Advertentie

Vonnis: Unilever mag risico’s Becel ontkennen..


BECEL pro-activ, een door Unilever 'uitgedokterd botersmeersel'. Hoe lekker ook ONgezond kan zijn?
BECEL pro-activ, een door Unilever ‘uitgedokterd botersmeersel’. Of: hoe lekker ook ONgezond kan zijn? Of: ‘hoe maak je ongezond lekker..?’

x

x

x

Vonnis: Unilever mag risico’s Becel ontkennen..

2015 © WantToKnow.nl/.be

x

becel pro activ logoHet Hanseatische Hogergerechtshof te Hamburg oordeelde afgelopen week, in een zaak die door Foodwatch was aangespannen, dat Unilever mag blijven beweren dat er ‘geen aanwijzingen’ zijn, voor bijwerkingen van hun margarine ‘Becel pro-activ’. Dit ondanks het FEIT dat talrijke onderzoeken wel op die risico’s wijzen. De rechter oordeelde dat de uitspraak van Unilever als een ‘mening’ gezien mag worden, die daarmee is toegelaten. De rechter heeft niet gekeken naar de feitelijke juistheid/inhoud van deze ‘mening’. Foodwatch gaat waarschijnlijk in hoger beroep tegen de uitspraak. Dit is het verhaal:

“Consumenten kunnen er kennelijk niet van uit gaan dat beweringen van bedrijven over productveiligheid ook feitelijk juist moeten zijn. Daarmee ontstaat een risico voor de volksgezondheid”, aldus Foodwatch. Vandaag vroeg Foodwatch de Europese Commissie tevens om een herbeoordeling van de toelating van ‘Becel pro-activ’ en andere cholesterol-verlagende producten met gele smeerbare vetten op basis van plantensterolen. Deze herbeoordeling is nodig, omdat sinds de oude toelating, zo’n 15 jaar geleden, nieuwe wetenschappelijke inzichten op serieuze bijwerkingen van consumptie van deze vetten duiden..!

In Duitsland spande foodwatch in januari 2012 een rechtszaak aan tegen Unilever vanwege het verhullen van informatie over de bijwerkingen van het Becel pro-activ. foodwatch verloor de zaak, maar ging tegen de uitspraak in beroep. De hoorzitting van het beroep vond op 28 juli jl. plaats bij het Hanseatische Hogergerechtshof (Hanseatische Oberlandesgericht) te Hamburg. Dat hof deed vorige week uitspraak. Zowel in Nederland als Duitsland vecht foodwatch al jarenlang tegen de misleidende claims van Unilever ten aanzien van Becel pro-activ. Kijk hier bijv. naar hun e-mailactie

foodwatchBecel pro-activ is een cholesterolverlagend medicijn in de vorm van een voedingsmiddel, waaraan een hoog geconcentreerd werkzaam ingrediënt is toegevoegd. Het gezondheidsvoordeel van het product is volstrekt ON-bewezen. Nog erger: de veiligheid van het product staat gewoon keihard ter discussie. De plantensterolen in Becel pro-activ kunnen op lange termijn namelijk schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten en zouden aldus PRECIÉS HET OMGEKEERDE VAN HUN CLAIM opleveren..! Omdat het product vrij te koop is, tornen niet alleen mensen met hoog cholesterol, maar ook gezonde mensen en kinderen aan hun bloedwaarden.

UnileverDe draaikonterij van Unilever, het ‘duurzame bedrijf’..
Toch beweerde Unilever in 2011, refererend aan wetenschapper prof. Klör, dat er ‘geen aanwijzingen’ waren van bijwerkingen van Becel pro-activ. Unilever wijst naar een 50-tal onderzoeken die de veiligheid en het gezondheidsvoordeel van Becel pro-activ zouden aantonen. Deze klinische lange-termijnonderzoeken heeft het bedrijf echter niet openbaar gemaakt.. Waarom niet Unilever..?

Het argument dat er geen aanwijzingen zijn voor bijwerkingen is volgens Foodwatch simpelweg onhoudbaar. Er zijn namelijk talrijke onderzoeken die WEL op risico’s wijzen. Ook het Franse agentschap voor voedselveiligheid ANSES wees al in 2014 op het ontbreken van bewijs dat voedingsmiddelen met toegevoegde plantensterolen hart- en vaatziekten zouden vóórkomen. En ook het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung waarschuwde al eerder, dat de consumptie van voedsel met toegevoegde plantensterolen door gezonde mensen moet worden vermeden. Het Duitse instituut eiste onlangs zelfs, dat de toelating hiervan opnieuw door EFSA wordt beoordeeld.

Unilever pretendeert een bedrijf te zijn, dat ‘duurzaamheid’ hoog in het vaandel draagt. (HIER). Hoe is het mogelijk dat een bedrijf zo konkelt, draait en de waarheid verbloemd, door in het geval van ‘BECEL pro-activ’, wanneer het zegt te staan voor oprecht zakendoen..??

Foodwatch wilde de bewering van Unilever dat er ‘geen aanwijzingen voor bijwerkingen zouden zijn’, dan ook laten verbieden, zodat de producent de gezondheidsrisico’s van Becel Pro-activ niet langer kan verbloemen. Op 14 december 2012 besloot de arrondissementsrechtbank in Hamburg in deze zaak, de claim van de advocaten van Unilever te volgen, die op hun beurt beweerden, dat de bewering van Unilever ‘slechts een mening’ was en daarom toegestaan. En die mening staat onafhankelijk van het waarheidsgehalte ervan.. En nee, de juistheid van de bewering/’mening’ werd niet door de rechtbank getoetst. Het Hanseatische Hogergerechtshof te Hamburg bleef bij dit oordeel.

D ehypocriete houding van Unilever in beeld. De cover van haar 'duurzame jaarverslag'.. Kijk naar de titel van het jaarrapport:
D ehypocriete houding van Unilever in beeld. De cover van haar ‘duurzame jaarverslag’.. Kijk naar de sub-titel van het jaarrapport: ‘Small Actions, Big Difference’.. Kennelijk dient er nog een apart rapport te komen, van de grote acties die een nóg groter verschil maken..!

Foodwatch vindt dat als een bedrijf de geloofwaardigheid van professoren inzet om haar producten te verkopen, de gedane beweringen ook aan hun waarheidsgehalte getoetst moeten worden, en ging begin 2013 dan ook tegen deze uitspraak in beroep. Ook vindt Foodwatch dat als een bedrijf producten met medicinale werking wil verkopen, de maatstaven voor medicinale producten gehanteerd moeten worden. foodwatch eist daarom dat Unilever toelating als geneesmiddel aanvraagt. Medicijnen zijn bedoeld voor patiënten, en horen niet in supermarkten thuis.

Vandaag vroeg Foodwatch aan Vytenis Andriukaitis, de Europees commissaris voor Gezondheid, de toelating van de cholesterolverlagende Becel pro-activ als nieuw voedingsmiddel of ‘novel food’ te heroverwegen, in verband met een aantal wetenschappelijke studies dat wijst op mogelijke bijwerkingen. Op initiatief van Unilever heeft de Europese Commissie ‘gele vetsmeersels met toegevoegde fytosterolesters’ in 2000 goedgekeurd als zogenaamde ‘novel food’…

Volgens de Europese verordening betreffende nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten (verordening EG nr. 258/97, artikel 3, lid 1) mogen nieuwe voedingsmiddelen of ‘novel foods’ logischerwijs echter geen gevaar voor de consument opleveren. Kritische studies waren op het moment van toelating echter nog niet beschikbaar. De herbeoordeling is nodig omdat nieuwe wetenschappelijke inzichten nu wel op genoemde risico’s wijzen.

Links:
– Informatie over Becel pro-activ: tinyurl.com/becelproactiv
– E-mail-actie tegen Unilever: https://www.foodwatch.org/nl/misleidende-marketing/becel-pro-activ/
– Herbeoordelingsverzoek foodwatch aan Europese Commisie: tinyurl.com/becel-antrag
– Overzicht wetenschappelijk onderzoek bijwerkingen: tinyurl.com/studien-pflanzensterine
– Q&A over Becel pro-activ en het proces: tinyurl.com/faq-becelproactiv
– Chronologie foodwatch versus Unilever: tinyurl.com/becel-chronologie
– Beeldmateriaal www.foodwatch.de/material-abgespeist

11 gedachten over “Vonnis: Unilever mag risico’s Becel ontkennen..

 1. LS…

  Het is trouwens te bespottelijk voor woorden wat de Plastic Margarine Maffia al niet verzint om hun wanproducten aan de man te brengen. Los van de puur misdadige, gezondheid verwoestende kankerzooi wordt er driftig geadverteerd met Margarine met Boter en Margarine met Olijfolie. Hoe stompzinnig wil je het hebben. In mijn reclametijd wel eens een rondleiding gehad bij van den Berg & Jurgens. Je wil niet weten hoe de troep er uitzie voordat het gebleekt, gestoomd en geverfd is. Zoiets als hersen brei van een ziek varken. Alle merken kwamen in die tijd uit een trog. Alleen stond de loopbandband om de zoveel tijd stil om de verpakking te veranderen.

 2. Ieder één is voor de Wet aller wetten gelijk maar ja daar kan je geen vanaf 180 euro per uur voor in rekening brengen.
  Magistraal: Black Magicians op leiden gebaseerde cashflow is alle maal begonnen bij de oeverloze interpretatie van de Wet.

  Once the Jesuit expose & take over present cabal – then Humanity exposes the Jesuits.

  Ont(S)Lagen
  Door de geschiedenis heen zijn alle lagen ontslagen behoudens de laag van verantwoordelijken en dat houden we graag zo !!!
  https://vimeo.com/138429733
  Lees meer: http://www.wakeupkiwi.com/downloadpapers/Jesuit-Lucifer-NWO-Vs-Roman-Cult-Nihilist.pdf
  Lees meer: http://neilkeenan.com/neil-keenan-update-uno-dos-tres/

 3. Elk bedrijf dat een product op de markt brengt moet gewoon kunnen aantonen dat dat product veilig is.
  Als een bedrijf zich moet verlagen tot uitvluchten van het is maar een mening dan zegt dat meer over dat bedrijf dan over het product.
  Waarom als zij zouden kunnen aantonen dat hun product veilig is moeten zij dan een mening geven want ik geef geen moer om hun verkoop mening maar wel om het feit of het bewezen veilig is of niet.

  1. Koekje.
   Vandaag heeft Juncker van de EU in het EU parlement een speech gehouden en ook daar had hij het over TTIP.
   Hij zei dat hij voor transparant beleid was maar dat over TTIP toch echt onderhandeld diende te worden zonder toeschouwers.
   Logisch dat is de weg van de minste weerstand en de bevolking heeft zo geen zeggenschap.
   Als voor hen dadelijk alles in kannen en kruiken is zullen wij te horen krijgen dat alles ondertekend is en dat de bevolking daar niet meer onderuit kan komen omdat het bindend zal zijn(dit staat natuurlijk allang vast en daar werken ze naartoe).
   En dan durft deze zelfde figuur over democratie te praten terwijl hij degene is samen met anderen(waaronder onze wel bekende Timmermans die het allemaal zo goed met ons voor heeft)landen bewust naar de afgrond dirigeert en ons bewust tot makke schapen maakt.
   Mensen trap er niet in de EU is onze ondergang zij zijn marionetten aangesteld(want niemand heeft ze gekozen) door de welbekende elite en voeren daarom uit wat zij willen.

  2. We hebben het voor een deel in eigen hand om terug inkopen te doen bij kleine kruideniers en de products van multinationals te boycotten .

 4. Het is de macht van dit soort multinationals die het goevolk in de Supermarkt ; op termijn , dik en ziek maakt. De potentiële clandisie voor en kosten stijgende excessen in de gezondheidszorg tenspijt . Toelatingen van pesticiden in de Lanbouw onder het mom van voedselschaarste en gewasbescherming . Voormalige leiders als Gerda Verburg volkomen achterhaalde visie op voedselproductie en in de ban van Agro chemische gemannupileerde gewasontwikkeling en lobby’s, met Frankenstein industrie van MOSANTO . Een afglijdende Wereld waarin deze grootmachten aan de touwtjes trekken.

 5. Hier kunnen wij aankopen doen bij VOEDSELTEAMS, van lokale boeren, kwekers…of in natuurzaken, bio winkels.Zo kan je goed boodschappen doen. ik kom nog heel weinig in grootwarenhuizen voor voedin.

  1. WEET JE, ER IS ZO VEEL TE KOOP OP ALLERLEI GEBIED, MAAR WAT IS VEILIG EN GOED. IK HEB BESLOTEN BEWUST TE LEVEN EN VOOR ZO VER MOGELIJK BEWUST TE KOPEN. NEEM NOU GROETEN ENZ. UIT EIGEN TUIN, VAAK LANGS EEN WEG OF SPOOR, WAT DAALT DAAR OP NEER EN WAT ZIT ER IN DE GROND WAAR DAT OP GROEIT. ZO KAN JE EINDELOOS DOOR GAAN.
   EN MAFFIA IS OVERAL TE VINDEN…………….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.