Advertentie

Zaterdag 21 november: ‘Handje contantje’..!


Kees van de Water en Miranda Slo, initiatiefnemers van handjecontantje.org (klik voor link naar de website)
Kees van de Water en Miranda Slob, initiatiefnemers van handjecontantje.org

x

xxx

Doe mee met deze en de andere pinloze zaterdagen..!
X

Zaterdag 21 november: weer ‘Handje contantje’..!
X

2015 © WantToKnow.nl/be

x

contant betalen logo‘Handje contantje’: is dat over een tijdje een begrip dat we kennen van ‘vroeger’? Ben je je er überhaupt van bewust dat contant geld dreigt te verdwijnen? Wat zou het in het dagelijks leven voor consequenties hebben als je geen contant geld meer op zak hebt? Overal in de media zie je ‘deskundigen’ en politici over een cashloze samenleving filosoferen, ideetjes opwerpen hierover, vertellen waarom dat goed en logisch voor ons is, en steeds weer kleine stapjes in die richting doorvoeren. Waarom zou de overheid dit willen?

De site van Miranda Slob en Kees van de Water, waar we HIER al eerder over berichtten, wil je laten zien wat er achter het verdwijnen van het contant geld zit. Dat heeft grote gevolgen voor onze privacy en vrijheid. Ons doel: het contante geld behouden. En daarmee – uiteindelijk – onze vrijheid. Hoe stellen we ons dat voor? Simpel, wij willen samen met jou ‘co-creëren’ – het samen DOEN!

Wij bieden een platform waar we samen met jou, lezer/kijker, de inhoud op handjecontantje.org willen vormgeven. Waarom: omdat we de wijsheid niet in pacht hebben, en met zijn allen hebben we die wel. Er is zoveel expertise en die willen we bundelen en gebruiken om te informeren, bewust te worden, te creëren. Die expertise is tweeledig; enerzijds laten zien wat er aan de hand is; anderzijds gezamenlijk tot handelen komen.

cash money david icke
De overduidelijke waarschuwing van David Icke..! (Klik voor artikel)

Hoe groot de kans is dat contant geld helemaal verdwijnt vinden we moeilijk in te schatten. Het zal niet verboden worden, maar gewoon niet meer te krijgen zijn. De kern is, dat niet contant geld het grote issue is, maar de mate van macht die over ons uitgeoefend kan worden op het moment dat contant geld zo goed als verdwenen is.

Geld als behang, of als illustratie bij een artikel.. Over geld ofzo..

We zijn niet tegen het verdwijnen van contant geld op zich, want betalen met je telefoon of pinloze pas is hartstikke handig, dus hoe kun je daar tegen zijn? Maar: de instituten die achter deze technieken en het verdwijnen zitten – banken en de overheid – zijn bewezen onbetrouwbaar. We weten niet of contant geld helemaal gaat verdwijnen, maar het wordt zodanig gereguleerd dat je er in feite niets mee kunt m.b.t. betalen, opnemen, bewaren, en registreren. Dat zie je steeds meer gebeuren.

Wat zijn de gevolgen van het verdwijnen van contant geld?

 • Je totale gedrag is controleerbaar: je bestedingen, je reizen, je social media uitingen: “ze zien alles wat je doet”;
 • Die gecombineerde gegevens zijn in handen van grote bedrijven en de overheid: wat doen die ermee? En waarom hebben ze er sowieso recht op?
 • Wanneer de bank jou geld laat betalen omdat jij geld op een bankrekening hebt staan (bij invoering van “negatieve rente”), kun je je geld niet meer van de bank afhalen om het bijv. in contanten te bewaren. Anderen hebben macht over jouw bankrekening = over jouw geld;
 • De overheid en je bank kunnen daarmee je gedrag sturen: toegang tot je rekening als beloning voor goed gedrag; blokkeren van je rekening als “straf”
  Daarmee heeft de overheid de mogelijkheid geschapen om mensen op individueel niveau te sturen.

Daarom organiseert www.handjecontantje.org de ‘Pinloze Zaterdag’…!
Het begint inmiddels al bijna een traditie te worden: elke 3e zaterdag van de maand organiseert handjecontantje.org de pinloze zaterdag. Wat willen we hiermee bereiken? We willen mensen bewust maken van het feit dat contant geld steeds meer verdwijnt, doordat we gestimuleerd worden om op alle mogelijke manieren vooral met pin te betalen.

Door digitaal te betalen laat je sporen na. Je bent dan als het ware controleerbaar en traceerbaar. Dit heeft grote gevolgen voor je privacy en vrijheid. (zie onze website www.handjecontantje.org). Wil jij ons helpen andere mensen te helpen hiervan bewust te maken?

 • Ga naar handjecontantje.org pagina van de pinloze zaterdag: bit.ly/pizas, klik op de rode link en doe mee!
 • download de flyer, print ‘m uit en hang deze overal op

Meld je aan op het forum van handjecontantje.org!

47 gedachten over “Zaterdag 21 november: ‘Handje contantje’..!

  1. begin maar met je iban en pincode vervolgens zou het wellicht handig zijn ook even je bsn te vermelden.

  2. @Gert…je laatste zin verraadt veel. Als je op deze site zou komen om jezelf te informeren, zou je nooit zo’n domme zin hier neerzetten.

  3. Gert: Van mij mag men alles weten, ik heb niets te verbergen.

   Hadden banken en de overheid ook maar die instelling, dan hadden we niets te vrezen.

   Informeer jezelf Gert en doe dat nu eens niet door het lezen van je ochtendkrantje en het kijken van het NOS journaal!

  4. Zonde dat er zo veel mensen op deze manier denken, je hebt er niet alleen jezelf mee maar ook mij!! Bedankt he

  5. Ze mogen alles van mij weten, dat melde een cassiere mij eens bij de Appie toen ik geen zin had om een bonuskaart aan te schaffen. Ik boog me naar haar en toe en zij zachtjes tegen haar… alles………..ja geen probleem, oke en mijn antwoord naar waneer heb je voor het laatst sex gehad…….. rood hoofd kreeg de dame aan de kassa, als ze me nu aan ziet komen lopen wordt ze nog onrustig :))

  6. Juist deze site geeft mij een bredere blik. Ik merk wel dat er al snel een etiket wordt geplakt als ik de reacties lees zoals: dom, journaal kijken, pincode, bsn enz. Hoe zo kortzichtig? omdat ik zo’n pinactie niet steun of daar iets anders over denk?

  7. Och u plaatst deze reactie om de boel op te jutten. Om laten we zeggen mensen die contant betalen als een soort verdachte neer te zetten. Dat is zo’n achterbaks truckje bah bah

  8. Nee gert je zet jezelf in het hoekje en vraagt om uitgehoord te worden , als dan aan dat verzoek wordt voldaan ga je piepen .Misschien iets om over na te denken ?

  9. Dus Gert jij hebt nisk te verbergen ? Ik wil de huissleutel van je huis en elke dag kom ik dan met mijn “stasi”vrienden een huiszoeking doen puur om te pesten en je te verhoren wat je de hele dag hebt gedaan. Daarnaast willen we ook je iban, banksaldo weten en je pincode en je bsn want jij hebt niks te verbergen toch ? We willen ook alles weten over je sexleven, je medische gegevens, je eetgewoontes ALLES. En Gert we gaan alles maar dan ook alles TEGEN je gebruiken (krat bier gekocht twet melding naar de ziektekostenverzekeraar; vlees gekocht tuut melding naar een extremistische dierenrechtengroep). Dit blijven we doen totdat je vraagt. Goh mag ik alsjeblieft privacy en het recht om iets te verbergen te hebben. Tot dan zullen we in een wereld laten leven waarbij de boeken van Kafka stripverhalen zijn en 1984 (van George Orwell) een sprookje. Wij zijn namelijk van een organisatie die graag van die napapegaaiende meelopers treitert die niet ZELF denken en eigenlijk hard gezegd zijn een soort kruipers zijn en de laars likken die ze trapt. Wij zijn helemaal klaar met dat soort dweilen bah.

 1. Stel dat we een computercrash wereldwijd krijgen en je hebt geen contant geld. Je kunt geen boodschappen meer doen. En weg alle gegevens en geen financieele transacties meer. Zie maar aan eten te komen. Niets kan meer betaald worden, geen salarissen, geen uitkeringen. Aan de andere kant is het wel een scenario waar je haast op zou hopen. Mooi moment om de bezem er eens flink door te halen en een beter systeem wat passend is in deze tijd, te implementeren. Want waar we nu mee zitten is wel zo krom getrokken, hier kunnen we niet meer door.

  1. Faith.
   Als er een wereld wijde crash komt denk je dan niet dat dit alleen voor de bevolking geldt en dat de elite zich hiervoor hebben bewapend met een hele grote computer ook wel het Beast genaamd (sommigen zeggen dat hij ook genummerd is namelijk 666).
   Zij zullen alles van iedereen blijven weten terwijl velen niks meer zullen weten/kunnen omdat ze volledig van computers ed afhankelijk zijn gemaakt.

 2. Mis, KAREL CONTANT, LEES EVEN ONDER 1.7,, Dan begrijp je MIJN mening misschien en als Jij CONTANT WIL BETALEN, Prima, mag je helemaal zelf uitmaken, maar voor winkeliers is het ten eerste al veel en veel veiliger in veel verschillende opzichten.

  1. Gert.
   Onzin overvallen/berovingen zijn er al net zolang als dat er geld is.
   Elektronisch betalen is niets anders dan controle waar en hoeveel je uitgeeft en vooral dat laatste is belangrijk want geef je veel uit dan moet je jezelf verantwoorden hoe je aan dat geld gekomen bent.
   Dus ze zien waar en hoeveel je besteedt,wat je koopgedrag is en indien nodig zullen ze de pas blokkeren dus niet jij bent de baas over je geld maar zij.

  2. PS.
   Banken zijn geld gaan vragen als een winkelier zijn opbrengst naar de bank bracht(cash)dat vind een ondernemer weggegooid geld dus werd hij voorstander van pinnen want dan was hij/zij van die kosten af.
   De banken weten precies wat een ondernemer wil namelijk zoveel mogelijk rendement tegen zo min mogelijke kosten en dat hebben zij gebruikt.
   Hetzelfde is gebeurd met goedkope arbeidskrachten niet voor niets zijn het meestal scholieren of minderjarigen die achter de kassa zitten of vakken vullen in winkels.(hebzucht winkelier).
   Ook andere bedrijven hebben zich blind gestaard op winst waardoor zij goede “zogenaamd dure mensen” hebben ontslagen op allerlei geraffineerde wijzen waarvoor goedkopere mensen in de plaats zijn gekomen met minder kennis en kwaliteit en nu lopen ze te roepen dat ze geen vakmensen meer kunnen krijgen terwijl ze die hadden maar ontslagen hebben vanwege hun hebzucht.

  3. Kijk nu speelt gert de flauwe kaart uit dat je schuldig bent las de winkelier berooft wordt omdat je contant betaald hebt. Wat een poging tot framing om mensen “vast te pinnen in het pinnen” Snap je de woordspeling. In jouw ogen ben je eigenlijk al wat crimineel als je contatn betaald in de winkel en niet met de pinkudde meeloopt. Fijn te zien dat er nog steeds en steeds meer mensen contant betalen omdat ze niet door moralilistische huichalachtige zeikerds bedisselt willen worden. Reageer hier maar eens op. Jij begint met de knuppel in het hoenderhok te gooien en nu als een verongelijkt prinsje en je verschuilen achter drogredenen. Kom maar op Gert.

  4. Gert je krijgt van mij (en velen met mij) een groot BOEH voor de achterbakse poging om mensen schuld aan te praten als de winkelier beroofd wordt omdat hij contant geld heeft gekregen van de kopers. EEN GROOT BOE BOE BOE BOE !!!!!!!!!!!!

  5. Velen beginnen/begonnen een eigen bedrijfje omdat ze vinden dat ze anders niet genoeg geld verdienen en omdat ze niet voor een baas willen werken omdat die te weinig betaald.
   Het gekke is dat zodra zij zelf een bedrijfje hebben ze precies hetzelfde doen als de baas die te weinig betalen zou en dan is het ineens wel goed.
   Hebzucht zal cash doen verdwijnen en alles zal in elkaar vallen omdat de economie nu eenmaal draait op cash.
   Nog een paar voorbeelden van hebzucht van ondernemers:
   Automatisering = meer productie met minder kosten = meer winst.
   Vak mensen ontslaan voor goedkopere krachten = meer winst.
   En het ergste vind ik persoonlijk dat ze vaak zeggen we doen het samen als een grote familie alleen is het dan wel raar dat de winst voor het grootste gedeelte in de zak van de baas verdwijnt.
   Dan zeggen zij maar de baas neemt ook risico door geld in het bedrijf te investeren.
   Alleen vergeten zij dan dat mensen die voor hen werken vaak de lichamelijke risico,s dragen wat meer dan eens tot vreselijke ongelukken heeft geleid vaak ook nog omdat werkgevers geen geld over hebben voor deugdelijke materialen.
   En nu willen zij dan dat cash geld verdwijnt omdat ze wel eens overvallen kunnen worden ten koste van heel de maatschappij en hen zelf wat ze kennelijk niet begrijpen?
   En geef dan ook een reden waarom ik nog bij een winkel moet kopen want zonder cash kan men net zo goed via internet kopen en dan wordt het nog thuis gebracht ook.

  6. en zoveel wijzer wordt de winkelier niet meer met zo pin-apparaatje op de toonbank. Van de sigarenboer op de hoek hoorde ik dat het hem 7000 euro per jaar kost. Dat wordt snijden in andere kosten, zoals personeel. Of de prijs van artikelen omhoog schroeven en dan draait de consument er dus voor op. De lachende derde zijn natuurlijk weer de corrupte bankierswereld. Het cirkeltje is weer rond.

  7. Dan moet deze man cash-korting geven, die maximaal nét onder die € 7000 blijft.. Simpel toch..?
   Mensen geven hun macht uit handen en gaan dan klagen.. Zo hangen we ook allemaal als suffies aan de benzinepomp aan een slangetje..!

 3. Ik vrees dat het al te laat is.

  Teveel argeloze schaapjes blaten mee met wat het magische kastje de Tell-A-Vision ze nu weer voorschotelt als de nieuwste trend, hype, mode of buzz. Ze geloven oprecht in die zogenaamde vrijheid en democratie omdat ze keuzes hebben waarvan ze niet in de gaten hebben dat die keuzes allang van tevoren ingeschat zijn en dat ze gestuurd worden.

  En de mensen trappen er massaal in.

  Ze zijn gemakkelijk bang te maken, opgegroeid met de American dream, the bigger the better en die van competitie die resulteert in elkaar tegen werken i.p.v. samen te werken. Samenwerken is één van de moeilijkste dingen voor mensen op dit moment. (Zie ook verdeel en heers, divide et imperia.)

  Deze volgzame, ik heb niets te verbergen, burgers zijn alleen maar bezig met hun hypotheek en prestige, hun auto of hun Facebook pagina of de nieuwste gadget. Ze hebben niet door hoe hun wereld beperkt wordt en ze daar mede zelf aan meewerken. Het zijn de ja-knikkers, stellen weinig tot geen vragen, zeggen al helemaal geen nee want het educatieve systeem heeft ze vooral geleerd volgzaam te zijn. Deze mensen zijn de zogenaamde succesverhalen omdat ze de zogenaamde feitjes klakkeloos kunnen reproduceren. Daarnaast zijn ze wantrouwend tegenover andere mensen vooral ook als die afwijken van de standaard en elk ander wereldbeeld wordt genegeerd of belachelijk gemaakt. Cognitieve dissonantie, als het al optreed maakt ze vaak agressief. Pas op voor deze mensen, ze zitten vol in de matrix en hebben niet in de gaten dat ze meewerken aan een systeem dat verhuld fascistisch is.

  “Fascism should more appropriately be called Corporatism because it is a merger of state and corporate power”

  ― Benito Mussolini

  Hoeveel mensen hebben er ooit van Enumatil gehoord? Maar ergens in dit Noordelijk gehucht is iemand die er vol ingaat en zich onderhuis laat chippen. En zo wordt het dus ook ge-hyped heel geraffineerd, heel onderhuids. En gevestigde (zogenaamd) gerenommeerde instituten werken er aan mee. Zoals de Hanze Hogeschool. Onderwijs kan beter onderdom worden genoemd.

  http://www.rtvnoord.nl/nieuws/155872/Gaat-de-onderhuidse-chip-heel-gewoon-worden

  Anarcho-kapitalisme coming to a cinema near you.

 4. Marcel n.a.v. i.8

  In welke hoek zou ik mijzelf dan gezet hebben en waarover piep ik?
  geef alleen maar een mening, en die is niet de jouwe, so what.
  En als je realistische vragen hebt, wil ik daar best op antwoorden.

  1. Jij roept dat je niets te verbergen hebt en ik wil je pinjcode ibannummer en bsn graag even weten en dan wil je die niet geven? waarom zou je ze verbergen voor mij?

  2. En wat wil je daar dan mee? verder ga ik hier niet op in. En eigenlijk had ik niet verwacht dat mensen, die deze site bezoeken op deze manier iets willen (bewijzen?). VOLGENS MIJ, is “niets te verbergen” een normale Nederlandse uitdrukking, die jij heel letterlijk wilt nemen.
   Reden? Madeliefje (reactie 1.5), ging daar tenminste met humor mee om. En zo sta ik ook in het leven. Alle goeds aan jou.
   n.b. verdere letters besteed ik hier niet aan (en niet uit lafheid of zo)

  3. Niets te verbergen. Je moet eens weten wat Edward Snowden te verbergen heeft. Ze hebben zelf een hoop te verbergen en het is niet zo vreemd dat ze wel alles van ons willen weten. Snowden moest voor wat hij wist in Rusland gaan wonen.

  4. @Gert
   Wat maakt het jou nou uit wat ik daar mee wil? Jij hebt niets te verbergen ,ik daarentegen wil niet alles open en bloot op straat leggen. En waarom vraag je mij wel wat ik met je gegevens doen wil en een overheid niet? Dat is het hele punt dat ik je aan het verstand wil peuren . Maar ik kom al meer inconsequenties in jouw posts tegen . Je wilt wel dat cash geld blijft bestaan ,maar bent ervoor om zoveel mogelijk te pinnen ?Hoe wil je dat rijmen,juist alles pinnen verdrijft de noodzakelijkheid om cash te blijven hebben.Dus door voorstander van alles pinnen te zijn,help je de behoefte voor cash om zeep! Zie je die inconsequentie van je denken niet?

 5. Ik betaal eigenlijk zoveel mogelijk kontant alleen hele grote bedragen pin ik.Ik wil gewoon baas blijven over mijn eigen geld.En ik vind dat ik daar ook recht op heb.groet G v Heumen

 6. Ik doe niet anders. Ik heb bewindvoering en krijg iedere week “zakgeld” op mijn rekening. Voor het overzicht haal ik dat er in een keer af zodat ik weet hoeveel geld ik nog over heb.

 7. Ik ben het totaal eens dat het cash geld niet mag verdwijnen als ruil middel.

  Vrijheid is de belangrijkste gift van de aarde voor elk mens.

  Love Light peace and abundance voor All

  1. Inderdaad.
   Momenteel komt het geld weer in de oude sok.
   Rente is minimaal en de eigen beschikking over je geld blijft behouden.
   Tevens hoeft dan geen bank of overheid te weten hoe je jouw eigen geld beheerd en uitgeeft.

 8. contant geld moet blijven vind ik.
  alleen al onderneemster ben ik blij met al mijn pinners…
  hoe minder in de kas hoe beter in deze tijd.
  dus voor mij geen pinloze zaterdagen…

  1. Sandy/Gert.
   Als jullie willen kijk dan eens iets verder aub.
   Het is te begrijpen dat je bang bent voor een overval en dat ze geld meenemen.
   En daar zit nu juist het probleem want ondernemers willen zoveel mogelijk winst en als ze beroofd worden zijn ze geld kwijt en dat mag/kan natuurlijk niet.
   Maar hoeveel ondernemers zijn er die vooral jonge mensen voor zich laten werken zonder daar belasting over te betalen?
   Hoe gaan die ondernemers dat doen als er geen cash geld meer is,want dan wordt alles gezien en belast.
   Dus pinnen zie ik als een egoistische daad van ondernemers omdat zij om hun geld te beschermen willen hebben dat iedereen gaat pinnen maar gelijktijdig om nog meer over te houden betalen ze wel ineens cash aan mensen die voor hen werken zonder daarvan aangifte te doen wat dus ook beroving is.
   Dus eigenlijk is het pure hebzucht (blind staren op geld) die een ieder zal dwingen te gaan pinnen.
   En wat als de pinpas geblokkeerd wordt om wat voor reden dan ook hoe komt men dan aan eten?

  2. arnold

   Vroeger had je gewoon een loonzakje, dat hebben ze eruit gedrukt voor total control. Kijk wat er gebeurd als dat elektronische systeem uit valt zoals vorige week bij KPN, je kon niet meer pinnen, overschrijven of geld opnemen. En daar sta je dan met een kar vol boodschappen bij de AH. Het systeem is niet veilig en mensen zitten zonder geld. Wat nu als zoiets gebeurd meten een zonnevlam of gigantische aanstaande beurscrash. Weg geld want alles wordt je afgepakt. Daar is rond 1970 al een wet voor aangenomen.

   Contant geld heeft niets met hebzucht te maken, ja voor de graaiers dan, maar voor de gewone mens is het zekerheid. Plastic geld is feitelijk een illusie.

   Alleen door contant te betalen dwing je het systeem weer tot de orde van de dag.

  3. Loki, zou je deze wet aan ons kunnen laten zien/verwijzen uit 1970 voordat er weer wildemans verhalen het net rond gaan? Ik had er namelijk nog nooit van gehoord. Alvast bedankt.

  4. Ik ben ook voor contant geld, maar pinnen in 1970? Dat was er nog helemaal niet. Hoe bedoel je dan hoe ze dat toen evt. gedaan zouden hebben?

  5. Sorry, impulsieve vraag van mij geweest, blokkeren heet dat. Maar goed de bron dan wel graag.

  6. Loki.
   Het is toch al met veel dingen zo dat het ongevraagd door de strot van iedereen geduwd wordt hier een paar voorbeelden:
   Overheids instellingen zoals gemeenten,UWV,belastingdienst en noem maar op zij zijn de eersten die er vanuit gaan dat iedereen met een computer om kan gaan en er ook 1 hebben terwijl dat niet zo is.
   Het ergste vind ik dat deze instellingen ZEGGEN de werkeloosheid te bestrijden terwijl ze het juist in de hand werken want wat de computer overneemt wordt niet meer door personeel gedaan.
   Het UWV zou zeker geen eisen aan werkelozen mogen stellen omdat ze zelf zorgen dat mensen op straat komen te staan door alles via computers te doen wat mensen hun baan kost.
   De belastingdienst wil geen blauwe envoloppen meer versturen want dan kunnen ze er weer mensen uit gooien zodat het rijk weer meer over houd.
   Vroeger had je overal telefonistes die een gesprek aannamen,tegenwoordig krijg je een ergernis opname van een aantal minuten (wat de beller geld kost)gevolgd door een heel menu aan keuze mogelijkheden waar vaak niet eens bij zit waarvoor je belt zodat je alsnog na tien minuten door verbonden moet worden.
   Benzine pompen idem dito steeds vaker zie je onbemande pompen wat mij altijd een rot gevoel geeft omdat het persoonlijke geheel verdwijnt waardoor ik deze pompen links laat liggen en naar een bemande pomp rijd waar je nog wel persoonlijk wordt geholpen.
   Maar waar het om gaat is dat bij al deze voorbeelden mensen ontslagen worden omdat alleen de beheerders meer winst in eigen zak kunnen steken.

  7. Ik ben niet zo politiek onderlegd maar, als je de automatisering nog verder doordrukt komen er meer mensen met een uitkering die dan ook weer moeten worden betaald. Waar komt het geld dan vandaan? De uitkeringen zijn op het ogenblik zo mensonwaardig laag en worden nog lager binnenkort omdat het niet meer te betalen valt. De neerwaartse spiraal is hiermee nog meer in gang gezet. Nog meer Hannah’s? Of hopen ze erop dat ze zichzelf wel opruimen? Wat nu al eigenlijk gebeurt helaas. Buiten Hannah om, arme doch sterke schat!, heeft in mijn omgeving afgelopen zomer een heel creatieve aardige man, Ruud, die ook heel aardig kon zingen, zelfmoord gepleegd. De man die nauw met hem samenwerkte op zijn vrijwilligers job vertelde laatst dat de reden was dat hij de druk van het UWV niet meer aankon, dit kwam keihard aan… Wat is het nu eigenlijk wat ze willen? Ik zie door de bomen het bos niet meer.

  8. Beste Odette,
   Inderdaad is de kans groot dat het aantal werkelozen alleen maar blijft groeien. En dat komt omdat we steeds sneller en met minder mensen meer kunnen produceren. Ik durf zelfs te stellen dat we NU in staat zijn, op een redelijk duurzame manier, “overvloed” te produceren van de basisbehoeften… voor iedereen.

   Maar ja, ons economisch systeem is gebaseerd op “schaarste”, niet “overvloed”. Een economie moet blijven groeien. Net zoals bomen groeien tot in de hemel… . Hier ligt uiteindelijk het probleem, de modellen die de economie beschrijven voldoen niet meer en ik durf te stellen dat ze de werkelijkheid helemaal niet meer beschrijven. En de politiek maakt gebruik van deze modellen om “beleid” te maken. Aan de andere kant verwachten mensen “rente” en daarmee eisen ze ook “rendement” van bedrijven. Dit loopt steeds meer aan alle kanten spaak.

   Steeds meer mensen die hiervoor gestudeerd hebben zien dat wel in, maar een consensus hoe dit oplosbaar zou kunnen zijn is mijlenver weg. En dan heb ik het nog niet eens over de politieke arena van alledag. Wijffels zoekt bijvoorbeeld de oplossing in een “circulaire economie”

   Maar uiteindelijk zullen de maatschappelijke problemen hierdoor exponentieel blijven toenemen tot het punt dat er wat aan gedaan wordt. Of door verandering van het economisch systeem of door een oorlog waarna de “groei economie” weer z´n ding kan doen.

   Het aantal “mensonwaardige” voorbeelden zal alleen maar toenemen. En mensen die bij het UWV werken zijn ook alleen maar gevangenen van dit economisch systeem.

   Het is wel jammer dat het zo gaat, want er is productie genoeg. Alleen de verdeling van deze welvaart is nu geregeld door “werken” als belangrijkste verdeler te zien. En dit eeuwenoude arbeidsethos moet op de schop evenals het credo “Quid Pro Quo” dat in onze maatschappij is verweven.

   Misschien geeft onderstaande video een begin van een gedeeltelijke oplossing aan:
   https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

   En er is ook een beweging gaande die voorstander is van een model genoemd “Steady State Economy”

 9. Gewoon altijd contant betalen.

  Mensen besef goed dat ze alles wat je doet met je pin opslaan. Ze weten precies wat je met je pin allemaal doet. Ik heb zelf kunnen constateren dat er een complete uitdraai van je wordt gemaakt ter controle van jou als je in een bepaalde branche wilt werken. Daar staat alles op. Dat was een flink pak papier.

 10. Het gaat niet om cash geld, maar om onze vrijheid, cout que cout willen zij weten wat wij zo al doen, de overheid heeft constand een hand ij zak, waarmee hij al je doens afroomd, en zijn graantje mee pikt.
  Hier in Frankrijk is er nu een wet, die je verbied om boven een bepaald bedrag in cash te betalen, dus worden deze bedragen opgedeeld tot dat dit wel betaald kan worden in cash, zij bedenken allerlei excuses om de mensen maar aan het plastic te krijgen.
  Gewoon in cash betalen, liefst op de markt, sparen is iets anders, papier geld kunnen ze vervangen door ander papier geld, moet je toch nog met je billen bloot, dus gouden of zilveren muntjes hier nog steeds anoniem te koop, zelfs bij de bank.
  Ook is het fenomeen van te veel geld uitgeven, door cash geld snel verholpen, je hebt er meer zeggenschap over, en je ziet het voor je ogen gebeuren alles is veel te duur, en je geld is zo op !
  Tijd en energie gestoken in het zoeken en vinden van betere en goedkopere producten, is in wezen geld verdienen, elke EU minder betaald is verdiend, en maakt je budjet groter, en met cash kan alles goedkoper, geld kan wel 10 X op een dag zijn rondje doen, geld moet rollen zegt men niet voor niets !
  Denk er om er zit veel meer achter als dat ze laten blijken, deze mensen haters !

 11. Artisanale productie gaat hand in hand met cash geld, zo was het ten minste toen deze sector nog bloeide !

  Frankrijk was één van de landen, met een enorm grote midden klasse van kleine artisans, die wonderlijke mooie producten maakten op elk gebied.
  Deze producten zijn nooit echt goedkoop geweest, maar het was allemaal waardevol, op de veilingen brengt het nu veel op.
  De regeringen hebben er voor gezorgt met hun vrijheids beknottende wetjes, je vraagt je af wie dit soort wetjes bedenkt, hebben ze misschien een speciaal gekkenhuis voor met iet wat intellectuele gekken, in ieder geval waren de 100 duizende artisan de klos, en uiteindelijk de hele samenleving, en nu zitten we met enorme hoeveelheden Chineze producten, zelfs de winkels die er vol mee zijn gestopt zijn van de Chinezen.
  In deze wereld van Artisanale productie ging practies alles cash, in Millau was een wereld beroemde handschoenen fabricatie gevestigd, prachtige handschoen, 100% handwerk, veel thuis werkers vrouwen met gezinnen, die er toch wat bijverdienden, in Italië bestaat dit nog een beetje, mooie producten vragen veel tijd, en tijd is geld, als je product prijs zich verdubbeld door overheid en andere kosten, is je concurentie positie weg, geen producten, geen cash geld meer, diepe armoede,en je bent je vrijheid als mens kwijt, je wordt een slaaf van het systeem !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.