Advertentie

Europa: Verbiedt schadelijke GSM’s en WiFi op scholen..!


x

Europa: Verbiedt schadelijke GSM’s en WiFi op scholen..!
x

Uit: ‘De Morgen’ © 2011  HIER

x

De straling die veroorzaakt wordt door gsm’s en draadloze netwerken kan, zeker bij kinderen, de gezondheid in gevaar brengen. Dat is de conclusie van een rapport van de Raad van Europa. Daarom wil die raad een totaal verbod op mobiele telefoons en wifi in scholen.

Welke risico’s kinderen lopen met elektromagnetische straling, is nauwelijks bekend. Ze doen dus vrolijk mee in het wereldwijde experiment..?!

De discussie over de al dan niet schadelijke gevolgen van de elektromagnetische straling die gsm’s, draadloze telefoons en wifi-antennes uitstoten is niet nieuw. Voor- en tegenstanders schermen al jaren met allerhande wetenschappelijke onderzoeken in een poging hun gelijk te bewijzen. Ook de leden van de Raad van Europa bogen zich over de kwestie en kwamen na het horen van een aantal experts en het doornemen van de recentste wetenschappelijke studie tot de conclusie dat die straling wel degelijk een potentieel gevaar voor de gezondheid vormt.

In zijn rapport vergelijkt de Raad die straling met asbest en tabak, ook zaken waarvan de schadelijke effecten op lange termijn eerst werden geminimaliseerd. Wachten op omstandig wetenschappelijk en medisch bewijs vooraleer tot actie over te gaan is geen optie. En dus stelt de Raad van Europa in zijn rapport een aantal maatregelen voor.

Zo wil de Raad in de toekomst strikte stralingslimieten opleggen, moeten toestellen die straling veroorzaken een duidelijk label krijgen dat op de gezondheidsrisico’s wijst en komt er een grootschalige voorlichtingscampagne die op de potentiële gevaren van gsm’s, babyfoons en draadloos internet wijst.

“Dit is geen overdreven maatregel. De vergelijking die het rapport maakt met asbest en tabak is niet zeker niet overdreven..”
Professor Stefaan Van Gool

Het opvallendste voorstel is ongetwijfeld het totale verbod op het gebruik van gsm’s en draadloze netwerken in schoolgebouwen. Op die manier wil Europa kinderen en jongeren, die kwetsbaarder zijn, zoveel mogelijk van die straling vrijwaren. “Geen overdreven maatregel”, vindt professor Stefaan Van Gool van de dienst kindergeneeskunde van het UZ Gasthuisberg. “De vergelijking die het rapport maakt met asbest en tabak vind ik niet bij het haar getrokken. Theoretisch moet je ervan uitgaan dat elektromagnetische straling wel degelijk langetermijneffecten zal hebben. Tot we weten wat die zijn kunnen we er maar beter alles aan doen om de straling zo veel mogelijk te beperken. De afstand tot de stralingsbron is daarbij bepalend en dus is een verbod op die stralingsbronnen binnen de schoolmuren logisch.”

Vooral de ban op gsm’s is volgens Van Gool een goede zaak. “Er is geen enkele reden waarom leerlingen tijdens de schooluren hun gsm aan zouden laten staan.” Bovendien is die maatregel makkelijk in te voeren, iets wat bij het verbod op draadloos internet moeilijker ligt. “In veel scholen is er niet in elk klaslokaal een kabelaansluiting. Vaak is een draadloze verbinding de enige manier om leerlingen toegang te geven tot het internet.”

Ondertussen is het gebruik van mobiele telefoons een ‘plaag’ aan het worden op scholen..

Het is voorlopig nog afwachten of het verbod er ook echt komt. Het rapport waarin het voorstel beschreven staat moet immers nog een hele weg afleggen. In juni zal de plenaire vergadering van de Raad van Europa er zich over uitspreken en daarna moet het ook nog voorbij het Comité van Ministers, waarin de buitenlandministers van alle 47 leden zetelen.

Bijkomend probleem is het gebrek aan reële macht. De Raad van Europa kan zijn wil niet aan de lidstaten opleggen. Zijn beslissingen gelden enkel als aanbevelingen. Al blijft zo’n aanbeveling wel een krachtig signaal. Het is immers de bedoeling dat de bevoegde ministers van de lidstaten onderzoeken hoe ze de maatregelen die de Raad voorstelt ook effectief in de praktijk kunnen omzetten.

Joke Schauvliege (CD&V), als Vlaams minister van Leefmilieu bevoegd voor de materie, laat weten dat Vlaanderen nu al erg strenge normen inzake elektromagnetische straling hanteert, met specifieke aandacht voor kwetsbare groepen zoals jongeren. Er komt ook een sensibiliserings- en informatiecampagne met daarin een apart luik over gsm-gebruik op school.

* * *

x

Links: wil je meer weten over de BEWEZEN schadelijkheid van UMTS-, GSM=, en DECT-straling, neem eens een kijkje op de uitermate waardevolle site van Stop-UMTS-site HIER

Download HIER de pdf-folder van de website Een Stralende Toekomst, met tips over de ‘draadloze bedreigingen’ voor kinderen.

Wil je je huis of werkplek eens laten doormeten, laat dat doen door een woonbioloog en/of stralingsdeskundige. Astrid Tax staat hier op de site en ook Jan van Dijk is een gewaardeerd expert HIER

16 gedachten over “Europa: Verbiedt schadelijke GSM’s en WiFi op scholen..!

  1. Je kunt ook zelf scholen aanschrijven en de school van je kind aanspreken.
   Dat heb ik zelf ook gedaan zoals hier te lezen is:

   http://www.ehs-ervaringen.nl/blog/category/svr/

   Mijn conclusie is dat het bizar is dat scholen zo onzorgvuldig omgaan met draadloze communicatie. Er is nergens een beleid over maximale blootstelling of terugdringen van draadloze technieken te bekennen. Draadloos is hip en iedereen moet erin mee.

   Dat de Raad van Europa een tegengeluid laat horen is hoog nodig. Maar ik vrees dat er weer niks mee wordt gedaan. Mensen, kom toch zelf in actie en eis maatregelen op je werk en op scholen!

  2. Ha Johan,

   Ik heb je link gelezen. goed hoor.
   Ik heb ook de directie van de school van mijn kinderen aangeschreven hoor. En ouders van de klas. Ik link daarbij uiteraard ook naar wifi in schools, powerwatch, en stopumts. Sins een paar dagen kun je zelfs naar NRC en Volkskrant linken voor discussie hierover (!)

   Ik heb nog geen antwoord.

   Er is natuurlijk wel een punt van aandacht. Ik heb een fijne relatie met de school van mijn kinderen en ook met al mijn buren overigens, die er ook ietwat lacherig op reageren of juist in paniek de kop in het zand steken:
   “Ja, ja ik vermoed wel zoiets. Vreselijk allemaal. Ik wil er echt helemaal niets over horen!”.

   Bozigheid, met feiten smijten, betweterigheid en bedreiging (“je kunt je niet verzekeren tegen claims, wist u dat?”) heeft een negatief effect op wat ik wil bereiken. Ik vermoed dat jij geen relatie hebt met die school die je aanschreef. Maar zelfs dan weet ik niet zeker of bozigheid helpt.

   Volgens mij zijn er ook mensen die helpen beleid vormen rond electromagnetische straling voor scholen. Eerlijke voorlichting. Als je samen met ouders en schoolleiding een plan maakt, bereik je waarschijnlijk meer. In mijn geval zal ik daar echt in moeten duiken en er veel tijd in steken. Ik neem dat in overweging. Tips zijn welkom.

   http://www.wifiinschools.org.uk/index.html
   http://www.powerwatch.org.uk/
   http://www.stopumts.nl

  3. Tja probeer gewoon de FEITEN te laten zien en maatregelen te forceren..! De rapporten van de WHO en de BESLUITEN van de Franse regering om WiFi te verbieden op scholen.

   De essentie van het hele EMF-vraagstuk is, dat de veiligheid NIET wordt gegarandeerd en de FEITELIJKE gevaren worden verdoezeld, verzwegen of zelfs in het belachelijke getrokken.
   Andersom gezegd: we zijn bezig met het grootste experiment op Aarde op dit gebied..!!!
   Naast Astrid Tax ken ik Jan van Dijk, hij is stralingsdeskundige en heeft apparatuur, die gewoon keihard laat zien wat voor velden er hangen..! Kijk eens op zijn site: http://www.stralingsadviesonline.nl/

 1. Dan moeten ze op zijn minst ook al die GSM,- en UMTS masten bij scholen en sportvelden verwijderen.
  En wat bij betreft mogen ze overal verwijderd worden.
  Met een telefoon met snoer is niets mis en een stuk beter voor de gezondheid.
  Scheelt voor veel mensen een boel hoofdpijn en bevorderd de nachtrust aanzienlijk 🙂

  1. Je zal de mensen de kost moeten geven, die ‘voor het gemak-want-dan-hoef-je-niet-je-bed-uit’, de DECT-telefoon naast hun bed op het nachtkastje hebben liggen..! Liefst onder een electrische deken nog, met een elektrisch verstelbaar bed. Boven hun hoofd een tweetal stopcontacten en zich afvragen waarom ze zo slecht slapen en/of niet uitgerust zijn ’s ochtends..

  2. Ha Guido,

   Inderdaad, ik spreek die mensen geregeld.

   Sommigen hebben zware migraine aanvallen. Sommigen hebben exceem.
   Iedereen is moe. Dat soort dingen.
   Ik breng dan bijvoorbeeld wel eens de DECT telefoon in de slaapkamer ter sprake.

   “Hmmm, zou het echt? Eng zeg. Maar ja ze zeggen zoveel. Ik zal er eens over nadenken. Maar nu heb ik heb het eigenlijk te druk hiervoor”

   En door met het leven. En met de migraine.

   Nu is het ook zo dat hoofdpijn heel veel oorzaken kan hebben.
   Exceem vast ook. Moeheid, ha. Goed voor een miljoen oorzaken.

   Hoe kunnen we helpen? Of is dit typisch een kwestie van loslaten….

   Wellicht is het antwoord hier ja, inderdaad. Maar in sommige gevallen gaat het dan om je eigen buren, die hun zendapparatuur dwars door je eigen kinderen heen laten zenden. Dag en nacht, een paar honder keer per seconde 24/7 (als je de DECT, Wifi, Wii, babyfoon en dezelfde spullen van de andere kant meetelt. En in mindere mate de spullen van de buren van de buren en ook van die van de andere kant. En voor sommigen onder ons, ook nog de boven en onderburen, en die van schuinboven en…..)

   Ben benieud naar meningen hierover. Aanpak, strategieen, rekening houdend met de goede relaties die moeten blijven, of minder goede relaties die beter kunnen. Graag tips vanuit liefde, niet vanuit de juridische kant e.d.

  3. Die vermoeidheid is kenmerkend. Enerzijds werkt je lichaam zich helemaal de kolere om zich te beschermen en de balans te behouden. Anderzijds wordt het gewoon energetisch ondermijnd, krijg je -zoals dat heet- een leak/lek in je aura. Daardoor ontstaat, of kan zelfs heen-en-weer verkeer ontstaan met andere energieën..

   Het is werkelijk schandalig, voornamelijk voortkomend uit pure onwetendheid, dat overheden en ouders hier niet alert op zijn en METEEN MAATREGELEN nemen om paal en perk te stellen aan deze EMS-rotzooi..!

 2. Beste Johan,

  Ik deel je bezorgdheid.
  Afgelopen maandag was er een klassenavond vor de ouders van alle eerste klassers.
  Er was een spreker die bijna een uur sprak over cyberpesten. Natuurlijk is internetpesten schadelijk, maar waar niemand aandacht lijkt te besteden is het feit dat straling aan nog veel meer kinderen schade aanricht. Na afloop bracht ik dan ook , gewapend met de uitdraaien vol informatie over de schadelijkheid van straling de aandacht op de vraag of de school echt helemaal een wifi zone wordt en waarom het is toegestaan om met je mobiel aan (30 kinderen ) in de klas te zitten.

  De directeur zei : wifi hoort in de categorie gas licht en water thuis, het hoort er gewoon bij.
  De scool was nog niet helemaal een wifi zone, maar zou dat wel worden.
  ook de ouders reageerden helemaal niet ….of nauwelijks.
  Het zal ook wel aan mijn manier van presenteren liggen, maar het bezorgde me een slapeloze nacht, dat begrijp je wel.
  Ik geef de strijd niet op, de ouders van mijn zoons klas willen wel info via de mail ontvangen over dit onderwerp, Ik ga ze deze site doorsturen.
  Verder wil ik je tips vragen.
  Zijn er ook deskundigen die echt goede voorlichting kunnen geven aan over de schadelijkheid van mobiele telefoons in de klas en dat het juist stoer is je mobiel ook te durven uitzetten ?

  Ik hoop dat ik kan bereiken dat de mobiele tijdens de lessen uitgaan en dat er een wifivrije ruimrte gecreeerd wordt binnen de school, waar kinderen huiswerk kunnen maken.

  Dank voor je reactie,
  met vriendeliike groet van Antonia

  1. Best Antonia,

   Fijn om je reactie te lezen want ik begrijp heel goed je frustratie en angst. Zelf strijd ik tegen het lesgeven op Tablets waar ik fel tegen ben. Ik wil geen kind dat de hele dag en op elke verjaardag bij Opa en Oma de hele dag alleen maar op de Ipad zit. Thuis heb ik dat in de hand (wij hebben geen Ipad) en/of kan ik zeggen “nu is het genoeg jongens”.

   Scholen hebben dat niet in de hand en zijn helemaal het spoor bijster en “doen maar mee met de maatschappij”. Helaas zijn er nog teveel ouders die denken dat je het kind “iets van techniek en internet moet bijbrengen” anders lopen ze achter. Complete onzin! Ik heb daarover een artikel geschreven op http://www.blansjaar.com/ipads-in-education-is-dangerous

   Ik heb precies dezelfde opmerkingen (of juist geen reacties) ervaren als jij. “Zoek maar een andere school” zei de directeur van de basisschool. “Wat zeur je nou..” zeiden andere ouders. Maar, geef niet op! Internet en wifi op scholen is totaal geen noodzaak. Sterker nog, Internet is helemaal niet nodig voor kinderen. Dat weten ICT-ers (zoals ik) en mensen met gezond verstand (zoals jij blijkbaar) heel goed. Voor mensen die zelf de hele dag op de bank liggen te swippen op hun Ipads is dat moeilijker te bevatten.

   Onze kinderen gaan naar de Vrijeschool waar ze het meest kritisch zijn al moet ik er hard voor knokken andere ouders te overtuigen dat hun kind geen digibeet wordt als het niet de halve dag op de Tablet zit op school. Stel je voor, straks wil je kind nog samen thee drinken uit school of nog erger “met je praten en knuffelen”.

  1. Hoi Anya,
   Zeg dat maar tegen het ministerie van onderwijs en de ‘innovatieve’ implementatie van ICT middelen in het onderwijs. Om kosten te besparen (en de ICT-ers rijker te maken) en de kinderen helemaal ‘dom’ te houden en te verwijderen van hun natuurlijke talenten, en een afhankelijkheid van externe apparaten te scheppen. Net als met een pacemaker, afhankelijk van een apparaatje, niet meer in staat los ervan te kunnen leven.
   Slimmer worden de kinderen zeker niet. Afbraak van de natuurlijke intelligentie, motivatie en levensvreugde.
   We zullen binnen 5-10 jaar een enorme stijging aan depressieve mensen zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.