Advertentie

Oekraïne corrupter dan OOIT TEVOREN..!


*

Oekraïne corrupter dan OOIT TEVOREN..!

2023 © WantToKnow.nl/be

x

De Oekraïense regering heeft dinsdag het aftreden van meerdere hooggeplaatste ambtenaren bevestigd in verband met grootschalige beschuldigingen van corruptie, in wat het grootste massale aftreden en het grootste diefstalschandaal sinds het begin van de Russische invasie wordt genoemd. Enkele tientallen ambtenaren hebben hun functie neergelegd na een enorme politieke opschudding over beschuldigingen en onderzoeken naar zaken variërend van omkoping, tot wanbeheer van hulpfondsen voor de aankoop van voedsel, tot verduistering, tot het rijden in dure auto’s terwijl gewone mensen lijden onder oorlogsomstandigheden.

Oekraïne blijkt plotseling te worden opgeschrikt door een mega-corruptieschandaal, een golf van topambtenaren neemt ontslag, waarvan slechts een klein deel in de publiciteit kwam. Het gaat om de massale aankoop van sportwagens, herenhuizen en luxe vakanties. Een hoge presidentiële adviseur en vier onderministers – waaronder twee ambtenaren van defensie – en vijf regionale gouverneurs werden uit hun functie gezet.

Onder de opgestapte regionale gouverneurs bevonden zich ambtenaren die toezicht houden op regio’s waar hevig is gevochten, zoals de regio’s Zaporizja en Kherson, waar de Russische strijdkrachten de laatste tijd winst hebben geboekt. Onder verwijzing naar de aankondiging van een hoge regeringsfunctionaris, Oleg Nemchinov, geven internationale rapporten de volgende lijst (zie ook HIER):

  • Plaatsvervangend procureur-generaal Oleskiy Symonenko
  • Onderminister van Ontwikkeling van Gemeenschappen en Gebieden Ivan Lukeryu
  • Onderminister van Ontwikkeling van Gemeenschappen en Gebieden Vjatsjeslav Negoda
  • Onderminister van Sociaal Beleid Vitaliy Muzychenk
  • En de regionale gouverneurs van Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, Kyiv, Sumy en Kherson.

En afzonderlijk: “Het ministerie van Defensie had eerder het ontslag aangekondigd van onderminister Vyacheslav Shapovalov, die verantwoordelijk was voor de logistieke ondersteuning van het leger, naar aanleiding van beschuldigingen dat het voedselcontracten sloot tegen te hoge prijzen”. (HIER)

In dit geval betreffende de voedselcontracten wordt Shapovalov ervan beschuldigd een deal te hebben gesloten met een onbekend, louche bedrijf. In zijn rol als vice-minister van defensie is zijn ontslag het meest opvallende en zichtbare. Cruciaal is dat hij geen klein aandeel had in het toezicht op de miljarden dollars die uit de zakken van de Amerikaanse en Europese belastingbetalers vloeiden als toegestane defensiehulp. Hij kocht militaire voorraden tegen te hoge prijzen in wat een plan lijkt om de zakken van aannemers te vullen, en mogelijk met smeergeld voor hemzelf.

Terwijl het ministerie van defensie nog steeds probeert het te bagatelliseren als een ’technische fout’, blijkt uit de analyse van website ‘Politico’ (HIER) dat de details van het schandaal duidelijk een ándere oorzaak hebben:

Uit een exposé van de Oekraïense nieuwswebsite ZN.UA (HIER) bleek vorige week dat het ministerie van Defensie te dure levensmiddelen voor zijn troepen kocht. Het ministerie kocht bijvoorbeeld eieren voor 17 hryvnias per stuk, terwijl de gemiddelde prijs van een ei in Kiev ongeveer 7 hryvnias bedraagt. Volgens ZN.UA bedroeg het contract voor de aankoop van voedsel voor soldaten in 2023 13,16 miljard hryvnias (€ 328 miljoen).

Dit is twee tot drie keer hoger dan de huidige tarieven voor dergelijke voedingsmiddelen, aldus de rapporten. Volgens de ontslagbrief van Shapovalov stapt hij op om “geen bedreiging te vormen voor de stabiele bevoorrading van de strijdkrachten van Oekraïne als gevolg van een beschuldigingscampagne in verband met de aankoop van levensmiddelen”.

Er is ook het plaatsvervangend hoofd van de regering-Zelenski, Kyrylo Tymoshenko, die ervan wordt beschuldigd een overvloedige levensstijl in oorlogstijd te hebben. Veel berichten in de mainstream media van dinsdag begraven enkele van de belangrijkste geverifieerde details. De BBC schrijft bijvoorbeeld eenvoudigweg dat “Timosjenko betrokken was bij verschillende schandalen tijdens zijn ambtsperiode, waaronder in oktober vorig jaar, toen hij ervan werd beschuldigd een aan Oekraïne geschonken auto te hebben gebruikt voor humanitaire doeleinden”.

Denk je dat de enige niet-corrupte politicus in Oekraïne de leiding heeft? Hij heeft de ‘onreine’ figuren om hem heen geëlimineerd, zo lijkt het. Maar heeft hij zelf schone handen? (Klik voor artikel hier op de site)

Maar vanaf begin december begonnen lokale Oekraïense media, boos over de chique levensstijl van de Oekraïense leiders op een moment dat tientallen miljoenen mensen zonder stroom zitten door Russische luchtbombardementen op het elektriciteitsnet van het land, te bevestigen dat Timosjenko in dure sportwagens in en uit de hoofdstad reed, naar en van herenhuizen die gewoonlijk tussen de US$ 10.000 en 25.000 per maand kosten. (HIER)

Hierboven staan foto’s gepubliceerd door The New Voice of Ukraine, opnieuw gepubliceerd in Yahoo News, begin december vorig jaar, waarop Timosjenko vaak te zien is achter het stuur van een glimmende nieuwe Porsche Taycan… Het AFP schrijft:

“Oekraïne gaat al lang gebukt onder endemische corruptie, ook onder de politieke elite, maar de inspanningen om de corruptie uit te roeien werden overschaduwd door de grootschalige oorlog die Moskou in februari begon”.

En toch werden ambtenaren als Timosjenko tijdens de oorlog maandenlang in luxe sportwagens gespot in Kiev en in de buurt van oligarchen. Daarnaast is er deze ronduit lachwekkende en beschamende zin uit het AFP rapport:

“Kievs westerse bondgenoten, die miljarden dollars aan financiële en militaire steun hebben gegeven, dringen al jaren aan op hervormingen tegen corruptie, soms als voorwaarde voor hulp.”

Van een regering die zogenaamd ‘al jaren aandringt op anti-corruptie hervormingen’ tot meer dan US$ 100 miljard tot nu toe, aan Amerikaanse defensie- en buitenlandse hulp die het afgelopen jaar aan de kas van Kiev is toegezegd… tot nu dit uit het hart van de Zelensky regering:

Het blijft niet bij chique en dure auto’s, maar de controverse heeft zich zelfs uitgebreid tot luxe vakanties in het buitenland terwijl de Oekraïners thuis lijden onder de ontberingen van de oorlog. “Het vertrek van Symonenko, een plaatsvervangend procureur-generaal, komt na berichten in de media dat hij deze winter in Spanje op vakantie was, naar verluidt met een auto van een Oekraïense zakenman.”

Als gevolg van dit schandaal, dat nauwelijks door de ‘neutrale westerse journalistiek’ in beeld wordt gebracht, anders dan dat het ‘een raadsel is’ waarom zoveel overheidsfunctionarissen vertrekken, heeft de regering nu naar verluidt topambtenaren verboden om in het buitenland op vakantie te gaan.

Vlak voor de ontslaggolf werd een andere ambtenaar, Vasyl Lozynskiy, ervan beschuldigd steekpenningen te hebben ontvangen om de aankoop van generatoren tegen sterk verhoogde prijzen te ‘vergemakkelijken’. Cruciaal is dat Lozynskiy als onderminister van Infrastructuur en Gemeenschapsontwikkeling ook rechtstreeks betrokken zou zijn geweest bij het toezicht op de verdeling van miljarden dollars aan westerse humanitaire en infrastructuurhulp. De mainstream media erkennen (HIER) nu laattijdig een feit, dat natuurlijk al lang bekend is, maar waardoor iemand in het publieke debat zou worden ‘geschrapt’ als hij erop durfde te wijzen:

Transparency International plaatste Oekraïne op 122 van de 180 in zijn corruptieranglijst voor 2021,
schrijft het AFP nu (de op een na meest corrupte in Europa, met Rusland het meest op 136).

En nu wordt de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov onderzocht in verband met het groeiende onderzoek en schandaal. Ondertussen, nu het nieuws over het groeiende schandaal de wereldkoppen haalt… En kijk eens, hoe deze meneer Zelensky zijn meesters netjes bedankt ‘zoals het hoort in een goede relatie’ (en als je van poppenkastspelen weet) En die meesters zijn vooral ‘meester-plunderaars’, want de berichten dat alles wat los-en-vast zit in Oekraïne wordt verkocht aan deze ‘investerings-bankiers’ zijn overal te vinden. Bijvoorbeeld peperdure landbouwgrond voor een prikkie? Blackrock is een van de kopers..!

En Zelensky zelf? Die zal er toch niet ármer van zijn geworden..? Kijk hoe dat in deze Tweet wordt verwoordt..

Zelensky bedankt BlackRock, JP Morgan, Goldman Sachs
en anderen voor hun steun aan Oekraïne. Hij voegt eraan toe,
dat het sturen van zwaardere wapens naar Oekraïne,
zoals Abrams tanks, een ‘big business’-kans is voor Amerikaanse bedrijven.

1 gedachte over “Oekraïne corrupter dan OOIT TEVOREN..!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.