Advertentie

Kanker, dodelijke erfenis van invasie in Irak en Afghanistan


Hoe is het mogelijk? Dat vraag ik me al bijna 10 jaar af bij het lezen van berichten over verarmd uranium. Want er is niets ‘verarmd’ aan dit uranium; het is gewoon keihard radioactief! En met keihard bedoelen we ook keihard! Dat is dan ook precies de reden dat het gebruikt wordt voor bewapening, munitie en mortieren. Dat het radioactief is, gevaarlijk kan zijn, wordt ontkend door overheden. Maar de bewijzen zijn niet meer te verdonkeremanen.

Zwaar radioactief afval gebruiken voor oorlogen… Hoe is het mogelijk. BOEM! Munitie klapt uit elkaar en wordt stof. En dat radioactieve stof is vervolgens niet meer op te ruimen. Komt overal in terecht; over terrorisme gesproken..! Dit doe je je ergste vijand niet aan!

Wie heeft dit in hemelsnaam bedacht, maar nog krankzinniger: wie heeft dit goedgekeurd. Hobbelen wij als domme ganzen achter de VS aan? Zonder na te denken uitermate schadelijk munitie en mortieren gebruiken die IEDEREEN schaden? ‘Vriend en vijand!’ Mens en medemens!
Wie durft dit nog te ontkennen?! Want de gevolgen blijven dan ook niet uit. Kanker verspreid zich door grote gebieden van Irak en Afghanistan.

Eerder schreven we hier op WantToKnow over deze -wellicht grootste- doofpot van vandaag de dag. Want wat hier gebeurt grenst aan het meest onmenselijke dat wij ons kunnen voorstellen! Hoe is het mogelijk? Steeds weer die vraag door mijn hoofd.

 

Je hoofd de andere kant opdraaien? Is het er dan niet meer? Mijn hemel, wat een dilemma, en ik deel het nu met jou. Wat een afgrijselijke verhaal. Toch maar je hoofd de andere kant opdraaien?

Je hoofd, net als een struisvogel dat doet, in het zand steken? Sorry, het lukt niet. En dan te bedenken dat Nederland aan deze vuile oorlog heeft deelgenomen.. Soldaten die terugkomen met het woestijnstof in hun lijf. Radioactief stof?

Ik raad je aan, wanneer je nog niets van DU weet het eerdere verhaal te lezen HIER op WantToKnow. En dan het artikel hieronder. Eventueel. Ik hoop wel dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor dit verschrikkelijke menselijke debacle, voor de rechter gaan verschijnen. In de eerste plaats niet om ze te straffen, maar om onszelf in hen te spiegelen en onszelf af te vragen, net als na de Nazi-misdaden na de 2e Wereldoorlog: ‘Hoe is het mogelijk!’

XX

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kanker, de dodelijke erfenis van de invasie in Irak en Afghanistan

© By Jalal Ghazi (oorspronkelijk bericht HIER)

Vertaling Guido Jonkers © 2009 / WantToKnow.nl
x

Laat die olie, bezetting, het terrorisme of zelfs Al Qaida maar zitten; het echte gevaar voor de Irakezen vandaag de dag is kanker! Kanker verspreid zich daar als een bosbrand. Er worden duizenden kinderen geboren met afwijkingen en dokters maken melding van hun strijd tegen de opmars van kanker en geboorte-afwijkingen, in het bijzonder in de steden waar zware Amerikaanse en Britse bombardementen hebben plaatsgevonden.

Hier zijn een paar voorbeelden:In Falluja, dat zwaar gebombardeerd is, door de VS in 2004, heeft niet minder dan 25% (!!) van de nieuwgeborenen ernstige afwijkingen, inclusief hersentumoren en neurale afwijkingen aan het ruggenmerg.

Overal ligt radio-actieve rotzooi verspreid, maar vooral het radio-actieve stof is de boosdoener.

In de provincie Babil, ten zuiden van Baghdad, is het aantal gediagnotiseerde kankergevallen gestegen van 500 in 2004 naar 9.082 in 2009, volgens de Engelstalige Al Jazeera. Zie deze YouTube:

En waren er in Basra in 2005 nog 1885 gediagnotiseerde gevallen van kanker, volgens Dr. Jawad al Ali, directeur van het Oncologisch Centrum, is dit aantal gestegen van 2302 in 2006 naar 3071 in 2007. Het vertelde de Engelstalige zender Al Jazeera, dat zich nu elke maand zo’n 1250 tot 1500 mensen melden bij dit Oncologisch Centrum.

Niet iedereen is in staat een direct verband te leggen tussen de bombardementen van de ‘geallieerden’ en de kankergevallen in deze regio’s. Met name het Pentagon is erg sceptisch bij elke poging om deze twee te linken.

Maar zowel Irakese artsen als veel Westerse studenten beweren dat de enorme hoeveelheden verarmd uranium (DU/Depleted Uranium) die gebruikt zijn in de Amerikaanse en Britse bommen en mortieren, niet zonder gevolgen kunnen blijven. Maar het DU is ook gebruikt in ‘gewone’ munitie, bijvoorbeeld in dat van mitrailleurs, waar soldaten mee rondliepen.

Dr. Ahmad Hardan, die dienst doet als bijzonder wetenschappelijk adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Verenigde Naties en het Irakese Ministerie van Gezondheid, zegt dat er wel degelijk een wetenschappelijke link is tusssen het DU en de kankergevallen en geboorteafwijkingen. In een interview vertelt hij:

“De genetische afwijkingen zijn onderzocht via gedegen chromosoom- en celdelingsstudies, waarbij complete genetische afstamming zijn doorzocht. Ook klinische procedures zijn van begin tot eind gedegen doorlopen. Zelfs hele familiegeschiedenissen werden in het onderzoek meegenomen, en zwangerschappen zijn gevolgd van begin tot het einde ervan.
Deze internationale studies hebben het duidelijke bewijs geleverd dat aantoont dat het gebruik van DU desastreuze consequenties heeft.”

Irakese artsen melden een overduidelijke stijging in kankergevallen direct ná de 1991-oorlog en de invasie in 2003.

Abdulhaq Al-Ani, author of “Uranium in Iraq” told Al Jazeera English that the incubation period for depleted uranium is five to six years, which is consistent with the spike in cancer rates in 1996-1997 and 2008-2009.

Abdulhaq Al-Ani, de schrijver van het boek ‘Uranium in Iraq’, vertelde aan hetzelfde Al Jazeera, dat de incubatieperiode voor DU tussen 5 en 6 jaar ligt, wat consistent is met de cijfers van de kankergevallen zoals deze zich nu tonen. Bovendien zijn er gelijke patronen waar te nemen in geboorteafwijkingen tussen Irakes en Afghaanse babies, die geboren zijn in gebieden, waar bombardementen met verarmd uranium (DU) plaatsvonden.

Dr. Daud Miraki, de directeur van het Afghaans Fonds voor het bergen van Verarmd Uranium, vertelde Al Jazeera, dat hij bewijs gevonden heeft van de effecten van DU op kinderen in het Oosten en Zuid-Oosten van Afghanistan. “Veel kinderen worden geboren zonder ogen of benen, of met tumoren die door hun mond of oogkassen naar buiten puilen.” Aldus Dr. Miraki.

Maar we praten natuurlijk niet alleen over mensen uit Irak of Afghanistan. Babies die in bijv. de VS geboren werden, van militairen die in de Irak-oorlog van 1991 dienden, toonden ook deze, vergelijkbare afwijkingen! In 2000, wees de bioloog Huda Saleh Mahadi erop, dat de afwijking, waarbij de handen van misvormde Amerikaanse peuters en kleuters, direct aan hun schouders groeiden, veelvuldig voorkomt bij Irakese baby’s.

Veel Amerikaanse soldaten verwijzen naar het Golfoorlogsyndroom #2 en beweren dat zij kanker hebben gekregen door de blootstelling aan DU in Irak. Maar hoe wreed het ook klinkt, Amerikaanse soldaten zijn nog in staat om zich te onttrekken aan de zwaar radioactieve omgeving waarin zij militaire dienst hebben gedaan in Irak en Afghanistan. De burgers van deze landen hebben gewoon geen enkele uitweg!

Het water, de bodem en de lucht in grote delen van Iraq, inclusief Bagdad, zijn zwaar vervuild met DU, dat een halfwaardetijd heeft van maar liefst 4,5 miljard jaar…!

 

Dr. Doug Rokke, de voormalige directeur van het Amerikaanse DU Project van het Amerikaanse leger tijdens de eerste Golfoorlog, had de leiding over een project, waarbij men probeerde Amerikaanse tanks van radio-actieve straling te ontdoen.

Hij vertelde in het interview met Al Jazeera, dat het Amerikaanse Ministerie van Defensie een multi-miljoen dollar faciliteit had opgezet, waarbij goedgetrainde fysici en ingenieurs ruim 3 (!) jaar bezig waren om de 24 (!) tanks te ontsmetten die hij had teruggestuurd vanuit Irak naar de VS..

“Wat kan de gemiddelde Irakees doen met de duizenden tonnen oorlogsrotzooi die verspreid door de woestijn en elders liggen, inclusief de vele tienduizenden voertuigen die zijn achtergelaten?”

Het Pentagon gebruikte in de oorlog van 1991 meer dan 300 ton DU in bewapening, munitie en raketten, terwijl in de oorlog van 2003 er meer dan 1000 ton werd gebruikt, aldus het artikel van het Engelstalige Al Jazeera.

(Hier een artikel over DU op de website van Al Jazeera-engelstalig)

~~~~~~~~~~~~~~

De DU-zaak in de doofpot?

Veel Amerikaanse en Britse soldaten die terugkeerden vanuit Irak en Afghanistan klagen over ziekten die gerelateerd worden aan DU, Depleted Uranium, verarmd uranium. Zij beschuldigen zowel het Pentagon als het Ministerie van Defensie van het Verenigd Koninkrijk van het in de doofpot stoppen van de problemen.
De documentaire ‘Poison Bullets‘ volgt doktoren en experts als zij hun stem verheffen tegen het gebruik van DU en er komen interviews met experts en burgers in de VS, UK, Jordanië, Irak en Spanje. Veel slachtoffers van het gebruik van DU in wapenarij komen aan het woord, maar vooral de onverschilligheid van overheidsfunctionarissen komt keihard aan het licht. Hier het eerste deel.

85 gedachten over “Kanker, dodelijke erfenis van invasie in Irak en Afghanistan

 1. Alles bestaat uit levels, zowel negatief als positief, alles moet je door je hen laten gaan om het volgende stadium zien te bereiken.
  Ben altijd bezig met wat is ’the next step’, ’the next bus stop’.

  Niet alles is altijd even leuk, ook de mindere leuke kanten van het leven moeten door geworsteld worden, mij maakt niks meer depri omdat ik gewoon op die gouden middenweg ga zitten balanceren.

 2. Paul, je hebt gelijk. We moeten gewoon lijden om erachter te komen dat die gulden middenweg de juiste is.

  Wanneer alles mooi zou zijn in het leven, dan zouden we hier toch ook weer onderscheidt in gaan maken.

  Vond vandaag de ellende ook mooi. Het is maar hoe je ernaar kijkt.

 3. Binnenkort nieuw artikel hier over de diepgang van het EGO, het lijkt zo easy maar het is nog complexer dan het aangetoond wordt.
  Tijd voor hersenrokendestammetjes en judo’en met illusies.

 4. Ik vond vroeger de piramides al interessant. Tekende piramides en het menselijk lichaam toen ik 6 a 7 was. Toen ik 5 was wou ik astronaut worden.

  Ik heb er altijd veel mee gehad maar ik weet er eigenlijk te weinig van.

  Wel heb ik bv. gelezen dat de piramides in Egypte niet 3000 maar zeker 10.000 jaar oud moeten zijn door de neerslaggroeven die verticaal lopen en door regen moeten zijn ontstaan.

  Ben ook zo benieuwd wat er in die kamer onder de sfinx moet liggen.

 5. @allen, ooit de documentaire gezien van de Nederlandse militair die o.a. plekken opruimde van militair materiaal en ook op die plek sliep met collegae? Weet niet meer in welk programma het was. Hij kreeg blaaskanker op zeer jonge leeftijd in de vorm van kwaadaardige poliepen. Keer op keer kwam het terug. Het betrof een jongeman van 23 jaar, op die leeftijd komt die kanker dan helemaal niet voor. Er is toen een relatie aangetoond tussen verarmd uranium en het ontstaan van de blaaskanker. Overigens kan werken in de chemische industrie ook deze vorm van kanker veroorzaken.

 6. @ tweede ronde

  Eigenlijk zou je dagelijks rond moeten lopen met een geigerteller om te zien hoeveel radio actief geladen deeltjes wel/niet in je directe omgeving zitten, je zou je lam schrikken als je wist hoeveel er wel niet in alles verwerkt is.

 7. @ Guido

  Uranium resten liggen er niet alleen vanwege de afgelopen oorlog daar in de woestijn, het staat er al om bekend dat er zeer veel radio actief materiaal ligt sinds de oudheid, er is al veel eerder daar een oorlogje gevoerd waar bepaalde stoffen bij gebruikt zijn die niet misselijk waren.

  Daarom is het ook schandalig dat er veel van deze rommel gebruikt wordt op een manier om op wel een geheel schoftigere om van mensen af te komen en elkaar uit te roeien, je traalt niet allen het lichaam weg maar ook je heel lichtwezen vermink je met grote kracht.

  Natuurlijk speelt het zich ook af in een ver van onze bed show en zolang het maar niet in onze achtertuin gebeurd staan veel mensen er niet bij stil en dan nog maar niet te spreken waar de rest van ons afval gedumpt wordt op deze planeet tussen mensen die die ook ziek worden terwijl ze er midden in leven, daarmee is het wrede senario getekend voor het gewoonweg uitroeien van de wereld bevolking op grote schaal.

 8. “Verarmd uranium is een begrip dat makkelijk tot misverstanden kan leiden. Het suggereert dat we hier te maken hebben met een stof die arm is aan uranium. Immers, er zit toch minder
  uranium in dan in het uranium dat van nature overal om ons heen voorkomt: dus minder
  radioactief, dus minder schadelijk. Dus waar hebben we het dan eigenlijk over? Dat is één van de manieren waarop woordvoerders van het Pentagon de bezwaren tegen het gebruik van
  uraniumwapens wegwuiven. Het is een redenering die aannemelijk klinkt, maar volstrekt geen recht doet aan de realiteit. Het is als appels met peren vergelijken.
  Verarmd uranium is een bijproduct dat ontstaat bij het verrijken van natuurlijk uranium. Dit ‘natuurlijk’ uranium is het uraniumconcentraat dat uit erts gewonnen wordt. De enige reden waarom dit chemisch geconcentreerde product ook aangeduid wordt met ‘natuurlijk’ heeft te maken met het feit dat de samenstelling van de uraniumisotopen hetzelfde is als bij het uranium dat van nature in erts voorkomt. Verarmd uranium is dus een chemisch concentraat en bevat dus puur uranium. Het bijvoeglijk naamwoord ‘verarmd’ heeft uitsluitend betrekking
  op één van de soorten uranium die er aan onttrokken is, namelijk het splijtbare uranium dat in kerncentrales wordt toegepast voor het opwekken van energie.”

  Verarmt Uranium mag dan wel arm zijn aan de totale hoeveelheid van gewoon uranium, maar als het als afval produkt gedumpt wordt op grote schaal, dan zit je nog altijd met een bepaalde hoeveelheid van strekte aan straling wat over blijft.

  “De meeste kerncentrales gebruiken laagverrijkt uranium als brandstof. Die brandstof wordt verkregen door ‘natuurlijk’ uranium te verrijken. Natuurlijk uranium bevat 0,7 procent splijtbaar uranium-235 en wordt tijdens het verrijkingsproces verhoogd tot 5 procent, zodat het geschikt is om als brandstof te dienen in kerncentrales. Het bijproduct dat daarbij ontstaat noemt men ‘verarmd’ uranium, omdat de splijtbare fractie wordt verlaagd van 0,7 naar 0,2 tot
  0,3 procent. Voor 1 kg laagverrijkt uranium is iets minder dan 12 kg natuurlijk uranium nodig, waarbij bijna 11 kg verarmd uranium met 0,3% uranium-235 ontstaat. Bij het verrijken van natuurlijk uranium ontstaan dus grote hoeveelheden verarmd uranium. Bij de productie van kernwapens zijn die hoeveelheden nog veel groter, omdat daarvoor hoogverrijkt uranium nodig is. Het zijn dus de grote kernwapenstaten die de grootste voorraden verarmd uranium bezitten. Met ruim 730.000 ton beschikken de Verenigde Staten over de halve wereldvoorraad. Mede doordat de opslag van verarmd uranium duur is, wordt in de VS sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw verarmd uranium toegepast in tal van civiele producten.”

  De hoeveelheden liegen er niet om, het waordt in alles gebruikt, zelfs waneer men een tank maakt zit het goedje er in verwerkt en wil je die tank weer onschadelijk maken dan kan je er een wapen tegen aan gooien die tank weer stuk maakt.

  “In 1974 kwamen in de VS de eerste typen antitankgranaten van uranium in massaproductie. Eind jaren tachtig werd onthuld dat ook Amerikaanse tanks werden voorzien van platen met uraniummetaal in de bepantsering, zodat eventuele vijandelijke aanvallen met uraniumprojectielen op het slagveld konden worden weerstaan.
  De uraniumhoudende antitankgranaten waren oorspronkelijk bedoeld voor een mogelijke
  tankveldslag tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie, maar werden uiteindelijk voor het
  eerst gebruikt in de Golfoorlog van 1991, niet zo lang na de ineenstorting van het Sovjetrijk.
  De Irakese tanks van Sovjet-makelij waren geen partij voor de uraniumhoudende antitankgranaten. Volgens militaire strategen zijn deze antitankgranaten van groot strategisch belang, maar op termijn pakt dat militaire voordeel nadelig uit voor de gezondheid van vriend en vijand. De boosdoeners zijn de zeer fijne deeltjes uraniumoxiden die na inslag van een
  uraniumhoudende antitankgranaat op een gepantserd doel in stofwolken ontstaan.”

  @ marcel w

  “De belangrijkste daarvan is de toepassing in contragewichten of balansgewichten in
  bijvoorbeeld vliegtuigen. Uranium is één van de zwaarste metalen onder de zware metalen.”

  Ja natuurlijk, daar hebben ze nog geen vervangend materiaal voor gemaakt en afval is goedkoper dan een duruzaam produkt.

 9. Laten we even vanuit gaan dat deze Uranium normaal niet gevaarlijk voor ons zal zijn.

  Het is een zwaar metaal, net als lood, ook niet gevaarlijk.
  Toch gingen vroeger glasblazers dood aan loodvergiftiging (loodglas, toevoeging van lood maakte glas helder, transparant). Wanneer het verhit wordt en er komen dampen vrij dan is ook lood zeer gevaarlijk. Uranium is zo’n 2,5 maal zwaarder per atoom.

  Stop het in een kop van een raket die bij ontploffing voor plaatselijk heel veel hitte zorgt, dan verdampt het.

  Lijkt me dus waarschijnlijk dat het dan zowiezo zeer gevaarlijk is.

 10. We zullen moeten aanvaarden dat kanker wereldwijd doodsoorzaak nummer één zal zijn. Misschien dan, heel misschien zal de mensheid wakker worden. Ik zelf denk van niet omdat je overal gewend aan raakt.
  Teddy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.