Advertentie

Oeganda: homo’s de doodstraf..?!!


 

 

Het is beestachtig — duizenden Oegandezen kunnen de doodstraf krijgen — simpelweg omdat ze homo zijn. Woensdag kan het Oegandese parlement een wetsvoorstel aannemen dat homoseksualiteit straft met de dood — we hebben nog 12 uur over om te handelen.
We hebben deze wet eerder gestopt, en we kunnen het weer doen. De Oegandese President Yoweri Museveni is bang om de waardevolle internationale hulp van het Westen te verliezen — na een massale internationale schreeuw van verontwaardiging vorig jaar, blokkeerde hij het wetsvoorstel.

Deze uiterst krachtige club vraagt jouw hulp.. Doen!

Maar de politieke onrust neemt toe in Oeganda, en religieuze extremisten in het parlement hopen dat de chaos en het geweld op straat de internationale gemeenschap afleiden van het ondernemen tot actie tegen het hatelijke wetsvoorstel.

We kunnen het parlement laten zien dat de wereld nog steeds toekijkt. Omdat het parlement over twee dagen wordt opgeheven, kunnen we zorgen dat de wet niet aangenomen wordt als we het voorstel nog twee dagen kunnen blokkeren.

Met nog 12 uur te gaan telt elk moment. Meer dan een half miljoen van ons hebben al gehoor gegeven aan de oproep — laten we samen zorgen voor 1 miljoen stemmen tegen de doodswet voor homo’s binnen 12 uur — klik op de petitie-button om actie te ondernemen, en forward dit mailtje naar iedereen die je kent.

Voor duizenden is homoseksueel zijn in Oeganda al doodeng en gevaarlijk. Ze worden geregeld lastig gevallen en in elkaar geslagen, en een paar maanden geleden is Avaaz-collega en homorechtenactivist David Kato (foto boven), op een verschrikkelijke wijze in zijn eigen huis vermoord. De Oegandese homogemeenschap wordt bedreigd door deze draconische wet die homoseksuelen tot levenslange gevangenschap of zelfs de doodstraf veroordeelt. Zelfs NGO’s die de verspreiding van HIV tegen willen gaan kunnen in de gevangenis belanden voor het ‘promoten van homoseksualiteit’ onder deze hatelijke wet.

De vriend van David Kato van het Avaaz-team werd 2 maanden geleden op brute wijze vermoord in Oeganda

Op dit moment bevind Oeganda zich in politieke chaos. In het licht van de Arabische lente gaan Oegandezen door het hele land de straat op om te protesteren tegen de hoge prijzen van voedsel en olie. President Museveni antwoord met buitensporig geweld op demonstranten en oppositieleden. Deze oproer creëert het perfecte moment voor religieuze extemisten om de anti-homo wet, twee dagen voor het parlement stopt, er doorheen te drukken.

Museveni zag twee jaar geleden af van het wetsvoorstel nadat Obama het een monsterlijke wet noemde en internationale druk bedreigend werd voor de hulp en steun aan Oeganda. Nu gewelddadige protesten het straatbeeld inkleuren, is President Museveni kwetsbaarder dan ooit tevoren. Laten we in de komende 12 uur een massale internationale schreeuw van verontwaardiging horen, voor mensenrechten, gerechtigheid en tolerantie, en tegen de hatelijke doodswet voor homo’s. Samen kunnen we levens redden door de wet stoppen — klik op de petitie-button en vertel het aan vrienden en familie:


Eerder dit jaar toonden we onze solidariteit aan de gelijkheidsbeweging in Oeganda om aan te geven dat elk mensenleven, ongeacht ras, nationaliteit of seksuele geaardheid, even waardevol is. Onze internationale petitie die de dodelijke homowet veroordeelde werd aan het Oegandese parlement overhandigd, en zorgde voor wereldwijd nieuws en genoeg druk om de wet voor maanden te bevriezen.

Toen een sensatiekrant 100 namen, adressen en foto’s van vermoedelijke homo’s publiceerde en zij die geïdentificeerd waren bedreigd werden, steunde Avaaz een rechtszaak tegen het blad en we wonnen! Onze gemeenschap geeft ondersteuning aan homorechtenactivisten en geld om de operationalisering van homo-organisaties te helpen. Samen stonden we op, telkens weer, voor de Oegandese homogemeenschap — ze hebben ons nu meer dan ooit nodig.

Met hoop en vastberadenheid,

Emma, Iain, Alice, Morgan, Brianna

en de rest van het Avaaz team

* * *

Bronnen:

Mogelijk toch homo-doodstraf Uganda:  NOS

Oeganda wil einde aan westerse homocratie: HPdeTIJD

D66: Blokkeer doodstraf homo’s Uganda: Reformatorisch Dagblad

 

9 gedachten over “Oeganda: homo’s de doodstraf..?!!

 1. Het moet niet kunnen, mensen zijn mensen, en hun geaardheid hoort daarbij,
  Ook al zijn we allen uniek in ras of kleur uiteindelijk zijn we allen mensen en horen we elkaar te respecteren.

  1. Het discrimineren van vrouwen, zwarte mensen, islamieten, homo’s, van ‘anderen’… En wie zitten er achter deze discriminatie, of beter: ‘wát’ zit erachter..?
   ANGST voor het onbekende. Angst voor de ‘ander’..

   “‘Die man is een der onzen of een vreemdeling,’ zo rekenen mensen van lage zin; mannen van edele zin daarentegen beschouwen de ganse aarde als hun familie.

   – Bhartribari

  2. Ik heb een opmerking aan de schrijver en andere geinteresseerden (lezers) naar aanleiding van dit onderwerp (vervolging van mensen die homo-sexueel gedrag uiten).

   Ik schrik er van; In mijn wereld bestaan geen homo’s of homo-zijn; Om te lezen dat je homo kunt zijn is voor mij zo vreemd en raar dat ik daar graag even aandacht voor vraag en, de schrijver van bovenstaand stuk verzoek om een toelichting in deze:

   Bestaan er in uw of in de beleving van die regering aldaar homo’s ? Is dat formeel vastgelegd ergens of is er sprake van een misverstand in deze ?

   Alvast bedankt voor de medewerking.

   ps Overigens is de doodstraf (als extreme uitings-vorm van ex-communicatie) in mijn ogen altijd ongepast; ex-communicatie alszodanig = altijd het teken van afgescheiden ego-centrisme en dus domheid; dat zijn voor mij functionele omstandigheden.

  1. Maar misschien ligt dáár nou juist het probleem..! Het gáát niet om intelligentie, dat is gereedschap, dat in ‘verkeerde handen’ tot de meest ‘krankzinnige constructies’ leidt..
   Het gaat misschien meer om de intelligentie van het hart?

 2. Het is simpel Guido, als een ieder zijn/haar hart zou open zetten zag de wereld er heel anders uit! Liefde, warmte, genegenheid zouden dan rijkelijk stromen over deze prachtige planeet. Dit zijn juist de zaken die dood gemaakt worden, 1 ding, ik doe daar niet aan mee…never!

  1. Het is simpel voor jou en voor mij 🙂

   We leven in een wereld die dat ook denken, maar niet snappen dat ze het tegenovergestelde doen !

   Daar gaat dit allemaal over; hoe ons verstand onze hartelijke verbondenheid corrumpeert en omdraait door er narcisme van te maken.

   Hulpverlening naar de derde wereld ? Kijk naar de functionele feiten; mensen die geen zelf-verbinding hebben en afhankelijkheid zelf nodig lijken te hebben om de eigen aanwezigheid voor hun emotionele gevoel (=emotie) zin te geven. Dat is waar het hier om gaat. We geven een ander niet de ruimte en de tijd door hun gebrek er aan op te vullen met onze eigen kijk op ruimte en tijd.

   Einstein maakte al gewag van het fenemeen tijd en ruimte; wubbo ockels heeft het ons al gepoogd uit te leggen en cruijff ook.

   Het is ons denken dat de hele tijd in de weg zit.

   Hartelijkheid zit m in functioneel niets doen, enkel aanwezig zijn en begrijpend luisteren; zowel hier als daar.

   Als we DAT zouden doen; dan zou er ruimte en tijd daar ontstaan om vanuit daar de eigen invulling (uitend vermogen) te kiezen en ons nog altijd continuerende grensoverschrijdende gedrag (door dat verdraaide denken zichtbaar in meningen als gevolg van intrinsieke onrust) om te zetten in een balans die ook in zelf-reflectie zou kunnen worden herkend; zelfreflectie = luisterend vermogen continu aan = intrinsieke rust altijd geaard aanwezig 🙂

   Zo zit het met ons brein; DAT dient te worden (aan-)geleerd. Dan is vrede een fluitje van een cent, hetgeen overigens altijd is, maar door domheid en denken en dus mentale onrust wordt en is ondermijnd.

   Woorden zijn statisch; Luchtige statische vormen ! Het gaat en ging om de Stem/het Geluid erachter 🙂 De frauduleuze schriftgeleerden hebben ons – middels de bijbel – aardig en geniepig in het ootje genomen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.