De rol die kruiden kunnen spelen is erg groot zo blijk uit de inhoud van het boek. Maar ook hier benadrukt Trudy het belang van de reguliere medicatie in sommige situaties. Allerlei ziekteverschijnselen bij kinderen komen aan bod, zo wordt uitvoerig stilgestaan bij de ADHD-problematiek.

Bestellen?
De kruidenkoffer voor kinderen kost  € 12,50 (+ verzendkosten €2,50).  Maak voor bestelling van het boek € 15,- over op rekening NL74TRIO0390137944 t.n.v Trudy van Diepen. Vermeld je naam, adres en pc/woonplaats en ook even ‘WTK-Kruidenkoffer2’ bij je bestelling. Je krijgt dan binnen 1 week het boekje toegezonden.

 

 

12 gedachten over “De kruidenkoffer…

 1. Ja dat geploeter met zieke en zwakke dieren, vooral schapen en lammeren ken ik, in Wales allways rain, constant aan het slepen met schapen de lammeren gingen in de oven van de AGA cooker, het was warmte en een beetje suiker melk wat ze op de been hield, ja was je te laat hadden de raven de oogjes en het tongetje er al uit gepikt, het was overal het zelfde de keuken en bijkeuken bezaaid met schapen en lammetjes sommige in de oude stoel voor het open vuur,
  het was het bestaan van de mensen, schamel dat wel, maar niet op geven, dan verloor je je vrijheid!

  1. Beste Jenne, Uw grootmoeder maakte drankjes voor verkoudheden metiersmos en honing.
   Hoe was het juiste recept a.u.b
   groetjes Stafke

  2. Zie daar heb je het al…..heb geen flauw idee wat iersmos IS. Ignorant in America!!!!. Zou je me kunnen uitleggen wat precies iersmos IS en hoe je grootmoeder het maakte?

  3. Ik heb dit drankje nooit gemaakt, maar weet wel dat je keelpijn heel snel een stuk minder werd, denk dat ze het zachtjes liet trekken als thee !!! met honing !!!gemengd en dan bij verkoudheid een vetkaars op je borst gesmeerd, met grauw pakpapier afgedekt, met een hete kruik of grote steen in bed !

   Hé Hé Odette who knows wat mijn lieve grootmoeder nog meer brouwde, misschien Iers mos met Rum,

 2. Erg waardevol als je de geheimen van de natuur kent. Natuurlijke hoestdrankjes zouden in het verleden goed van pas zijn gekomen. Tegenwoordig echter geen behoefte meer aan oplapmiddelen voor de kinderen.
  Het bewustzijn van een goedwerkende immuunsysteem en weten welke voeding er goede effect op heeft en het weten welke gif om ons heen er een negatieve effect op heeft zoals bv fluoride etc, hebben ervoor gezorgd dat er al jaren geen verkoudheid, hoest en griep bij ons thuis is voorgekomen.

  1. Vito therapie is nog steeds relevant en levendig binnen de Natuurgeneeskunde. De gewone artsenij heeft er (helaas) nog steeds geen verstand van.
   Maar ja, je kan maar geluk hebben al die jaren.

  2. geen geluk Wim, maar overtuiging. Probeer maar eens dagelijks: bio-citroen, juiste merk supplementen zonder schadelijke additieven; multi-vitaminen, vitamine C, vitamine D en de wonder vitamine; heel veeeel liefde 😉 🙂

 3. Wat een geweldig verhaal. Ik woon in de VS en gebruik veel Ayurvedic kruiden “medicatie”, bijv. Guggul tegen cholesterol, zowel als Niacin (with flush) Turmeric tegen inflammatie (pijn) Sugar balance (organic Bimbi leaf, organic Bougainvillea Leaf, organic Sadahabar Leaf)
  Tegenwoordig drink ik ook alleen maar rauwe melk (direct van de koe)en maak mijn eigen kefir. Nou DAT is heel goed voor het imuun systeem.
  Kefir heeft tripophan em omdat het van natuure zuur is (fermented)en ik geen zoetstof will toevoegen doe ik er een banaan in door the blender en dan heb ik een geweldig lekkere “smoothie”…De banaan bevat ook triptophan, dus als men het ‘savonds drinkt dan slaapt men beter.

  For colds I make fresh ginger tea with honey.

  Would love to order the book but wouldn’t be able to grow nor find the herbs here in florida. Advise anyone?

  NOTE: Alle Statin (cholesterol) drugs verwijderen de CoQ10 van de hersenen en veroorzaken geheugen verlies en vertonen in sommige gevallen dementia of Alzheimers, Deze verschijnselen verdwijnen zo gauw men ophoud met de medicatie. Vreselijk spul voor de mensheid, heel goed voor Big Pharma.

 4. Wat ik jullie kan raden bereid je maaltijden goed, omring je maaltijden met de goede materie, bijvoorbeeld de beste wijze om aardappelen te bereiden, en tot een volmaakte schoonheid voor het oog en de smaak is Gratin Dauphinios, je vind op het internet mooie recepten hier voor, niet te sterk gekruid, heerlijk van smaak wilde ik even laten weten, groet !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.