Advertentie

PCSK9-remmers en de idiotie van cholesterol/statines..!


Een paar tienden achter de komma.. Het gaat over ‘slechte’ LDL-cholesterolgetal dat ineens bij metingen, anders dient te worden ‘gelezen’.. Sinds twee maanden, want toen moest het LDL volgens een nieuwe richtlijn, naar beneden, namelijk van 2,5 naar 1,8. Het betekent dat mensen officieel nog meer op hun dieet dienen letten, maar vooral… nog meer medicijnen. Wat zit hier achter voor mega-move van de farmaceutische industrie in samenspraak’ met de overheid/gezondheidsraad..??

Huisarts Hans van der Linde over de lobby van Big Pharma: “Zeven van de twaalf commissieleden hebben banden met farmaceutische bedrijven”.

‘Belachelijk’ zeggen diverse verontruste huisartsen, zoals de bekende Hans van der Linde, die heel skeptisch is over deze nieuwe grenswaarde van 1,8. Zijn commentaar is duidelijk: ‘De enigen die daar baat bij hebben zijn de medicijnfabrikanten’. Van der Linde ageert zoals je weet, al jaren tegen de farmaceutische industrie. Via een mail maakte hij dit verhaal en zijn visie hierop, ook kenbaar aan duizenden artsen.

Want nu zullen de zogeheten PCSK9-remmers, het alternatief voor statines, een nóg lucratievere business voor Big Pharma worden, aldus Van der Linde. Statines geven, zo is inmiddels bij velen bekend en aan den lijve ondervonden, geregeld bijwerkingen, zoals spierpijn. Dus voorschrijven maar, op basis van de ‘nieuwe richtlijn’, die nieuwe PCSK9-medicijnen. Ook als zijn simpelweg de langetermijneffecten nog onbekend!

Misschien is het belangrijker -in ieder geval voor Big Pharma- dat ze rond de € 6.000 euro per jaar per patiënt kosten? En statines waren marketing/prijstechnisch zeg maar, een beetje uitgemolken.. Deze kostten nu nog € 100 euro per patiënt per jaar, waarschijnlijk omdat er inmiddels vergelijkbare patentvrije medicijnen waren gekomen..!

Huisarts Van der Linde vindt de nieuwe richtlijn eigenlijk schandalig: “Zeven van de twaalf commissieleden hebben banden met farmaceutische bedrijven”.  Ook Patrick Albert, huisarts in Reuver is er ook duidelijk over: “Je moet wel heel naïef zijn om hier niet de invloed van de big farma te herkennen”. Maar het allemaal eigenlijk héél simpel: het aantal infarcten dat je voorkomt met deze ‘strengere’ cholesterol-indicatie-maat, staat niet in verhouding tot de nadelen, zoals meer bijwerkingen door de statines.

De artsen wijzen er ook op, dat het wel heel toevallig is dat farmaceuten precies nu, de veel duurdere cholesterolremmers op de markt hebben gebracht. En ook een feitelijk PIJNLIJK DETAIL achter deze richtlijn:

de twee cardiologen in de commissie die de nieuwe richtlijn vaststelde,
ontvingen de afgelopen jaren duizenden euro’s van geneesmiddelenfabrikant Amgen,
die een van de nieuwe remmers maakt.

En let wel, met deze nieuwe richtlijn, zullen tussen de 500.000 en één miljoen patiënten te maken krijgen. Dit zijn mensen met hart- en vaatziekten (1,6 miljoen in 2017 volgens gezondheidsinstituut Nivel) die nog geen 70 jaar oud zijn.

Maar officieel gaat het allemaal om de gewraakte richtlijn voor cholesterol behandelingsprotocollen. Daarbij is nu de zogenoemde ‘multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement’ (CVRM) plotseling is ‘herzien’…Er kan en mag niet getwijfeld worden aan de competentie van de artsen die deze ontwikkeling hebben in gang gezet.

Het doet ons spontaan denken aan de schandalige en manipulatieve wijze waarop de WHO ten tijde van de Mexicaanse Griep de definitie van pandemie verlaagde, waardoor veel landen voor het blok kwamen te staan bij deze simpele griep-epidemie.. Want dat was het natuurlijk: een epidemie. Door de simpele definitie te veranderen, waren WHO-leden, de aangesloten landen, verplicht aldus te handelen n.a.v. een ‘pandemie’..  Voor vele, vele miljarden werden overal in de wereld ‘mexicaanse-griepvaccins’ aangeschaft. Wat dierenarts/viroloog Ab Osterhaus destijds om ‘de whiskey’ deed vragen, bij het eerste ‘pandemie-geval’ in Nederland.. (HIER)

In deze nieuwe cholesterol-richtlijnen, staat welke behandelprotocollen huisartsen, cardiologen en internisten kunnen volgen bij patiënten met hart- en vaatziekten en bij mensen die daar een grotere kans op hebben. Bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk of verhoogd LDL-cholesterol. En ja, huisartsen hebben niet de kennis om sterk van deze richtlijnen af te wijken, dus ‘dienen ze zich eigenlijk aan deze richtlijn te houden’ om niet onnodig risico te lopen voor berisping of schorsing door de Medische Tuchtraad.

We laten hieronder even Juglen Zwaan aan het woord, hij is ortho-moleculair voedingsdeskundige en vindt er het zijne van. En dat wij dit artikel hier plaatsen, betekent natuurlijk dat wij het hartgrondig met hem eens zijn..!

x

x

Over de idiotie van cholesterol en statines..!

2019 ©  Juglen Zwaan | deze versie WantToKnow.nl/be

x

Deze week stond in o.a. de Volkskrant (HIER) het verhaal, dat de richtlijn voor een gezond cholesterol is aangescherpt. Waar iemand vroeger nog een gezond LDL-cholesterol niveau had bij 2,5 mmol/L, is dat nu opeens gevaarlijk hoog. De richtlijnen schrijven nu voor dat ons LDL-cholesterol onder de 1,8 moet zijn. Dat betekent dat heel veel mensen aan de medicijnen zouden moeten om aan de richtlijnen te voldoen. Wat is hier aan de hand? We bespreken het in deze nieuwsbrief.

Toen ik de richtlijnen erbij pakte, bleek dat het nieuwe advies geldt voor mensen jonger dan 70 jaar, waarbij een hart- en vaatziekte is vastgesteld (HIER). De norm van 1,8 werd al langer door cardiologen gehanteerd, maar het is de bedoeling dat artsen dit nu overnemen. Sommige artsen zijn het hier niet mee eens en noemen de verlaging een truc van Big Pharma om meer van hun nieuwere typen cholesterolverlagers aan de man te brengen (HIER).

In Nederland slikken op dit moment 2 miljoen mensen een cholesterolverlager (HIER). Bijna 80% van de mensen die ermee stoppen, doen dit vanwege de heftige bijwerkingen van dit medicijn (HIER). Uit een studie van zeer goede kwaliteit zou blijken dat statines je leven met 3 – 4 dagen zouden verlengen (HIER). Als dat waar is, dan betalen patiënten wel een hoge prijs in de vorm van bijwerkingen.

Laag cholesterol ook niet gezond
Vorige maand is er net een studie uitgekomen, waaruit blijkt dat vrouwen die een laag LDL-cholesterol hadden, een hoger risico lopen op het krijgen van een beroerte (HIER). Steeds meer moderne onderzoekers roepen dat niet cholesterol de boosdoener is, maar ontstekingen aan hart- en bloedvaten (HIER). Statines kunnen de ontstekingen in het lichaam verminderen (HIER), maar dat kan ook op een natuurlijke manier met voeding (HIER).

Trucs met cijfers

De supplementenwijzer van auteur Juglen Zwaan. Over complementaire voedingsstoffen, die ons lichaam gebruikt om processen te doorlopen.. (klik voor lead naar ons artikel met alle info over het boek)

Recent liet arts en hoogleraar Hanno Pijl in Radar zien dat cholesterolverlagers niet zo krachtig werken als wordt voorgespiegeld (HIER). Door te jongleren met cijfers en statistieken, lijkt een relatieve verlaging heel wat, maar in absolute zin is het gewoon heel klein te noemen. Volgens Hanno worden voor elke 7 mensen die er baat bij hebben 91 patiënten onterecht behandeld. Deze groep heeft wel te maken met de nadelen van cholesterolverlagers zoals spierpijn, geheugenklachten en darmklachten (HIER en, HIER).

Ook mensen die de natuurlijke rode gistrijst als cholesterolverlager gebruiken kunnen te maken krijgen met de bijwerkingen die normale statines kennen (HIER). Om deze reden ben ik een groot voorstander van de natuurlijke aanpak met voeding en leefstijl. Cholesterol kan op tientallen manieren natuurlijk worden verlaagd, zie voor een uitgebreide uitleg dit artikel.

Tot slot, ‘Geen vrienden meer met Google’
De afgelopen week schrok ik mij rot! Ik zat achter de computer en zag dat onze site geen bezoekers meer krijgt van google. Uit nadere inspectie bleek dat Google haar algoritme deze week heeft voorzien van een update (HIER). Hierdoor worden overheidssites nu voorgetrokken. Wie nu zoekt op een gezondheidsterm in Google zal aHealthylife niet snel meer tegenkomen. Wel de Hartstichting (die margarine promoot), Becel en het Voedingscentrum. Het is een grote tegenvaller, want we kregen zeker 6 miljoen unieke bezoekers per jaar van Google. Hier is dus een abrupt einde aan gekomen. Mocht je nog een Google-expert weten die aHealthylife kan helpen, dan houden we ons aanbevolen…

* * *

Als je wilt lezen over de tentakels van Google, als verlengstuk van de goedbetalende cowboys van Big Pharma, klik je op de illustratie. Werk jij nog steeds met Google.. Laat je je wurgen, door onvolledige zoekopdrachten en daardoor een beperkte visie..? Donder die zoekmachine er toch uit. En ga gewoon ‘Googlen’ met een alternatief.. Kijk daarvoor HIER op de site..!!

4 gedachten over “PCSK9-remmers en de idiotie van cholesterol/statines..!

 1. Verlaagde cholesterol maakt niet enkel depressief maar maakt je moe, dement en volledig impotent wegens geen sexdrive. Als je al het gezever moet geloven.
  • Experts in het veld blijven zich uitspreken tegen statines in een poging om de wijdverspreide mythes over cholesterol en uw gezondheid te verhelderen
  • De meest relevante risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn eigenlijk insulineresistentie, type 2 diabetes en de chronische ontsteking geassocieerd met deze aandoeningen
  • Een recente analyse toonde aan dat mensen die ooit statines hadden gebruikt een 38 procent hoger risico op Type 2-diabetes hadden, waarbij het risico groter was bij patiënten met een gestoorde glucosehomeostase en mensen met overgewicht of obesitas
  Naar familiaire hypercholesterolemie, 4 een erfelijke aandoening die wordt gekenmerkt door een abnormaal hoog cholesterolgehalte, dat de neiging heeft resistent te zijn tegen het verlagen van levensstijlstrategieën zoals dieet en lichaamsbeweging. De enige groep mensen die baat kan hebben bij een cholesterolverlagende medicatie die met genetische familiaire hypercholesterolemie is. Dit is de grote meerderheid van de mensen die deze medicijnen gebruiken, waarschijnlijk minder dan een op de 1000.

 2. Zoe Harcombe, Ph.D., voedingsonderzoeker, auteur en spreker in het openbaar. Ze zegt:
  “Het is vrijwel onmogelijk om uit te leggen hoe vitaal cholesterol is voor het menselijk lichaam. Als je geen cholesterol in je lichaam had, zou je dood zijn.”

  Je lever produceert de meeste, ongeveer 80% van de cholesterol die je lichaam nodig heeft, wat op zich al suggereert dat je lichaam zonder dit niet kan overleven. De resterende 20 procent komt van uw dieet. Het cholesterol in de voeding wordt echter met een snelheid van 20 tot 60 procent geabsorbeerd, afhankelijk van het individu, en als u minder verbruikt, compenseert uw lichaam door meer te maken en omgekeerd.
  In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is cholesterol een cruciaal molecuul dat nodig is voor een optimale gezondheid, en niet zozeer de schadelijke boosdoener die het is genoemd. Omdat cholesterol een vettige stof is, reist het niet goed door uw bloedstroom op waterbasis. Daarom is het ingekapseld in een lipoproteïne.

  Zoals opgemerkt door Harcombe, is het idee dat er goede en slechte cholesterol is ook verkeerd. Low-density lipoprotein (LDL) en high-density lipoprotein (HDL) zijn eigenlijk geen cholesterol; het zijn dragers en transporteurs van cholesterol, triglyceriden (vet), fosfolipiden en eiwitten. “LDL zou nauwkeuriger de drager van verse cholesterol worden genoemd en HDL zou nauwkeuriger de drager van gerecycleerde cholesterol worden genoemd,” zegt ze.

  Ivor Cummins, een biochemische ingenieur met een achtergrond in medische apparatuurengineering en toonaangevende teams in complexe probleemoplossing, vergelijkt op dezelfde manier de zeer lage dichtheid lipoproteïne (VLDL) die uw lever aanlevert aan een boot die niet alleen cholesterol maar ook triglyceriden door uw bloedbaan transporteert naar je weefsels.

  De VLDL zal op receptoren in uw spierweefsel aansluiten, waar het triglyceriden vrijgeeft die voor energie worden gebruikt. Als uw triglyceriden hoog zijn, betekent dit dat u te veel netto-koolhydraten eet, omdat het eigenlijk suiker is die ervoor zorgt dat triglyceriden stijgen, en geen vet uit de voeding. Als de VLDL eenmaal is afgezet, worden de triglyceriden voor energie verbrand (of opgeslagen als vet als u de energie niet gebruikt als gevolg van inactiviteit), de VLDL wordt een lipoproteïne met lage dichtheid (LDL), wat bij conventioneel denken een ” slecht “soort cholesterol.

  High-density lipoprotein (HDL) is in de volksmond bekend als “goede” cholesterol, en de HDL is inderdaad gunstig in die zin dat het fungeert als een meester-manager, helpt het LDL te beschermen tegen oxidatie en het transporteren van triglyceriden en cholesterol in en uit de VLDL. Bij een gezond persoon zal de LDL na ongeveer twee dagen door de lever worden geresorbeerd, waar het wordt opgebroken en gerecycled.
  Over het algemeen zal een dieet met veel suiker ervoor zorgen dat de LDL’s gaan rijzen, de gunstige HDL’s dalen, triglyceriden en vaak het totale cholesterol stijgen. De cirkel is rond, dit zijn allemaal conventionele indicatoren voor atherosclerose of ontstekingen in uw bloedvaten die een hartaanval kunnen veroorzaken. Voor diegenen met een laag risico, het eten van een appel per dag zal uw hartaanval verlagen zo veel als een statine.

  Dr. Aseem Malhotra, een interventionele cardioloog-consultant in Londen, VK, is de derde “statine-denier” aangevallen door de Daily Mail. Hij kreeg behoorlijk wat publiciteit na de publicatie van zijn collegiaal getoetste redactioneel artikel in BMJ in 2013, waarin werd betoogd dat je advies moet negeren om je inname van verzadigd vet te verminderen , omdat het eigenlijk je risico op zwaarlijvigheid en hartziekten verhoogt.
  Naast het verdedigen van de voordelen van gezonde verzadigde vetten, benadrukt Malhotra de risico’s van statinegeneesmiddelen, en merkt op dat meer dan de helft van de statinegebruikers binnen een jaar stopt met het gebruik van de medicijnen, waarvan de meest aanhalende bijwerkingen de reden zijn.
  Vermoeidheid, misselijkheid, gewrichts- en spierpijn en verhogingen van de bloedsuikerspiegel zijn allemaal in verband gebracht met het gebruik van statinegeneesmiddelen, waarvan de meeste stoppen wanneer de geneesmiddelen worden gestopt. Hij wijst er ook op dat ongezonde voeding, inclusief overmatige consumptie van suiker, de echte boosdoener is bij hartaandoeningen:
  “Meer dan 80 procent van hart- en vaatziekten is te wijten aan omgevingsfactoren, met name ongezond voedsel en ook roken, alcohol en lichamelijke inactiviteit.” Dieet heeft een voorrangsstandpunt, wat staat voor een grotere belasting van hart- en vaatziekten en overlijden dan tabak, alcohol en inactiviteit gecombineerd. Voor mensen met een laag risico heeft het eten van een appel per dag een gelijkwaardige risicoreductie voor een hartinfarct [hartaanval] als het nemen van een statine. ”
  Statines verhogen diabetesrisico
  Van statines is aangetoond dat ze het risico op diabetes verhogen via een aantal verschillende mechanismen. De belangrijkste is dat ze de insulineresistentie verhogen, wat enorm schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Ten tweede verhogen statines uw diabetesrisico door uw bloedsuikerspiegel te verhogen. Statines werken door te voorkomen dat uw lever cholesterol maakt.
  Als gevolg hiervan geeft uw lever de suiker terug in uw bloedbaan, waardoor uw bloedsuikerspiegel stijgt. Deze medicijnen beroven uw lichaam ook van bepaalde waardevolle voedingsstoffen, die ook uw bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden. Twee voedingsstoffen, in het bijzonder vitamine D en CoQ10, zijn beide nodig om de ideale bloedsuikerspiegel te behouden.
  Belangrijk is dat statines uw lichaam van CoQ10, vitamine K2, dolichol en selenium uitputten en daarmee uw hart en algehele gezondheid nog verder bedreigen. Het vermogen van statines om het risico op kleine hartaanvallen te verlagen, kan feitelijk gerelateerd zijn aan hun vermogen om C-reactief eiwit te verlagen, veel meer dan de verlaging van cholesterol.
  Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Nederland hebben onlangs gegevens van meer dan 9.500 patiënten geanalyseerd. Degenen die ooit statines hadden gebruikt, hadden een 38 procent hoger risico op Type 2 diabetes, waarbij het risico groter was bij patiënten met een gestoorde glucosehomeostase en mensen met overgewicht of obesitas.
  De onderzoekers concludeerden: “Personen die statines gebruiken, lopen mogelijk een hoger risico op hyperglycemie, insulineresistentie en uiteindelijk Type 2 diabetes. Rigoureuze preventieve strategieën zoals glucoseregulatie en gewichtsvermindering bij patiënten bij het starten van statinetherapie kunnen het risico op diabetes helpen verminderen.”
  Maar een veel betere strategie kan insulineresistentie in de eerste plaats voorkomen, door statinegeneesmiddelen te vermijden en een gezond dieet te eten. Volgens Malhotra en een collega: “Bij jonge volwassenen kan het voorkomen van insulineresistentie 42 procent van de hartinfarcten voorkomen, een grotere reductie dan corrigerende hypertensie (36 procent), lage hoge dichtheid lipoproteïne cholesterol (HDL-C) (31 procent), body mass index (BMI) ( 21 procent) of LDL-C (16 procent).
  Het is aannemelijk dat de kleine voordelen van statines bij het voorkomen van HVZ te danken zijn aan pleiotropische effecten die onafhankelijk zijn van LDL-verlaging. De focus op primaire preventie moet daarom gericht zijn op voedingsmiddelen en voedingsgroepen die een bewezen voordeel hebben bij het verminderen van harde eindpunten en sterfte. “

 3. De Nederlandse zorg is door en door rot eerder was Ernst Kuipers minister van volksgezondheid en die had ervaring in de zorg en zelfs hij heeft niet veel goeds gedaan en is vertrokken naar een universiteit in Singapore. Vervolgens hebben we daar nu een oud TV presentatrice voor in de plaats gekregen namelijk Pia Dijkstra. Politiek en media lijken daardoor nauw verweven met elkaar te zijn en elkaar baantjes toe te spelen ongeacht of ze kennis van zaken hebben of niet zo lijkt het wel.

  Wat betreft die PCSK9 remmers kwam ik er afgelopen week achter dat je eerst 3 statine houdende medicijnen moet hebben geprobeerd eer ze je kunnen aanmelden voor die PCSK9 remmer per injectie. Farmaceuten en hun lobbyisten lijken veel voor elkaar te krijgen want na navraag bleek dat dit zo landelijk geregeld was/is. Eerst maken ze je proefkonijn en wanneer blijkt dat je die medicatie niet verdraagt, krijg je misschien die PCSK9 rommel. Hoe dan ook wie heeft bij dit soort kolder het meeste baat? De patiënt of de farmaceuten? Weet iemand hier meer over dan hoop ik dat u hierop reageert.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.