Advertentie

Anti-depressiva en magnesium..


magnesium-tekortMagnesium wordt het ‘wondermineraal’ of ‘de vonk van het leven’ genoemd. Wist jij dat in de ’top drie’ van de meest essentiële levensbehoeftes van een mens, magnesium op plaats drie staat? Nummer één en twee zijn.. zuurstof en water.
Het blijkt dat magnesium voor de broodnodige ontspanning van alle skeletspieren, ingewanden en van de hersenen (!) zorgt. Het zorgt voor een goede slaap en is minstens zo belangrijk voor een goede botopbouw als calcium.. Studies hebben aangetoond dat 75% tot 95% van de mensen een magnesiumtekort heeft, met alle daaruit voortvloeiende gevolgen. Lees het verhaal van Cora hieronder..

Wat zijn dan die gevolgen van een magnesiumtekort..? Deze zijn indrukwekkend te noemen en zeer uiteenlopend. We noemen er hier ‘maar’ een paar..
Verstijfde, verharde en verkrampte spieren; uitputtingsverschijnselen en (chronische) vermoeidheid; overspannenheid; slaapstoornissen; onrust en nervositeit; prikkelbaarheid; concentratie- en geheugenstoornissen; hoofdpijn; duizeligheid; een té hoge of juist té lage bloeddruk; hyperactiviteit en onhandelbaarheid bij kinderen..

Vooral vijftig plussers hebben vaak een ernstig chronisch magnesiumtekort, bij hen komen vaak problemen met circulatie, spijsvertering, spieren en het zenuwstelsel voor.

Magnesium ontspant spieren en zenuwen op een heel natuurlijke wijze. Het zorgt voor evenwicht in de calciumopname en het herstelt het magnesiumgehalte in het lichaam tot een gezond niveau. Bij dagelijkse inname van magnesium verbetert vrijwel onmiddellijk de slaap en het vermogen om met stress om te gaan. En ook treden er minder gewrichts- en spierpijnen op. Hoe zeer magnesiumtekort een heftig resultaat tot gevolg heeft, blijkt uit dit verhaal van Cora. (e-mail bij de redactie bekend)

x

* * *

x

Anti-depressiva en magnesium..

2013 © Cora / wanttoknow.nl/.be

x

“In Nederland slikken 1 miljoen mensen antidepressiva! Ik vind dat heel erg veel… Wist je dat het veel mensen niet lukt om met dit middel te stoppen, omdat zij en de artsen vaak niet genoeg op de hoogte zijn van informatie over het afbouwen ervan? Zoals: wat zijn de ontwenningsverschijnselen, hoe kun je deze beperken? Hoe kun je het verschil herkennen tussen ontwenningsverschijnselen en een eventuele terugkeer van de depressie. Een antidepressivum lost geen problemen op! Er wordt naar mijn mening vaak te weinig gekeken naar de oorzaken van een depressie, zoals een tekort aan.. Magnesium. Ik vertel nu graag mijn verhaal.

5 Jaar lang was ik ernstig depressief. Nadat ik ontslagen werd, was ik een maand lang erg verdrietig. Dit vond ‘men’ te lang, dit was dus een depressie, de officiële diagnose. Vervolgens heb ik alles meegemaakt wat een mens zich daar maar bij kan voorstellen. Het ging zelfs tot een poging tot zelfdoding en de isoleercel aan toe..; het leven was voor mij een hel. Na 5 jaar besloot ik dat ik letterlijk en figuurlijk lang genoeg van alles had geslikt in de GGZ, en heb ik de behandelaars gevraagd één medicijn af te bouwen. Maar ze waren hier faliekant tegen; volgens hen had ik toch écht deze medicatie nodig.

magnesium-tekort2Zonder hen begon ik toch af te bouwen. Er was geen instantie die mij hierbij wilde helpen, ook bij de apotheek kon ik geen afbouwschema lospeuteren. Ook zij wezen mij terug naar de behandelaar..! Op een van de afspraken was duidelijk aan mijn gewicht te zien, dat ik aan het afbouwen was gegaan. Want door de medicatie in die tijd, was ik zeker 25 kg zwaarder geworden. De behandelaars kon ik niet meer bezoeken, omdat ik erachter kwam dat mijn lichaam sterk reageerde als ik alleen maar het gebouw betrad! Mijn bloeddruk en hartslag stegen enorm en mijn energie daalde! Ik heb geprobeerd dit met de behandelaars te bespreken, maar er kwam geen oplossing of doorverwijzing.

Ik had iemand nodig die de recepten voor mij uitschreef om af te bouwen. De psychiater schreef toen uit wat ik voorstelde, verder was er ook per mail geen sprake van begeleiding. Dat kon volgens hem ook niet, als ik het pand niet wilde bezoeken. Intuïtief begon ik toen met het slikken van.. Magnesium. En toen.. toen begon ik RAZENDSNEL op te knappen..! Na het eerste middel te hebben afgebouwd volgde ook de andere medicaties. Álles heb ik zelf uit moeten zoeken: wat de ontwenningsverschijnselen zijn van elk van de medicaties, hoe de ontwenningsverschijnselen te beperken en hoe het verschil te herkennen tussen ontwenningsverschijnselen en de terugkeer van een depressie..

magnesiumVerslaafd zijn en verslaafd houden..?
Volgens de behandelaars kon ik niet zonder medicatie. Maar het tegendeel bleek waar: ik werd hoogstwaarschijnlijk alleen maar zieker van al die medicatie, zag het leven niet meer zitten. Vaak sprak ik het niet uit, maar het spookte wel steeds door mijn hoofd!! Deze bijwerking staat zelfs in de bijsluiters vermeld, bij de verschillende medicaties die ik kreeg. In een gesprek, op mijn verzoek (dat ik na een half jaar dacht aan te kunnen) werd mij veel duidelijk. Zij waren volgens mij op veel gebieden ondeskundig! Want zij wisten niets van afbouwen af, wisten niet hoe je verschijnselen kon beperken of hoe je het verschil tussen een depressie en ontwenningsverschijnselen kan herkennen!!! Ik was de expert geworden..

Ik herstelde zo snel nadat ik was begonnen om magnesium te slikken. Het is een stof die wij in Nederland écht te weinig binnenkrijgen, en die ook steeds minder in onze voeding zit.  Magnesium wordt extra hard door het lichaam verbruikt bij stress. Mensen met een vertraagde schildklier (zoals ik) hebben vaak een tekort aan magnesium. Mensen die een zelfmoordpoging doen hebben zelfs vaak een aanwijsbaar groot tekort aan magnesium..! Ik ben zo dankbaar dat ik na al deze ervaringen, zélf de weg uit mijn depressie heb gevonden.

Ik ben tegen alle adviezen van professionals en naaste omgeving ingegaan en soms was de weg erg eenzaam…. Mensen zeggen nu dat zij een metamorfose bij mij hebben gezien in het laatste halfjaar. Nu ben ik zo blij; naast dat de depressie als sneeuw voor de zon is verdwenen, zijn ook alle bijwerkingen weg.

 

Wil je dit boek willen aanschaffen, dan kun je dat doen, door simpel op deze boekcover te klikken. Je komt dan bij de uitgever van het boek terecht. (Succesboeken)
Zou je dit boek willen aanschaffen, dan kun je dat doen, door simpel op deze boekcover te klikken. Je komt dan bij de uitgever van het boek terecht. (Succesboeken)

En de professionals?
Zij hebben mij werkelijk laten vallen als een baksteen. Had ik met medicatie elke 14 dagen een gesprek nodig, nu reageerde de verpleegkundige, nu ik zonder medicatie was, zélfs niet eens meer op mijn e-mails.. Had ook net het medisch dossier gelezen wat ik na een half jaar gevecht met haar, had weten te ‘bemachtigen’… Het bleek dat ze dat steeds achtergehouden hadden, omdat ik hiervan helemaal in de war zou raken. Volgens hen.. Het laatste stukje hiervan had ik net gelezen… Ik wil nu niet zeggen dat iedereen op zal knappen van magnesium, maar wat ik wel belangrijk vind, is dat de reguliere geneeskunde soms ook verder zou kunnen kijken. Helaas willen, mogen of kunnen zij dit niet.

Ik denk dat ieder goed zijn/haar eigen verantwoordelijkheid zal moeten nemen, niet klakkeloos moet slikken wat de ‘professionals’ hen voorschotelen. En MIJN MOTTO? Luister goed naar jezelf! Naar jouw wijsheid en vaar je EIGEN koers! Ik hoop dat jullie wat met mijn verhaal kunnen, want ik zou zo graag willen dat deze ‘hel’ voor mensen korter zal zijn dan die voor mij was, en/of dat deze hen helemaal bespaard zal worden! Ik zou het daarom erg fijn vinden als jullie dit bericht zouden willen verspreiden.”

Met vriendelijke groeten,

Cora

 

353 gedachten over “Anti-depressiva en magnesium..

 1. Cora, je verhaal raakt me. Herkenbaar…met alle tegenwerking van de reguliere hulpverlening stoppen met de medicijnen.
  Mijn zenuwstelsel is overbelast, trage schildklier, pijnlijke spieren en gewrichten etc. etc.
  Start morgen met de magnesium vlokken en olie.Ben benieuwd hoe snel ik verbetering kan verwachten….of wat de ervaringen van anderen zijn.

  1. Manon,
   Het is goed te kijken of je niet bepaalde tekorten hebt.
   Bij mij kwam intuïtief dat ik magnesium nodig had. Ook ik heb een traag werkende schildklier, deze is de laatste tijd een beetje gaan schommelen. Naar aanleiding van bloeduitslagen verminderde ik, in overleg met de huisarts, de schildklierhormonen. De vermindering die deze huisarts voorstelde was echter veel te groot. Plotseling leken de depressieve verschijnselen terug te komen, verdwenen weer even snel toen ik naar de vorige dosis terug ging!
   Het is dus niet zo dat magnesium altijd de oplossing zal zijn. Als jij een trage schildklier hebt is het zeker belangrijk dat je kijkt of deze in orde is. De schildklier kan zoveel invloed op de psyche hebben.

   De magnesium had bij mij al snel effect.

 2. Beste Cora,
  Wat goed van jou dat je vol hebt gehouden en jezelf gered hebt. Ik herken heel veel in je verhaal, ik slikte de laatste 12 jaar antidepressiva en daarnaast Concerta voor 6 maanden. Ik was compleet verloren in chemische “gelukzaligheid” De weg daar naartoe duurde lang, diagose op diagnose.
  Bijna drie maanden geleden besloot ik dat het genoeg was geweest en dat ik zo niet verder wilde, ik wilde weten hoe ik me voel zonder rotzooi.
  Het begin was makkelijk, mijn lichaam reageerde heftig op de ontwenning, maar daar kon ik goed mee dealen. Ik ervoer psychisch een gevoel van totaal wakker zijn en in controle.
  Nu bijna drie maanden later valt het me steeds zwaarder, emoties steken zonder trigger de kop op en voelen als een hel, ik kan ze niet relativeren in het moment en geef uiteindelijk toe. Soms twijfel ik of het een onderdeel is van de ontwenning of het wederkeren van de klachten. Moeilijk, want er is niemand die me hierin begeleid. Ik zoek naar informatie om het proces te verlichten en ben blij dat ik je tip gelezen heb, ik ga het zeker proberen. Ik ben benieuwd hoe het met je gaat, maanden na deze post.
  Vriendelijke groeten,
  Rilana.

  1. Beste Rilana,
   Wat stoer dat je het ook probeert. Ik ben nog steeds erg blij dat ik de stap heb genomen.
   Het leven was een hel voor mij met de psyche beïnvloedende medicatie, het was voor mij zeker niet goed. Als het kan zou ik toch voor wat begeleiding gaan als ik jou was. Zelf had ik in die tijd geen idee waar ik hulp zou kunnen krijgen. Ondertussen weet ik dat er iets bestaat als “antidepressivavrij Nederland” http://www.hulpbijdepressie.nl/b.pag5.html

   http://www.stichtingantidepressivavrij.nl/pg-25544-7-53908/pagina/stoppen_met_antidepressiva.html

   Misschien zijn dit sites die jou verder kunnen helpen. Ik wist niet waar ik aan kon kloppen, misschien kan antidepressivavrijnederland jou helpen of weten zij iemand in jouw buurt die iets voor jou kunnen doen. Je hebt erg lang aan die medicatie gezeten en als je de keuze hebt zou ik kiezen voor hulp van een echt deskundig persoon.
   Hoop dat het jou ook gaat lukken!

   Als je de reacties doorbladert kom je vast nog meer nuttige informatie tegen.
   Met zijn allen hebben we meer kennis….

  2. Hi Rilana,

   Juist doordat je nu je medicijnen afbouwt of gestopt bent, is het niet raar dat diverse emoties (weer?) de kop op steken.
   De “bescherming” van de antidepressiva is nu weg en daardoor ga je weer meer voelen. Kijk of je je verdriet kan omarmen en de emoties toe kan laten. Hoe meer t je lukt om deze emoties toe te staan, hoe meer ruimte er komt voor de “gelukkige” gevoelens.

   Hulp vragen aan n hulpverlener en/of mensen om je heen kan ook heel helpend zijn. 🙂

 3. Hallo Cora,
  Wat fijn dat jij je ervaringen met ons deelt. Zelf ben ik door een relatiebreuk (september 2013) in een depressie gekomen. Gewoon enorm naar binnen geslagen. Ik liep alleen maar te huilen en constant gedachtes dat ik niet meer wilde leven. Maar eigenlijk wil ik natuurlijk wel leven maar dan weer gelukkig. sinds 5 februari 2014 ben ik aan de antidepressiva (Sarotex Retard 50 mg= amitriptylinehydrochloride). Hierdoor krijg ik een kurkdroge mond; heel lastig want ben dansdocent en moet dus veel praten. Maar ook een enorm opgezette buik. En harde ontlasting wat maakt dat mijn darmen gaan bloeden (heb Colitus Ulcerosa= chronische darmontstekingen). Mijn vraag aan jou. Ik slik het dus pas vanaf 5 februari. Moet ik dan ook heel voorzichtig afbouwen? Wat stel jij voor? En welk merk gebruik jij van de Magnesium citraat. Ik wil dit ook graag op een natuurlijke manier gaan oplossen maar wil niet meer opnieuw het wiel uitvinden als jij al zoveel ervaring hebt opgedaan. Nou ben benieuwd naar jouw reactie.
  Liefs Hellen

  1. Hoi Helen,
   Anti depressiva kunnen vervelende bijwerkingen hebben.
   Ik zou zeker ook voorzichtig afbouwen, als ik jou was zou ik proberen dat samen met de voorschrijvende arts doen.
   Voor de magnesium citraat zou ik advies vragen in een goede natuurwinkel. Zelf smeer ik mij de laatste tijd vaak in met magnesiumolie. Deze maak ik zelf van magnesiumvlokken. Een hele zuivere bron ligt in Veendam, Nederland. O.a. Zechsal haalt hier de magnesiumvlokken vandaan. Je kunt hier een (voeten)bad van nemen of er magnesiumolie van maken. Deze is gewoon te koop maar heel gemakkelijk zelf te maken. Het recept: 1 kop magnesiumvlokken +1 kop gedestilleerd water. Het water verhitten en de magnesiumvlokken oplossen. Het water laten afkoelen en in een spuitfles doen b.v. plantenspuit. Even sprayen en het lichaam inmasseren. Ik gebruik hiervoor een latex handschoen omdat het anders nog wel eens plakkerig kan zijn op b.v. de toetsen. 23 februari is er een grote magnesiumlezing in hotel “de Witte Bergen” in Eemnes. Kaartjes kun je bestellen bij Succesboeken.nl aan de linkerkant van de pagina kijk je dan onder het kopje lezingen. Als je daarop klikt kun je daar voor €15,- een kaartje kopen. Hier komen artsen aan het woord die goede ervaringen hebben met magnesium. Ik ben geen arts, kan alleen uit ervaring spreken. Hoop dat er voor jou ook een mooiere tijd zal komen. En laat je niet gek maken, na een relatiebreuk mag je toch verdriet hebben. Een ander kan voor jou niet bepalen of je nog verdriet mag hebben. Stress zorgt ervoor dat het lichaam meer magnesium verbruikt, dus ik denk dat je wel wat magnesium kunt gebruiken.
   Het is wonderlijk maar ik merk dat problemen en verdriet gemakkelijker mee om te gaan zijn wanneer ik magnesium gebruik!
   <3 Cora

 4. Ik heb het boek besteld, om eens te kijken of het wat kan betekenen voor mijn zoontje met ADHD, zelf gebruik ik sinds gisteren metarelax, ook een suplement waar magnesium in zit, voor mijn vermoeidheid en mijn stress… bedankt voor het artikel…

  1. Hallo Lyana,
   Jammer dat je de magnesiumdag in Eemnes hebt gemist! Hier sprak o.a. Marianne Mousain-Bosc. Zij bereikte veel met magnesium bij kinderen met ADHD. Ik gebruik tegenwoordig vnl. magnesiumolie, die ik zelf maak. Magnesium schijnt het best opgenomen via de huid. Als je het slikt moet je goed opletten in wat voor vorm je het slikt, je zult er alles over lezen in het boekje Magnesium, de oplossing. Nogal achterin staat welke vormen goed of niet goed opneembaar zijn.

  1. Wat voor een magnesium is het?….bij ons op de sportschool hadden ze ook een soort poeder wat je op moest lossen en ook daar stond magnesiumcarbonaat….toen ik het vroeg wisten ze het niet en hebben ze de verkoper gebeld. Deze vertelde dat je het in warm water moest oplossen en dat het dan citraat werd….koud deed het niks. Ik weet het niet met dit soort middelen…als je moeite hebt met het slikken van pillen dan kun je bij finndal kauwtabletten kopen of de vloeibare magnesium die je op de huid kunt gebruiken. Ik heb dit overigens aan mijn dermatoloog gevraagd en die onderschreef de werking van magnesium maar het principe via de huid was nieuw voor haar. Maar veel mensen hebben er baat bij dus dat zal zeker werken. gr. Lisa

  2. Hallo Lisa,
   Heb even gekeken in het boek “Magnesium, de oplossing” daar staat magnesiumcarbonaat onder de magnesiumpreparaten die je beter niet in kunt nemen. Persoonlijk ken ik de poeders niet ben begonnen met de magnesiumcitraat pillen. Later ben ik overgegaan op de magnesiumolie, die ik zelf maak. Magnesium wordt ook gebruikt bij huidaandoeningen. Als je naar de filmpjes kijkt van Veendam, zie je dat Psoriasis patiënten er bv. ook veel baat bij hebben. Het is zo jammer dat weinig reguliere artsen weinig over de werking van magnesium weten, terwijl het bij zoveel aandoeningen flink zal kunnen helpen! 🙁

  3. Hallo JP,

   Zie dat er magnesiumcarbonaat inzit. De Franse kinderarts van het boekje “Magnesium, de oplossing” noemt deze onder haar kopje “(Beter) niet innemen”.

 5. Lieve Cora,
  Ik heb je verhaal gelezen “ken” je van Geluksmomenten, dus had daar ook de link vandaan.
  Ik vind het heel knap van je hoe het met je gegaan is, heb grote bewondering voor je! Ik heb nog heel veel vragen, want het was een redelijk summier verhaal, maar je kunt niet alles kwijt, dan werd het wellicht een boek(je).
  Ik stuur het zeker door naar iemand wiens dochter in een GGZ inrichting zit en waar dus ook niet naar de moeder wordt geluisterd! En deel het op facebook.
  Lieve groet sterke vrouw!
  Alma

  1. Hallo Alma,
   Wat een geluk dat wij elkaar daar “troffen” Nu kan ik op een dergelijke pagina komen, ben nu een gelukkig mens! Dankjewel voor jouw lieve woorden! <3 Wie weet komt er ooit een boekje…..

 6. Ik heb gevoeld en jaren geweten dat Cora net zoals ik helemaal gelijk heeft.De medische wetenschap en de voedingsindustrie en de overheden hebben niet z’n minst in de gaten hoe de mensen gesloopt worden. Nu de gezondheidszorg steeds commerciëler wordt is er geen houden meer aan. Alles draait alleen nog maar om de moordende economie. Het geldt voor iedereen…hou zelf altijd een vinger aan de pols. Tegenwoordig geven ze door op universiteiten wat ooit geleerd is en met goede bedoelingen, maar het tegendeel van zoveel is al lang bewezen….verandering is te duur, maar wel de ondergang van alles.

 7. Nu ik 11 weken geen antidepressiva meer slik, had ik alleen nog steeds klachten van stijfheid .
  Het ging aardig goed, totdat ik 13 dagen geleden op vakantie met vliegtuig naar Oostenrijk ging,op 2000 meter in een huisje zat.
  De klachten van heftige duizeligheid en stijfheid, hoofdpijn,misselijkheid,enz, kwam erg snel.
  Arts daar zei,dat mijn zenuwstelsel nog niet hersteld was van de antidepressiva en nu overprikkeld is door vliegen en hoogte verschil.
  Is magnesium in mijn geval goed om te gaan innemen en welke dosering?
  Iemand ervaring met mijn verhaal en hoe snel kan alles weer stabiliseren?
  Alvast bedankt voor advies,
  Marianne(64 jaar)

  1. Marianne, mijn ervaring met magnesium is beperkt tot wat ikzelf ervaar, maar dat wil ik wel met je delen. Ik gebruik tabletten Magnesium citraat of malaat. Dat is een voor het lichaam goed opneembare vorm. Wanneer je begint met een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (1 of 2 tabletten), merk je zelf hoe je lichaam er op reageert en kun je de dagelijkse behoefte aanpassen. L-tryptofaan capsules(van Ortica) is voor mij de “roze bril” wanneer ik even op de bodem van mijn putje zit ben (alleen wanneer nodig, dus geen dagelijkse inname. Met chroom en vitamine B12 ondersteun ik mijn zenuwstelsel en vooral chroom maakt me “wakker” alsof ik er weer ben.

  2. O ja, ik wil je ook adviseren om je lichaam te ontgiften met natuurlijke produkten. Niet te fors, omdat je lichaam het moet kunnen afvoeren, maar wel standvastig. Wees mild voor jezelf 🙂

  3. Mariadistel helpt bijvoorbeeld met ontgiften van de lever.
   Maar ook gewoon citroensap in het water wat je dagelijks drinkt helpt je lichaam afvalstoffen afvoeren.

   Als je meer wil weten, is er vanalles op deze website te vinden over detoxen en ontgiften. Kijk even in de rubriek gezondheid of zo. Ook op ahealthylife.nl vind je veel nuttige tips.

   Let vooral op wat goed voor jou voelt.

  1. mylove,
   Tijdens mijn depressie was ik vaak angstig en in paniek! Nu totaal geen enkele last meer van. Toen ik informatie opzocht over magnesium kwam ik tegen dat angst inderdaad ook een gevolg kan zijn van magnesiumtekort.

  2. Ok dank je Cora.

   Ik ga het gewoon proberen niet geschoten is altijd mis toch haha.
   Maar spray je dat gewoon op je lichaam dan want ik ben geen pillenslikker namelijk dus wil de spray gaan gebruiken!

  3. Hoi Mylove,
   Komt dat even goed uit. Magnesium schijnt vel beter te worden opgenomen via de huid. Tegenwoordig ben ik ook helemaal overgegaan op magnesiumolie! Spray het over mijn hele lichaam en wrijf het in met een latex handschoen.(vanwege plakkerige vingers)
   Maak zelf mijn magnesiumolie, makkelijk en goedkoop en je weet precies wat er inzit!
   Het recept:
   1 deel magnesiumvlokken (worden ook wel kristallen genoemd)
   1 deel (gedestilleerd) water
   Het water verhitten en de magnesiumvlokken er in oplossen. Af laten koelen en b.v. in een plantenspuit doen. Klaar om te sprayen!

  4. Hoi hoi,ik heb even een vraagje. Is gedestilleerd water dat water wat je in een fles kan kopen in de supermarkten en het kruidvat? Is dat soms dat water wat je in je strijkijzer kan doen? Misschien klets ik uit m’n nek, maar anders zal ik het niet weten. Als ik het bij het verkeerde eind heb wil je me dan laten weten waar ik dit water kan kopen? Ik wil het ook maken. Nu gebruik ik magnesiumolie die ik gekocht heb. Als het op is wil ik het zelf maken. Groetjes, Arien

  5. Hoi Arien,
   Leuk om te zien dat je deze berichten nog volgt!
   Vraag mij nog wel eens af hoe het nu met jullie gaat…
   Je hebt helemaal gelijk wat het gedestilleerde water betreft. Te koop in supermarkten en het Kruidvat, je kunt het gebruiken vort in het strijkijzer. Het is voornamelijk bedoeld voor de houdbaarheid. Ik maak het ook steeds met gedestilleerd water, hoewel het bij mij niet lang houdbaar hoeft te zijn, gebruik het dagelijks over mijn hele lichaam. Er wordt wel eens gezegd dat de olie die te koop is beter zou zijn, ik smeer mij al maanden dagelijks in en het gaat prima met mij!

  6. Bedankt Cora. Fijn dat het goed met je gaat. Met ons gaat het ook goed. Mijn man gebruikt nog wel antidepressiva, maar heel weinig. 20 mg. chlomopromine en 2 en een half mg. orap. Het zal voor hem erg moeilijk worden om er nog van af te komen. Hij gebruikt het zeker al 30 jaar. Hij heeft wel pogingen gedaan om te stoppen. Hij kwam in de ziektewet terecht. De bedrijfsarts zei dat hij het weer moest gebruiken. Dat is ook zo’n euvel. Hij mag niet te lang in de ziektewet lopen.
   Ik volg jullie mailtjes nog steeds. Ik vind het hardstikke interessant.
   Hartelijke groet, Arien

 8. ik denk dat ik langzaamaan in het zelfde straatje kome,
  heb heel weinig energie, slaperig, anderzijds ook slapeloos snecht (geen vaste slaap) slechte concentratie, vergeetachtig, en volgens de proffesionals zou ik in een depressie zitten, ook heb ik veel darmproblemen waardoor ik niet zomaar alles kan eten, vit b12 en alles daar rond laten onderzoeken, mijn waarde was 224 terwijl het van persoon tot persoon tussen de 190 en 900 kann verschillen wat dus lijkt dat mijn waarde vrij laag is, gevraagd voor vit.b inspuitingen wat afgeslaan is, gestart met magnesium ampules maar nog niet lang genoeg mee bezig, ook gestart met melatonine (slaapstof) die normaal natuurlijk aangemaakt word wat minder is bij mensen met slaapproblemen, ook ik ben nog niet uit mijn zoektocht groetjes

  1. Dit zijn symptomen van een magnesiumtekort (uit een stuk gehaald bij Energieke Vrouwen Academie)Herkern je hier iets in Ticinia?

   Welke klachten kunnen wijzen op een magnesiumtekort?

   Veel voorkomende klachten van vrouwen 40+ zouden kunnen wijzen op een magnesiumtekort. Laat ik er eens een paar op een rijtje zetten:
   •Magnesium zorgt samen met calcium en vitamine D voor de opbouw van gezonde botten.
   •Magnesium kan helpen om het “slaaphormoon” melatonine te reguleren waardoor het kan bijdragen aan een gezonde slaap
   •Magnesium kan zorgen voor verwijding van bloedvaten waardoor bloeddruk op een gezond peil blijft en niet te hoog wordt. Hierdoor kan magnesium meehelpen om hart-en vaatziektes te voorkomen.
   •Magnesium kan spierkrampen, spierpijnen en gespannen spieren helpen te voorkomen. Veel vrouwen klagen over been- en voetkrampen, onrustige benen of plotseling opkomende spierpijnen.
   •Magnesium kan helpen om obstipatie tegen te gaan door mee te werken aan een normale darmspierfunctie. Hierdoor kunnen mogelijk ook allerlei krampen in het maag-en darmstelsel verholpen worden.
   •Magnesium kan helpen bij het tegengaan van verstoringen in het perifere zenuwstelsel waardoor migraine kan worden voorkomen maar ook plotselinge prikkelbaarheid.
   •Magnesium helpt de stresshormonen van de bijnieren te reguleren en kan op deze manier angst- en paniekaanvallen verminderen.
   •Magnesium kan vermoeidheid en lusteloosheid helpen voorkomen zeker ten tijde van stress of extra inspanning.

   Bij een langdurig magnesiumtekort lees ik klachten als hartkloppingen, PMS, fibromyalgie, diabetes 2, astma, spijsverteringsproblemen, chronische vermoeidheid, allergieën, geheugenstoornissen, concentratieproblemen en depressiviteit. Het gaat dus niet alleen fysieke klachten maar ook om mentale klachten.

   Wees je ervan bewust dat het lichaam veel magnesium nodig heeft ten tijde van fysieke of emotionele stress. Bedenk ook dat veel sporten ook een vorm is van stress, hoe lekker het ook kan zijn!

 9. Doordat mijn spieren verstijfd zijn, vooral in nek en schouders ,daardoor ook regelmatig duizelig,wil ik magnesium gaan gebruiken, heb ook massage, maar dat helpt maar even.
  Ben nu 12 weken gestopt met antidepressiva, maar merk hoe erg de antidepressiva mijn hele systeem heeft ontregeld.
  Heeft iemand ook deze klachten en wat is de dosering van magnesium citrate?kun je daar snel resultaat van merken?

  1. Magnesium citraat 1200 umg van Optimax. Ik gebruiik dat dagelijks met oesterschelp calcium + vitaminen D3. Wellis waar voor andere reden om samen met Stevia de glucose spiegel stabiel te houden

 10. Testen met antidepressie oplossing, zonder medicijnen, met overtuigend succes verlopen.

  Alle testers hebben aangegeven dat de hoofdbeugel, zonder medicatie en gevaarlijke bijwerkingen, binnen 10 á 15 minuten de spanning en overvolle gedachtenstroom in het hoofd opruimt waardoor het normale dagelijkse leven weer mogelijk is.

  1. Om misverstand te voorkomen, zou je willen aangeven, Herman, welke oplossing[en] je bedoelt?

  2. Geestelijke overbelasting,veroorzaakt door onverwerkte indrukken van de dag,emoties of trauma,s.

 11. Hallo Cora,

  As 1e wil k j felicitere da je v d antidepresiva bent afgkome.
  J vrhaal da j min of meer j eige dr/vrplegr moe zyn herken k en worstel al 20jr ermee.
  Doktrs di wel hore, maar nie nr j vrhaal luistere, nie kunne combinere/deducere, nie glove i wa myn intuiti my ingeef enz enz enz As j dan ok nog j fam en gzin tege heb Ja daarvan word n mens depri en doodmoe, en m d energi di j dan nog ovr heb moe j dan nog j stryd gaan levere m wa jy voel da goed 4 j is, soms tege alles in.
  Ga nie mn hele vrlede hier uitspelle, maar da mn psyche jarelang ondr erg grote druk vanaf mn 2e levnsjaar heb gstaan is voldoend

  Kan er wel n paar boeke ermee vulle, maar dan i digtvorm gesgreve. Doe da all1 nie, omda d blasting dan glyk zn hand kom ophoude, terwyl k nooit 1ige financ steun heb gkrege i di 20jr da k uit n ravyn ben gkrope.
  Geef z dan lievr weg an mense, di nu i zelfd situati hebbe gezete of nog zitte en zy vrtelle my da t hun steun, d oge opnt enz wa r ok nodig is om hen r weer boveop t helpe en da geef my gnoeg voldoening. As d stelling:”Alles wa j doe i 3-voud trugkom by j ” klopt, dan heb k nog veel goed trug t ontvange. Maar doe t r nie om, want k wil graag mense helpe, di andrs r all1 voor staan en wee veel t goe wa 4 hel da kan zyn.
  Onvoorwaardlyk dus. Mn 1e gedigt heet: Onvoorwaardelyke liefde.

  Ben ok i 1995 by psychiatris centr gweest en wild my an d antidepresiva brenge
  Helaas reageer k, sinds BDE tydns geboort v oudst zoon, heel op medicyne di duizligheid verorzake. Heb t slegts 1x savonds ingnome. Gvolg liep zelfs ruim 8u na inname as n dronklap ovr straat om jongste zoon nr kleutrklas t brenge. Was dus total nie vrantwoord. Heb nog heel ff st janskruid gslikt slegts 1st 1x p dag, maar ok dit al gauw late valle omda t nie goe anvoelde. Wa my wel goe hielp en g1 bywerkinge had o my was Colloidaal Goud, goe by depressi en ok by reuma (of grelateerd eran). Maarok all1 as k my deprie voelde, want heb altyd er4 gwaakt nie afhanklyk t worde v welk hulpmiddl dan ok. Is mn ovrlevingsdrang vanuit mn jeugd omda as k ergns op rekend t my juist ontviel.

  Dor n botsing m n latr gkome patient di tusse haakjs da ok had m andre) ben k min of meer d groep uitgooid (g1 medicyne wille slikke was denk ok n rede t meer)
  Ben vandaaruit jarelang nr Jomanda gweest en heb m “hulp v bove” mn trauma’s grotndeels vrwerkt . Daar is mn gdigte sgryve bgonne, want prate erovr kon k toen nog nie en by d korte sessies by psych kon k da al helemaal nie, net of mn keel o slot sloeg
  Ben vlak erna by orthomoleculair therapeut tregt gkome en di adviseerde my glyk t 1 en andr an, waarondr magnesium (okt 1996)
  Heb nie al di jare magnesium gslikt, maar wel steeds wanneer k i stressvolle situati zit. Moe nu vnwege reuma/artritusgvoeligheid, m daarby ok nog ns veel spierkrampe(alle symptone v fybromyalgie ok recent ontdekt), wel gbruike, maar vnwege financ vrslegtrd situati neem k t nu om d andre dag 1tabl in en k denk da k nooit helemaal v gbruik v magnesium af zal kome, want by alles ben ok(sinds kort ontdekt) n HSPer, di juist xtra gvoelig is 4 stress.

  Poeh, tog weer t hele vrhaal, trwyl k da eignlyk nie zoveel wilde vrtelle en t meer globaal wild houde. Wee nie precies waar4 dit zo gbeur, maar t zal wel weer n rede hebbe zoas k da al zo vaak heb ervare.

  Cora k wens da t jou goe mag blyve gaan en j kryg v my i gd88 n dikke knuf 🙂

  1. Lieve dappere Mie Lou, ik wens je alle goeds toe.
   Dat de zon op je moge schijnen, alle liefde je omringen, en het zuivere licht dat in je is jou op je pad begeleidde.

   Veel Liefs,

   Arien Dessing

 12. hoi cora
  heb een poosje niets van me laten horen zoals dat meestal gaat als het wel goed met iemand gaat denk ik
  ik gebruikte op aanraden van mn acupunctuur metarelax en heb me vanaf december tot aan halverwege april goed gevoeld
  merkt wel dat ik me weer vermoeider voelde en dat mn magnesium waarde weer aan het zakken was (verandert receptuur metarelax) denk ik hihi
  vorige week dagje apenheul geweest en ruzie gekregen met oudste dochter omdat ik vergeten was haar mee te vragen..ze woont al 2 jaar bij haar vader en werd kort dag om ons uitje te plannen
  nou oeps daar ging ik veel huilbuien en weer angstig zelfs voor mn vrijwilligers werk
  ben nu sinds zondag begonnen met magnesium citraat van golden naturals 440 mg elementaire magnesium
  ben je bekend met dit merk?
  ben beetje gaan twijfelen nu herken je dit ook of blijf jij wel constant stabiel?
  ik wacht op eventueel antwoord
  gr.yvonne

 13. Afgelopen week bij de Schrijfweek van Christine Pannebakker en Geert Kimpen geweest.
  Wat een goed informatie heb ik gekregen en die workshops leken wel theatershows! Van een opsomming van feiten lijkt het nu een echt verhaal te worden. Fantastisch het gaat een boek worden.

  Hoop voor de 1 miljoen mensen die antidepressiva slikken.

  Er is nog veel werk te doen. Begrijp dat je goede research moet doen. Goede boeken, interviews en ander bronnen zoeken.
  Wat coachgesprekken en dan de voorbereidingen om het boek uit te geven.

  Het wordt niet goedkoop, maar ik denk dat de tijd rijp is voor mijn boek.
  De financiën, is een moeilijk punt.
  Heeft iemand een goed idee voor een sponsor?
  Het liefst op het gebied van depressie.
  Een sponsor op het gebied van magnesium lijkt mij niet handig, zou verdacht lijken… dat zou zonde zijn.
  Het boek licht een tipje op van de sluier van de psychiatrie…

 14. Ik ben anti medicijn gebruiker, en heb geleerd dat veel uit supplementen te halen valt. Laats werd ik ook op magnesium gewezen. Ik ben nog maar kort bezig maar mijn mind geeft aan dat het mijn bot pijn zal afnemen.

 15. hoi cora
  ik schreef 5 mei al een stukje alleen beetje jammer dat je totaal niet hierop gereageerd hebt
  Wie heeft nu een goede tip van magnesium pillen die ik kan gebruiken?
  gr.yvonne

  1. Hoi Yvonne,
   Sorry, dat ik niet direct reageerde. Ik ben naar een schrijfweek geweest en daar na gebeurde er van alles en nog wat… Bij thuiskomst heel veel mailtjes e.d., ik heb misschien teveel weg geklikt.Ik ben geen verkoper van magnesium of iets dergelijks. Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken. Zelf ben ik begonnen met Magnesium Citraat pillen, het merk doet er volgens mij niet zo erg toe, zou het wel bij een natuurwinbkel of iets dergelijks kopen. Tegenwoordig smeer ik mij dagelijks van top tot teen in met magnesiumolie. Ik heb van een arts gespecialiseerd in magnesium gehoord dat het het beste wordt opgenomen via de huid.

 16. Eet al jarenlang elke dag tahin is gemaakt van sesamzaad daar zit ook magnesium in.
  Quote; Sesam is een magisch wondermiddel
  Wie alle eigenschappen van sesamzaad goed overziet kan niet anders concluderen dan dat het een wondermiddel is. Het ¨Sesam open u!¨ kunt u zo opvatten dat u door sesam te eten de krachtige stoffen in de sesam opent en u lichaam ervan laat profiteren. Laat de magie van sesamzaad toe in uw leven.

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98484-sesamzaad-heerlijk-en-voedzaam.html

  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M4&s=M62&ss=P1020&l=NL

 17. Een jaar nadat ik klaar was met de afbouw van psychomedicatie gaat het nog steeds uitstekend met mij. Wat ben ik ontzettend blij met mijn ingeving dat ik magnesium nodig had. Dit heeft zoveel veranderd!

  Het leven heeft de laatste tijd veel verrassingen voor mij in petto.

  Een poosje geleden stond ik bij de eigen klachtencommissie van de instelling waar ik op het laatst in behandeling was. Ik stond daar omdat ik op geen enkele wijze de vraag beantwoord kon krijgen waarom ik geen contact met de verpleegkundig specialiste kon krijgen. Nadat zij in de gaten kreeg dat ik, tegen hun advies, mijn medicatie afbouwde, reageerde zij niet meer.

  Deze eigen klachtencommissie achtte de klacht gegrond!!

  Haar verklaring was dat zij niet het juiste moment had kunnen bepalen om contact met mij op te nemen. (het was ondertussen al een jaar verder!)Zij zei de indruk uit mijn mailtjes te krijgen (die zij dus niet beantwoorde) dat het goed met mij ging.

  Het oordeel van de klachtencommissie was:
  Bij het aangaan van een dergelijke behandelovereenkomst rust er een zware verantwoordelijkheid op u. U kunt niet afgaan op een mail om te beoordelen dat het goed met de patiënt gaat. U heeft de behandelovereenkomst van 1 x per 14 dagen een gesprek nooit aangepast, deze is nog altijd ongewijzigd.

  Afgelopen maart zag ik een schrijfwedstrijd van het magazine De Psychologie, genaamd het Keerpunt.

  Magnesium was voor mij een keerpunt in mijn leven.
  Ik schreef razendsnel super kort mijn ervaringsverhaal, en drukte op de verzendknop. Zij kregen zo’n 200 inzendingen binnen en kozen er 7 uit.

  Mijn verhaal: “Ik vaar mijn eigen koers” was uitgekozen en zal in het zomernummer komen, wat TWEE MAANDEN in de winkel zal liggen. Het is een kort verhaal, maar ik ben er zo blij mee!

  Ondertussen was ik al begonnen mijn verhaal over mijn depressie en het herstel in boekvorm te gieten.
  Ingewikkeld, want ik ben bang dat het voor sommigen pijnlijk zal zijn. Anderen zullen misschien over mijn boek kunnen vallen omdat ik bepaalde zaken aan het licht zal brengen.

  Moeilijk, maar deze wedstrijd sterkt mij om door te gaan met schrijven.

  1. Hoi Cora,gefeliciteerd. Wat goed allemaal van je. Ik vind het ook knal en knal goed van je dat je je verhaal in boekvorm gaat gieten. Het is ook helemaal te gek dat jou verhaal “ik vaar mijn eigen koers” is uitgekozen. Je kan je wel voorstellen hoe dat gaat als dat 2 maanden in de winkel ligt. Een heleboel mensen lezen dat blad. Hoe dat allemaal is gegaan met jou is werkelijk schitterend. Nou, ik ga maar stoppen, want ik wordt er zo blij van. Ik wens je alle goeds.

 18. Cora, wat gebruik jij precies? Ik gebruik ook magnesium olie en pillen maar ik merk geen verschil.. Zou jij mij precies kunnen vertellen wat jij gebruikt? Naam van het middel en de hoeveelheid etc? Groetjes Nicole

  1. Het kan altijd zo zijn dat jouw klachten door iets anders veroorzaakt worden. Zelf gebruik ik tegenwoordig magnesiumolie van Zechsal waar ik mij van top tot teen dagelijks mee insmeer. Ik maak het ook vaak zelf hoewel men wel zegt dat het in de pure vorm zoals zij het aanleveren beter zou zijn. Ik masseer mijn hele lichaam dagelijks van top tot teen in met de magnesiumolie. Men zegt wel eens dat je een bepaald aantal sprays zou moeten gebruiken maar ik doe het gewoon op gevoel en doe mijn hele lichaam. Dit is hoe ik het doe, iedereen is verschillend. Ieder zal iets anders nodig kunnen hebben.

 19. GEZOND VERSTAND AVOND LEZING MET CORA PRAST donderdagavond 19 juni
  Wil je het verhaal van Cora persoonlijk horen, kom dan naar de lezing a.s. do.avond 19 juni 2014 in Kortenhoef (bij Hilversum):
  “Magnesium, de oplossing” van Karin van der Plas, magnesiumtherapeute en ervaringsdeskundige Cora Prast

  Wist je dat … o.a. slapeloosheid, hoge bloeddruk, depressie, vermoeidheid, ADHD, autisme, pijnlijke spieren, spierkramp, “restless legs” hoofdpijn /migraine, angst- paniekaanvallen en hartkloppingen… signalen kunnen zijn van een magnesiumtekort?
  Via een PowerPoint presentatie zal therapeute Karin van der Plas, gespecialiseerd in magnesiumbehandelingen uitleg geven over hoe velen van ons aan een tekort zijn gekomen en hoe dit aan te pakken. Tevens zal ervaringsdeskundige Cora Prast uit eigen ervaring komen vertellen hoe zij van haar zware depressie afkwam door… magnesium!

  Wanneer: donderdagavond 19 juni 2014
  Waar: Dirk’s Sportcafé, Zuidsingel 56, 1241 HD Kortenhoef.
  Aanvang; 20.00 u, welkom v.a. 19.30 u
  Entree: 10 euro
  Aanmelden bij: alexandra@rinux.nl of kom op de bonnefooi de 19e juni!

  1. Het ligt vooral aan de soort verbinding met magnesium. Ik ben begonnen met magnesiumCITRAAT die blijkt nu juist in de top van opneembaar te zitten.Wanneer je bijvoorbeeld Magnesiumoxide zou gebruiken dan zou deze voornamelijk laxerend werken. Sommige merken zouden maar weinig magnesium bevatten,van merken heb ik in elk geval geen verstand. Tegenwoordig smeer ik mij liever in met zuivere magnesiumolie, via de huid zou magnesium het beste worden opgenomen.Neem eens een kijkje op mijn Facebookpagina https://www.facebook.com/pages/Ik-vaar-mijn-eigen-koers/743408945680624?fref=ts Daar staat o.a. veel magnesiuminformatie die ik heb gevonden.

 20. Als het mogelijk is zou ik de informatie mbt magnesium zoals in bovenstaande artikel in het engels ontvangen. Hebben jullie dat? Ik meen ergens gelezen te hebben dat het door Guido was vertaald.
  Ik heb vrienden waar ik dit graag aan toe zou sturen maar zij kennen geen Nederlands.
  Ik hoop wat van jullie te horen.
  Hartelijke groet,
  Marie Jose

 21. wanneer en hoeveel magnesium mag je per dag innemen? Ik zit in afbouw van paroxetine en en slik per dag nu 480 Mg magnesium extra maar ondervind nog niet veel verbetering van de bij de afbouw behorende klachten

  1. Beste Ingrid,
   Ik ben geen arts of therapeut dus kan geen advies geven over hoeveelheden. Ik spreek alleen uit mijn eigen ervaring en ieder mens zal ook anders zijn. Het kan per persoon verschillend zijn zo hebben sporters en zwangeren bijvoorbeeld meer nodig dan iemand die stil zit te werken op kantoor. Wat ik wel weet is dat magnesium beter zou worden opgenomen via de huid. Ik smeer mij daarom dagelijks in met zuivere magnesiumolie, die alleen bestaat uit magnesiumchloride en aqua (=water)Wanneer je toch wilt slikken is de soort verbinding erg belangrijk, sommige zijn haast helemaal niet opneembaar. In het begin gebruikte ik magnesiumcitraat, die hoort een beetje bij die top. Weet je trouwens dat er een vloeibare vorm van paroxetine bestaat? Hiermee zou je secuurder kunnen afbouwen. Het is beter secuur te kunnen bepalen hoeveel je dan binnenkrijgt. Ik heb begrepen dat als je tabletjes doormidden breekt of om de dag neemt de spiegel in je bloed erg kan schommelen.

 22. Dag Cora, ik neem ondertussen iets meer dan 2 weken magnesiumsupplementen. Nu vraag ik me af, wanneer zou je daar eigenlijk effect van beginnen merken? Tot op heden merk ik nog geen verschil.
  In het verleden heb ik Sipralexa (een antidepressivum) genomen en dat werkte wel. Ik ben daar op eigen houtje mee gestopt omdat ik geen medicatie wou nemen maar toen ging het pijlsnel weer slechter. Ik wil er ook heel graag uit geraken zonder antidepressiva.
  Alvast bedankt.

  Groeten,
  Hanne

  1. Hallo Hannelore,

   Een depressie kan ook andere oorzaken hebben. Ik werd daar nog eens extra van bewust toen mijn toenmalige huisarts een veel te grote vermindering van de schildklierhormonen voorstelde. Razendsnel begon ik weer af te glijden. Gelukkig had ik door dat het aan die vermindering lag en knapte al snel weer op. Wat ik er maar mee wil zeggen, er kunnen ook andere tekorten of lichamelijke oorzaken zijn.

   Het tweede is dat niet alle magnesiumverbindingen evengoed zouden werken. In het boekje “Magnesium, de oplossing…” van de Franse kinderarts dr. Marianne Moussain-Bosc, staan de verbindingen ingedeeld in goed en slecht opneembare. Ik ben zelf begonnen met magnesiumcitraat en ben later over gegaan op magnesiumolie en voetenbaden met magnesiumchloride.

   Ik heb van mensen gehoord dat zij al snel effect hadden van magnesium. Van mijzelf weet ik niet zo goed wanneer het effect begon, ik zat in een afbouwfase van medicatie. Had ook geen idee dat ik iets van de magnesium zou kunnen verwachten…

 23. Hoi,
  Erg intressant. Ik heb 8jaar paroxetine geslikt. Vorig jaar kwam ik ineens in een nieuwe dip. Dokter schreef me citalopram voor. Dip werd alleen maar zwaarder lichaamlijk lag ik helemaal overhoop. Ik vraag me af of paroxetine wel uit me lijf is.. Ik had last van duizelingen en vreselijke gejaagdheid met hoofdpijn. Psychiator zei te stoppen en kijken welke klachten overblijven. Nu drie weken gestopt van 20mg wat ik eerst afgebouwd had. Twee weken geleden ben ik begonnen magnesium.. Ik lijk grestelijk wat positiever erin te zitten maar lichaamlijk nog steeds pittige klachten. Een gejaagd gevoel, misselijk, slappe benen en spierpijn en soms nog beetje duf in hoofd. Mijn vraag is in welk tijdbestek moet ik denken dat ik me voel opknappen? Hoe snel ging het bij jou cora?

  1. Hallo Henk,

   Heb van verschillende mensen gehoord dat de afbouw van paroxetine geen peulenschil is en lang voor problemen kan zorgen. Ben benieuwd hoe lang je hebt gedaan over de afbouw van 20 mg. Er zijn mensen die hier maanden tot jaren mee bezig zijn en flinke klachten daarvan hebben.

   Ik had destijds geen idee wat ik van de magnesium kon verwachten. Venlafaxine wat ik o.a.heb afgebouwd hoort ook wel tot de moeilijk afbouwbare medicatie maar weet niet of dat vergelijkbaar is met Paroxetine. Hoe snel ik van de magnesium opknapte heb ik destijds niet goed bijgehouden, maar wanneer je het tegelijk met afbouwen doet is dat waarschijnlijk ook moeilijk te bepalen.

 24. Mijn man en ik ook hadden veel last van kramp in de benen, mijn man moest wel 3x per nacht uit bed, na gehoord te hebben door zijn zus, dat Magnesium helpt hebben wij het ingenomen en het helpt, hebben al veel minder last en hij hoeft niet meer uit bed. Hopelijk zet het nog verder door.
  met vriendelijke groet Riet.

  1. Bij mijn partner trekt de kramp direct weg wanneer ik magnesiumolie op die bewuste plek in masseer.
   Ben zelf helemaal over gegaan op magnesiumolie, het is voor mij een prettige manier van magnesium opname.
   Een arts die zich specialiseerde in magnesium vertelde dat magnesium via de huid vele malen beter zal worden opgenomen.

 25. Hall Cora, wat een heftig verhaal! En wat een doorzettingsvermogen van jou om het goede te doen.
  Mijn vraag: ik heb al jaren last van een heftig slaapprobleem dat zijn kop opsteekt bij stress-situaties. Ik heb bijna 20 jaar Xeroxat en de laatste paar jaren seroquel geslikt. Ik ben sinds 5 mnd gestopt.
  Nu zit ik door stressvolle omstandigheden weer in een periode van heeel weinig slapen…ik ben gesloopt en krijg al gedachten van dat het voor mij niet meer hoeft zo.
  Graag wil ik magnesium proberen. Maar er zijn zoveel merken op de markt. Kun jij mij een goede adviseren?
  warme groeten, Hennie

  1. Hoi Hennie,

   Wat fijn dat het jou ook gelukt is om van die middelen af te komen!

   Ik smeer dagelijks mijn hele lichaam in met magnesiumolie, die ik maak van de badkristallen van Zechsal. De badkristallen van Zechsal gebruik ik ook als extraatje op een stressvolle dag in een voetenbadje. Een handje in een teiltje warm water en ik voel de spanning in mijn lichaam en hoofd weer wegtrekken!
   Het recept voor de magnesiumolie vind je op mijn Facebookpagina https://www.facebook.com/pages/Vaar-mijn-eigen-koers-met-magnesium/1506120506305954

   Magnesium schijnt het beste te worden opgenomen via de huid, vandaar dat ik smeer. Sommige mensen klagen over een plakkerig of prikkend gevoel. Wanneer je liever slikt is de soort verbinding met magnesium nog belangrijker dan het merk. Ik nam in het begin ook pillen, dat was magnesiumcitraat (wat in de top van goed opneembare vormen blijkt te zitten)

 26. Hoi Cora wat een goede tip zeg,en wat dapper dat je je gevoel bent gevolgd.Dat is 1 van de reden dat ik altijd heel voorzichtig met medicatie ben geweest.Ik slik nog wel alprozalam en efexor maar wil zeker die olie gaan proberen.Kan dit ikn combinatie zover jij weet?enne ik probeerde de pagina te openen voor je zelf gemaakte magnesiumolie maar ik kan hem niet openen.Zal je willen vertellen hoe je die olie maakt?

  thks voor het delen van jouw verhaal.
  Joke

  1. Hoi Joke,

   Sorry, dat ik jouw reactie gemist heb, anders had ik wel eerder gereageerd!
   Voor de zekerheid nog even de pagina is: https://www.facebook.com/pages/Vaar-mijn-eigen-koers-met-magnesium/1506120506305954

   Het recept van zelfgemaakte magnesiumolie:
   Ingrediënten:
   – 1 kop (gedestilleerd) water
   – 1 kop magnesiumvlokken

   Wanneer je gedestilleerd water gebruikt zou de olie langer houdbaar zijn.

   De vlokken aan het water toevoegen.

   De magnesiumvlokken/kristallen lossen sneller op als je het water van tevoren even verwarmd . Laten afkoelen en dan b.v. in een plantenspuit doen.
   Klaar voor gebruik.

   Men zegt dat de kant en klare versie beter zou zijn, maar ik zie tot nog toe geen schadelijke effecten van mijn olie.

   Ik ben met magnesium begonnen aan het begin van mijn afbouwperiode en dat ging goed. Voor een deskundig advies zou je de vraag beter voor kunnen leggen aan de arts van http://www.magnesiumhealthinstitute.com/forms/default.aspx?fid=1 aangezien ik geen arts of therapeut ben.
   Schrik niet van het Engels, er is daar een van oorsprong Nederlandse arts aan verbonden.

 27. Dag Cora, allereerst, bedankt voor je verhaal!

  Ik ben heel benieuwd wat magnesium voor mij kan gaan betekeken. Naast producten te gaan eten waar magnesium inzit, wil ik het ook in de vorm van pillen/olie gaan gebruiken. Welke kan je me aanraden?

  In je reacties lees ik dat je venlafaxine hebt weten af te bouwen. Ik probeer het al tijden, maar al mijn klachten verslechteren! Kan je mik alsjeblieft vertellen hoe jij dit hebt gedaan, hoe je dit hebt ervaren, welke klachte je kreeg?

  Alvast heel erg bedankt!!

  Alle goeds gewenst voor in je toekomst!

  1. Hoi Esther,

   Fijn dat je mijn verhaal hebt gelezen.

   Ik ben geen arts of therapeut dus kan niet vertellen wat het jou zal kunnen brengen. Het verhaal is wat het mij heeft gebracht.

   Zelf begon ik met magnesiumcitraat en ben daardoor erg opgeknapt. Na ongeveer een half jaar ben ik overgestapt op zelfgemaakte magnesiumolie, dat bevalt mij prima. Ik hoorde later via een arts, die zich heeft gespecialiseerd in magnesium, dat het via de huid vele malen beter zou worden opgenomen. Het kan plakkerig aanvoelen of een prikkend gevoel geven.

   Venlafaxine was inderdaad een moeilijk middel om af te bouwen. Ik heb dat heeeel langzaam gedaan en ben verder geminderd dan de laagste dosering die de fabrikant levert. Ik heb o.a. veel water gedronken om de afkickverschijnselen een beetje te beperken. Ik heb niet precies bijgehouden welke afkickverschijnselen bij welk middel hoorde(ik heb verschillende medicijnen een voor een afgebouwd). Het gevoel van elektrische schokken in mijn hoofd hoorde volgens mij bij de Venlafaxine. Dit was de naarste bijwerking, maar was gelukkig van bijgaande aard.

   Op mijn Facebookpagina https://www.facebook.com/pages/Ik-vaar-mijn-eigen-koers/743408945680624 staat bovenaan een link die handig kan zijn bij afbouwen. Bij de reacties heb ik nog andere links gezet waar je mogelijk iets aan zou hebben.

   Zelf heb ik het afbouwen op eigen houtje gedaan omdat ik toen niet wist waar ik hulp zou kunnen krijgen. Wanneer ik zou kunnen kiezen zou ik dat onder deskundige begeleiding doen. Er staat een bedrijf bij die dat doet. Zelf heb ik dus geen ervaring met hen, maar hoorde pas van iemand die daar veel aan heeft gehad.

   Echte adviezen kan ik dus niet geven, dit is mijn ervaring. Hopelijk heb je toch iets aan mijn reactie.

   Groetjes,
   Cora

  2. Op yoga zat een vrouw die veel psychiatrische medicatie slikte. Als ze naar yoga ging nam ze nooit iets in. Ze merkte dat de medicatie haar hersens als het ware benevelde en de yogales wilde ze bewust meedoen en ervaren. Ze maakte een normale/gezonde indruk op mij. Ik stond er ook van te kijken dat ze zo veel slikte. Ze had een keer een afspraak met de psychiater na de yoga. De psychiater zei tegen haar “wat ben je rustig. Je hebt zeker meer medicijnen in genomen”. Ze zei dat ze niets had ingenomen en dat ze net yogales had gedaan. Hij zei dat dat niet kon en dat ze onmiddellijk moest stoppen met yoga, omdat yoga de therapie zal verstoren. Helaas is ze er uiteindelijk mee gestopt.

  3. Beste Jelmer en Esther,

   Ik doelde in mijn reactie ook op AntidepressivavrijNederland.

   Beste Arien,

   Jammer dat de psychiater zo reageerde terwijl hij zelf kon zien hoe rustig die mevrouw er van werd.

   Zelf ben ik tijdens mijn depressie ben ik met yoga gestart, het was het meest draagbare uurtje voor mij in de week!
   Ik merkte dat de yoga mij veel beter deed dan de ambulante gesprekken in de psychiatrische kliniek. Wat was ik in paniek toen ik mijn rijbewijs kwijtraakte, het leek het einde van de yoga. Gelukkig heeft de yogalerares geregeld dat een van de groepsleden mij kwam halen.

   Tijdens mijn afbouwperiode heb ik er nog een andere yogasoort bijgenomen. Ik denk dat het een goede zet was om twee keer in de week naar een yogales te gaan, het heeft een goed effect op mij.

   Men heeft het er wel eens over dat running therapie goed werkt. Voor mij was yoga de vorm van bewegen die bij mij paste. Ik denk dat het per persoon verschillend zou kunnen liggen. Voor de een kan running, de ander zwemmen en zo zou je, is mijn idee moeten kijken welke vorm van beweging bij de persoon past!

   Mijn droom is psychiatrie op maat, waarbij gekeken zou worden naar ieders wensen en wat voor effect behandelingen op diegene heeft, daarvan de beste uitkiezen!

  4. Zie je, @Arien, zo behoudt de psychiater zijn klant, wellicht levenslang. Zó tragisch.
   En waarom geloofde die vrouw dat de psychiater gelijk had? Waarom luisterde zij niet naar [de taal van] haar eigen lichaam, naar de eigen signalen (dat ze zo rustig was). Zo’n psychiater wil ik het liefst onmiddellijk zien verdwijnen van het zorgtoneel. (Maar de meeste psychiaters zijn dus zo!)
   Wanneer een psychiater al eens een keer genegen is om af te bouwen, dan gebeurt dat vaak in té grote stappen (met name wanneer het nulpunt genaderd wordt). Met als resultaat dat de “patiënt” opnieuw in een psychose geraakt en het hele circus weer van voren af aan begint. Meestal met een [veel] hogere dosering dan aan het begin van het afbouwtraject!

 28. Mijn definitie van de PAAZ te ‘s-Hertogenbosch :

  Studenten in opleiding, die volgens protocollen, mogen experimenteren op volwassenen.

  – Behandel de patiënt vooral niet als individu maar als protocol.
  – Ga vooral niet in op de problemen van de patiënten: liever sederen dan praten.
  – Probeer zo snel mogelijk een psychische ziekte vast te stellen bij de patiënt, dit kan namelijk zonder het lezen van zijn of haar dossier, en nog voor er een gesprek met de patiënt in kwestie heeft plaatsgevonden.
  – Verhoog de medicatie, zonder overleg met patiënt of familie. Krijgt de patiënt onverhoopt last van de bijwerkingen: maak hem of haar wijs dat dit ws een virus is.
  – Indien patiënt kritische vragen stelt, stel dan direct een manie of bipolaire stoornis vast en verhoog wederom medicatie zonder overleg.
  – Indien patiënt vraagt om MIC formulieren, omdat medicatie niet is afgetekend of vergeten: verhoog medicatie niets zo lastig als een kritische patiënt.
  – Blijft patiënt kritisch dan bestaat nog steeds de separeer.
  – Ook al concludeert de rechter anders, blijf als psy io, vooral bij je standpunt.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  1. Beste Jim,

   Wat naar dat jullie ook dergelijke ervaringen hebben. Gelukkig zijn niet alle psychiatrische afdelingen/instellingen gelijk.

   Op dit ogenblik zijn er goede ontwikkelingen in de psychiatrie. Er is nu een beweging gaande die High and Intensive Care heet. Hier wordt op een meer verantwoorde en menselijke manier omgegaan met mensen in crisis. Heb zelf bij de opening van een dergelijke afdeling mogen kijken.

   Hoop dat dit snel een landelijke manier van behandelen zal worden.

  2. Cora,

   ik meen dat ik er hier al eens eerder naar verwees; een uitstekende aanpak wordt ook gegeven door de Soteria-werkwijze.
   Zie bijvoorbeeld: http://www.zielenknijper.nl/verenigd-koninkrijk-geeft-goede-voorbeeld.html en http://www.zielenknijper.nl/symposium-over-soteria-met-eerlijke-psychiater-detlef-petry.html !
   http://www.moshersoteria.com/articles/biopsychiatric-model/ (“recovery can not only occur, but is to be expected in the majority of cases.” Daar moet je bij de psychiaters in Nederland mee aankomen!)
   In Nederland wil het [nog] niet goed van de grond komen; de overheid werkt blijkbaar niet bepaald mee: http://www.soterianederland.nl/

  3. Hallo beste jim

   Ik heb zo’n beetje hetzelfde ervaren als wat je hierboven opsomt. Ik vind dat je het zo goed omschrijft want idd ze hebben geen tijd voor lastige mensen daarom zit ik inmiddels al 20 jaar aan de paroxetine. En ook voor zenuwachtige mensen hebben ze voor de bijverschijnselen nog wel een alpazolammetje. En vooreen te hoge hartslag ofwel tachycardie doen we er nog maar een betablokkertje bij. Last v bijverschijnsellen omdat u betablokkers slikt? ja ik krijg nog ff wat voor de maag en darmklachten erbij! Idd hoe ver moet je nog gaan?dank voor je verhaal jim ik kon tenminste ff lachen.

   Gr rita

 29. Hoi Cora,

  Ik ben sinds 3 weken aan het afbouwen van Nortrilen, 150 mg. Las diverse opinies over het feit dat mindfulness even effectief werkt als antidepressivum. Nortrilen is mijn 3e medicijn, hiervoor slikte ik Paraxotine & Venlafaxine. Medicatie heeft me in die 3 jaar niks dan ellende gebracht, 2 jaar in de ziektewet: baan kwijt. 30 kg aangekomen, geen zin meer om dingen op te pakken. Doffe ellende. Daarom besloten om medicatie af te zweren en mindfulness te proberen. Bouw zelf af, luisteren naar je lichaam. Al ben ik zelf van het slag: liever 2 weken heel slecht, dan 5 weken gewoon slecht.

  Ga me nu ook wat meer verdiepen in het magnesium verhaal. Had/heb zelf depressieve klachten, met vroeger suïcidale neigingen. Ook opgenomen geweest, voelde voor mij als een plek waar je gewoon even ziek kon zijn, zonder buitenwereld. Persoonlijk erg prettig.

  Groeten,

  Herman

  1. Hoi Herman,

   Mindfullness is een mooie manier om te leren luisteren naar jouw eigen lichaam.

   Ik zou mensen niet adviseren om zelf af te bouwen. Wanneer ik de mogelijkheid had gehad zou ik dat zeker onder deskundige begeleiding hebben gedaan.Helaas hebben veel artsen (te) weinig verstand van afbouwen.
   Na mijn afbouwen kwam ik erachter dat er wel instanties zijn die je daarbij kunnen helpen zoals o.a. Stichting Antidepressivavrij Nederland.

   Mijn geluk was dat ik allerlei informatie vond op het gebied van afbouwen. Je kunt te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen en dat kan wel eens pittig zijn. Mijn medicatie heb ik heeeel langzaam afgebouwd en daarbij goed geluisterd naar mijn lichaam. Te snel afbouwen kan veel problemen opleveren waar je nog lang last van zou kunnen hebben.

   Fijn dat jouw opname voor jou wel een prettige ervaring was. Er is veel verschil tussen verschillende psychiatrische centra. Gelukkig zijn er op het ogenblik ook goede ontwikkelingen gaande.

 30. mijn vraag aan u is ; ik heb volgens mij een ernstige magnesium tekort aangezien ik bijna alle symptomen heb . nu gebruik ik wellbutrin voor mijn add en steeds terugkomende depressies en paniekaanvallen .kan ik dit gebruiken samen met de wellbutrin ik kan er nix over vinden namelijk . ik heb magnesium chelated van carlson besteld van internet .
  met vriendelijke groet betsy kits .

  1. Hoi Betsy,

   Sorry maar ik kan geen adviezen geven, ik ben geen arts of therapeut.
   Ik kan alleen spreken over mijn eigen ervaringen. Magnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in groente en noten. Het is dus iets wat je al binnenkrijgt.

   Over combinaties met allerlei verschillende soorten medicatie kan ik dus niets zeggen.

   Groetjes en sterkte,
   Cora

  2. Hi Betsy,

   Het beste is het even met je HA te overleggen als je twijfel hebt. Persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat het kwaad kan. Zelfs slik ik de Carlsson al een jaar of 7 elke dag 400 mg en het helpt mij uitstekend. Het is een mineraal en anders dan bijvoorbeeld Sint Janskruid wat niet samen met sommige soorten medicatie kan. Vraag het even aan je HA….en geloof me bij mij werkte de Carlsson al na een week! je kunt wel even wat last van je darmen hebben die moeten er aan wennen maar bij mij ging dit snel over. Je kunt het ook als olie via de huid nemen natuurlijk…alleen ik ben een type die meer gevoel heeft bij tabletvorm.

   Heel veel sterkte en ik hoop oprecht dat je je beter gaat voelen! gr Lisa

 31. Lieve Cora,

  Dank je wel voor het delen van jouw ervaringen. Ongeveer drie maanden geleden ben ik afgebouwd van 75 naar 37,5 Venlafaxine. Het afbouwen ging tot dan toe goed, maar toen ik met 37,5 begon kreeg ik kort daarna veel pijn in mijn lijf. Een soort van fibromyalgie achtige klachten denk ik. Deze heb ik onder controle gekregen met magnesiumnitraat dankzij dit artikel.
  Echter nu wil ik helemaal stoppen. Ik heb mijn huisarts gevraagd of ik op maat gemaakte tabletten kon krijgen om langzamer af te bouwen, maar de apotheek werkt hier niet aan mee (wat een verrassing). Wel kreeg ik tabletjes tegen de misselijkheid.
  Inmiddels ben ik drie dagen gestopt en slik ik om de drie uur 200mg magnesiumcitraat in de hoop dat dit mijn klachten beperkt. Ik moet zeggen, tot nu toe valt het me eigenlijk nog wel mee, gezien ik had verwacht dat ik zou moeten overgeven. Dat gebeurde namelijk toen ik een keer mijn dosis vergeten was te nemen.
  Echter, de eerste dag was de beste, en ik merk nu dat de afkickverschijnselen erger worden. Ik heb vooral last van een opgejaagd gevoel en een golvende en piepende sensaties in mijn oren en hoofd. Ook huil ik veel zonder reden, en prikken mijn ogen en heb ik moeite met me concentreren.
  De hoeveelheid magnesiumnitraat die ik neem is nergens op gebaseerd en puur intuïtief. Ik ben ook The Magnesium Miracle aan het lezen, daardoor durf ik zulke hoge doses te nemen.
  Maar eigenlijk ben ik dus benieuwd hoe jij uiteindelijk echt gestopt bent. Ben je ook na 37,5 cold turkey gestopt en hoeveel magnesium nam je? Hoe verliep het afkicken voor jou en hoe lang heeft het ongeveer geduurd?

  Liefs,
  Vera

  1. Hoi Vera,

   Ontwenningsverschijnselen kunnen soms heftig zijn maar gelukkig zijn zij tijdelijk.
   Zelf ben ik niet “Cold Turkey” van Venlafaxine afgekomen maar heb verder dan 37,5 mg af kunnen bouwen.
   Ik begon met 400 mg. magnesiumcitraat en ben later overgestapt op magnesiumolie, die zou beter worden opgenomen, heb ik van een arts gehoord die zich specialiseerde in magnesium.
   Ieder zal wel wat anders nodig hebben, maar ik zou eens te rade gaan bij een goede alternatieve arts over de hoeveelheid magnesium.

  2. Dank je Cora.
   Even een update. Ik ben nu 2 weken gestopt. Na de eerste week waren de heftigste brainzaps en huilbuien wel klaar, maar toen begon de diarree. Dacht in eerste instantie dat het door de magnesium kwam, dus daar ook even mee gestopt. De klachten werden echter erger, spierpijn, buikpijn, misselijk, hoofdpijn.
   De dokter zei dat het na een week geen onttrekkingsverschijnselen meer konden zijn, omdat ik er dan wel eerder last van zou hebben gehad. Echter als ik zo op internet lees waar men zoal last van heeft, denk ik inmiddels dat het toch komt door het stoppen met venlafaxine. Er is namelijk ook niets uit de bloed en urine tests gekomen. Aan het einde van de dag krijg ik vaak ook nog hoofdpijn en weer wat meer brainzaps, en als ik dan 200 mg magnesium neem, dan helpt dat daar wel tegen, maar de buikpijn blijft maar aanhouden. Als ik zo andermans ervaringen lees, krijg ik de indruk dat de meeste mensen zich na een maand beter begonnen te voelen. Ik hoop dat dat bij mij ook zo is en ik bijt dus nog maar even door. Eerlijk gezegd vond ik de brainzaps en stemmingswisselingen beter te verdragen 🙁

  3. Hoi Vera,

   Heb je nog een ander berichtje van mij ontvangen?

   Ieder mens is anders en mijn verhaal is hoe het mij verging. Hoe het bij anderen zal gaan kan ik weinig over zeggen.

   Ik weet wel dat er speciale instellingen zijn die bij afbouwen kunnen helpen. Ik hoor vaak dat anderen ook veel last hebben bij de afbouw van Venlafaxine. Ik ben benieuwd of je inderdaad na 37,5 mg in 1x gestopt bent.

   Ik wens je heel veel sterkte.

  4. Hoi Cora,
   Nee, ik heb alleen je eerste berichtje ontvangen.
   Inmiddels ben ik 3 weken verder, en ja ik heb inderdaad van 75mg naar 37,5 rustig afgebouwd en ben toen in een keer gestopt. Dit was het advies van de apotheek.
   Ik ben gestopt op de dag dat ik mijn menstruatie kreeg. Ik slikte de venlafaxine namelijk wegens hevige pms klachten. Ik snap nog steeds niet hoezo, maar het werkte echt zowel tegen de fysieke als de mentale klachten. Aangezien ik zeker wilde weten dat wat er met me gebeurde na het stoppen onttrekkingsverschijnselen waren en geen pms heb ik dus gekozen voor mijn eerste menstruatiedag.
   Na het stoppen met de venlafaxine vond ik de tweede week het ergst. Nu gaat het echt een heel stuk beter, alleen nog wat spierpijn en heel af en toe wat lichte brainzaps.
   Helaas is de pms inmiddels wel weer in alle hevigheid teruggekeerd. Ik heb daarvoor nu mijn hoop gevestigd op magnesium in combinatie met vitamine B6 (advies uit het boek The Magnesium Miracle), en een gezonde levensstijl. Het blijft een zoektocht.

 32. Beste en vooral lieve mensen, het ééne mens is niet de andere, het ééne lichaam is niet het andere.
  Door je leven anders harmonieuser in te richten verdwijnen al veel klachten, bewegen geen vlees en vis eten, veel rauw zap gebruiken.
  Ga de natuur in, indien mogelijk natuurlijk, lees mooie boeken, kijk geen TV,
  en lees niet te veel negatiefs op het internet.
  En geen overtollige medicijnen, en geen te veel alcohol !

  1. Geen vlees en vis eten? Denk echt wel dat t gezond is dat te eten hoor 🙂

 33. Magnesium kan idd. helpen tegen zenuw overprikkeling en dan hebben de spieren daar ook baat bij. Ik heb soms aan een minuscule dosis al enigszins genoeg maar de volgende dag is het uitgewerkt. Ik heb t ook langere tijd wel gebruikt maar. Het vreemde is dat ik genoeg bananen en voedsel met Magnesium heb genomen maar een pil met magnesium citraat toch heel
  anders werkt. Ik denk dat magnesium suppletie ook weer averechts kan werken. Ieder supplement geeft je lijf kortstondig ene boost maar de gevolgen zijn, dat net lichaam weer ontregelt als je stopt.

  Pillen als antidepressiva zijn wel geen plezierige pillen in de startfase maar dat komt ook door de depressie die heftig is (anders neem je die pillen niet!, maar als de pillen eenmaal werken kunnen ze veel rust geven waardoor ook herstel optreedt van het lichaam en er door minder stress ook een betere mineraal opname is.
  Ook de alternatieve geneeskunde wil verdienen aan al die supplementen en het is een fabel om te stellen, dat deze supplementen niet kunnen schaden en altijd werkzaam zijn.

  Ik tob al jaren met een chronische disbalans in m’n stress systeem die uiteindelijk ook verzelfstandigt omdat het er aan gekoppelde endocriene systeem ook gaat ontregelen. Dat los je met magnesium niet op. Ons stress systeem krijgt door langdurige stress een ontregelingsfunctie omdat er langere tijd een toename komt van ‘verkeerde’ receptoren (cortisol ed) waardoor er andere software wordt geïnstalleerd die het systeem steeds in paraatheid houdt.
  Dat dient doorbroken te worden. In lichte gevallen kan dat door therapie en een andere levensstijl voor anderen zijn alleen de serotonine middelen een probaat middel en dan ook langdurig of levenslang. Het is de levenskunst om ook te accepteren dat depressie een levenslange ziekte kan zijn of worden en er levenslang geslikt moet worden om überhaupt te kunnen leven op een enigszins ontspannen manier. Ik ben zelf weer met Seroxat begonnen na tien jaar ellende en getob met supplementen, ondertussen ben ik 20 kilo te zwaar en ben nu echt gemotiveerd om medicijnen te slikken.

  1. Beste Bert,
   Ik zal niet beweren dat magnesium voor iedereen de oplossing zal zijn… Denk dat een verkeerd gebruik van bepaalde supplementen inderdaad gevaarlijk zou kunnen zijn.

   Ik weet dat magnesium mij nu al ruim twee en half jaar helpt! Volgens de behandelaren kon ik niet zonder antidepressiva e.d. maar niets blijkt minder waar. Sinds ik die medicatie gestopt ben is het bij mij bergopwaarts gegaan terwijl ik met die medicatie al vijf jaar in een hel leefde…
   Inderdaad blijf ik mij dagelijks met magnesiumolie insmeren omdat ik dat kennelijk dagelijks nodig heb. Zelfs mijn partner merkt wanneer ik het niet gebruik.
   Wat voor jou de seroxat doet is het voor mij de magnesium. Ik ben er blij mee, mijn conditie en humeur zijn weer oké en de 25 kilo die ik aankwam ben ik weer kwijt.
   Ik zeg altijd : ‘Vaar je eigen koers’ doe zoals jij voelt wat jouw lichaam nodig heeft, dat kan voor ieder anders zijn.

 34. Als je een magnesiumtekort hebt en bijv. magnesiumolie gaat gebruiken voor op de huid, dan dien je dit wel blijvend te gebruiken. Magnesiumolie kan het lichaam niet lang vast houden en dient op regelmatige basis toegediend te (blijven) worden. Maar wat maakt het uit, als je niet elke dag genoeg vocht drinkt droog je ook uit. Magnesium is geen medicijn maar een basisbehoefte van het lichaam om goed te kunnen functioneren.

  Groetjes Mirella

  1. Hoi Mirella,

   Daar ben ik inmiddels ook achter gekomen Mirella.
   Op een keer dacht ik dat het aanvullen genoeg was.
   Zonder mijn partner iets te vertellen stopte ik ermee. Merkte zelf al veranderingen, maar dacht dat het verbeelding kon zijn. Na een tijdje informeerde mijn man of ik soms gestopt was. Zelfs in mijn slaap merkte hij verkrampingen op…
   Ben maar weer snel begonnen.

   Nu hoort de magnesiumolie tot mijn dagelijkse ritueel. Na een warme douche smeer ik mijn lichaam iedere morgen in. Het effect is dat ik steeds jonger lijk i.p.v. ouder.

 35. anderhalf jaar geleden kwam ik in een diepe depressie. Ik was moe, had nergens meer zin in, voelde me waardeloos en een last voor de mensen om me heen inclussief mijn kinderen. Ik was altijd een positief mens en kon vreselijk genieten van de pracht van de wereld om me heen. Maar op dat moment zag ik vreselijk op tegen de rest van mijn leven. Het liefst was ik er op dat moment uitgestapt. Ik was toen net 41 geworden.

  Maaaaar….Ik ben een psychiatrisch verpleegkundige, en professioneel wist en weet ik dat mijn gevoel niet normaal was, dat het anders kon, dat het over kon gaan. Als psychiatrisch verpleegkundige heb ik echter ook de downside van antidepresiva gezien. Inderdaad kilo’s aankomen (en ik heb er al 25 te veel zonder pillen) vervlakking, er niet meer vanaf kunnen komen en nog wel wat meer dingen. Dat wilde ik dus absoluut niet. Van alles wilde ik doen om uit het dal te komen, maar geen pillen. Maar hulp zonder pillen is blijkbaar inderdaad niet mogelijk. Dan ben je eigenwijs en moet je het ook allemaal zelf maar weten want dan kunnen ze je niet helpen. Zelfs mijn omgeving thuis begon de druk op te voeren. Ik was erg ver heen, en ze waren redelijk wanhopig denk ik achteraf.

  Eigenwijs als ik inderdaad altijd ben geweest gelukkig, ben ik door blijven zoeken naar een andere manier. Ik kwam op runningtherapie uit. Maar 25 kilo te zwaar en hele slechte knieen. Sodeju de resultaten zijn wetenschappelijk echt de moeite waard om te proberen, maar hoe moest ik dat met mijn lijf ooit voor elkaar krijgen. Je zou er acuut nog depresiever van worden.
  Dan maar opbouwen met behulp van een goede fysiotherapeut, en daar leerde ik dat ik niet hoefde te rennen maar slechts hoef te bewegen. 3 keer per week een half uur minstens lichaamsbeweging met een bepaalde hartslag. Die is voor iedereen verschillend maar de mijne moet boven de 125 blijven gedurende dat half uur. Dat lukte met stevig doorwandelen ook. En dat doe ik dus sindsdien trouw.

  Ik heb er bijna 1000 kilometer opzitten, het gaat goed, ik zie het leven weer in alle schoonheid, en wil niet meer dood. Maar het is een enorm kwetsbaar evenwicht. Er zijn momenten dat ik mezelf bijna niet naar buiten gesleept krijg, zoals nu met die gure natte grijze herfstdagen. Dan pakt mijn man me bij de hand en loopt ie mee, net zo vaak tot ik weer zing in de keuken.

  Dus ja!! je kunt uit een depressie komen zonder medicijnen, en helaas nee, dat is niet makkelijk en word zeker niet makkelijker gemaakt door de artsen en doktoren die je eigenlijk zouden moeten helpen. Mijn medicijn is beweging. Maar omdat ik het slechte slapen, altijd pijn in mijn nek en rug, migraine aanvallen en lastige darmen wel heel erg herken ga ik zeker ook magnesium proberen.

  1. Hoi Inge, wat goed van je. Ik hou van mensen die hun EIGEN WIJSHEID volgen. Moge er meerdere volgen. Je weet misschien ook wel dat de darmen en psyche een link met elkaar hebben. Het boek “de charme van je darmen” kan ik je aanbevelen. Helaas kan ik het niet zo snel vinden in mijn boekenkast. Saskia van As heeft ook een goed boek geschreven over de darmen. Die heb ik niet. Ik heb wel naar een lezing van haar geluisterd. Snuffel maar eens op http://www.ahealthylife.nl Daar kan je ook het boek van Saskia van As bestellen en misschien ook wel “de charme van je darmen”. Het zal fijn zijn als je een goede arts vind die jou verder kan helpen. De migraine kan ook te maken hebben met je darmen. Helaas, pindakaas kunnen ze je in het reguliere gebied niet helpen. Vindt je eigen richting. Zoekt en gij zult vinden. Vertrouw maar weer op de EIGEN WIJSHEID. Dan komt het zeker goed. Ik wens je in elk geval gezondheid en alle goeds. gezonde groet, Arien

  2. Inge,

   je hebt een mooie reactie van Arien gekregen, toch? !
   Ik vind je een heel krachtig mens/vrouw! En, zo te begrijpen uit je bericht, geldt hetzelfde voor je man!
   Als mensen samenwerken, ….. Dan LUKt het [steeds beter]; geLUKkig!

  3. Fijn Bert dat je in je reactie ook de man van Inge benoemd. Mooi. Ik was dat helaas vergeten. Maar ik ben het helemaal met je eens.

  4. Beste Inge,

   Wat goed dat jij, als psychiatrisch verpleegkundige, in die moeilijke periode ook zag dat er een andere weg was. (Las vandaag nog dat pillen en praten bi de helft van depressies niet helpt…)

   Mijn overtuiging is ook dat beweging je een heel eind op weg kan helpen. Persoonlijk vind ik het jammer dat het dan vaak bij running blijft steken. Ik denk dat je voor ieder persoonlijk zal moeten kijken wat voor beweging bij die persoon past…
   Voor jou wandelen, voor mij was dat Dru yoga. Een ander kan baat hebben bij zwemmen of andere vormen van beweging.

   Heerlijk dat jij zo’n “eigen-wijze” doorzetter bent en dat je jouw vorm hebt gevonden en een lieve man hebt die jou bijstaat!

   Wat is het jammer dat de reguliere hulp niet mee op zoektocht wil gaan als je er graag op een andere manier uit wilt komen…

   Ik vestig mijn hoop op mensen zoals jij Inge. Hoop dat jij weer aan de slag gaat als psychiatrisch verpleegkundige, die mensen wel zal helpen bij hun zoektocht. Alhoewel ik besef dat het bijna onmogelijk zal zijn om in je eentje tegen de protocollen op te boksen.

  5. Inge, verdiep je eens in de essentielles oliën, het zijn geen wonder middelen, maar ze helpen wel, de oude Grieken dachten dat de neus ons belangrijkste orgaan was, direct in contact met je pijnappel, die het één en ander in je lichaam aanstuurd, Jenne

 36. er bestaat ook een variant naast de reguliere psychiatrie ; biologische psychiatrie; de professionals die in dat vakgebied werken kijken verder dan de antidepressiva die iedereen tegenwoordig “slikt”.
  Josie

 37. Geweldig! Ik lijd niet aan zware depressies maar had wel erge last van mijn overgang, ziekmakende schildklier-schommelingen, vermoeidheid, nergens zin in, slecht slapen, erg tegen dingen opzien e.d. Slik veel supplementen, maar die neem ik niet goed op Ik probeerde magnesium-olie die je op de buik kan smeren, en voila! Ik ervaarde een duidelijk merkbare ontspanning, sliep weer goed, het licht ging weer aan in mijn hoofd, heb veel meer energie, echt…zoooo’n enorme verbetering. Lieve mensen, gebruik de magnesium-olie die je op je huid kunt smeren; de huid neemt het op en dan heb je er optimaal profijt van! Zoek het maar op op internet, want ik ga hier geen reclame maken voor een bepaald merk. Het is echt belangrijk, hoor!

  1. Wat fijn voor je Ruha.

   Ik wens je alle goeds. Hartelijke groet, Arien

  2. Wat een goed bericht Irma!Is het nu tijd om weer van het leven te genieten.
   Magnesium helpt bij zoveel klachten.
   Ben nog steeds blij dat ik mijn magnesiumtekort ontdekte.

  3. Irma Ruha,

   natuurlijk is dit belangrijk, het werkt goed, heel goed is om korte kuren te doen, 2 weken Omega 3, 2 weken origan compacta capsulus, groet Jenne

 38. Ik schrok enorm toen ik las wat magnesium tekort allemaal met je doet! Heel veel verschijnselen heb ik ook als vermoeidheid, trillende oogleden, depressieve gevoelens, flink (en veel) hoofdpijn, obstipatie, onrust in mijn lijf, slecht slapen en nog veel meer.
  Ik ben anderhalve week geleden begonnen met Magnesiumcitraat, 375 mg per dag. Ik merk echter nog niet veel verschil. Zou ik meer moeten slikken of heeft het een langere tijd nodig om effect te merken?
  Ik slik sinds 3 weken ook vitamine B complex, maar ook daar merk ik niet veel van.

  Groeten Irene

  1. Hoi Irene,

   Zelf heb ik geen idee in wat voor tijdsbestek ikzelf effecten opmerkte.
   Anderhalve week lijkt mij nog een korte tijd om een groot tekort op te lossen. Hoop dan ook dat je nog resultaten zult ondervinden van het aanvullen.
   De klachten kunnen ook door iets anders veroorzaakt worden en dan zal magnesium dus niet veel helpen.

   Wens je veel sterkte en succes met de zoektocht.

 39. ik lijd nu al bijna anderhalf jaar aan paniek en angstaanvallen ik heb alles geprobeerd met vitaminen enyoga,ben naar het ggz verwezen door de huisarts.ik heb venlalaxine voorgeschreven door psygiater,lage dosering,maar werd er gelijk doodziek van na een capsule drie dagen van angst en paniekaanvallen probeer nu magnesium en gesprekken bij psygotherapeut hoop dat dit de oplossing is gr nico

 40. Na een heerlijke jeugd met zeer lieve ouders, leuke schooltijd, veel vrienden, was ik n zonnetje in huis, zoals mijn moeder zegt. Ongeveer rond m’n 15e werd ik depressief en dacht veel aan zelfdoding, maar de liefde voor m’n ouders was gelukkig groter. Rond mijn 27e toch maar aan de medicijnen gegaan. Efexor seroxat en nu alweer 10 jaar Venlafaxine. Tussendoor opgehoogd gehad naar 300 Mg en daardoor vlak, 0 libido, enorm veel transpireren , 3 x pd verkleden , elke nacht water nat bed en 12 kilo zwaarder. Ondertussen 8 jr getrouwd en n heerlijke dochter van 3. Maar mijn somberheid kwam weer terug en ik kon nog maar moeilijk leven met de bijwerkingen. In overleg met huisarts ben ik nu aan te overstappen van Venlafaxine naar Wellbutrin, nu m’n 2e week in, ben down en chagrijnig, hoofdpijn buikkramp brainshocks etc en nog steeds vies overmatig transpireren , ga nu naar de Reformwinkel om Magnesium olie te halen, moet echt wat doen, hoop dat t werkt, trek dit niet langer.

  1. Ik hoop dat het lukt Melissa. Ik wens je heel veel succes. Heb je al eens aan je darmen gedacht? In de bookshop van ahealthylife.nl is een boek te koop over de darmen. Zelf heb ik het boek “de charme van je darmen”. Ben je al eens naar een natuurarts geweest?
   Een Harte groet,
   Arien

  2. Hoi Melissa,

   Het klinkt of je last hebt van de ontwenningsverschijnselen… en die zijn heftig. Zelf vond ik die brainshocks echt vreselijk. Ik was blij dat ik wist dat het bij het “afkicken” hoorde en dat het weer voorbij zou gaan. Het was dus (zelfs met magnesium) doorbijten.

   Ik wens je veel sterkte, weet dat het van voorbijgaande aard zal zijn.

   Let wel goed op dat de magnesiumolie geen onnodige hulpstoffen bevat. Ik heb altijd de magnesiumolie gebruikt die alleen magnesium chloride en aqua bevat (die zijn ook te koop alhoewel ik het zelf maakte)

  3. Ik wist dat de ontwenningsverschijnselen heftig zouden zijn, heb tussendoor wel eens geprobeerd zonder medicijnen, maar dan komt vol de depressie etc weer terug, dus ik ben bang dat k er levenslang aan vast zit. Het geeft me ook moed om door te gaan , wetende dat dit tijdelijk is, daar houd ik mij aan vast. Maar ik hoop dat de magnesium me toch iets geeft.

   Ik ga het boek zeker lezen Arjen, bedankt voor de steun.

  4. Soms… lijkt het of de depressie terugkomt maar hoort dat bij de afkickverschijnselen Melissa.

   Je kunt eens op mijn Facebookpagina “Ik vaar mijn eigen koers” kijken. In het vastgezette bericht en de reacties daarop vind je veel info.

 41. Hoi Cora,

  ik zit er nu flink door heen . De psychiater heeft me bijna cold turkey laten afbouwen na 8 jaar AD . Een ware verschrikking is dit . MAar inmiddels ben ik 4,5 week zonder AD en vind het lood zwaar . ALles staat op de schop in mijn hoofd . Ik gebruik ook magnesiumcitrate en nog andere supplementen maar ik ben soms zo aan het eind van mijn latijn dat ik niet weet hoe verder te moeten . Moet mezelf echt van de bank rukken en voel me wanhopig . ALles om me heen veranderd steeds in mijn gevoel dwz stemmingen veranderen ook steeds , waar ik dus geen houvast aan heb . Heb je nog wat bemoedigende woorden .

  1. hallo Lala, ga veel de natuur in en geef je over aan die schoonheid, die je systeem heel diep zal herkennen.
   Bos, zee, wandelen; zwemmen misschien. Laat je hart weer voelen dat je er bent. Laat je hoofd los. Veel sterkte.

  2. Hoi Lala,

   Afbouwen kan inderdaad heel zwaar zijn. Het lichaam moet als het ware weer afkicken…

   Ik heb begrepen dat veel psychiaters en andere artsen weinig kennis over het afbouwen van antidepressiva hebben. Jammer want een goede begeleiding zou bij de afbouw heel prettig zijn. Over het algemeen (ik weet niet welk middel jij gebruikte) is het verstandig om heeeeeel langzaam af te bouwen.

   Mogelijk zou je contact op kunnen nemen met b.v. Stichting Antidepressiva Vrij Nedderland http://www.stichtingantidepressivavrij.nl/pg-25544-7-52308/pagina/home.html Weet niet zeker of die tips kunnen geven als je al helemaal gestopt bent.

   Hou in ieder geval moed. Ik heb met afbouwen ook nare dingen meegemaakt maar ben blij dat het allemaal tijdelijk was.

   Probeer rust voor jezelf in te plannen bv. door de natuur in te gaan
   Gezond eten en veel water drinken heeft mij er ook bij geholpen.
   Wanneer de stress mij teveel is neem ik als extraatje nog een voetenbad.

   Je zou eens aan de psychiater kunnen vragen of je mogelijk last zou kunnen hebben van het ontwenningssyndroom.

   Wens je in ieder geval veel sterkte en je bent een kanjer dat je dit durft aan te gaan!

  3. Dank je wel Guido en Cora,

   Vind het beschamend idd hoe psychiaters e.d. daar niets mee doen of van niets weten en dan ook nog zeggen: goh jij reageert heftig op de afkick, alsof dat abnormaal is . In ieder geval heb ik nu een goede psycholoog die mij ondersteunt en helpt puin te ruimen. Ook ga ik naar acupunctuur om de afkick te ondersteunen . Schijnt goede resultaten te hebben voor dit soort dingen.

  4. Waar ik onzeker over word is dat de hele sfeer in mijn hoofd verandert. Nou ben ik vorig jaar gescheiden en woon elders, uit het gezin getrokken , maar voel me meer en meer ontheemd . En is net of de afkick dat giga versterkt . Bovendien net een stuk over AD gelezen over voordelen AD waardoor ik weer erg aan het twijfelen sla.
   Net alsof ik nu in niemandsland zit en mij verdoofd voel.

  5. Lala,

   Wat ben je sterk zeg, dat je het nu verwoord. Weet je, er over praten of er over schrijven is al heel goed. Je gevoel kan ik niet voelen, maar als je zegt ‘Waar ik onzeker over word is dat de hele sfeer in mijn hoofd verandert.’ en dat je je in niemandsland voelt, dan begrijp ik dat wel.

   Weet je, gevoelens zijn net als de zee, met eb en vloed, met soms een storm en soms is er windstilte. En, als je zo op de zee van gevoelens bent is het soms heel fijn om je er aan toe te geven. Laat maar komen dat gevoel, maar kijk ernaar en door voel het. Dát is een heel belangrijk onderdeel van wie jij bent.

   Maar… Jij kunt ook de meester(es) zijn van je eigen gevoel, ook al kun je haar niet veranderen. Je kunt het wel leren sturen en er mee omgaan. Wat ik je (uit ervaring ook) kan adviseren is om als je je naar voelt lekker te gaan zitten of liggen en gewoon je aandacht op je ademhaling richten. En komt er dan gevoel of een gedachte, kijk er naar, maar ga er niet op in. Je gevoel is jouw hulp, maar niet jouw baas, snap je. Het mag er zijn, maar nu het zo sterk is omdat je afbouwt van de AD, moet je jezelf heel veel liefde (en geduld) geven. Koop ook wat lekkere snoep of zo, nooit veel, maar wél heel erg lekker. Vertroetel jezelf met een nieuw kledingstuk of zo.

   En als ik je een leestip mag geven, Jiddu Krisnamurti. Of, als je een bijbeltje hebt lees prediker of JOB (Lekker relativerend).

   Met veel groeten, ook veel goeds gewenst.

  6. Hoi Lala,

   Tijdens mijn depressie had ik zeker veel last van angst.
   Toen ik met de magnesium begon werd ik plotseling een stuk relaxter.
   Het scheelt, denk ik ook wel, dat ik op de hoogte was van welke ontwenningsverschijnselen(door het zelf opzoeken) op zouden kunnen treden.

   Na mijn herstel van de depressie heb ik gelukkig geen angst meer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.