Advertentie

Ho’oponopono…… (lezersbrief)


Weg met alle psychiaters? Weg met alle geestelijke medicijnen, die nodig zijn om onze emotioneel verstoorde banden te helen..? Zeer waarschijnlijk wél..!
Kan een oude levenswijze om emotioneel-energetische wonden te genezen, dé oplossing zijn? De simpele oplossing? Want als er iets makkelijk uit te voeren is, is het Ho’oponopono.. Want als je het verhaal hierover gelezen hebt, hier onlangs op de site, dan weet je dit. (HIER op de site).

Maar hoe werkt het dan..? Ho’oponopono betekent niets meer of minder dan ‘corrigeren/herstellen’, in het Hawaïaans. En dan in deze zin: “Jezelf ontdoen van ballast, vergeving”
Maar wat doet het nou precies? Ik citeer van een uitermate deskundige Gerda Ke’Ola van der Linden, via haar
site over Ho’oponopono (HIER de link):

HOE KAN DEZE METHODE MIJ HELPEN?
We zijn het middelpunt van ons eigen universum; de hoofdrolspeler in ons eigen blijspel of drama. De manier waarop we de wereld ervaren, is een weerspiegeling van onze innerlijke beleving. Als we ons ergens aan storen, ziek zijn of gespannen, is de plaats om naar een blijvende oplossing te zoeken, niet buiten, maar binnen onszelf.
Door de Ho’oponopono te doen, herstelt de harmonie, ten eerste in onszelf en daardoor in de wereld die ons omringt. Dit gebeurt zonder dat het nodig is om eerst een situatie of probleem te analyseren. Een vreugdevol, rijk en vredig leven is voor iedereen mogelijk op een bijzonder eenvoudige wijze.”

Onze vaste bezoeker Willing’, of Elsbeth, stuurde ons onderstaande reactie over de praktische toepassing van deze oud-Hawaïaanse wijze van corrigeren..

* * * * * * *

XX

Ho’oponopono…

© Elsbeth/Mei 2010

X

Stel nou dat ik ZÉLF degene ben die telkens mijn wereld opnieuw creëer. Dat zou dan betekenen, dat ik dus verantwoordelijk ben voor alles in mijn wereld…mijn creatie. Het lijkt dan ineens heel eng om zoveel verantwoording te hebben. Want als je er op deze manier naar kijkt, dan kun je bijvoorbeeld niemand meer de schuld geven.. Je ouders niet, je god, ‘anderen’…

Tijdelijk kun je de  illusie creëren dat je verlost bent, als je iets van je afschuift en iemand anders veroordeelt en deze de schuld geeft. Dit werkt niet, en het heeft nooit gewerkt. Dat zul je ongetwijfeld gemerkt hebben; het komt altijd bij je terug. Want als ik bijvoorbeeld slecht denk over een ander, komt dat bij die persoon terecht en dit blijft zich dan weerkaatsen als een spiegel.

Totdat… Totdat ‘die ander’ (of ikzelf) dit niet meer wens(t) en er gekozen wordt om vanuit liefde en vergeving te leven.
Ik kan me niet herinneren dat het me ooit heeft gediend, mezelf minderwaardig te denken, wrok te koesteren, angst, roddel of boosheid te voelen. En toch was dit een terugkerend fenomeen in mijn leven. Ondanks alle boeken en wijsheden die ik op mijn pad ben tegen gekomen.

Misschien toch maar eens naar mijn creatie kijken. Die wereld ‘om me heen’……

Mijn man is dit, mijn baas is dat..  Mijn kind doet dit en de tv zegt dat… Het huis kan beter?? De buurt is niet leuk .. Die mensen roddelen en die is niet goed bezig met zijn kind en, en, en,… ga zo maar door! Ik durf bijna niet meer te kijken. Dit ALLES heb ik gedaan!  Het was makkelijker om er niet naar te kijken en dat allemaal als buiten m’n macht te beschouwen.

Het eerste wat ik deed, nadat Ho’oponopono op m’n pad was gekomen, was zoeken naar dat deel  in mij dat geheeld moest worden. I love you, I am sorry, Please forgive me, thank you… keer op keer op keer herhaalde ik hetzelfde.Gewoon al afwassend en opruimend.  Ik was niets aan het voeden, geen negatieve gedachten.
Een dakloze man op straat, vrienden, I love you, I am sorry, please forgive me, thank you. Voordat ik iemand bel of mail zeg ik het. Een ontstoken oog, opkomende keelpijn….

Als ik vergeet het te doen dan speelt die oude plaat zichzelf weer af. Wat niet perse inhoud dat de keelpijn a la minute weg is. Het is wel minder heftig, minder erg, dat ik het überhaupt heb of krijg, maar het is zéker sneller over én het blijft langer weg. Allemaal omdat ik er geen angst meer voor heb …

Soms voel je iets roeren in jezelf. En al spreekt  je ego je nog zo tegen. Weet je dat er een diepere waarheid achter schuilt. Dit werkt. Juist omdat het zo simpel is….!

Wij zijn ZÉLF degenen die alles zo ingewikkeld proberen te maken. En als er dan iets opduikt in je leven dat een héérlijke vrijheid belooft door het toepassen van een simpele techniek, die Ho’oponopono is, is dat vaak moeilijk te geloven.
En er is dan ook een drempel . Want je hebt een leven lang in illusie geleefd, het geloof  dat je dát was, wat de buitenwereld je liet zien en wat jij weer op jouw beurt aan hen liet zien, je ware aard vergetend.

Een tijdelijke roddel high of koop high of wat dan ook is al genoeg om in die illusie van lack (tekort) te willen blijven. Af en toe kom ik iets tegen wat ik eigenlijk nog vast wil houden. Een oude pijn waar mijn identiteit op gebaseerd was, dat is dan best moeilijk.

Een paar maanden terug ben ik begonnen te werken met Ho oponopono.

Via een filmpje op YouTube. Ben er gewoon mee begonnen..

I love you, I’m sorry, please forgive me, thank you..  Geen boeken gelezen en dat is ook niet nodig. Het is echt zo makkelijk als Dr. Len zegt.: “Vertrouw er op!”…

Het gaat er niet om, dat je probleem opgelost wordt door het feit dat je deze dingen zeg. Het gaat erom dat de onvoorwaardelijke liefde, de energie van vergeving geneest. Ik weet dat mensen het merken en voelen, omdat ik het merk en ik het voel. Ik geef hier een voorbeeld:

Er was een conflict tussen m’n zoon en een vriendje. Tussen hen heb ik het ook toegepast. Dat deel in mij wat dit probleem veroorzaakte werdt opgelost waardoor het probleem in de buitenwereld verdween. Terwijl ik de techniek toepaste zag ik hoe ik het gecreëerd had. Alles werd heel duidelijk. Ik heb dit deel in mezelf genezen en zo de jongens daarmee hun relatie.

Een verhaal borduren rond een klein incident, van een mug een olifant maken, jezelf suf piekeren, wakker liggen,…… Worden allemaal minder tot non-excistent als je Ho’oponopono toepast.  Als je bereidt bent de verantwoordelijkheid te accepteren van jouw wereld om je heen, wordt je lichter en maak je ruimte om te vergeven, te genezen en… TE LEVEN!

Energy goes where attention flows.
May you all live long and prosper!

‘Willing’ (alias Elsbeth)

* * * * * * *

Mag ik jullie de site Aloha o Ka I’ van harte aanbevelen, wanneer je meer informatie over Ho’oponopono wilt weten. (Aloha = liefde, o = van, ka I = het IK. Ka I is de Hawaiiaanse naam van het Goddelijke dat overal en in ieder van ons aanwezig is.) Klik HIER voor de link. Van deze site plaats ik hier nog graag even de:

Doelstellingen van HO’OPONOPONO

 1. Om alle Aka Koorden of verbindingen met onevenwichtige, disharmonieuze, negatieve situaties en gemoedsstemmingen los te laten en door te snijden (oki).
 2. Om evenwicht (kaulike) en geestelijke vrede (maluhia) in zichzelf en met anderen, de natuur en de Kosmos te bereiken.
 3. Genezingen bewerkstelligen: spiritueel en mentaal, dan lichamelijk en materieel.
 4. Mahiki of Bevrijden van negatieve vibraties: om te helpen bij het bevrijden van aardgebonden geesten van personen, plaatsen, situaties, voorwerpen (bezield of onbezield).
 5. Reïncarnatie: helpen om personen etc. van ongelukkige, negatieve ervaringen uit vorige levens te bevrijden, het oplossen en verwijderen van trauma uit de geheugenbank zonder stress te creëren (Ho’okina Hou ia)

De wet van oorzaak en gevolg overheerst in alles van het leven en de levenscycli.

 

Toepassingen van HO’OPONOPONO

 1. Volwassene of kind met algemene kwalen, stoornissen etc.
 2. Stervende patiënt – familiebijeenkomst
 3. Slachtoffer van een ongeval, zelfmoord, verdrinking, geweld – en oorlogsslachtoffers, kindermoorden (ook gesteriliseerde dieren), genetisch gemanipuleerde planten, dieren etc.
 4. Onenigheid tussen twee of meer personen (familie, werk)
 5. Slachtoffer van een ‘vloek'(Anai) door een persoon, priester of kahuna
 6. Uhane Hele: slaapziekte (ziel is uit het lichaam getreden).
 7. Bevrijden van aargebonden geesten.
 8. Misbruik van de wetten van God; misbruik van de Natuurwetten.
 9. Bezeten zijn door ‘geesten’ (uhane noho); Mahiki (vrijmaken van negatieve vibraties).
 10. Een nieuwe carrière of onderneming starten; om blokkades te verwijderen die belemmeringen of problemen zouden kunnen veroorzaken op spiritueel, mentaal of fysiek gebied.
 11. Naspeuren van iemands wortels, stamboom of afstamming.
 12. Gevallen van abortussen en miskramen.
 13. Voorbereiding op ziekenhuis, herstellingsoord etc.
 14. Behandeling op afstand voor instituten, medewerkers, leidinggevenden of iedereen met wie men betrokken kan raken.

Ongelukkige of traumatische ervaringen die men in een vorig leven samen heeft gehad, scheppen problemen in de huidige omgang tussen personen. De Ho’oponopono helpt aka koorden en bindingen te verbreken en meer harmonieuze en vredige relaties op te bouwen of te creëren.

Meer informatie over de achtergronden van Ho’oponopono tref je aan in deze notities van Dr. Len, de Hawaïaanse arts, die deze techniek o.a. toepaste op gevangenen.. HIER deze pdf.

X

26 gedachten over “Ho’oponopono…… (lezersbrief)

 1. In 2008 heb ik in Keulen een cursus Ho’oponopono gedaan bij dr. Hew Len persoonlijk.

  Het is een uitstekend systeem om ZELF verantwoordelijkheid te nemen voor de wereld zoals je die ZELF ervaart.

  Tevens is het een goede manier om ook collectief bij te dragen aan een positieve setting.

  Absoluut een aanrader!

 2. Ik hou van je, het spijt me, alsjeblieft vergeef me, dank je wel…….

  Ik heb er geen cursus in gevolgd, maar bij het lezen en zien van de informatie over Ho’oponopono, begreep ik meteen, misschien door mijn dagelijks werk, de essentie ervan en ben ik het toe gaan passen op alles wat ik tegen kom.
  Het werkt!!!!!
  Het brengt een grote bevrijdende liefde in je jezelf naarboven en daarmee voor en naar alles om je heen.

  Met andere woorden; Ho’oponopono is het meest eenvoudige recept voor ‘al’omvattende liefde, heling en zuivering.

  Het enige wat je er voor hoeft te doen is het aandacht te geven en uit te voeren en je wordt een van de rijkste en gelukkigste mensen ter wereld in een van negativiteit bevrijde, wonderschone en liefdevolle omgeving.

  Ik hou van je, het spijt me, alsjeblieft, vergeef me, dank je wel…..
  Anne Helena

 3. Hallo,

  Ik heb al vaker over dit stuk gelezen en wil het heel graag toepassen. Alleen het is me niet duidelijk tegen wie ik dit moet zeggen.

  Voorbeeld: Net nieuwe buren, 1 week en ik word nu al gek van het bonken, deuren, visite, trap op en af. Om 20.00 uur zit ik al met spanning in mijn lijf omdat ik bang ben weer een nacht niet te kunnen slapen. In eerste instantie zou ik ze helemaal verrot willen schelden, maar ik weet dat dát niet gaat werken.

  Afijn, moet ik deze zinnen, ik hou van je , het spijt me etc etc tegen hun zeggen (in gedachten of wat dan ook), of tegen mezelf of tegen het universum/god/de bron…

  Kan iemand mijn dat uitleggen?

  Erg bedankt alvast.

  1. Je zegt de dingen tegen “het Goddelijke” of hoe je dat ook wil noemen.
   Jijzelf hebt een “situatie” geschapen samen met het “Goddelijke” en je reageert dan ook alleen in de richting van dat “Goddelijke”.

 4. Vergeving, het werkt!!
  waar ik alleen moeite mee heb is “vergeef ME”.
  door deze zin leg je naar mijn mening de macht en verantwoordelijkheid nog buiten jezelf,bij het ego en bij de illusie!Hoe kan de illusie je iets vergeven als dit slechts een reflectie is van je ego.
  “IK vergeef” want ik vergeef de illusie, ik vergeef het ego,ik vergeef het gevoel van afgescheiden zijn (wat in werkelijkheid niet zo is)ik vergeef wat er op mijn pad komt want wat er op mijn pad komt is wat ik opgeroepen heb om het te kunnen vergeven. Als ik vergeef……..kom ik tot mijn ware zelf!
  Dussssssss……….. Ik vergeef je, ik hou van je!!
  Ik ben slechts Lianne dus wie of wat ben ik om een Dr. tegen te spreken………sorry!

 5. Sam,

  Zeg het gewoon. Vaak en zoals er staat in het stukje… Meen wat je zegt.
  Als je je irriteert aan hun ligt die irritatie bij jouw dus ook het probleem, niet bij hun..Jij kweek je eigen irritatie. Door deze techniek toe te passen wordt de wortel van je probleem duidelijk. Dat is de verantwoordelijkheid waar over wordt gepraat.

  Richt je woorden misschien in eerste instantie naar jezelf.
  LiefsX

 6. Lianne,

  Voor mij geeft dit juist de kracht. Dat je vergeef me niet alleen naar de buitenwereld stuur maar naar jezelf. En naar de ‘probleem'( de mensen, de dingen etc..)die je beïnvloed heb met je creatie.. De illusie is de sluier die ons blind maakt voor onze ware aard. Waardoor angst kan groeien en oordeel ons verder uit elkaar drijft.
  Vergeef me en Ik vergeef zijn misschien wel hetzelfde. Als we allemaal verbonden zouden zijn, dus jij een andere ik en ik een andere jij zeggen we in principe alles tegen onszelf.
  I love you.. 🙂 X

 7. Altijd eerst je zelf vergeven zodat je bevrijd bent om dan ook de ander vergeven anders gaan de HO’OPONOPONO sappen ook niet verder door stromen, van uit je 5D hart naar de ontvangende energie punten van de ander.

  Bij deze vergeef ik iedereen die ik hier ken en ontmoet heb op WTK.

  Ik heb jullie allemaal heel veel HO’OPONOPONO uit mijn hart!

  Een 5D HO’OPONOPONO kus…

 8. Lijkt mij een goed idee wanneer deze wijze les dan ook eens toegepast wordt op de site in plaats van elkaar continu figuurlijk in de haren te vliegen! De enige persoon die op deze wijze hier met anderen omgaat is @Janee. Verder wordt hier vooral strijd gevoerd over wie er nu eigenlijk gelijk heeft en worden sommige comments werkelijk “afgemaakt” vanwege een afwijkende mening of andere visie. Het bovenstaande artikel is daarom misplaatst op deze site of juist een eye-opener eens op een andere manier met woorden om te gaan en dan heb ik het ook tegen mijzelf:-)

  1. De illusie blijft…….de illusie en het ego smult ervan.

   Kritisch iedereen heeft nog last van zijn/haar ego,maar ik vergeef je waardoor ik ook mijzelf vergeef. Jij bent een reflectie van mijn ego en mijn ego is weer een reflectie voor jou maar in ons ware zelf zijn jij en ik één.

   Groetjes♥
   Lianne

  2. Gut ja, gelukkig kan ik er nu weer een beetje om lachen en er een, voor mij althans, boeiend spel van maken.
   :mrgreen:

  3. @ Kritisch

   Niet zo kritisch op je zelf zijn, ook meer Ho’onponopono naar je zelf en naar anderen toe zijn.

   Soms is een liefdadig potje stoeien ook goed om elkaar beter te leren kennen, niet idereen is het zelfde, iedereen is uniek in zijn soort, alleen hoe ga je er mee om en naar een ander toe?!

   Zonder dat je elkaar ooit in werkelijkheid heb gezien blijf je hangen in een spel met gecompliseerde regels die bepaald worden aan de hand van een geplaatst artikel.

   In werkelijkheid ben je geheel anders en ik denk ook een stuk socialer naar elkaar toe zijn dan we dat hier op wtk doen, afhankelijk natuurlijk wat ook je echte leef omgeving is en of je wel of niet in een grote stad woont.

   Te veel Ho’onponopono is ook weer te zoet en te klef en iets wat eigenlijk een verbeelding is naar iets toe wat als Utopie zou kunnen zijn.

   Eigenlijk is alles wat je mee maakt en ervaart maar iets van tijdelijke aard, nu ben je nog zo en zo en straks ben je in een heel andere mood.

 9. Hi Guido,

  Jammer, om de één of andere reden krijg ik dit filmpje – in tegenstlling tot vele andere – niet open: http://www.wanttoknow.nl/overige/hooponopono-lezersbrief/

  Heb jij een oplossing?

  Verder een mooi artikel omdat het inderdaad de kern raakt van hòe en dàt wij onze eigen wereld creëren.

  Dus … als we met z’n allen gaan denken dat de wereld vergaat, er alleen maar nog meer natuurrampen gaan plaatsvinden, 2012 een grote omwenteling zal geven (incl 3 dagen zonsverduistering), we door zonne-erupties 1 jaar zonder internet komen te zitten etc etc, dan zal dat ook zeker gebeuren.

  Als wij echter zeggen dat 2012, de komende jaren, inclusief de recente tijd een bewustzijnstransformatie laat zien waarin we naar een hoger niveau gaan van liefde, co-creatie en eenheidsbewustzijn, dan zal dat gaan gebeuren!

  Dus, de keuze lijkt eenvoudig, simpel en voor de hand liggend … Laten we die (laatste) wereld dan maar gaan creëren en beginnen bij onszelf, want al die negatieve, kritische en dualistische gedachten (die ik ook vaak moielijk vind om helemaal los te laten) is ONS individuele startpunt. AMEN!

  Mooie site wanttoknow! Goed gedaan! Dank je voor alle opnebarende informatie en je niet aflatende energie, ambitie en staying power! Gefeliciteerd!

  Rik

 10. Pas geleden kwam ik met een comment dat ons dna aan het veranderen is.
  Dat we als mens kunnen leven van het licht Dit heeft te maken met ons lichtlichaam.
  Er zijn mensen op aarde die dit al doen.
  Door verhoging van hun vibratie onttrekken ze alle energie die hun lichaam nodig heeft aan het licht.
  Hier enkele links
  TROUW
  Indiër leeft zonder eten en drinken
  NEW DELHI (ANP) – Een man die al 75 jaar zonder eten en drinken zegt te leven, blijft een mysterie voor Indiase doktoren.

  http://www.trouw.nl/nieuws/article3066671.ece/Indier_leeft_zonder_eten_en_drinken.html

  http://www.nuvideo.nl/opmerkelijk/37335/man-leeft-al-zeventig-jaar-zonder-eten.html

  http://nl.odemagazine.com/doc/0026/leven-van-licht-ii/

  1. De beste man was op jeugdige leeftijd gezegend door een godin. Niks DNA.
   Nu nog die godin vinden en een zegen afdwingen of aftruken.
   Het leger was ook al heftig geïnteresseerd in het hele geval. Jahoor. Relax.

  2. Knolraap en lof, schorseneren en prei…..
   Fantastische gezonde oude volks remedie.
   Zelfs wetenschappeljk aangetoond.
   Praise the Lord, Yeah.

   Heeft die arme godin die alleen graag een cadeautje wilde schenken, tenminste ook even rust.

 11. Ik heb de Ho’oponono cursus gedaan bij Gerda van der Linden en ik vond het een total waste of money. Gerda doet het met volle overgave, dus aan haar lag het niet, maar blijkbaar was ik al verder op mijn spirituele pad, omdat ik wist dat een aantal dingen die Gerda vertelden niet klopten. Ik snap het hele principe van ho’oponono, maar toen ze begon over het onbewuste als een kindje dat je moest koesteren wist ik al dat dat dat niet de manier voor mij was. Ik voelde me ook niet tussen de groep passen. Ik weet dat er geen zaken buiten je zijn die je wereld kunnen beinvloeden. Alles komt vanuit jezelf en dat projecteer je naar buiten. Al die zaken die genoemdn werden zoals voedsel, snoep etc dat je zou kunnen helpen is in mijn optiek onzin. Ook dat Gerda zei de aarde is het paradijs is echt niet waar. Waarom willen mensen die een bijna dood ervaring hebben gehad dan niet meer terug naar dat ‘paradijs’? Ik heb ook eens mogen ervaren hoe het aan de ‘andere’ kant is en geloof me de aarde is echt niet het paradijs.

  1. Hoi Ron,
   Zou ik met jou even contact kunnen hebben via de mail, persoonlijk? Ik zou je heel graag wat willen vragen, kan dat?
   Groetjes,
   Jolanda

 12. De volgende stap na HO’OPONOPONO zou kunnen zijn: Bij elke inademing het mantra op te zeggen: “Ik hou van mijzelf”.

  Als je van jezelf houdt, dan en dan pas kan je je liefde naar andere mensen laten stromen en doorgeven.

  En dan vervalt de noodzaak om vergeving te vragen en te danken, gewoon omdat je liefde deelt. Gewoon omdat je je zelf goedkeurt vervallen de projecties in de buitenwereld en zie je liefde en ontvang je liefde.

 13. Het spijt me, (dat ik dit deel van bewustzijn in mijn ervaring laat komen)
  Vergeef me, (voor datgene wat in mijn onderbewuste zit dat dit oproept.)
  Ik Hou van Je (het deel van mijzelf dat jij vertegenwoordigd)
  Dank je wel… (dat ik weer een deel in mijzelf heb kunnen schoonmaken)

  Zo simpel kan het zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.